Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct

Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproduct Yoghurt is een populair zuivelproduct dat het resultaat is van de bacteriële fermentatie van melk (melkgisting). Diverse typen yoghurt zijn op de markt verkrijgbaar. Yoghurteters krijgen tal van voedingsstoffen binnen, zoals calcium, vitaminen van het B-complex kalium en magnesium. Hierdoor is dit zuivelproduct uiterst geschikt voor onder andere het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van het risico op een hoge bloeddruk en het voorkomen van osteoporose. Yoghurt biedt daarnaast nog andere voordelen voor de gezondheid, al moeten sommige mensen wel oppassen met het consumeren van dit zuivelproduct.
Yoghurt biedt tal van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)Yoghurt biedt tal van voedingsstoffen, mineralen en vitaminen / Bron: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)

Voedingsstoffen van yoghurt

Yoghurt zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.

Voedingsinformatie (per 100g)
 • bètacaroteen: 22μg
 • calorieën: 100
 • folaat: 5 μg
 • fosfor: 135mg, 19% aanbevolen dagelijkse inname
 • kalium: 141mg, 3% aanbevolen dagelijkse inname
 • koolhydraten: 4 gram
 • luteïne: 22μg
 • magnesium: 11mg, 3% aanbevolen dagelijkse inname
 • pantotheenzuur: 0,330 mg, 7% aanbevolen dagelijkse inname
 • proteïne: 9 gram
 • riboflavine: 28,28 mg
 • thiamine: 0,025 mg, 2% aanbevolen dagelijkse inname
 • vet: 5 gram
 • vitamine B12: 0,75μg, 31% aanbevolen dagelijkse inname
 • vitamine B6: 0,065 mg, 5% aanbevolen dagelijkse inname
 • zink: 0,52mg, 5% aanbevolen dagelijkse inname

Types

Bevroren yoghurt

Bevroren yoghurt wordt vaak gezien als een gezond alternatief voor ijs. Veel ingevroren yoghurt bevat echter dezelfde hoeveelheid suiker of meer dan gewoon ijs. Ook bevat niet alle zogenaamde yoghurtijs levende en actieve culturen. Sommigen gebruiken warmtebehandelde yoghurt, die de levende en actieve culturen doodt.

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is dik en romig. Het is beter bestand tegen warmte dan normale yoghurt en mensen gebruiken dit vaak in mediterrane gerechten. Dit yoghurttype wordt gemaakt door normale yoghurt te persen om de vloeibare wei te verwijderen. Het resultaat is een hoger eiwitgehalte, vanwege de dikkere concentratie, maar Griekse yoghurt heeft wel een lager calciumgehalte. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in vol vet, vetarm of nul procent.

Kefir

Kefir is een vloeibare yoghurt om te drinken. Het bevat probiotica en is gemakkelijk thuis te maken door kefirkorrels toe te voegen aan melk en dit 12 tot 24 uur te laten staan.

Niet-zuivelyoghurt

Alternatieven voor niet-zuivelyoghurt zijn o.a. sojayoghurt en kokosmelkyoghurt.

Skyr

Skyr is een yoghurt in IJslandse stijl die een dichte, romige en eiwitrijke smaak heeft. In vergelijking met normale yoghurt, is voor skyr vier keer zoveel melk nodig. Skyr bevat twee tot drie keer meer proteïne.

Vetarme of niet-vette yoghurt

Yoghurt met een laag vetgehalte is gemaakt met 2-procent-melk. Niet-vette yoghurt is gemaakt met 0-procent-melk of magere melk.

Gezondheidsvoordelen van zuivelproduct

Gezonde darmen

Probiotica zijn ‘vriendelijke bacteriën’ die van nature aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel. Diverse stammen van deze ‘goede bacteriën’ zijn ook in veel yoghurtproducten aanwezig. Hoewel er anno oktober 2020 meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat yoghurt met actieve culturen bepaalde maag- en darmaandoeningen verhelpt, waaronder constipatie, darmkanker, diarree, een H. pylori-infectie en een inflammatoire darmaandoening (ontstekingsaandoening van de darm). De voordelen zijn wellicht het gevolg van de tijd die het eten kost om door de darm te gaan, een verbetering van het immuunsysteem van het lichaam en veranderingen in de microflora van de darm. Yoghurt is met andere woorden goed voor de darmgezondheid.

