Tips om verkoudheid te voorkomen en/of te verhelpen

Tips om verkoudheid te voorkomen en/of te verhelpen Verkouden is iedereen wel eens, hetgeen erg vervelend is. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die men kan doen om te voorkomen dat men verkouden wordt of om ervoor te zorgen dat de verkoudheid niet zolang duurt. Met stip op nummer één is dan natuurlijk het verhogen van de weerstand, zodat je de verkoudheid eerder kwijt bent. Denk dan aan producten zoals Echinacea en extra vitaminen. Neusverkoudheid duurt meestal een dag of drie. Het wordt vaak veroorzaakt door een virus, dat zorgt voor een ontsteking in de slijmvliezen. Door de ontsteking gaan de slijmvliezen veel slijm aanmaken. Een gevolg hiervan is een verstopte neus. Omdat het slijmvlies geïrriteerd raakt, krijg je ook de neiging om te niezen. Probeer dan goed naar het lichaam te luisteren en doe het even wat rustiger aan. Er zijn wel een aantal dingen die je kan proberen om de duur van de verkoudheid te verkorten en om te voorkomen dat je bijholteontsteking (sinusitis) krijgt.


Weerstand

Voor het voorkomen van verkoudheid dient men de weerstand op peil te houden of zelfs te verhogen. Dit kan bereikt worden door gezond te leven. Denk dan aan iedere dag bewegen en even naar buiten gaan, gezond eten en drinken, goed op gewicht zijn etc. Maar buiten deze dingen kan men ook een aantal supplementen nemen die de weerstand verhogen. Bijvoorbeeld echinacea. Dit product is verkrijgbaar in tabletten en capsules, maar er is ook een vloeibare variant, echinacea hotdrink. Extra vitamines innemen is ook goed, vooral vitamine C, maar ook vitamine D is erg belangrijk voor de weerstand. Vitamine D komen mensen vooral in de donkere wintermaanden snel tekort. Extra zink innemen werkt ook weerstandsverhogend. In de winkel zijn ook nog andere weerstand verhogende supplementen te koop, zoals producten op basis van vlierbes of rozenbottel en ook homeopathische korrels. Ook het consumeren van kippensoep, wat de groei remt van witte bloedcellen, kan soelaas bieden. Zelfs je opvattingen in het algemeen oefenen invloed uit op je gezondheid en genezing.

Zout opsnuiven

Het opsnuiven van zout wil vaak goed helpen om je in ieder geval even lucht te geven. Dit komt omdat zout de bacteriën aanpakt en het slijm in de neus oplost. Je maakt het door een theelepeltje zout op te lossen in een kommetje met warm water. Vervolgens duw je een neusgat dicht met je vingers en probeer je met je andere neusgat het water plus zout op te snuiven. Dit kan behoorlijk zeer doen als er ergens een ontsteking in je neus op holtes zit, maar het zoute water reinigt wel heel goed. Als men het water goed op kan snuiven en het neusgat zich opent, komt het zoute water in de keel terecht. Probeer het dan uit te spugen in plaats van door te slikken, want dat zoute water is echt niet lekker.

Stoombad

Door middel van een stoombad kan men soms ook meer lucht krijgen. Je kunt een stoombad maken met middelen uit de winkel, zoals bijvoorbeeld Dampo of eucalyptus olie. Dit doe je dan in een met warm tot heet water gevulde teil (of emmer of grote bak) en daarna hang je met een handdoek over het hoofd boven de teil. Zodat de dampen die vrijkomen uit het warme water je gezicht en dus ook de neus bereiken. Doe er een beetje kamille kruiden bij om te verzachten, het remt ook gelijk eventueel aanwezige ontstekingen in je neus en holtes.

Ui naast het bed

Als men vooral neusverkouden is kan een doorgesneden ui naast het bed helpen. Een ui helpt om de luchtwegen vrij te maken waardoor men beter door de neus adem kunt halen. Het geeft dus meer lucht.

Neusspray

Er zijn een aantal neussprays op de markt die claimen te helpen tegen verkoudheid. Otrivin bijvoorbeeld is een doseerspray op basis van zout. Het reinigt en ondersteunt de genezing van een geïrriteerd neusslijmvlies. De werking van Otrivin is extra krachtig omdat aan de spray extra vitamine B 5 is toegevoegd, dit helpt het neusslijmvlies te herstellen (*).

Kaloba

Kaloba van VSM is op basis van kruiden gemaakt en bestaat in tabletvorm, druppels en voor kinderen een siroop. Het werkt voornamelijk slijmoplossend en ook anti-vitaal. Men dient het drie maal per dag in te nemen en het verkort de duur van de verkoudheid.

Nog een laatste tip

Probeer het liefste één neusgat tegelijk te snuiten en doe dat voorzichtig. Als je het met teveel kracht doet heb je kans dat de holtes vollopen en kunnen gaan ontsteken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neusverkoudheid, de neus ophalen of snuiten?Neusverkoudheid, de neus ophalen of snuiten?Veel mensen vinden het niet prettig als iemand steeds z'n neus ophaalt en zeggen vaak: ga je neus eens snuiten! Maar gev…
NeusverkoudheidIedereen kent het wel niezen, hoesten en een loopneus. Een van de meest voorkomende ziektebeelden in Nederland, verkoudh…
Neusverkoudheid - Oorzaken en oplossingenIn de winter beginnen een hoop mensen te snotteren en zijn de rode verstopte neuzen weer overal te zien. Ondanks dat het…
Voorhoofdsholteontsteking/sinusitisEen sinusitis is in de meeste gevallen een ontsteking van de neusbijholten. De officiële benaming is sinusitis maxillari…

Rett syndroom: groeiachterstand, epilepsie en krachtsverliesRett syndroom: groeiachterstand, epilepsie en krachtsverliesEen zeer ernstig en ingrijpende aandoening betreft het Rett syndroom. Door toedoen van het ontbreken of niet werken van…
Syndroom van Tietze: aanhoudende pijn borstbeen en ribbenSyndroom van Tietze: aanhoudende pijn borstbeen en ribbenHet hebben van een aanhoudende steek onder het borstbeen met uitstralende pijn, is altijd aanleiding om direct medisch o…
Bronnen en referenties
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 14-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.