Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos

Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoos Abrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn met perziken of pruimen. Een abrikoos heeft een zachte, harige textuur. Mensen hoeven de schil niet te verwijderen om een abrikoos te eten. Binnenin zit er wel een niet-eetbare pit. Abrikozen worden zowel als vers fruit, gedroogd, gekookt, tot gebak verwerkt en als jam gegeten. De vruchten worden ook gedistilleerd in cognac en likeur en ook drinken mensen abrikozensap. Bovendien zijn talloze verzorgingsproducten en essentiële oliën verrijkt met abrikoos. Abrikozen zijn één van de gezondste vruchten ter wereld, met tal van voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor het hart, de botten en de ogen.

Voedingsstoffen in abrikozen

  • 100 gram verse abrikozen biedt:
  • 0,39 gram vet
  • 1,40 gram eiwit
  • 11 gram koolhydraten
  • 12% vitamine A
  • 12% vitamine C
  • 2 gram vezels
  • 50 calorieën
  • 6% kalium
  • 9,20 gram suiker.

Abrikoos, goed voor de spijsvertering

Abrikozen zijn zowel vers als in de vorm van gedroogd fruit een goede bron van voedingsvezels. Aangezien retinol in abrikoos vetoplosbaar is, worden vetzuren snel afgebroken, wat betekent dat een abrikoos zeer goed is voor de spijsvertering. De vrucht zorgt voor een goede stoelgang en voorkomt constipatie. Een abrikoos beschermt eveneens tegen spijsverteringsproblemen omdat de abrikoos er voor zorgt dat de darmen schoon blijven.

Behandeling van oorpijn

Abrikozenolie is goed voor het behandelen van oorpijn, hoewel het exacte mechanisme nog steeds wordt bestudeerd anno oktober 2020. Een paar druppels in de aangetaste gehoorgang is vaak een snelle remedie. De antioxidanten die aanwezig zijn in abrikoos essentiële olie zijn verantwoordelijk voor het verlichten van oorpijn.

Bescherming tegen ontstekingen

Abrikozen zijn een sterke voedingsbron van catechinen, een brede familie van flavonoïde fytonutriënten. Een enkele abrikoos levert vier à vijf gram catechinen. Deze fytonutriënten zijn krachtige ontstekingsremmende voedingsstoffen. De catechinen remmen de activiteit van het enzym cyclo-oxygenase-2 (COX-2), één van de cruciale stappen in het proces van een ontsteking.

Boordevol antioxidanten

Rijpe abrikozen zijn natuurlijke bronnen van antioxidanten. Wanneer mensen deze dagelijks consumeren, helpt dit het lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen die in de loop van de tijd verzameld wordt. Antioxidanten doden op hun beurt ook vrije radicalen die de cellen beschadigen. Enkele belangrijke antioxidanten die aanwezig zijn in abrikozen zijn:
  • cafeïnezuur
  • catechinen
  • coumarinezuur
  • epicatechins
  • ferulinezuur
  • galluszuur
  • hydroxycinnamisch zuur
  • proanthocyanidins
  • quercetine

Dankzij abrikozen is het mogelijk om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Dankzij abrikozen is het mogelijk om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht verliezen

Een paar abrikozen als tussendoortje eten is vooral nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen. Deze vrucht geeft een vol gevoel, maar voegt geen onnodige calorieën toe. Na het eten van gedroogde abrikozen is het echter verstandig om de mond te spoelen. Gedroogd fruit bevat immers meer suiker, hetgeen mogelijk leidt tot schade aan de tanden.

Goed voor de botten

Abrikozen bevatten bijna alle mineralen die nodig zijn voor de botgroei, zoals calcium, fosfor, mangaan, ijzer en koper. Daarom zorgt het eten van abrikozen voor een gezonde groei en ontwikkeling van de botten. Daarnaast is het mogelijk om dankzij de vrucht verschillende leeftijdsgerelateerde botaandoeningen te voorkomen, waaronder osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken).

Goed voor de huid

De combinatie van vitamine C, vitamine A en fytonutriënten in abrikozen zorgt voor een goede en soepele huid. De antioxidanten in de abrikoos vertragen eveneens het verouderingsproces van de huid. Verder verbeteren ook de symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid) en een huiduitslag. Dagelijks één à twee abrikozen eten is ideaal voor de huidgezondheid.

