Voordelen van fruit voor de gezondheid
In het algemeen bezitten ongeveer alle fruitsoorten wel positieve eigenschappen voor je lichaam. De meeste fruitsoorten bevatten veel vitaminen en mineralen, waardoor ze je wapenen tegen ziekten. Bovendien bevorderen de meeste vruchten de spijsvertering en hebben ze een positief effect op de bloeddruk. Meestal geeft het eten van een stuk fruit je ook een verzadigd gevoel, zodat je je niet hoeft te laten verleiden door ongezonde tussendoortjes. In welk fruit zitten de meeste vitaminen en energie en welk fruit is het gezondst? Is een kiwi gezonder dan een appel?
Gezondheidsvoordelen van fruit
De voordelen van fruit voor de gezondheid zijn erg divers. Regelmatig fruit eten kan zowel op korte als lange termijn nuttig zijn. Veel soorten fruit bevatten veel vezels, wat goed is voor een vlotte spijsvertering en op die manier de kans op constipatie verkleint. Vezels leiden bovendien snel tot een gevoel van verzadiging waardoor het hongergevoel afneemt. Vruchten bevatten
vitaminen en
mineralen die elk hun voordelen hebben voor het lichaam. Zo is vitamine C bijvoorbeeld goed voor de weerstand en vitamine B voor het centrale zenuwstelsel, terwijl kalium goed is voor een stabiele bloeddruk. Voorts is het eten van fruit ook goed voor de huid en het zicht, en kan je snel weer energie krijgen wanneer je je futloos voelt. Als je regelmatig fruit eet verklein je op lange termijn de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Een ander belangrijk voordeel van fruit is dat het de weerstand versterkt, wat ook de kans op chronische ziekten en kanker danig verkleint.
Appel: het gezondst?
De appel is zowat het meest gezonde fruit en die kwaliteit heeft hij vooral te danken aan zijn veelzijdigheid: de appel bezit kwaliteiten van erg verschillende aard. Ten eerste zit de appel boordevol vitamines B en C en bevat hij veel
antioxidanten, wat een goed wapen is om je tegen ziektes te beschermen. Denk eraan dat in de schil van de appel veel meer vitamines zitten dan in het vruchtvlees van de appel zelf. Bovendien zitten in appels vezels die de darmtransit stimuleren. De appel bevat 50 kcal (kilocalorieën) per 100 gram (1 kilocalorie of kcal is gelijk aan 1000 calorieën). In het dagelijks leven is de appel ook zowat het
meest gegeten fruit.
Kiwi: veel energie
De kiwi is eigenlijk afkomstig van China, maar de meeste mensen kennen dit fruit als een vrucht uit het verre
Nieuw-Zeeland. Daar is de kiwi intussen één van de belangrijkste exportproducten geworden. De kiwi dankt zijn naam trouwens aan de vogel die in Nieuw-Zeeland een soort van nationaal symbool is geworden. Een van de kwaliteiten van de kiwi is dat hij de spijsvertering bevordert en je een
boost met energie geeft. De kiwi is zo gezond dat hij meer vitamine C bevat dan nodig is voor onze dagelijkse behoefte. De kiwi bevat 40 kcal per 100 g.
Rode bes of veenbes
De veenbes heeft een remmende werking tegen
maagzweren en blaasontstekingen. Deze vrucht heeft ook een enorm hoog gehalte aan antioxidanten. Vermits de vrucht een beetje zuur smaakt, wordt aan het bessensap meestal suiker toegevoegd. De veenbes staat ook bekend onder haar Engelse naam "cranberry", het bessensap onder de naam "cranberry juice". De veenbes bevat 18 kcal per 100 g.
Banaan: licht verteerbaar fruit
De banaan is een vrucht met tal van voordelen: ze is onder meer rijk aan kalium, selenium, magnesium en ijzer. Bovendien bevat de banaan de
vitamines B6 en B12, die een remmende werking zouden hebben tegen ontwenningsverschijnselen bij stoppende rokers. De kalium zorgt voor een bloeddruk regulerende werking, terwijl het hoge suikergehalte je snel energie kan bezorgen. Deze laatste kwaliteit maakt dat de banaan veel gegeten wordt door
sporters, ook al omdat ze licht verteerbaar is. Let er ook op dat je een banaan eet die een volle gele kleur heeft en rijp is. Een onrijpe banaan werkt immers verstoppend en kan leiden tot constipatie. De banaan bevat 88 kcal per 100 g.
Abrikoos
De abrikoos is een steenvrucht die goed kan gedijen in gebieden waar veel zon voorkomt, zoals bijvoorbeeld Turkije. Dat land is trouwens gespecialiseerd in de export van de gedroogde abrikoos. De abrikoos bezit een hoog gehalte aan betacaroteen, wat goed is voor de
huid en voor de ogen. Voorts zit de abrikoos boordevol vitaminen. Denk eraan dat de gedroogde abrikoos vier keer meer calorieën bevat dan de verse abrikoos. De verse abrikoos bevat 20 kcal per 100 g.
Bosbes
Een grote troef van de blauwe bosbes is gelegen in de stof die haar haar blauwe kleur meegeeft. De stof anthocyaan is de stof die de bosbes blauw maakt, maar ook een remmende werking heeft op ontstekingen. Bovendien is deze stof bloeddrukverlagend. Voorts heeft de bosbes een positief effect op de urinewegen en de spijsvertering. Tenslotte heeft de bosbes een afwerende werking tegen
hart- en vaatziekten, nierstenen en diarree. De bosbes bevat 67 kcal per 100 g.
Ananas
De ananas is afkomstig van het Caraïbisch gebied en werd door de ontdekkingsreizigers mee naar Europa overgebracht. De ananas bevat een schat aan vitamines C en E en heeft een positieve werking op de spijsvertering. Ook mineralen komen uitgebreid voor in de ananas: kalium, magnesium, ijzer, fosfor, en zink zijn er maar enkele van. De ananas is zoet en geeft je meteen weer
energie als je vermoeid bent. Ananas bevat 50 kcal per 100 g.
Sinaasappel
De sinaasappel heeft als belangrijkste troef de grote hoeveelheid aan vitamine C. Bovendien bezit deze oranje vrucht talrijke antilichamen, waardoor je gewapend bent tegen eventuele ziektes. Voorts bevordert de sinaasappel de spijsvertering en en kan ze effectief zijn tegen
constipatie. De sinaasappel bevat 45 kcal per 100 g.
Lees verder