Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok
De artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit de regio's Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden. Artisjokken kunnen worden gegeten of worden ingenomen als artisjokbladextract. Mensen eten enkel het zachte deel en de bodem van de bloemknop van de artisjok. Een kleine paarse of grote groene artisjok zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en is daarom een geweldige toevoeging aan een gezonde en evenwichtige voeding. De groenten bieden veel gezondheidsvoordelen voor bijvoorbeeld het hart, de lever, de spijsvertering en de botten.
Voedingsstoffen in artisjokken
Deze groente bevat weinig cholesterol en verzadigd vet, maar een artisjok is wel rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels,
vitaminen en mineralen. Ze bevatten een grote bron van vitale vitaminen zoals A, C, D, E, K, thiamine,
folaat, riboflavine en niacine. Artisjokken zitten tevens bomvol mineralen zoals
ijzer,
calcium, natrium, zink,
mangaan, zwavel, kalium en fosfor.
Behandeling van diabetes mellitus
Artisjokken bevatten eveneens insuline. Het is daarom een aanbevolen voedingsmiddel voor mensen met
diabetes mellitus. Een volledig rijpe artisjok bevat ongeveer 2% insuline.
Behandeling van een kater
Artisjokken verminderen de hoeveelheid toxines (gifstoffen) in het bloed door ze snel te elimineren. Sommige mensen kiezen ervoor om op een paar artisjokbladeren te kauwen na een nacht van zwaar drinken zodat de symptomen van een
kater sneller verdwijnen.
Bescherming van spijsvertering
Artisjokken beschermen de spijsvertering. Dit veelzijdige voedingsmiddel is een geweldige bron van cynarine, een
antioxidant, die de aanmaak van gal en de opname van vetten en
vitaminen bevordert. Artisjok is een ideaal voedsel voor patiënten met
dyspepsie (
maagklachten na het eten of drinken) en het
prikkelbaredarmsyndroom (
darmaandoening met symptomen van
diarree en
constipatie). Artisjokken zijn bovendien een rijke bron van voedingsvezels, die helpen bij een goede spijsvertering. De vezels voegen massa toe aan de ontlasting, waardoor een regelmatig stoelgangspatroon op gang komt en minder kans ontstaat op het krijgen van constipatie. Bovendien kalmeren artisjokken een
ontstoken galblaas (
cholecystitis).
Mangaan en magnesium zijn essentiële voedingsstoffen voor de
metabolische processen (stofwisseling) van het lichaam. Magnesium verhoogt de metabole snelheden van aminozuren,
cholesterol en koolhydraten.
Gewicht verliezen
Artisjok is één van de beste voedingsmiddelen om gewicht te verliezen. Artisjokken bevatten weinig calorieën en vet. Daarom mogen mensen dit gezonde voedsel eten zonder zich zorgen te maken over een
gewichtstoename. Bovendien is een artisjok een geweldige bron van vezels die ook helpen om overeten te voorkomen. Vanzelfsprekend is naast een
gezonde voeding ook een gezonde en actieve levensstijl nodig om veilig en efficiënt gewicht te verliezen.
Gezond voor de botten
Artisjok zit vol met essentiële vitaminen en essentiële mineralen die goed zijn voor de
botgezondheid. De essentiële mineralen zoals fosfor, mangaan en magnesium helpen de botdichtheid verhogen, de algehele botgezondheid bevorderen en de kans op het ontwikkelen van
botaandoeningen zoals
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken) verminderen.
Gezond voor het hart
Artisjok verbetert de
hartgezondheid doordat de groente de goede cholesterol verhoogt en de slechte cholesterol vermindert. Wanneer cholesterol zich ophoopt in de slagaders, tast dit cardiovasculaire systeem aan waardoor de bloeddruk verhoogt en de bloedstroom geblokkeerd. Dit leidt uiteindelijk tot dodelijke
hartaandoeningen en een
beroerte.
Gezond voor de hersenen
Artisjok is gunstig voor de
gezondheid van de hersenen. Regelmatig artisjokken eten verbetert de cognitieve functie door meer zuurstof naar de
hersenen te brengen. Fosfor - dat overvloedig voorkomt in artisjokken – helpt hersencelschade te voorkomen. Een
gebrek aan fosfor leidt tot een afname van de cognitieve functie. Artisjok is met andere woorden een hersengezonde groente.
Ondersteuning van leverfunctie
Artisjokken hebben een positieve invloed op de
lever. Twee antioxidanten, waaronder silymarine en cynarine, verbeteren de gezondheid van de lever en houden deze goed in stand door giftige stoffen en afvalproducten uit de lever en het lichaam te verwijderen. Deze antioxidanten zijn nuttig bij het bevorderen van celhernieuwing en het herstellen van de beschadigde levercellen.

Voor zwangere vrouwen is een artisjok een gezonde groente /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayPreventie van aangeboren afwijkingen
Door de essentiële voedingsmiddelen in artisjokken, helpen deze groenten het risico van
aangeboren afwijkingen te verminderen. In een artisjok bevindt zich foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine uit het
vitamine B-complex dat een vrouw vóór en tijdens de zwangerschap in voldoende hoeveelheden moet consumeren om aangeboren afwijkingen in de hersenen of de wervelkolom van een baby te voorkomen. Voorbeelden van deze
neurale buisdefecten zijn
anencefalie ((gedeeltelijke) afwezigheid van de hersenen) en
spina bifida (open rug).
Verlaging van bloeddruk
Het regelmatig eten van artisjokken helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk. Artisjokken zijn rijk aan kalium dat helpt om de effecten van natrium in het lichaam te reguleren. Een
hoog natriumgehalte in het bloed (hypernatriëmie) leidt tot een verhoogde bloeddruk. Patiënten met
hoge bloeddruk (hypertensie) hebben vaak een
tekort aan kalium in het bloed (hypokaliëmie). Daarom is het raadzaam om de kaliumopname te verhogen via de voeding. Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) moeten regelmatig artisjok consumeren om de complicaties zoals een hoge bloeddruk te helpen voorkomen.
Verminderd risico op kanker
Artisjokken zitten boordevol krachtige antioxidanten die het immuunsysteem helpen om te vechten tegen vrije radicalen in het lichaam. In artisjokken bevinden zich polyfenolen, bepaalde antioxidanten. Polyfenolen hebben het vermogen om kankercellen bij patiënten te remmen, stoppen of omkeren. Rutine en quercetine in artisjokken bevatten ook antioxiderende eigenschappen die de kans op het ontwikkelen van
kanker verminderen. Artisjokken hebben redelijk veel vitamine C aan boord. Het verhogen van de vitamine C- inname helpt om
borstkanker op afstand te houden.
Lees verder