Goed voor het haar

De hydraterende eigenschappen van yoghurt komen ook het haar ten goede. Yoghurt helpt bij het herstel van droog en beschadigd haar. Omdat de haarzakjes goed worden gevoed door de hydraterende eigenschappen en de overvloed aan voedingsstoffen van yoghurt, zoals vitamine B5, komen episoden van haarverlies normaal gesproken niet meer tot uiting. Bovendien heeft yoghurt een schimmelwerende eigenschap, waardoor het een ideale remedie is tegen roos.

Hartziekten voorkomen

Ongeacht het vetgehalte in de yoghurt, verbetert de hartgezondheid door het eten van dit zuivelproduct. Yoghurt verbetert immers de ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt een hoge bloeddruk. Het is dan wel belangrijk dat mensen opteren voor de vetarme, natuurlijke versie van dit zuivelproduct.

Huidgezondheid verbeteren

Behandeling van acne
Yoghurt bevat melkzuur en zink waardoor dit eveneens een goed zuivelproduct is voor de behandeling van acne (chronische huidaandoening met ontsteking van talgklieren). Door dagelijks yoghurt op het gezicht aan te brengen, komen opflakkeringen van acne minder snel tot stand. Sommige mensen voegen citroensap toe aan yoghurt om achterblijvende puntjes of pigment van acne te verwijderen. Yoghurt is met andere woorden goed voor de huidgezondheid.

Doffe huid
Yoghurt kalmeert een doffe huid en blaren veroorzaakt door de blootstelling aan UV-stralen, omdat yoghurt grote hoeveelheden zink bevat.

Jongere huid
Yoghurt eten voorkomt ook rimpels en fijne lijntjes. Yoghurt bevat melkzuur dat dient als een exfoliërend middel en de bovenste laag van ongezonde cellen afschudt om een zuivere en meer elastische huid te krijgen.

Schimmelinfecties
Yoghurt zetten sommige mensen ook in voor de behandeling van ringworm en voetschimmel.

Soepelere huid
De huid moet voldoende gehydrateerd blijven, anders ontstaat een droge huid. Door minimaal één keer per week een yoghurtmasker te dragen, blijft de huid soepel en stralend.

Immuunsysteem versterken

Sommige probiotische stammen versterken het immuunsysteem. Probiotica verbeteren de weerstand tegen en het herstel na een infectie. De duur van alle ziekten is significant lager bij mensen die probiotica consumeren die aanwezig is in gefermenteerde melk.
 • H. pylori-infecties: Yoghurt met lactobacillus en bifidobacterium, twee probiotica, verbetert aanhoudende H. pylori-infecties. H. pylori is een bacterie die een infectie veroorzaakt in de maag en het bovenste deel van de dunne darm. Het leidt mogelijk tot maagzweren en verhoogt het risico op het ontwikkelen van maagkanker.
 • Vaginale infecties: Yoghurt met actieve culturen bestrijdt vaginale infecties. Candidiasis komt veel voor bij vrouwen met diabetes mellitus (suikerziekte).

Osteoporose voorkomen door consumptie zuivelproduct

Yoghurt bevat enkele belangrijke voedingsstoffen voor het behoud van de botgezondheid, waaronder calcium, proteïne, kalium, fosfor en soms vitamine D. Yoghurt helpt daarom om osteoporose (verzwakking van botten met risico op botbreuken) te voorkomen. Een adequate voeding speelt een belangrijke rol bij de preventie en behandeling van osteoporose. De belangrijkste micronutriënten zijn calcium en vitamine D. Calcium heeft gunstige effecten op botmassa bij mensen van alle leeftijden. De combinatie van calcium en vitamine D is goed voor de botgezondheid, mits de dosis vitamine D voldoende hoog is (400 IE per dag voor mensen van 51-70 jaar; soms zijn hogere dagelijkse innamen nodig, vooral voor ouderen). Veel zuivelproducten, inclusief yoghurt, zijn gemaakt met vitamine D.

Rijk aan voedingsstoffen

Vrijwel elke voedingsstof die het lichaam nodig heeft, is aanwezig in yoghurt.
 • calcium: gezonde tanden en botten
 • eiwit: ondersteuning van stofwisseling, helpen bij het onder controle houden van het gewicht
 • fosfor, magnesium en kalium: biologische processen, zoals het reguleren van de bloeddruk, het metabolisme en de botgezondheid.
 • vaak verrijkt met vitamine D: botgezondheid, sterker immuunsysteem, bescherming tegen hartaandoeningen en een depressie
 • vitaminen van het B-complex (vooral vitamine B12 en riboflavine): bescherming tegen hartziekten en bepaalde neurale buisdefecten

Een kom yoghurt na het sporten versnelt het spierherstel / Bron: Skeeze, PixabayEen kom yoghurt na het sporten versnelt het spierherstel / Bron: Skeeze, Pixabay

Sneller herstel van lichaamsbeweging

Griekse yoghurt is de meest gezonde soort. Het heeft de perfecte verhouding van eiwitten en koolhydraten en is een goede snack om te eten na het sporten. Wanneer mensen een kom met Griekse yoghurt binnen het uur na lichaamsbeweging consumeren, geeft dit aminozuren vrij die helpen bij het herstel van spieren.

