Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine

Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergine De aubergine is een groente die behoort tot de familie van de nachtschaduwgroenten (Solanaceae). De groente heeft meestal een ei-achtige vorm en een levendige paarse kleur. Hoewel de donkerpaarse aubergine het meest bekend is, zijn er veel varianten. Aubergines komen voor in diverse vormen en maten, van klein en langwerpig tot dik en rond, en variëren in kleur van paars tot wit en groen. Het is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en bevat weinig calorieën. De aubergine biedt daardoor tal van gezondheidsvoordelen. De groente is bijvoorbeeld goed voor het hart en de hersenen. Aubergines worden vaak gestoomd, gegrild, gekookt of gebakken. Stomen behoudt de antioxidantenniveaus en is daarom het meest nuttig voor de gezondheid.

Voedingswaarden in aubergines

Één gekookte aubergine, met een gewicht van ongeveer 100 gram, bevat:

  • 0,82 gram eiwit
  • 1 mg natrium
  • 11 mg magnesium
  • 14 microgram folaat
  • 15 mg fosfor
  • 188 mg kalium
  • 35 calorieën
  • 6 mg calcium
  • 85 microgram vitamine B6
  • 15 mg omega-3 vetzuren
  • 0,1 mg thiamine
  • 0,1 mg vitamine B6
  • 0,1 mg koper
  • 0,1 mg mangaan
  • 0,5 mg niacine
  • 0,12 mg zink
  • 0,23 gram vet
  • 0,25 mg ijzer
  • 1,3 mg vitamine C
  • 2,5 gram voedingsvezels
  • 2,9 mcg vitamine K
  • 8,64 gram koolhydraten, waarvan 3,17 gram suikers is
  • 9,4 mg choline

Aubergines bevatten ook flavonoïden, zoals anthocyaninen. Anthocyaninen zijn wateroplosbare pigmenten die veel gezondheidsvoordelen bieden en geven de aubergine zijn bekende donkerpaarse kleur. De schil van de aubergine is rijk aan antioxidanten, vezels, kalium en magnesium. Het fenolgehalte van de aubergine bestrijdt vrije radicalen.

Behandeling van bloedarmoede

Mensen met bloedarmoede lijden aan hoofdpijn, migraine, vermoeidheid, zwakte, neerslachtigheid en cognitieve stoornissen. Aubergine, een rijke bron van ijzer, helpt bij het bestrijden van bloedarmoede en de symptomen hiervan. Het bevat ook koper dat, in combinatie met ijzer, helpt om het aantal rode bloedcellen te verhogen. Een voldoende hoeveelheid rode bloedcellen is vereist om gevoelens van stress en vermoeidheid te voorkomen en om zich energiek en sterk te voelen.

Gewicht onder controle houden

Voedingsvezels spelen een belangrijke rol bij het behouden en verliezen van gewicht, omdat ze fungeren als ‘vulstoffen’ in het spijsverteringsstelsel. Deze vezels verhogen de verzadiging en verminderen de eetlust, wat de calorie-inname verlaagt door een langer vol gevoel. Aubergine bevat al weinig calorieën, dus deze groente draagt bij aan een gezonde, caloriearme voeding.

Gezondheid van de botten

Aubergine, rijk aan vitamine K en koper, helpt om osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) te voorkomen, verhoogt de botsterkte en verbetert de mineraaldichtheid. Collageen, aanwezig in deze groente, helpt bij de vorming van bindweefsel en botten. Het kalium in aubergine bevordert de absorptie van calcium, wat bijdraagt aan het gezond en sterk houden van de botten.

Gezondheid van het hart

De vezels, kalium, vitamine C, vitamine B6 en fytonutriënten in aubergines ondersteunen de hartgezondheid. Bovendien bevatten aubergines bepaalde flavonoïden, waaronder anthocyaninen. Deze zijn in verband gebracht met een lager risico op sterfte door hartaandoeningen. Een verhoogde inname van anthocyaninen is ook geassocieerd met een significant lagere bloeddruk.

Aubergine is goed voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, PixabayAubergine is goed voor zwangere vrouwen / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Nuttig tijdens de zwangerschap

Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen omdat het helpt bij de ontwikkeling van de hersenen van de baby. Foliumzuur beschermt de baby tegen neurale buisdefecten. Daarom is het raadzaam voor zwangere vrouwen om aubergine in hun voeding op te nemen.

