De geneeskracht van artisjokken

De geneeskracht van artisjokken Artisjokken zijn een heerlijke delicatesse onder de groenten. Je kunt zowel de artisjokharten eten als de plantbladeren. Artisjokharten worden het meest gegeten. Het is eigenlijk een deel van de onvolgroeide artisjok. De artisjokplant wordt als hij volgroeid is gegeten door de bladeren af te plukken en het dikkere, gevulde uiteinde waar hij aan de kroon vast zat één voor één tussen de tanden te doen, waarna het groentevlees in je mond komt door het van het volle deel van het blaadje af te bijten. In sommige gevallen heeft een kok het groentevlees uit de bladeren onttrokken.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wetenschap bevestigt antieke wijsheid

In het antieke Rome en bij de antieke Grieken was de artisjok bekend als een spijsverteringsbevorderende groente. Deze werking worden door hedendaags wetenschappelijk onderzoek ondersteund. Een onderzoek onder 247 patiënten met dyspepsie wees uit dat de symptomen van deze spijsverteringsziekte bij alle patiënten afnam na het eten van artisjok. Hetzelfde geldt voor mensen met een prikkelbaredarmsyndroom; een onderzoek onder 208 mensen wees uit dat de symptomen verminderde als men een maaltijd met artisjok als groente had gegeten..

Tekening van de distel artisjok / Bron: Ferdinand Bernhard Vietz (1772-1815), Ignaz Albrecht, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening van de distel artisjok / Bron: Ferdinand Bernhard Vietz (1772-1815), Ignaz Albrecht, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Artisjok is een veredelde distel

Artisjokken zul je niet in het wild vinden. De artisjok is een veredelde distel genaamd kardoen die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. De oude Grieken kweekten deze groente, maar ze werd ook door de antieke Egyptenaren, Perzen, Turken en Arabieren gebruikt. Door een mutatie en kruisingen ontstond in de 15e eeuw in Europa de artisjok zoals we die nu kennen.

Artisjok als afrodisiac

Rembert Dodoens schreef over zinnenprikkelende eigenschappen van artisjok. In de 16e eeuw werd het voor vrouwen niet raadzaam geacht om artisjok te eten maar wel voor mannen. Het was namelijk een afrodisiac en die moet je immers niet teveel aan vrouwen geven, je weet nooit wat daar van komt. Het plezier wat een artisjok kan brengen geldt voor de gezondheidsvoordelen in de vorm van voedingsstoffen. Natuurlijk zijn deze voedingsstoffen ook nodig voor een gezond seksleven. In zoverre wordt het geloof in de artisjok als afrodisiac door moderne inzichten onderstreept. In de fytotherapie, een wetenschappelijk onderbouwde kruidengeneeskunde, wordt de artisjok nog steeds als afrodisiac gebruikt.

Veel artisjokken / Bron: Toby Hudson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Veel artisjokken / Bron: Toby Hudson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Artisjokken en bloedsuiker

Artisjokken zijn goed voor diabetespatiënten omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt. Hierdoor is er minder insuline nodig. Het werkt voornamelijk bij ouderdomsdiabetes. Een andere manier om artisjokken te gebruiken is tijdens afslankkuren. Het werkt namelijk vochtafdrijvend, zorgt voor een leverdrainage, betere vetmetabolisme en verlaagt bloedsuiker. De combinatie van deze vier factoren maken deze groente geschikt tijdens afslankkuren. Je moet wel de bladeren van de artisjokplant gebruiken, ongeveer zes gram. Je kunt deze uitpersen of als tinctuur, droogextract of in andere vorm innemen. Raadpleeg hiervoor een fytotherapeut.

Foliumzuur in artisjokken

Foliumzuur wordt ook vitamine B11 genoemd. Deze stof helpt om het DNA op te bouwen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden om veel producten met foliumzuur te eten omdat het de kans op hersenafwijkingen bij een baby verkleint. In een ons artisjokken zit 17% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor foliumzuur.

Potje artisjokharten in oliemarinade / Bron: Dwight Burdette, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Potje artisjokharten in oliemarinade / Bron: Dwight Burdette, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Vezels in artisjokken

Artisjokken bevatten gemiddeld gezien meer vezels dan de om zijn vezelrijkheid bekende pruim. Een ons artisjokken zorgt voor 14% van de ADH. Artisjokken eten voorkomt hierdoor constipatie en het verkleint het risico op darmkanker. Dat laatste komt doordat vezels niet verteerd worden maar wel voor het lichaam gevaarlijke componenten in voeding zoals galzuren kunnen opnemen.

Vitaminen artisjokken

Behalve foliumzuur zitten er meer gezonde vitaminen in het artisjokje. Vitamine C is het meest aanwezig in deze bijzonder gevormde groente; een ons bevat 20% van de ADH. Verder zit er vitamine K (12%ADH), pirydoxine of B6 (9%ADH), pantotheenzuur of B5 (7%ADH) en niacine of B3 (7%ADH), thiamine of B1 (6%ADH) en riboflavine of B2 (5%ADH) in deze delicieuze groente.

Mineralen artisjokken

De artisjok is een groente die als het om ADH-waarden gaat meer mineralen bevat dan vitaminen. Koper is een onmisbaar sporenelement wat ruim voorkomt in de overheerlijke artisjok: een ons bevat 27% van de ADH aan koper. De andere mineraalwaarden liggen mooi dicht bij elkaar: ijzer(16%ADH), magnesium(15%ADH), fosfor(13%ADH), mangaan(11%ADH), zink(5%ADH) en calcium(4%ADH).

