Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct
Yoghurt is een populair zuivelproduct dat het resultaat is van de bacteriële fermentatie van melk (melkgisting). Diverse typen yoghurt zijn op de markt verkrijgbaar. Yoghurteters krijgen tal van voedingsstoffen binnen, zoals calcium, vitaminen van het B-complex kalium en magnesium. Hierdoor is dit zuivelproduct uiterst geschikt voor onder andere het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van het risico op een hoge bloeddruk en het voorkomen van osteoporose. Yoghurt biedt daarnaast nog andere voordelen voor de gezondheid, al moeten sommige mensen wel oppassen met het consumeren van dit zuivelproduct.

Yoghurt biedt tal van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen /
Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Voedingsstoffen van yoghurt
Yoghurt zit boordevol voedingsstoffen,
vitaminen en mineralen.
Voedingsinformatie (per 100g)
- bètacaroteen: 22μg
- calorieën: 100
- folaat: 5 μg
- fosfor: 135mg, 19% aanbevolen dagelijkse inname
- kalium: 141mg, 3% aanbevolen dagelijkse inname
- koolhydraten: 4 gram
- luteïne: 22μg
- magnesium: 11mg, 3% aanbevolen dagelijkse inname
- pantotheenzuur: 0,330 mg, 7% aanbevolen dagelijkse inname
- proteïne: 9 gram
- riboflavine: 28,28 mg
- thiamine: 0,025 mg, 2% aanbevolen dagelijkse inname
- vet: 5 gram
- vitamine B12: 0,75μg, 31% aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine B6: 0,065 mg, 5% aanbevolen dagelijkse inname
- zink: 0,52mg, 5% aanbevolen dagelijkse inname
Types
Bevroren yoghurt
Bevroren yoghurt wordt vaak gezien als een gezond alternatief voor ijs. Veel ingevroren yoghurt bevat echter dezelfde hoeveelheid suiker of meer dan gewoon ijs. Ook bevat niet alle zogenaamde yoghurtijs levende en actieve culturen. Sommigen gebruiken warmtebehandelde yoghurt, die de levende en actieve culturen doodt.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is dik en romig. Het is beter bestand tegen warmte dan normale yoghurt en mensen gebruiken dit vaak in mediterrane gerechten. Dit yoghurttype wordt gemaakt door normale yoghurt te persen om de vloeibare wei te verwijderen. Het resultaat is een hoger eiwitgehalte, vanwege de dikkere concentratie, maar Griekse yoghurt heeft wel een lager calciumgehalte. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in vol vet, vetarm of nul procent.
Kefir
Kefir is een vloeibare yoghurt om te drinken. Het bevat
probiotica en is gemakkelijk thuis te maken door kefirkorrels toe te voegen aan melk en dit 12 tot 24 uur te laten staan.
Niet-zuivelyoghurt
Alternatieven voor niet-zuivelyoghurt zijn o.a. sojayoghurt en kokosmelkyoghurt.
Skyr
Skyr is een yoghurt in IJslandse stijl die een dichte, romige en eiwitrijke smaak heeft. In vergelijking met normale yoghurt, is voor skyr vier keer zoveel melk nodig. Skyr bevat twee tot drie keer meer proteïne.
Vetarme of niet-vette yoghurt
Yoghurt met een laag vetgehalte is gemaakt met 2-procent-melk. Niet-vette yoghurt is gemaakt met 0-procent-melk of magere melk.
Gezondheidsvoordelen van zuivelproduct
Gezonde darmen
Probiotica zijn ‘vriendelijke bacteriën’ die van nature aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel. Diverse stammen van deze ‘goede bacteriën’ zijn ook in veel yoghurtproducten aanwezig. Hoewel er anno oktober 2020 meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat yoghurt met actieve culturen bepaalde
maag- en
darmaandoeningen verhelpt, waaronder
constipatie,
darmkanker, diarree, een
H. pylori-infectie en een
inflammatoire darmaandoening (ontstekingsaandoening van de darm). De voordelen zijn wellicht het gevolg van de tijd die het eten kost om door de darm te gaan, een verbetering van het immuunsysteem van het lichaam en veranderingen in de
microflora van de darm. Yoghurt is met andere woorden goed voor de
darmgezondheid.
Goed voor het haar
De hydraterende eigenschappen van yoghurt komen ook het haar ten goede. Yoghurt helpt bij het herstel van
droog en beschadigd haar. Omdat de haarzakjes goed worden gevoed door de hydraterende eigenschappen en de overvloed aan voedingsstoffen van yoghurt, zoals vitamine B5, komen episoden van
haarverlies normaal gesproken niet meer tot uiting. Bovendien heeft yoghurt een schimmelwerende eigenschap, waardoor het een ideale remedie is tegen
roos.
Hartziekten voorkomen
Ongeacht het vetgehalte in de yoghurt, verbetert de
hartgezondheid door het eten van dit zuivelproduct. Yoghurt verbetert immers de ‘goede’ HDL-
cholesterol en verlaagt een
hoge bloeddruk. Het is dan wel belangrijk dat mensen opteren voor de vetarme, natuurlijke versie van dit zuivelproduct.
Huidgezondheid verbeteren
Behandeling van acne
Yoghurt bevat melkzuur en zink waardoor dit eveneens een goed zuivelproduct is voor de behandeling van
acne (chronische
huidaandoening met
ontsteking van
talgklieren). Door dagelijks yoghurt op het gezicht aan te brengen, komen opflakkeringen van acne minder snel tot stand. Sommige mensen voegen citroensap toe aan yoghurt om achterblijvende puntjes of pigment van acne te verwijderen. Yoghurt is met andere woorden goed voor de
huidgezondheid.
Doffe huid
Yoghurt kalmeert een doffe huid en
blaren veroorzaakt door de blootstelling aan UV-stralen, omdat yoghurt grote hoeveelheden zink bevat.
Jongere huid
Yoghurt eten voorkomt ook
rimpels en fijne lijntjes. Yoghurt bevat melkzuur dat dient als een exfoliërend middel en de bovenste laag van ongezonde cellen afschudt om een zuivere en meer elastische huid te krijgen.
Schimmelinfecties
Yoghurt zetten sommige mensen ook in voor de behandeling van
ringworm en
voetschimmel.
Soepelere huid
De huid moet voldoende gehydrateerd blijven, anders ontstaat een
droge huid. Door minimaal één keer per week een yoghurtmasker te dragen, blijft de huid soepel en stralend.
Immuunsysteem versterken
Sommige probiotische stammen versterken het immuunsysteem. Probiotica verbeteren de weerstand tegen en het herstel na een infectie. De duur van alle ziekten is significant lager bij mensen die probiotica consumeren die aanwezig is in gefermenteerde melk.
- H. pylori-infecties: Yoghurt met lactobacillus en bifidobacterium, twee probiotica, verbetert aanhoudende H. pylori-infecties. H. pylori is een bacterie die een infectie veroorzaakt in de maag en het bovenste deel van de dunne darm. Het leidt mogelijk tot maagzweren en verhoogt het risico op het ontwikkelen van maagkanker.
- Vaginale infecties: Yoghurt met actieve culturen bestrijdt vaginale infecties. Candidiasis komt veel voor bij vrouwen met diabetes mellitus (suikerziekte).
Osteoporose voorkomen door consumptie zuivelproduct
Yoghurt bevat enkele belangrijke voedingsstoffen voor het behoud van de
botgezondheid, waaronder
calcium, proteïne, kalium, fosfor en soms vitamine D. Yoghurt helpt daarom om
osteoporose (verzwakking van botten met risico op
botbreuken) te voorkomen. Een adequate voeding speelt een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van osteoporose. De belangrijkste micronutriënten zijn calcium en vitamine D. Calcium heeft gunstige effecten op botmassa bij mensen van alle leeftijden. De combinatie van calcium en vitamine D is goed voor de botgezondheid, mits de dosis vitamine D voldoende hoog is (400 IE per dag voor mensen van 51-70 jaar; soms zijn hogere dagelijkse innamen nodig, vooral voor ouderen). Veel zuivelproducten, inclusief yoghurt, zijn gemaakt met vitamine D.
Rijk aan voedingsstoffen
Vrijwel elke voedingsstof die het lichaam nodig heeft, is aanwezig in yoghurt.
- calcium: gezonde tanden en botten
- eiwit: ondersteuning van stofwisseling, helpen bij het onder controle houden van het gewicht
- fosfor, magnesium en kalium: biologische processen, zoals het reguleren van de bloeddruk, het metabolisme en de botgezondheid.
- vaak verrijkt met vitamine D: botgezondheid, sterker immuunsysteem, bescherming tegen hartaandoeningen en een depressie
- vitaminen van het B-complex (vooral vitamine B12 en riboflavine): bescherming tegen hartziekten en bepaalde neurale buisdefecten

