De functie van probiotica

De functie van probiotica Een probioticum is een voedingsmiddel dat levende organismen, zoals bijvoorbeeld melkzuurbacteriën bevat die een gezondheidsbevorderende werking hebben. Deze produceren een natuurlijke antibiotica en ze dragen bij aan een goede spijsvertering. Het komt voor in bepaalde voedingsmiddelen en is goed voor je weerstand. Ze helpen om schadelijke bacteriën af te weren. Wat doen probiotica nu precies in het lichaam en waar is het allemaal goed voor?

Het nut van probiotica

Het gebruik van probiotische voedingsmiddelen verbetert het vermogen om darminfecties af te weren en helpt je met het verteren van voedsel. Probiotica zijn bacteriën die je gezondheid bevorderen en zijn nodig voor de aanmaak van B-vitaminen, biotine en foliumzuur, en helpen bij de absorptie van voedingsstoffen, antioxidanten en ijzer uit je voeding. Ze verwijderen schadelijke stoffen die je via je voeding binnenkrijgt en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen die bij de spijsvertering vrijkomt.

Afremmen groei slechte bacteriën

Slechte bacteriën kunnen zich in de darmen vermenigvuldigen waardoor er verteringsprocessen verstoord raken. De gevolgen hiervan zijn winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree en verstopping. Voedingsstoffen worden bovendien slechter opgenomen. Probiotica kunnen helpen bij het herstel van het evenwicht in je darmstelsel en maken daardoor een eind aan buikklachten en diarree.

Verminderen van voedselintolerantie

Probiotica kunnen je helpen bepaalde stoffen te verteren als je daarvoor een intolerantie hebt, zoals bij voorbeeld lactose of gluten.

Bevorderen weerstand

Probiotica produceren een soort natuurlijke antibiotica, die je helpen schadelijke bacteriën zoals salmonella, E. coli en shigella (veroorzaker van dysenterie) af te weren.

Ondersteunen van urinewegstelsel

Vrouwen zijn gevoeliger voor urineweginfecties dan mannen. De urinebuis van vrouwen is een stuk korter dan die van mannen en daardoor hoeven de bacteriën lang niet zo ver te reizen voordat ze een infectie kunnen veroorzaken. Een blaasontsteking (cystitis) ontstaat wanneer bacteriën die thuishoren in de darmflora zich een weg banen naar de blaas. Als je voldoende probiotica naar je darmen stuurt, dan kun je daarmee het evenwicht herstellen.

Ondersteunen van de gezondheid van de vagina

De vagina heeft normaal gesproken een gezonde microflora (microbiota) in bacterieel evenwicht. Verstoring van dit balans kan leiden tot bacteriële vaginose. Dit is een wildgroei van bacteriën of gistcellen die ongewenste symptomen veroorzaken zoals jeuk, visachtige geur, afscheiding en ongemak. Dit is een van de meest voorkomende vaginale infecties. Zorgen dat er probiotica in je vagina komen helpt het evenwicht te herstellen.

De twee voornaamste probiotica

De twee belangrijkste bacterietypen die je helpen bij het houden van een gezonde darmbalans zijn:

  • lactobacillen
  • bifidusbacteriën

Lactobacillen

Deze bacteriën breken eiwit, koolhydraten en vetten in je voeding af. Daarbij komt melkzuur vrij. Veel bacteriën en gisten hebben het niet zo op melkzuur. Lactobacillen houden de score voor goede en slechte bacteriën positief voor de goede soort, doordat ze zelf antibiotica aanmaken die helpen toxische bacteriën af te weren. Lactobacillen produceren bovendien B-vitaminen en boterzuur, die je helpen om voedingsstoffen uit je eten te halen en die vooral nuttig zijn bij het absorberen van melkproducten. Deze bacteriën verminderen ook dat kans dat je diarree, verstopping, winderigheid en een opgeblazen gevoel krijgt.

Bifidusbacteriën

Dit probioticum is de meest voorkomende soort in je dikke darm. Deze wordt vaak bifidus genoemd. Bifidusbacteriën helpen bij de spijsvertering, gaan infecties tegen, verminderen de diarree bij het rotavirus en wordt in verband gebracht met het hebben van minder allergieën. Deze bacteriën zijn overigens ook belangrijk bij de vorming van B-vitaminen.

In welke voedingsmiddelen zijn deze bacteriën te vinden?

De beide belangrijkste bacteriesoorten komen in verscheidene voedingsmiddelen voor, zoals onder andere:

Natuuryoghurt

Yoghurt is een half vloeibaar gefermenteerd melkproduct, dat wel met levende culturen moet zijn gemaakt om probiotisch te kunnen zijn. Natuuryoghurt zit ook in sommige yoghurtdrankjes.

Gefermenteerde groenten

Fermenteren is een proces van bereiden van voedsel waardoor goede bacteriën ontstaan. Deze groenten moeten dan wel op natuurlijke wijze zijn gefermenteerd zoals bijvoorbeeld met melkwei en zout, en niet met azijn.

Zuurkool

Zuurkool moet rauw zijn, niet gepasteuriseerd en net als bij andere gefermenteerde groenten mag er bij de productie geen azijn zijn gebruikt.

Waar te vinden

Behalve probiotica uit voedsel kun je ook probiotica halen bij natuurwinkels, drogisterijen en supermarkten. Ze zijn er tegenwoordig in verschillende vormen, zoals in capsules, drankjes en tabletten. Zo kun je allerlei lekkere yoghurtdrankjes kopen waaraan de goede bacteriën zijn toegevoegd.

Kritiek

Er is kritiek op probiotica die vrij worden verhandeld. Sommigen zijn van mening dat er niet genoeg bacteriën in zitten om überhaupt iets goeds te kunnen doen in je darmen. Volgens bepaalde onderzoeken zijn er zeker een miljard levende melkzuurbacteriën nodig om een positief effect te hebben.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Probiotica als voedingssupplementDe term probiotica, meervoud van probioticum, is vrij recent, hoewel zijn werking reeds lang gekend is. Een kennismaking…
Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica in voedingsmiddelen, nodig of niet?Probiotica zijn bacteriën waarvan wordt beweerd dat ze de gezondheid ten goede komen. Bekend zijn de producten met probi…
Probiotica: De wonderen zijn de wereld nog niet uit!Iedereen kent wel de flesjes van Yakult, Optimel of Actimel. Wie snapt er echter nog echt iets van als het gaat om Bifid…
Wat is darmflora?Iedereen heeft al wel van darmflora en actieve bifidus gehoord. De reclameadvertenties staan er immers vol van. Altijd a…

Eetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emotiesEetbuien of vreetbuien: ontstaan, oorzaken & emotiesMensen die zich in een emotionele bui plots en ongecontroleerd op lekkernijen storten: in de moderne samenleving gebeurt…
Overwegingen maagoperatie bij overgewichtOverwegingen maagoperatie bij overgewichtAls afvallen maar niet wil lukken en je hebt allerlei diëten gevolgd, dan wil je er alles aan doen om gewicht kwijt te r…
Bronnen en referenties
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.