De geneeskracht van artisjokken

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Wetenschap bevestigt antieke wijsheid
- Artisjok is een veredelde distel
- Artisjok als afrodisiac
- Artisjokken en bloedsuiker
- Foliumzuur in artisjokken
- Vezels in artisjokken
- Vitaminen artisjokken
- Mineralen artisjokken
- Fytonutriënten in artisjokken
- Cynarine in artisjok
Wetenschap bevestigt antieke wijsheid
In het antieke Rome en bij de antieke Grieken was de artisjok bekend als een spijsverteringsbevorderende groente. Deze werking worden door hedendaags wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Een onderzoek onder 247 patiënten met dyspepsie wees uit dat de symptomen van deze spijsverteringsziekte bij alle patiënten afnam na het eten van artisjok. Hetzelfde geldt voor mensen met een prikkelbaredarmsyndroom; een onderzoek onder 208 mensen wees uit dat de symptomen verminderde als men een maaltijd met artisjok als groente had gegeten..
Artisjok is een veredelde distel
Artisjokken zul je niet in het wild vinden. De artisjok is een veredelde distel genaamd kardoen die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De oude Grieken kweekten deze groente, maar ze werd ook door de antieke Egyptenaren, Perzen, Turken en Arabieren gebruikt. Door een mutatie en kruisingen ontstond in de 15e eeuw in Europa de artisjok zoals we die nu kennen.Artisjok als afrodisiac
Rembert Dodoens schreef over zinnenprikkelende eigenschappen van artisjok. In de 16e eeuw werd het voor vrouwen niet raadzaam geacht om artisjok te eten maar wel voor mannen. Het was namelijk een afrodisiac en die moet je immers niet teveel aan vrouwen geven, je weet nooit wat daar van komt. Het plezier wat een artisjok kan brengen geldt voor de gezondheidsvoordelen in de vorm van voedingsstoffen. Natuurlijk zijn deze voedingsstoffen ook nodig voor een gezond seksleven. In zoverre wordt het geloof in de artisjok als afrodisiac door moderne inzichten onderstreept. In de fytotherapie, een wetenschappelijk onderbouwde kruidengeneeskunde, wordt de artisjok nog steeds als afrodisiac gebruikt.
Artisjokken en bloedsuiker
Artisjokken zijn goed voor diabetespatiënten omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Hierdoor is er minder insuline nodig. Het werkt voornamelijk bij ouderdomsdiabetes. Een andere manier om artisjokken te gebruiken is tijdens afslankkuren. Het werkt namelijk vochtafdrijvend, zorgt voor een leverdrainage, betere vetmetabolisme en verlaagt bloedsuiker. De combinatie van deze vier factoren maken deze groente geschikt tijdens afslankkuren. Je moet wel de bladeren van de artisjokplant gebruiken, ongeveer zes gram. Je kunt deze uitpersen of als tinctuur, droogextract of in andere vorm innemen. Raadpleeg hiervoor een fytotherapeut.Foliumzuur in artisjokken
Foliumzuur wordt ook vitamine B11 genoemd. Deze stof helpt om het DNA op te bouwen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om veel producten met foliumzuur te eten omdat het de kans op hersenafwijkingen bij een baby verkleint. In een ons artisjokken zit 17% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor foliumzuur.
Vezels in artisjokken
Artisjokken bevatten gemiddeld gezien meer vezels dan de om zijn vezelrijkheid bekende pruim. Een ons artisjokken zorgt voor 14% van de ADH. Artisjokken eten voorkomt hierdoor constipatie en het verkleint het risico op darmkanker. Dat laatste komt doordat vezels niet verteerd worden maar wel voor het lichaam gevaarlijke componenten in voeding zoals galzuren kunnen opnemen.Vitaminen artisjokken
Behalve foliumzuur zitten er meer gezonde vitaminen in het artisjokje. Vitamine C is het meest aanwezig in deze bijzonder gevormde groente; een ons bevat 20% van de ADH. Verder zit er vitamine K (12%ADH), pirydoxine of B6 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (7%ADH) en niacine of B3 (7%ADH), thiamine of B1 (6%ADH) en riboflavine of B2 (5%ADH) in deze delicieuze groente.Mineralen artisjokken
De artisjok is een groente die als het om ADH-waarden gaat meer mineralen bevat dan vitaminen. Koper is een onmisbaar sporenelement wat ruim voorkomt in de overheerlijke artisjok: een ons bevat 27% van de ADH aan koper. De andere mineraalwaarden liggen mooi dicht bij elkaar: ijzer(16%ADH), magnesium(15%ADH), fosfor(13%ADH), mangaan(11%ADH), zink(5%ADH) en calcium(4%ADH).Fytonutriënten in artisjokken
Sillymarin, ferulazuur en koffiezuur komen in artisjokken voor. Deze stoffen zijn allemaal sterke antioxidanten. Sillymarin is extra goed voor de lever omdat het nieuwe levercellen triggert te regenereren. Het wordt daarom door fytotherapeuten tegen leverkwalen voorgeschreven. Een groot deel van de geneeskracht van artisjokken is afkomstig uit antioxidanten; vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Artisjokken zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die vrije radicalen kunnen bestrijden. Vrije radicalen zijn ziekteveroorzakers doordat ze DNA-schade, celschade en cellulaire ontstekingen
Cynarine in artisjok
Cynarine is een fytonutriënt met bijzondere eigenschappen voor de smaak. Het hydroxykaneelzuur cynarine maakt andere voeding en drank zoeter. Cynarine in artisjok is de reden dat wijn niet smaakt naast deze groente. Cynarine heeft een matige diuretische werking wat inhoudt dat het urinedrijvend en urinezuurverlagend werkt. Het wordt daarom voorgeschreven bij oedemen, jicht, artritis, artrose en huidaandoeningen. Over cynarine doen veel wilde verhalen de ronde. Het zou de vetverbranding stimuleren en wordt daarom gebruikt in supplementen die gewichtsverlies beloven. Het blijkt echter ook dat cynarine juist eetlustbevorderend werkt. Vergrote eetlust is niet wat je wilt als je aan het afvallen bent. Lees hier en hier meer tips om af te vallen door het eten van de juiste voeding.Lees verder
- De geneeskracht van engelwortel
- De geneeskracht van mierikswortel
- De geneeskracht van kool
- De geneeskracht van venkel
Warning: Undefined array key 104098 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202