Een kom yoghurt na het sporten versnelt het spierherstel /
Bron: Skeeze, PixabaySneller herstel van lichaamsbeweging
Griekse yoghurt is de meest gezonde soort. Het heeft de perfecte verhouding van eiwitten en koolhydraten en is een goede snack om te eten na het sporten. Wanneer mensen een kom met Griekse yoghurt binnen het uur na lichaamsbeweging consumeren, geeft dit aminozuren vrij die helpen bij het herstel van spieren.
Tips voor het kopen en eten van yoghurt
Het is belangrijk om het etiket op het suikergehalte te controleren. Sommige smaken en merken hebben meer suiker in de yoghurt dan andere merken. Natuurlijke yoghurt zonder toegevoegde suikers is de beste keuze. Verder bevat de yoghurt best actieve culturen, hetgeen vermeld staat in de ingrediëntenlijst op het etiket. Een eetlepel gemalen lijnzaad toevoegen aan yoghurt is een gezonde keuze; dit voegt bijna drie gram vezels en ongeveer twee gram gezonde plantaardige
omega-3-vetzuren toe. Wanneer het belangrijk is om voldoende calcium in te nemen, opteren mensen best voor calciumrijke yoghurt met vitamine D.
Yoghurt niet goed voor iedereen
Lactose-intolerantie
Lactose-intolerantie treedt op als het lichaam onvoldoende lactase heeft, het enzym dat nodig is om lactose (de suiker in melk) af te breken. De aandoening leidt tot verschillende spijsverteringsproblemen zoals
buikpijn en
diarree, na het nuttigen van zuivelproducten. Daarom moeten mensen met lactose-intolerantie mogelijk yoghurt vermijden. Sommige mensen die lactose-intolerant zijn, verdragen echter nog wel yoghurt.

Mensen met een melkallergie kampen mogelijk met netelroos na het eten van yoghurt /
Bron: Hans, PixabayMelkallergie
Zuivelproducten bevatten caseïne en wei, eiwitten waar sommige mensen
allergisch voor zijn. Mensen met
melkallergie ervaren symptomen zoals
netelroos, een zwelling van de huid en soms ook een levensbedreigende
anafylactische shock (ernstige allergische reactie). Mensen met melkallergie vermijden bijgevolg best yoghurt.
Lees verder