Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine

Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine De aubergine is een groente die lid is van de familie van de nachtschaduwgroenten (Solanaceae plantenfamilie). De groente heeft meestal een ei-achtige vorm en een levendige paarse kleur. Hoewel de donkerpaarse versie van aubergines het meest bekend is, zijn er veel varianten. Aubergine is er in een groot aantal vormen en maten. Zo zijn ook kleine, langwerpige en dunne exemplaren bekend. Ook variëren de kleuren van paars tot wit en groen. Het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en bevat weinig calorieën. De aubergine biedt bijgevolg tal van gezondheidsvoordelen. De groente is bijvoorbeeld goed voor het hart en de hersenen. Aubergines worden meestal gestoomd, gegrild, gekookt of gebakken. Het stomen behoudt de antioxidantenniveaus en is daarom het meest nuttig voor de gezondheid.

Voedingswaarden in aubergines

Één gekookte aubergine, met een gewicht van ongeveer 100 gram, bevat:
 • 0,82 gram eiwit
 • 1 mg natrium
 • 11 mg magnesium
 • 14 microgram folaat
 • 15 mg fosfor
 • 188 mg kalium
 • 35 calorieën
 • 6 mg calcium
 • 85 microgram vitamine B6
 • 15 mg omega-3 vetzuren
 • 0,1mg thiamine
 • 0,1 mg vitamine B6
 • 0,1 mg koper
 • 0,1 mg mangaan
 • 0,5 mg niacine
 • 0,12 mg zink
 • 0,23 gram vet
 • 0,25 mg ijzer
 • 1,3 mg vitamine C
 • 2,5 gram voedingsvezels
 • 2,9 mcg vitamine K
 • 8,64 gram koolhydraat, waarvan 3,17 gram suikers is
 • 9,4 mg choline

Aubergines bevatten ook flavonoïden, zoals anthocyaninen. Anthocyaninen zijn wateroplosbare pigmenten die veel gezondheidsvoordelen hebben. Ze geven ook de aubergine zijn bekende, donkerpaarse kleur. De schil van de aubergine is rijk aan antioxidanten, vezels, kalium en magnesium. Het fenolgehalte van de aubergine bestrijdt vrije radicalen.

Behandeling van bloedarmoede

Mensen met bloedarmoede lijden aan hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, zwakte, neerslachtigheid en cognitieve stoornissen. Aubergine, een rijke bron van ijzer, helpt om bloedarmoede en de symptomen hiervan te bestrijden. Het bevat ook koper dat, in combinatie met ijzer, helpt om het aantal rode bloedcellen te verhogen. Een voldoende hoeveelheid rode bloedcellen is vereist om gevoelens van stress en vermoeidheid te voorkomen en om zich energiek en sterk te voelen.

Gewicht onder controle houden

Voedingsvezels zijn belangrijke factoren bij voor het behoud en verliezen van gewicht, omdat ze fungeren als ‘vulstoffen’ in het spijsverteringsstelsel. Deze verbindingen verhogen de verzadiging en verminderen de eetlust. Ze verminderen de calorie-inname doordat een persoon een langer vol gevoel heeft. Aubergine bevat al weinig calorieën, dus de groente draagt bij aan een gezonde, caloriearme voeding.

Gezondheid van de botten

Aubergine, dat rijk is aan vitamine K en koper, helpt om osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) te voorkomen, verhoogt de botsterkte en verbetert de mineraaldichtheid. Collageen, aanwezig in deze groente, helpt bij de vorming van bindweefsel en botten. Het kalium in deze groente helpt om calcium te absorberen en helpt zo om de botten gezond en sterk te houden.

Gezondheid van het hart

De vezels, kalium, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten in aubergines ondersteunen allemaal de hartgezondheid. Bovendien bevatten aubergines bepaalde flavonoïden, waaronder anthocyaninen. Deze zijn in verband gebracht met een lager risico op sterfte door hartaandoeningen. Een verhoogde inname van anthocyaninen is voorts geassocieerd met een significant lagere bloeddruk.

Aubergine is goed voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayAubergine is goed voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Nuttig tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen omdat het helpt bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Foliumzuur beschermt de baby's tegen neurale buisdefecten. Daarom is het raadzaam voor zwangere vrouwen om aubergine in de voeding op te nemen.

Verbetering van cognitieve functie

Nasunine, een anthocyanine in de huid van de aubergine, is een krachtige antioxidant die de celmembranen van de hersenen beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen naar de cel en het verwijdert tevens afval uit het lichaam. Anthocyaninen vergemakkelijken bovendien de bloedtoevoer naar de hersenen. Dit helpt bij het verbeteren van het geheugen en voorkomt leeftijdsgebonden psychische stoornissen.

