Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos
Abrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn met perziken of pruimen. Een abrikoos heeft een zachte, harige textuur. Mensen hoeven de schil niet te verwijderen om een abrikoos te eten. Binnenin zit er wel een niet-eetbare pit. Abrikozen worden zowel als vers fruit, gedroogd, gekookt, tot gebak verwerkt en als jam gegeten. De vruchten worden ook gedistilleerd in cognac en likeur en ook drinken mensen abrikozensap. Bovendien zijn talloze verzorgingsproducten en essentiële oliën verrijkt met abrikoos. Abrikozen zijn één van de gezondste vruchten ter wereld, met tal van voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor het hart, de botten en de ogen.
Voedingsstoffen in abrikozen
- 100 gram verse abrikozen biedt:
- 0,39 gram vet
- 1,40 gram eiwit
- 11 gram koolhydraten
- 12% vitamine A
- 12% vitamine C
- 2 gram vezels
- 50 calorieën
- 6% kalium
- 9,20 gram suiker.
Abrikoos, goed voor de spijsvertering
Abrikozen zijn zowel vers als in de vorm van gedroogd fruit een goede bron van voedingsvezels. Aangezien retinol in abrikoos vetoplosbaar is, worden vetzuren snel afgebroken, wat betekent dat een abrikoos zeer goed is voor de spijsvertering. De vrucht zorgt voor een goede stoelgang en voorkomt
constipatie. Een abrikoos beschermt eveneens tegen spijsverteringsproblemen omdat de abrikoos er voor zorgt dat de
darmen schoon blijven.
Behandeling van oorpijn
Abrikozenolie is goed voor het behandelen van
oorpijn, hoewel het exacte mechanisme nog steeds wordt bestudeerd anno oktober 2020. Een paar druppels in de aangetaste gehoorgang is vaak een snelle remedie. De
antioxidanten die aanwezig zijn in abrikoos essentiële olie zijn verantwoordelijk voor het verlichten van oorpijn.
Bescherming tegen ontstekingen
Abrikozen zijn een sterke voedingsbron van catechinen, een brede familie van flavonoïde fytonutriënten. Een enkele abrikoos levert vier à vijf gram catechinen. Deze fytonutriënten zijn krachtige ontstekingsremmende voedingsstoffen. De catechinen remmen de activiteit van het enzym cyclo-oxygenase-2 (COX-2), één van de cruciale stappen in het proces van een
ontsteking.
Boordevol antioxidanten
Rijpe abrikozen zijn natuurlijke bronnen van antioxidanten. Wanneer mensen deze dagelijks consumeren, helpt dit het lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen die in de loop van de tijd verzameld wordt. Antioxidanten doden op hun beurt ook vrije radicalen die de cellen beschadigen. Enkele belangrijke antioxidanten die aanwezig zijn in abrikozen zijn:
- cafeïnezuur
- catechinen
- coumarinezuur
- epicatechins
- ferulinezuur
- galluszuur
- hydroxycinnamisch zuur
- proanthocyanidins
- quercetine

Dankzij abrikozen is het mogelijk om gewicht te verliezen /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Gewicht verliezen
Een paar abrikozen als tussendoortje eten is vooral nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen. Deze vrucht geeft een vol gevoel, maar voegt geen onnodige calorieën toe. Na het eten van gedroogde abrikozen is het echter verstandig om de mond te spoelen. Gedroogd fruit bevat immers meer suiker, hetgeen mogelijk leidt tot schade aan de tanden.
Goed voor de botten
Abrikozen bevatten bijna alle mineralen die nodig zijn voor de
botgroei, zoals
calcium, fosfor,
mangaan,
ijzer en koper. Daarom zorgt het eten van abrikozen voor een gezonde groei en ontwikkeling van de botten. Daarnaast is het mogelijk om dankzij de vrucht verschillende leeftijdsgerelateerde
botaandoeningen te voorkomen, waaronder
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken).
Goed voor de huid
De combinatie van vitamine C, vitamine A en fytonutriënten in abrikozen zorgt voor een goede en soepele huid. De antioxidanten in de abrikoos vertragen eveneens het
verouderingsproces van de huid. Verder verbeteren ook de symptomen van
huidaandoeningen zoals
eczeem (chronische huidziekte met
droge huid en
jeukende huid) en een
huiduitslag. Dagelijks één à twee abrikozen eten is ideaal voor de
huidgezondheid.
Goed voor de ogen
Abrikozen zitten boordevol vitamine A (retinol). Dit is een vetoplosbare vitamine die onder andere helpt bij het verbeteren van het gezichtsvermogen. Retinol houdt eveneens het immuunsysteem onder controle en beschermt de huid. Retinol en bètacaroteen (ook aanwezig in abrikozen) verminderen ook de kans op
leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een ernstige
leeftijdsgerelateerde oogaandoening die geleidelijk een verlies van het centrale gezichtsvermogen veroorzaakt. Een abrikoos is met andere woorden ideale
ooggezonde voeding.
Goed voor het bloed
Een abrikoos bevat niet-heemijzer. Dit soort ijzer neemt tijd in beslag om door het lichaam te worden opgenomen. Hoe langer het in het systeem blijft, hoe groter de kans om
bloedarmoede te voorkomen. Het is aanbevolen om voldoende vitamine C in te nemen om een betere opname van het niet-heemijzer te waarborgen.
Goed voor het hart
Een abrikoos bevat veel vezels, wat helpt om het slechte
cholesterolgehalte in het lichaam te verminderen en het goede cholesterolgehalte te verhogen. De vrucht beschermt met andere woorden tegen
atherosclerose (slagaderverkalking), een
hartaanval en een
beroerte. Bovendien zorgt het kaliumgehalte in de vrucht voor een goede balans tussen de elektrolytniveaus in het systeem, waardoor de hartspieren goed blijven functioneren. Dagelijks één of twee verse abrikozen eten of een handvol gedroogde abrikozen is aangewezen voor een goede
hartgezondheid..
Abrikozen helpen bij het in stand houden van het vochtgehalte van het lichaam omdat ze twee essentiële mineralen bevatten met name kalium en natrium. Deze mineralen behouden de vochtbalans in het lichaam en verdelen energie naar verschillende delen van de organen en
spieren. Verder
verbeteren ze het metabolisme en verminderen ze spierkrampen.
Verlichting van koorts door abrikozensap
Patiënten met koorts zijn vaak gebaat met het drinken van abrikozensap. Dit sap bevat alle essentiële mineralen en
vitaminen die helpen bij het ontgiften van verschillende organen. De verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen van abrikozen verminderen ontstekingen en brengen verlichting bij koorts.
Lees verder