Goed voor de ogen

Abrikozen zitten boordevol vitamine A (retinol). Dit is een vetoplosbare vitamine die onder andere helpt bij het verbeteren van het gezichtsvermogen. Retinol houdt eveneens het immuunsysteem onder controle en beschermt de huid. Retinol en bètacaroteen (ook aanwezig in abrikozen) verminderen ook de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie, een ernstige leeftijdsgerelateerde oogaandoening die geleidelijk een verlies van het centrale gezichtsvermogen veroorzaakt. Een abrikoos is met andere woorden ideale ooggezonde voeding.

Goed voor het bloed

Een abrikoos bevat niet-heemijzer. Dit soort ijzer neemt tijd in beslag om door het lichaam te worden opgenomen. Hoe langer het in het systeem blijft, hoe groter de kans om bloedarmoede te voorkomen. Het is aanbevolen om voldoende vitamine C in te nemen om een betere opname van het niet-heemijzer te waarborgen.

Goed voor het hart

Een abrikoos bevat veel vezels, wat helpt om het slechte cholesterolgehalte in het lichaam te verminderen en het goede cholesterolgehalte te verhogen. De vrucht beschermt met andere woorden tegen atherosclerose (slagaderverkalking), een hartaanval en een beroerte. Bovendien zorgt het kaliumgehalte in de vrucht voor een goede balans tussen de elektrolytniveaus in het systeem, waardoor de hartspieren goed blijven functioneren. Dagelijks één of twee verse abrikozen eten of een handvol gedroogde abrikozen is aangewezen voor een goede hartgezondheid..

Verbetering van het metabolisme

Abrikozen helpen bij het in stand houden van het vochtgehalte van het lichaam omdat ze twee essentiële mineralen bevatten met name kalium en natrium. Deze mineralen behouden de vochtbalans in het lichaam en verdelen energie naar verschillende delen van de organen en spieren. Verder verbeteren ze het metabolisme en verminderen ze spierkrampen.

Verlichting van koorts door abrikozensap

Patiënten met koorts zijn vaak gebaat met het drinken van abrikozensap. Dit sap bevat alle essentiële mineralen en vitaminen die helpen bij het ontgiften van verschillende organen. De verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen van abrikozen verminderen ontstekingen en brengen verlichting bij koorts.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood abrikoosSuperfood abrikoosSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de abrikoos is één va…
Hoe gezond is de abrikoos?Hoe gezond is de abrikoos?Wie kent de abrikoos als (steen)vrucht niet? Niet dat de abrikoos bij iedereen even populair is, maar we kennen allemaal…
Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Fruit is een belangrijke leverancier van gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel antioxidanten, die schadelijke stoffen…
Voordelen van fruit voor de gezondheidVoordelen van fruit voor de gezondheidIn het algemeen bezitten ongeveer alle fruitsoorten wel positieve eigenschappen voor je lichaam. De meeste fruitsoorten…

Aubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergineAubergines: Voordelen voor gezondheid van groente aubergineDe aubergine is een groente die lid is van de familie van de nachtschaduwgroenten (Solanaceae plantenfamilie). De groent…
Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproductYoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproductYoghurt is een populair zuivelproduct dat het resultaat is van de bacteriële fermentatie van melk (melkgisting). Diverse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Geraadpleegd op 2 januari 2019:
  • 10 Impressive Benefits Of Apricot, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/apricots.html
  • 10 Surprising Health Benefits Of Apricots, https://www.boldsky.com/health/nutrition/2018/10-surprising-health-benefits-of-apricots-120557.html
  • 17 Impressive Benefits Of Apricot – The Nutrient-Rich Fruit Everyone’s Talking About, https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-apricots-for-skin-hair-and-health/#gref
  • 8 Amazing Benefits of Apricot (khubani): The Nutritional Heavyweight Among Fruits, https://food.ndtv.com/opinions/8-apricot-benefits-the-nutritional-heavyweight-among-fruits-1248312
  • Apricots, http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=3
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.