Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok

Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjok De artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit de regio's Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden. Artisjokken kunnen worden gegeten of worden ingenomen als artisjokbladextract. Mensen eten enkel het zachte deel en de bodem van de bloemknop van de artisjok. Een kleine paarse of grote groene artisjok zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen en is daarom een geweldige toevoeging aan een gezonde en evenwichtige voeding. De groenten bieden veel gezondheidsvoordelen voor bijvoorbeeld het hart, de lever, de spijsvertering en de botten.

Voedingsstoffen in artisjokken

Deze groente bevat weinig cholesterol en verzadigd vet, maar een artisjok is wel rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Ze bevatten een grote bron van vitale vitaminen zoals A, C, D, E, K, thiamine, folaat, riboflavine en niacine. Artisjokken zitten tevens bomvol mineralen zoals ijzer, calcium, natrium, zink, mangaan, zwavel, kalium en fosfor.

Behandeling van diabetes mellitus

Artisjokken bevatten eveneens insuline. Het is daarom een aanbevolen voedingsmiddel voor mensen met diabetes mellitus. Een volledig rijpe artisjok bevat ongeveer 2% insuline.

Behandeling van een kater

Artisjokken verminderen de hoeveelheid toxines (gifstoffen) in het bloed door ze snel te elimineren. Sommige mensen kiezen ervoor om op een paar artisjokbladeren te kauwen na een nacht van zwaar drinken zodat de symptomen van een kater sneller verdwijnen.

Bescherming van spijsvertering

Artisjokken beschermen de spijsvertering. Dit veelzijdige voedingsmiddel is een geweldige bron van cynarine, een antioxidant, die de aanmaak van gal en de opname van vetten en vitaminen bevordert. Artisjok is een ideaal voedsel voor patiënten met dyspepsie (maagklachten na het eten of drinken) en het prikkelbaredarmsyndroom (darmaandoening met symptomen van diarree en constipatie). Artisjokken zijn bovendien een rijke bron van voedingsvezels, die helpen bij een goede spijsvertering. De vezels voegen massa toe aan de ontlasting, waardoor een regelmatig stoelgangspatroon op gang komt en minder kans ontstaat op het krijgen van constipatie. Bovendien kalmeren artisjokken een ontstoken galblaas (cholecystitis).

Bevordering van metabole processen

Mangaan en magnesium zijn essentiële voedingsstoffen voor de metabolische processen (stofwisseling) van het lichaam. Magnesium verhoogt de metabole snelheden van aminozuren, cholesterol en koolhydraten.

Artisjokken zijn goed om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Artisjokken zijn goed om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht verliezen

Artisjok is één van de beste voedingsmiddelen om gewicht te verliezen. Artisjokken bevatten weinig calorieën en vet. Daarom mogen mensen dit gezonde voedsel eten zonder zich zorgen te maken over een gewichtstoename. Bovendien is een artisjok een geweldige bron van vezels die ook helpen om overeten te voorkomen. Vanzelfsprekend is naast een gezonde voeding ook een gezonde en actieve levensstijl nodig om veilig en efficiënt gewicht te verliezen.

Gezond voor de botten

Artisjok zit vol met essentiële vitaminen en essentiële mineralen die goed zijn voor de botgezondheid. De essentiële mineralen zoals fosfor, mangaan en magnesium helpen de botdichtheid verhogen, de algehele botgezondheid bevorderen en de kans op het ontwikkelen van botaandoeningen zoals osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) verminderen.

Gezond voor het hart

Artisjok verbetert de hartgezondheid doordat de groente de goede cholesterol verhoogt en de slechte cholesterol vermindert. Wanneer cholesterol zich ophoopt in de slagaders, tast dit cardiovasculaire systeem aan waardoor de bloeddruk verhoogt en de bloedstroom geblokkeerd. Dit leidt uiteindelijk tot dodelijke hartaandoeningen en een beroerte.

Gezond voor de hersenen

Artisjok is gunstig voor de gezondheid van de hersenen. Regelmatig artisjokken eten verbetert de cognitieve functie door meer zuurstof naar de hersenen te brengen. Fosfor - dat overvloedig voorkomt in artisjokken – helpt hersencelschade te voorkomen. Een gebrek aan fosfor leidt tot een afname van de cognitieve functie. Artisjok is met andere woorden een hersengezonde groente.

Ondersteuning van leverfunctie

Artisjokken hebben een positieve invloed op de lever. Twee antioxidanten, waaronder silymarine en cynarine, verbeteren de gezondheid van de lever en houden deze goed in stand door giftige stoffen en afvalproducten uit de lever en het lichaam te verwijderen. Deze antioxidanten zijn nuttig bij het bevorderen van celhernieuwing en het herstellen van de beschadigde levercellen.