Verbetering van cognitieve functie

Nasunine, een anthocyanine in de schil van de aubergine, is een krachtige antioxidant die de celmembranen van de hersenen beschermt tegen schade door vrije radicalen. Het helpt ook bij het transport van voedingsstoffen naar de cellen en verwijdert afvalstoffen uit het lichaam. Anthocyaninen bevorderen bovendien de bloedtoevoer naar de hersenen, wat helpt bij het verbeteren van het geheugen en het voorkomen van leeftijdsgebonden psychische stoornissen.

Verlaging van cholesterolgehalte

Chlorogeenzuur in aubergines verlaagt het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol), wat het risico op atherosclerose (slagaderverkalking), een hartaanval en een beroerte verlaagt.

Verminderd risico op diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)

Aubergines zijn gunstig voor het verminderen van het risico op diabetes mellitus type 2 omdat ze rijk zijn aan vezels en weinig oplosbare koolhydraten bevatten. Het consumeren van deze groente helpt bij het reguleren van de glucose- en insulineactiviteit in het lichaam.

Verminderd risico op kanker

Polyfenolen in aubergines beschermen tegen kanker. Anthocyaninen en chlorogeenzuur beschermen cellen tegen schade door vrije radicalen en voorkomen de tumorgroei en de invasie en verspreiding van kankercellen. De antikankerwerking van anthocyaninen voorkomt dat nieuwe bloedvaten zich in tumoren vormen, vermindert ontstekingen en blokkeert de enzymen die helpen bij de verspreiding van kankercellen.

Tips bij aankoop van aubergine

Aubergines moeten stevig en enigszins zwaar zijn voor hun grootte, met een gladde en glanzende huid en een intense paarse tint. Aubergines die verdord, gekneusd of verkleurd zijn, zijn geen goede aankoopkeuze. Bewaar aubergines in de koelkast tot ze klaar zijn voor gebruik. Als de schil intact blijft tijdens het bewaren, blijven ze langer vers.

Risico's van aubergines

Sommige mensen mogen niet te veel aubergines consumeren.

Nasunine en ijzerabsorptie

Nasunine, een fytochemisch materiaal dat aanwezig is in aubergines, bindt zich aan ijzer en verwijdert dit uit cellen. Dit is nuttig voor mensen die te veel ijzer in hun lichaam hebben. Mensen met een laag ijzergehalte (ferriprieve anemie) mogen echter geen grote hoeveelheden voedsel consumeren dat nasunine bevat.

Oxalaten en nierstenen

Aubergines bevatten oxalaten. Oxalaten dragen bij aan de vorming van nierstenen. Nierstenen kunnen mogelijk leiden tot acute oxalaatnefropathie of zelfs nierfalen. Voedingsmiddelen die oxalaten bevatten, zoals aubergines, worden daarom niet aanbevolen voor mensen die gevoelig zijn voor de vorming van nierstenen.

Conclusie

Aubergines bieden veel gezondheidsvoordelen en zijn een voedzame toevoeging aan het dieet. Ze zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart, de botten en de hersenen. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico's, vooral voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aubergine of eierplantDe aubergine of eierplantDe aubergine behoort tot de nachtschadefamilie. De meeste planten in deze familie zijn giftig, maar sommigen zijn vooral…
Glutenvrij hoofdgerecht: aubergine gevuld met gehaktAubergine gevuld met gehakt en rozijnen, een verrassend smakelijk recept voor een glutenvrij hoofdgerecht. Niet moeilijk…
Gezond en groente: AubergineGezond en groente: AubergineElke kok houdt van afwisseling, maar afwisseling mag het koken niet veel moeilijker maken. Ook mag het het proces niet a…
De geneeskracht van auberginesDe geneeskracht van auberginesDe aubergine is een heerlijke groente waar je veel mee kan variëren. Gebakken, gegrild en verwerkt in de ovenschotel; de…

Artisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokArtisjokken: Voordelen voor gezondheid van groente artisjokDe artisjok is een onvolledig geopende knop van een distelachtige plant afkomstig uit Zuid-Europa, Noord-Afrika en de Ca…
Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoosAbrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoosAbrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Republica, Pixabay
  • Geraadpleegd op 2 januari 2019:
  • 10 Amazing Benefits Of Eggplant Nutrition, https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-eggplant.html
  • 11 Impressive Health Benefits of Eggplant; https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-eggplant/
  • 6 gezondheidsvoordelen van aubergine; https://www.optimalegezondheid.com/aubergine/
  • Benefits Of Eggplant And Its Side Effects, https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-eggplant-and-its-side-effects
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Eggplant health benefits and tasty tips, https://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php
  • What Are Eggplants Good For?, https://foodfacts.mercola.com/eggplant.html
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.