Verlaging van cholesterolgehalte

Chlorogeenzuur in aubergines verlaagt het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol), hetgeen het risico op atherosclerose (slagaderverkalking), een hartaanval en een beroerte verlaagt.

Verminderd risico op diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)

Aubergines zijn goed voor het verminderen van het risico op diabetes mellitus type 2, omdat het rijk is aan vezels en weinig oplosbare koolhydraten bevat. Het consumeren van deze groente helpt om de glucose- en insulineactiviteit in het lichaam te reguleren.

Verminderd risico op kanker

Polyfenolen in aubergines beschermen tegen kanker. Anthocyanen en chlorogeenzuur beschermen cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en voorkomen op hun beurt de tumorgroei en de invasie en verspreiding van kankercellen. De antikankerwerking van anthocyaninen voorkomt dat nieuwe bloedvaten zich in de tumor vormen, vermindert ontstekingen en blokkeert de enzymen die helpen bij de verspreiding van kankercellen.

Tips bij aankoop van aubergine

Aubergines moeten stevig en enigszins zwaar zijn voor hun grootte, met een gladde en glanzende huid en een intense paarse tint. Een aubergine die verdord, gekneusd of verkleurd is, is geen goede aankoopkeuze. Aubergines moeten in de koelkast worden bewaard tot ze klaar zijn voor gebruik. Als de schil intact blijft tijdens het bewaren, blijven ze langer vers.

Risico's van groente

Sommige mensen mogen niet te veel aubergines consumeren.

Nasunine en ijzerabsorptie

Nasunine, een fytochemisch materiaal dat aanwezig is in aubergines, bindt zich aan ijzer en verwijdert dit uit cellen. Dit is handig voor mensen die te veel ijzer in hun lichaam hebben. Mensen met een laag ijzergehalte (ferriprieve anemie) mogen echter geen grote hoeveelheden voedsel consumeren dat nasunine bevat.

Oxalaten en nierstenen

Aubergines bevatten oxalaten. Oxalaten dragen bij aan de vorming van nierstenen. Nierstenen leiden mogelijk tot acute oxalaatnefropathie of zelfs nierfalen. Voedingsmiddelen die oxalaten bevatten, zoals aubergines, zijn bijgevolg niet aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor de vorming van nierstenen. Mensen met nierstenen moeten hun inname van oxalaatbevattende voedingsmiddelen beperken.

Solanine en ontsteking

Aubergines maken deel uit van de nachtschadefamilie. Nachtschadegroenten bevatten alkaloïden, waaronder solanine, die artritis (gewrichtsontsteking) of een ontsteking verergeren. Er is anno oktober 2020 echter niet genoeg wetenschappelijk onderzoek om dit te bevestigen, maar veel mensen met deze aandoeningen melden verlichting wanneer ze aubergines, tomaten en andere soorten nachtschadevoedsel uit hun voeding schrappen. Een diëtist helpt bij het opstellen van een nachtschade-eliminatiedieet om te zien of dit de symptomen doet verbeteren.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aubergine of eierplantDe aubergine of eierplantDe aubergine behoort tot de nachtschadefamilie. De meeste planten in deze familie zijn giftig, maar sommigen zijn vooral…
Glutenvrij hoofdgerecht: aubergine gevuld met gehaktAubergine gevuld met gehakt en rozijnen, een verrassend smakelijk recept voor een glutenvrij hoofdgerecht. Niet moeilijk…
Gezond en groente: AubergineGezond en groente: AubergineElke kok houdt van afwisseling, maar afwisseling mag het koken niet veel moeilijker maken. Ook mag het het proces niet a…
De geneeskracht van auberginesDe geneeskracht van auberginesDe aubergine is een heerlijke groente waar je veel mee kan variëren. Gebakken, gegrild en verwerkt in de ovenschotel; de…

Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokArtisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokDe artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit de regio's Zuid-Europa, Noord-Afri…
Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoosAbrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoosAbrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Republica, Pixabay
 • Geraadpleegd op 2 januari 2019:
 • 10 Amazing Benefits Of Eggplant Nutrition, https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-eggplant.html
 • 11 Impressive Health Benefits of Eggplant; https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-eggplant/
 • 6 gezondheidsvoordelen van aubergine; https://www.optimalegezondheid.com/aubergine/
 • Benefits Of Eggplant And Its Side Effects, https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-eggplant-and-its-side-effects
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Eggplant health benefits and tasty tips, https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php
 • What Are Eggplants Good For?, https://foodfacts.mercola.com/eggplant.html
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.