Voor zwangere vrouwen is een artisjok een gezonde groente / Bron: PublicDomainPictures, PixabayVoor zwangere vrouwen is een artisjok een gezonde groente / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Preventie van aangeboren afwijkingen

Door de essentiële voedingsmiddelen in artisjokken, helpen deze groenten het risico van aangeboren afwijkingen te verminderen. In een artisjok bevindt zich foliumzuur. Foliumzuur is een vitamine uit het vitamine B-complex dat een vrouw vóór en tijdens de zwangerschap in voldoende hoeveelheden moet consumeren om aangeboren afwijkingen in de hersenen of de wervelkolom van een baby te voorkomen. Voorbeelden van deze neurale buisdefecten zijn anencefalie ((gedeeltelijke) afwezigheid van de hersenen) en spina bifida (open rug).

Verlaging van bloeddruk

Het regelmatig eten van artisjokken helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk. Artisjokken zijn rijk aan kalium dat helpt om de effecten van natrium in het lichaam te reguleren. Een hoog natriumgehalte in het bloed (hypernatriëmie) leidt tot een verhoogde bloeddruk. Patiënten met hoge bloeddruk (hypertensie) hebben vaak een tekort aan kalium in het bloed (hypokaliëmie). Daarom is het raadzaam om de kaliumopname te verhogen via de voeding. Patiënten met diabetes mellitus (suikerziekte) moeten regelmatig artisjok consumeren om de complicaties zoals een hoge bloeddruk te helpen voorkomen.

Verminderd risico op kanker

Artisjokken zitten boordevol krachtige antioxidanten die het immuunsysteem helpen om te vechten tegen vrije radicalen in het lichaam. In artisjokken bevinden zich polyfenolen, bepaalde antioxidanten. Polyfenolen hebben het vermogen om kankercellen bij patiënten te remmen, stoppen of omkeren. Rutine en quercetine in artisjokken bevatten ook antioxiderende eigenschappen die de kans op het ontwikkelen van kanker verminderen. Artisjokken hebben redelijk veel vitamine C aan boord. Het verhogen van de vitamine C- inname helpt om borstkanker op afstand te houden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Artisjokken de nieuwe hype rondom afvallen?Artisjokken de nieuwe hype rondom afvallen?In hoeverre heeft de artisjok een positief effect bij het verbanden van vet in het menselijk lichaam? Heeft het een daad…
Artisjok helpt bij het verbranden van vetArtisjok helpt bij het verbranden van vetArtisjokken waren al in de tijd van het Oude Egypte bekend als voedings- en dieetplant. Plinius beschreef de artisjok al…
Natuurlijke cholesterol-, en bloeddrukverlagerCholesterol en bloeddruk zijn te verlagen met een natuurlijk middel. Uit klinische studies is gebleken dat kleine meidoo…
Gezonde groenten: ArtisjokkenGezonde groenten: ArtisjokkenDe artisjok is een bijzondere groente. Deze groente heeft een cholesterol verlaagde werking en reinigen het bloed. Zeker…

IJzer: functie, ijzer in voeding, ijzersupplementen en ADHIJzer: functie, ijzer in voeding, ijzersupplementen en ADHIJzer is een belangrijk onderdeel van hemoglobine, de stof in rode bloedcellen die zuurstof uit je longen haalt om het d…
Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergineAubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergineDe aubergine is een groente die lid is van de familie van de nachtschaduwgroenten (Solanaceae plantenfamilie). De groent…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ulleo, Pixabay
  • Geraadpleegd op 3 januari 2019:
  • 11 HEALTH BENEFITS OF ARTICHOKE, https://askdrnandi.com/11-health-benefits-of-artichoke/
  • 5 Incredible Health Benefits Of Artichokes That You May Not Have Known; https://food.ndtv.com/food-drinks/5-incredible-health-benefits-of-artichokes-that-you-may-not-have-known-1904493
  • 7 Health Benefits Of Artichokes, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-artichokes/
  • Artichoke Nutrition - Know The Benefits, https://www.thenaturalhealthmarket.co.uk/blogs/news/artichoke-nutrition-know-the-benefits-html
  • Artisjok, https://koken.vtm.be/ingredienten/artisjok?referer=https%3A//www.google.com/
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • De voedingswaarde van artisjok, https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-artisjok/
  • What Are the Health Benefits of Artichoke Hearts?, https://www.livestrong.com/article/471274-what-are-the-health-benefits-of-artichoke-hearts/
  • Why We Should All Be Eating More Artichokes, https://www.foodmatters.com/article/why-we-should-all-be-eating-more-artichokes
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.