Fytonutriënten in artisjokken

Sillymarin, ferulazuur en koffiezuur komen in artisjokken voor. Deze stoffen zijn allemaal sterke antioxidanten. Sillymarin is extra goed voor de lever omdat het nieuwe levercellen triggert te regenereren. Het wordt daarom door fytotherapeuten tegen leverkwalen voorgeschreven. Een groot deel van de geneeskracht van artisjokken is afkomstig uit antioxidanten; vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Artisjokken zijn rijk aan antioxidanten, stoffen die vrije radicalen kunnen bestrijden. Vrije radicalen zijn ziekteveroorzakers doordat ze DNA-schade, celschade en cellulaire ontstekingen
De artisjokplant / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)De artisjokplant / Bron: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
kunnen veroorzaken welke als er niets aan wordt gedaan kunnen uitgroeien tot kankertumors, hart- en vaatziekten, diabetes of obesitas.

Cynarine in artisjok

Cynarine is een fytonutriënt met bijzondere eigenschappen voor de smaak. Het hydroxykaneelzuur cynarine maakt andere voeding en drank zoeter. Cynarine in artisjok is de reden dat wijn niet smaakt naast deze groente. Cynarine heeft een matige diuretische werking wat inhoudt dat het urinedrijvend en urinezuurverlagend werkt. Het wordt daarom voorgeschreven bij oedemen, jicht, artritis, artrose en huidaandoeningen. Over cynarine doen veel wilde verhalen de ronde. Het zou de vetverbranding stimuleren en wordt daarom gebruikt in supplementen die gewichtsverlies beloven. Het blijkt echter ook dat cynarine juist eetlustbevorderend werkt. Vergrote eetlust is niet wat je wilt als je aan het afvallen bent. Lees hier en hier meer tips om af te vallen door het eten van de juiste voeding.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Alcachofa de LaonAlcachofa de Laon is een middel dat bestaat uit onder anderen artisjokharten. Er wordt beweerd dat je met dit middel kun…
Artisjok helpt bij het verbranden van vetArtisjok helpt bij het verbranden van vetArtisjokken waren al in de tijd van het Oude Egypte bekend als voedings- en dieetplant. Plinius beschreef de artisjok al…
Gezonde groenten: ArtisjokkenGezonde groenten: ArtisjokkenDe artisjok is een bijzondere groente. Deze groente heeft een cholesterol verlaagde werking en reinigen het bloed. Zeker…
Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokArtisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokDe artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Ca…

De geneeskracht van boterbonen of limabonenDe geneeskracht van boterbonen of limabonenBoterbonen smaken enigszins zoet en zijn erg groot. Het is een boon die iets langere kooktijd heeft; ongeveer 25 minuten…
De geneeskracht van gerstDe geneeskracht van gerstBij gerst denken sommigen alleen aan bier maar dit ingrediënt kan ook goed in oergezond brood en muesli zitten. Gerst is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans Hillewaert, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.nutrition-and-you.com/artichoke.html
  • http://www.healthdiaries.com/eatthis/8-health-benefits-of-artichokes.html
  • http://www.elements4health.com/the-heart-of-an-artichoke.html
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Cynarine
  • Foto´s: wikimedia commons
  • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Afbeelding bron 1: Ferdinand Bernhard Vietz (1772-1815), Ignaz Albrecht, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Toby Hudson, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Dwight Burdette, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Karelj, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

W. van Hoof, 22-10-2013
A. van Hoof 22-10-2013
Mijn vraag is hoe staat u tegenover het middel ALCACHOFA-DE LAON. is dit goed voor diabetespatiënten? Reactie infoteur, 23-10-2013
Beste W. van Hoof,
Dit is een afslankmiddel op basis van artisjokkenextract. Er zitten vele chemische toevoegingen in zoals sucralose. Dat is van belang voor de diabeteticus omdat uit dit onderzoek (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633524) blijkt dat sucralose de pieken in de insulinespiegel met 8% doet toenemen. Zelf zou ik iemand met diabetes altijd afraden om ALCACHOFA-DE LAON te gebruiken. Het is veel gezonder om gewoon artisjokken ( en andere groenten) te eten. Op de bijsluiter van dit product valt te lezen dat diabetespatiënten eerst met hun huisarts moeten overleggen alvorens dit product te gebruiken.
Groet, Thomas

Wim van Schaul, 18-02-2013
Ik heb zojuist een kuur achter de rug van Alcachofa de Laon. Heb 14 dagen elke dag een flesje van 30 ml. ingenomen. Ben misschien 1 kg. afgevallen, maar heb wel een betere huid(gezicht) en uitstraling, volgens mijn kennis een verjongde uitstraling gekregen. Ik vind dit belangrijk te vermelden. Kunt u mij dit verklaren…? Reactie infoteur, 19-02-2013
Dat is zo niet te verklaren; daarvoor zijn meer gegevens nodig over wat u in het algemeen eet. Wel kan globaal gesteld worden dat artisjokken goed zijn voor de lever. Wanneer de lever niet goed werkt ziet de huid er minder goed uit omdat afvalstoffen bij slechtwerkende lever door de huid naar buiten moeten. Dat is misschien een aanzet tot een verklaring.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 26-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.