Tips voor het kopen en eten van yoghurt

Het is belangrijk om het etiket op het suikergehalte te controleren. Sommige smaken en merken hebben meer suiker in de yoghurt dan andere merken. Natuurlijke yoghurt zonder toegevoegde suikers is de beste keuze. Verder bevat de yoghurt best actieve culturen, hetgeen vermeld staat in de ingrediëntenlijst op het etiket. Een eetlepel gemalen lijnzaad toevoegen aan yoghurt is een gezonde keuze; dit voegt bijna drie gram vezels en ongeveer twee gram gezonde plantaardige omega-3-vetzuren toe. Wanneer het belangrijk is om voldoende calcium in te nemen, opteren mensen best voor calciumrijke yoghurt met vitamine D.

Yoghurt niet goed voor iedereen

Lactose-intolerantie

Lactose-intolerantie treedt op als het lichaam onvoldoende lactase heeft, het enzym dat nodig is om lactose (de suiker in melk) af te breken. De aandoening leidt tot verschillende spijsverteringsproblemen zoals buikpijn en diarree, na het nuttigen van zuivelproducten. Daarom moeten mensen met lactose-intolerantie mogelijk yoghurt vermijden. Sommige mensen die lactose-intolerant zijn, verdragen echter nog wel yoghurt.

Mensen met een melkallergie kampen mogelijk met netelroos na het eten van yoghurt / Bron: Hans, PixabayMensen met een melkallergie kampen mogelijk met netelroos na het eten van yoghurt / Bron: Hans, Pixabay

Melkallergie

Zuivelproducten bevatten caseïne en wei, eiwitten waar sommige mensen allergisch voor zijn. Mensen met melkallergie ervaren symptomen zoals netelroos, een zwelling van de huid en soms ook een levensbedreigende anafylactische shock (ernstige allergische reactie). Mensen met melkallergie vermijden bijgevolg best yoghurt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De functie van probioticaDe functie van probioticaEen probioticum is een voedingsmiddel dat levende organismen, zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriën bevat die een gezondh…
Alternatieve geneeswijzen eczeemAlternatieve geneeswijzen eczeemMensen met eczeem worden geplaagd door ontstekingsreacties van de huid. Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve gene…
Belvita Breakfast, voor snelle ontbijters?!Door drukte en tijdsgebrek blijkt uit onderzoek dat een op de drie Nederlanders het ontbijt af en toe wel eens overslaat…
Extra weerstand bij iedere seizoenswisselExtra weerstand bij iedere seizoenswisselOm onze gezondheid bij iedere seizoenswissel op peil te houden, is een extra vitamine-boost voor zowel jong én oud onont…

Abrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoosAbrikozen: Voordelen voor gezondheid van de vrucht abrikoosAbrikozen (Prunus armeniaca) zijn kleine geelachtig tot oranje vlezige steenvruchten die lijken op en nauw verwant zijn…
Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgetteCourgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgetteCourgette, een zomerpompoen, is een lid van de kalebassenfamilie. De gele, lichtgroene of donkergroene groente met veel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nil Hajra, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Geraadpleegd op 1 januari 2019:
 • 13 Amazing Health Benefits of Yogurt, https://www.naturalfoodseries.com/13-health-benefits-yogurt/
 • 7 Health Benefits of Yogurt, http://morningstarfhc.com/7-health-benefits-of-yogurt/
 • 7 Impressive Health Benefits of Yogurt, https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-yogurt
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Everything you need to know about yogurt, https://www.medicalnewstoday.com/articles/295714.php
 • Health benefits of yoghurt, https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/top-10-health-benefits-of-yoghurt/articleshow/20392287.cms
 • The Benefits of Yogurt, https://www.webmd.com/food-recipes/features/benefits-yogurt#1
 • The benefits of yogurt, https://www.yogurtinnutrition.com/the-benefits-of-yogurt/
 • Afbeelding bron 1: HealthGauge, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Skeeze, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Hans, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.