De functie van probiotica
Een probioticum is een voedingsmiddel dat levende organismen, zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriën bevat die een gezondheidsbevorderende werking hebben. Deze produceren een natuurlijke antibiotica en ze dragen bij aan een goede spijsvertering. Het komt voor in bepaalde voedingsmiddelen en is goed voor je weerstand. Ze helpen om schadelijke bacteriën af te weren. Wat doen probiotica nu precies in het lichaam en waar is het allemaal goed voor?
Het nut van probiotica
Het gebruik van probiotische voedingsmiddelen verbetert het vermogen om darminfecties af te weren en helpt je met het verteren van voedsel. Probiotica zijn bacteriën die je gezondheid bevorderen en zijn nodig voor de aanmaak van B-vitaminen, biotine en foliumzuur, en helpen bij de absorptie van voedingsstoffen, antioxidanten en ijzer uit je voeding. Ze verwijderen schadelijke stoffen die je via je voeding binnenkrijgt en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen die bij de spijsvertering vrijkomt.
Afremmen groei slechte bacteriën
Slechte bacteriën kunnen zich in de darmen vermenigvuldigen waardoor er verteringsprocessen verstoord raken. De gevolgen hiervan zijn winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree en verstopping. Voedingsstoffen worden bovendien slechter opgenomen. Probiotica kunnen helpen bij het herstel van het evenwicht in je darmstelsel en maken daardoor een eind aan buikklachten en diarree.
Verminderen van voedselintolerantie
Probiotica kunnen je helpen bepaalde stoffen te verteren als je daarvoor een intolerantie hebt, zoals bij voorbeeld lactose of gluten.
Bevorderen weerstand
Probiotica produceren een soort natuurlijke antibiotica, die je helpen schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en shigella (veroorzaker van dysenterie) af te weren.
Ondersteunen van urinewegstelsel
Vrouwen zijn gevoeliger voor urineweginfecties dan mannen. De urinebuis van vrouwen is een stuk korter dan die van mannen en daardoor hoeven de bacteriën lang niet zo ver te reizen voordat ze een infectie kunnen veroorzaken. Een blaasontsteking (cystitis) ontstaat wanneer bacteriën die thuishoren in de darmflora zich een weg banen naar de blaas. Als je voldoende probiotica naar je darmen stuurt, dan kun je daarmee het evenwicht herstellen.
Ondersteunen van de gezondheid van de vagina
De vagina heeft normaal gesproken een gezonde microflora (microbiota) in bacterieel evenwicht. Verstoring van dit balans kan leiden tot bacteriële vaginose. Dit is een wildgroei van bacteriën of gistcellen die ongewenste symptomen veroorzaken zoals jeuk, visachtige geur, afscheiding en ongemak. Dit is een van de meest voorkomende vaginale infecties. Zorgen dat er probiotica in je vagina komen helpt het evenwicht te herstellen.
De twee voornaamste probiotica
De twee belangrijkste bacterietypen die je helpen bij het houden van een gezonde darmbalans zijn:
- lactobacillen
- bifidusbacteriën
Lactobacillen
Deze bacteriën breken eiwit, koolhydraten en vetten in je voeding af. Daarbij komt melkzuur vrij. Veel bacteriën en gisten hebben het niet zo op melkzuur. Lactobacillen houden de score voor goede en slechte bacteriën positief voor de goede soort, doordat ze zelf antibiotica aanmaken die helpen toxische bacteriën af te weren. Lactobacillen produceren bovendien B-vitaminen en boterzuur, die je helpen om voedingsstoffen uit je eten te halen en die vooral nuttig zijn bij het absorberen van melkproducten. Deze bacteriën verminderen ook dat kans dat je diarree, verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel krijgt.
Bifidusbacteriën
Dit probioticum is de meest voorkomende soort in je dikke darm. Deze wordt vaak bifidus genoemd. Bifidusbacteriën helpen bij de spijsvertering, gaan infecties tegen, verminderen de diarree bij het rotavirus en wordt in verband gebracht met het hebben van minder allergieën. Deze bacteriën zijn overigens ook belangrijk bij de vorming van B-vitaminen.
In welke voedingsmiddelen zijn deze bacteriën te vinden?
De beide belangrijkste bacteriesoorten komen in verscheidene voedingsmiddelen voor, zoals onder andere:
Natuuryoghurt
Yoghurt is een half vloeibaar gefermenteerd melkproduct, dat wel met levende culturen moet zijn gemaakt om probiotisch te kunnen zijn. Natuuryoghurt zit ook in sommige yoghurtdrankjes.
Gefermenteerde groenten
Fermenteren is een proces van bereiden van voedsel waardoor goede bacteriën ontstaan. Deze groenten moeten dan wel op natuurlijke wijze zijn gefermenteerd zoals bijvoorbeeld met melkwei en zout, en niet met azijn.
Zuurkool
Zuurkool moet rauw zijn, niet gepasteuriseerd en net als bij andere gefermenteerde groenten mag er bij de productie geen azijn zijn gebruikt.
Waar te vinden
Behalve probiotica uit voedsel kun je ook probiotica halen bij natuurwinkels, drogisterijen en supermarkten. Ze zijn er tegenwoordig in verschillende vormen, zoals in capsules, drankjes en tabletten. Zo kun je allerlei lekkere yoghurtdrankjes kopen waaraan de goede bacteriën zijn toegevoegd.
Kritiek
Er is kritiek op probiotica die vrij worden verhandeld. Sommigen zijn van mening dat er niet genoeg bacteriën in zitten om überhaupt iets goeds te kunnen doen in je darmen. Volgens bepaalde onderzoeken zijn er zeker een miljard levende melkzuurbacteriën nodig om een positief effect te hebben.