Artisjok helpt bij het verbranden van vet

Artisjok helpt bij het verbranden van vet Artisjokken waren al in de tijd van het Oude Egypte bekend als voedings- en dieetplant. Plinius beschreef de artisjok al als voeding voor de rijken. In de middeleeuwen werd de heilende werking van de bladeren bekend en gebruikt tegen leverziektes en galziektes en voor het regelen van de spijsvertering. De bladeren regelen de levercellen en steunen de vetverbranding.

Werking artisjok

De artisjokken werken bij zwelling van de lever en geelzucht, steunen de ontgifting van de lever en kunnen zelfs galstenen verhinderen. Dit zorgt er voor dat de cholesterolspiegel zinkt en het bloed gereinigd wordt.

Voor een gezonde verbranding

Van de artisjokken worden de bladeren, de wortels en soms ook de bloemknoppen, of sap uit de plantendelen, gebruikt. In de gebruikte medicijnen worden meestal droogextracten van de frisse artisjokbladeren gebruikt.

Artisjokken worden bij bepaalde verbrandingsproblemen met winderigheid gebruikt, als de reden hiervan een storing in het galsysteem is. De artisjok wordt dan ter ondersteuning van de verbranding ingezet.

Positieve werking op de vetstofwisseling

In de artisjokbladeren en wortelen zitten bittere stoffen, die een substantie bevatten waardoor de galafscheiding stijgt en een beschermende werking heeft op de levercellen. Daarbij heeft die bittere stof een positieve werking op de vetstofwisseling. Hoog gedoseerde artisjokkenextracten kunnen ook een verstoord levergal-systeem weer in balans brengen.

Bij symptomen zoals een volgevoel, misselijkheid, verstopping of buikpijn, vormt het lichaam in het algemeen te weinig galsap. Galsap zorgt voor een geregelde vetverwerking. Het gevolg: te hoge bloeddruk en aderverkalking.
En precies hier komt de artisjok goed van pas: artisjok zorgt ervoor dat de cholesterolspiegel daalt en hij beschermt de bloedvaten en levercellen.

Eigenlijk is de artisjok geen direct middel om af te nemen. Artisjokextracten helpt wel het vet, van een nét ingenomen maaltijd, beter te verteren. Dat is belangrijk als men wat meer of vaker eten moet, bijvoorbeeld in een restaurant of op een feestje. Dan laat de artisjok merken wat hij kan doen tijdens de vetverbranding.

Helaas is de artisjok geen reden om vet te gaan eten. Vet eten moet nog steeds een uitzondering zijn. In apotheken, drogisterijen en reformwinkels zijn veel verschillende preparaten in diverse doseringen verkrijgbaar. Dragees, bruistabletten en sap. Lees van te voren de bijsluiter.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artisjokken de nieuwe hype rondom afvallen?Artisjokken de nieuwe hype rondom afvallen?In hoeverre heeft de artisjok een positief effect bij het verbanden van vet in het menselijk lichaam? Heeft het een daad…
Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokArtisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokDe artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit de regio's Zuid-Europa, Noord-Afri…
Stofwisseling en verbrandingStofwisseling en verbrandingStofwisseling (metabolisme) en spijsvertering worden vaak door elkaar gehaald. Men denkt dat stofwisseling en spijsverte…
Vet verbranden: tips voor eten, sporten en intervaltrainingVet verbranden: tips voor eten, sporten en intervaltrainingVet verbranden kan je lichaam een boost geven. Want vet is slecht. En vet in je lichaam nóg slechter! Het bedekt de spie…

VoetreflectietherapieBij een voetreflectiebehandeling worden speciale bereiken van de voetzool, de zogenoemde reflexzones, masseert. Deze zon…
Training immuunsysteem: Immuunafbrekers en immuunversterkersHet immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme in ons lichaam tegen ziektes en infecties. Het beschermt ons tegen bacte…
Bronnen en referenties
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 01-11-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.