Extra weerstand bij iedere seizoenswissel

Extra weerstand bij iedere seizoenswissel Om onze gezondheid bij iedere seizoenswissel op peil te houden, is een extra vitamine-boost voor zowel jong én oud onontbeerlijk. Dankzij een hogere weerstand kunnen we immers veel meer aan. Echinacea en vitamine C, maar zeker ook ginseng en koninginnebrij staan hierbij bovenaan ons verlanglijstje. Ons afweersysteem wordt dag en nacht danig op de proef gesteld. Bij iedere wisseling van de seizoenen, moeten we ons dan ook extra wapenen tegen de nadelige invloeden van buitenaf. Beslist niet overbodig, want precies dan is ons immuumsysteem op zijn zwakst waardoor vervelende kwaaltjes steeds weer hun intrede doen.

Gezonde en evenwichtige voeding

Het op peil houden van onze weerstand, doen we in de eerste plaats via een gezonde én evenwichtige voeding. Daarnaast geven we de weerstand van volwassenen én kinderen een extra boost door het toedienen van extra vitaminen, mineralen en/of andere voedingssuplementen.

Om een ijzersterke weerstand aan te kweken, is een extra dosis echinacea aangewezen. Om een maximaal effect te bekomen, combineert men dit natuurproduct met een extra dosis vitamine C.

Echinacea verhoogd niet alleen de weerstand, maar helpt ons ook een periode van mindere conditie zo vlug als mogelijk te boven te komen.

Vitamine C is op zijn beurt dan weer hét aangewezen middel om vooral kwalen aan onze luchtwegen te voorkomen of versneld te genezen. Vitamine C verhoogd niet alleen onze weerstand. Het vergemakkelijkt ook de opname van ijzer en fosfor uit onze dagelijkse voeding. Het is eveneens een belangrijk antioxidant, dat ons meer dan één handje toesteekt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.

Een goede weerstand is van groot belang om in conditie te blijven. Hoe groter onze weerstand, hoe beter onze lichamelijke conditie. Bij een hoge weestand en dus een goede algemene conditie, kunnen we veel meer aan.

Sommigen hebben méér nood aan extra weerstandsverhogende middelen als echinacea en vitamine C dan anderen. Meestal zijn tijdens de wisseling van de seizoenen steeds dezelfden een aantal keren ziek en moeten dan noodgedwongen thuis blijven met een of ander probleem aan de luchtwegen.

Belangrijk voor déze bevolkingsgroep is ongetwijfeld dat ze veel én regelmatig in de buitenlucht vertoeven. Veel lichaamsbeweging, gecombineerd met een gezonde én evenwichtige voeding is van essentieel belang voor het opbouwen van de nodige weerstand. Zilverrijst, verse (rauwe) groenten en vers fruit, zijn hierbij stevige aanraders. Geraspte wortelen, witte kool, koopraap en knolselder staan hierbij bovenaan het lijstje. En zure melkproducten als yoghurt, karnemelk en kwark kunnen eveneens wonderen doen.

Minder ziek met probiotica

Uit de resultaten van een recente studie blijkt dat zij die een specifieke combinatie van probiotica innemen een hogere weerstand laten optekenen en dus minder last hebben van bijvoorbeeld verkoudheden en koorts. Goede bacteriën herstellen immers veel vlugger de darmflora en versterken op die manier rechtstreeks onze weerstand. Probiotica maken het mogelijk om het evenwicht van de darmflora te behouden of te herstellen. Op deze manier versterken de probiotica ons intestinale verdedigingssysteem, waardoor we meer natuurlijke weerstand verwerven.

Tijdens dit onderzoek onderzocht men of de inname van bijvoorbeeld twee types probiotica invloed zou hebben op onze gezondheid. De ene groep deelnemers aan het onderzoek kreeg enige tijd een placebo te slikken. Een tweede groep kreeg lactobacillus acidophilus en de overigen kregen dit laatste, gecombineerd met bifidobacterium lactis. Iedereen kreeg dit alles tweemaal per dag en dit gedurende zes maanden toegediend. Uiteindelijk stelde men vast dat zij die een gecombineerd probiotiica kregen veel minder ziek werden dan zij die een placebo kregen te slikken. Werden er toch ziektesymptomen vastgesteld, dan duurden die ook veel minder lang. Probiotica hebben dus wel degelijk een gunstige invloed op onze weerstand en dus ook op onze gezondheid.

Koninginnebrij

Koninginnebrij, een zuiver natuurproduct en weldaad van de natuur, is eveneens een afdoend wapen tegen een verminderde lichamelijke weerstand. Het bevat veel koolhydraten, esstiële vetzuren, aminozuren, talrijke mineralen zoals koper, ijzer en fosfor, vitaminen van de B-groep en biotine. Koninginnebrij brengt ook extra choline aan, dat op zijn beurt ons geheugen verstrekt. Koninginnebrij stimuleert ons natuurlijk afweersysteem, geeft ons extra energie en neutraliseert de meeste virale en bacteriële infecties. Het helpt ons sneller te herstellen en heeft daar bovenop ook een gunstige invloed op het cholesteriolniveau en is ook doeltreffend tegen bloedarmoede en depressie's.

Geen snoep en frisdrank

Zij die geregeld last hebben van seizoenskwaaltjes, mijden best zoveel mogelijk zoetigheden, frisdrank en geraffineerde voedingsmiddelen zoals wit brood, rijst en pasta, suiker en meel. Logisch, wanneer men weet dat al deze producten ontdaan zijn van alle hulpstoffen zoals vitamine B, calcium, zink en chroom. Zowel snoep als geraffineerde voedingsproducten doen dus net het tegenovergestelde van wat gezonde voedingsmiddelen doen.

Door het veelvuldig gebruik van deze producten, worden zowel vitaminen en mineralen als calcium, ijzer en chroom aan ons lichaam onttrokken. Daardoor kunnen ernstige tekorten ontstaan. En het zijn uitgerekend deze stoffen die een hoofdrol spelen bij het extra stimuleren van ons afweersysteem.
© 2010 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen griepTips tegen griepVeel mensen krijgen tegenwoordig een griepprik voorgeschreven. Zeker als ze behoren tot de zogenaamde risicogroepen. Maa…
Tips tegen keelpijnTips tegen keelpijnKeelpijn is niet fijn. Er zijn echter een aantal goede tips die soms dit probleem kunnen verhelpen. Zo kan men door te s…
Tips om verkoudheid te voorkomen en/of te verhelpenTips om verkoudheid te voorkomen en/of te verhelpenVerkouden is iedereen wel eens, hetgeen erg vervelend is. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die men kan doen om te…
Homeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktHomeopathisch geneesmiddel Echinaforce werktMet de griep die er aan komt of er al is: Echinaforce biedt uitkomst. Bescherm u met Echinaforce ofwel rode zonnehoed. B…

Slaap - en eetpatroon bij een babySlaap - en eetpatroon bij een babyAls een baby geboren wordt heeft deze amper besef van tijd. In de buik van de mama gaan de dagen immers naadloos over in…
Waarom huilt een babyHet huilen van een baby is onderdeel van hun manier van communiceren.Baby’s huilen niet omdat ze stout zijn of vervelend…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.