Neusverkoudheid - Oorzaken en oplossingen

In de winter beginnen een hoop mensen te snotteren en zijn de rode verstopte neuzen weer overal te zien. Ondanks dat het veel voorkomt en het een heel normaal fenomeen is wil je er toch zo snel mogelijk van af maar hoe? Als je neusverkouden bent heb je last van een verstopte neus, ben je benauwd en kan je last hebben van hoofd- of oorpijn. Helaas is er geen medicijn voor verkoudheid. Wel zijn er manieren om de symptomen te verlichten en je lichaam een handje te helpen met het bestrijden van het virus.

Wat is neusverkoudheid?

Neusverkoudheid is een veelvoorkomende ziekte. Het is gerelateerd aan het verkoudheidsvirus en er is geen medicijn voor. Dit komt omdat er heel veel verkoudheidsvirussen bestaan waardoor het onmogelijk is om voor elk virus een medicijn te ontwikkelen. Wel kan je de symptomen bestrijden en irritaties verlichten. De meeste mensen merken het niet eens als een neusverkoudheid begint. Je begint wat vaker te niezen en je neusslijm (snot) is doorzichtig. Een verstopte neus is een teken dat je lichaam al druk bezig is het virus te bestrijden. Symptomen van een neusverkoudheid zijn:
 • Doorzichtig slijm uit de neus
 • Niezen
 • Verstopte neus
 • Hoofdpijn op specifieke plaatsen
 • Oorpijn
 • Benauwdheid

Andere neusaandoeningen

Rhinitis

Een gevolg van een neusverkoudheid is een neusslijmvliesontsteking (Rhinitis). Dit is niet altijd het geval maar is zeer goed mogelijk. Een neusslijmvliesontsteking is een ontsteking aan het neusslijmvlies die veroorzaakt wordt door een bacterie die het verzwakte neusslijmvlies binnendringt. Hooikoorts is een andere vorm van Rhinitis. In sommige gevallen kan er geen duidelijke oorzaak worden aangewezen voor de ontsteking. De symptomen zijn vrijwel gelijk aan een neusverkoudheid met als verschil dat een neusslijmvliesontsteking serieuzere consequenties kan hebben.

Bijholteontsteking

Bijholtes zijn holle ruimtes in het hoofd. Deze zitten bij de neus, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Door een neusverkoudheid en met name een verstopte neus kan een ontsteking ontstaan in een bijholte. Je krijgt een drukkend gevoel in het voorhoofd of achter de neus en dit kan zeer pijnlijk zijn. Er is niet veel wat je kan doen tegen deze ontsteking dan alleen je neus zoveel mogelijk vrijhouden. Doe dit echter wel op de juiste manier. Snuit één neusgat tegelijkertijd en snuit niet te krachtig. Als je dit wel doet kan het de symptomen juist verergeren. Als het drukkende gevoel niet weg gaat en/of erger wordt is het verstandig om naar de dokter te gaan.

Hoe te genezen?

Neusverkoudheid is een virus en daarom is er geen medicijn voor. Antibiotica werkt niet tegen virussen en dus ook niet tegen neusverkoudheid. Wel kan je de symptomen bestrijden en irritaties verlichten.

Symptomen en irritaties verzachten en/of verhelpen

 • Neusspray - Een spray om het vastzittende slijm te versoepelen zodat de neus vrij gemaakt kan worden met een zakdoek.
 • Verkoudheidszalf - Een zalf om de neus vrij te houden en beter te kunnen ademen. Dit helpt ook goed tegen benauwdheid en irritaties. Een goed merk zalf voor (neus)verkoudheid is Dampo.
 • Tocht en kou vermijden - Tocht en kou zijn vaak oorzaken van verkoudheid. Zeker als je verkouden bent is je neusslijmvlies verzwakt en is het beter om deze omstandigheden te vermijden.
 • Stomen - Veel mensen vinden het fijn om te stomen als ze verkouden zijn. Dit doe je door een pan of kom met heet water op tafel neer te zetten. Je legt een handdoek over je hoofd en de pan heen en ademt de stoom in. Er zijn ook stoom tabletten die extra kunnen helpen. Een goed merk stoomtabletten is Dampo.
 • Doorgesneden ui - Een middeltje van oma is een doorgesneden ui op het nachtkastje te leggen voor het slapen.
 • Regelmatig je neus snuiten - Het is belangrijk je neus vrij te houden. Niet alleen is het prettiger maar ook help je je neus een handje met het slijm te verwerken.
 • Handen wassen en hygiëne - Was je handen en denk aan je hygiëne. Zo voorkom je niet alleen dat je andere besmet maar zorg je er ook voor dat je zelf minder met het virus in aanraking komt.

Zoutoplossing maken

Als je zelf een zoutoplossing voor een neusspray wilt maken kun je een afgestreken theelepel zout met 200 ml water mengen. Gebruik echter een neusspray niet langer dan 7 dagen achtereen anders kan de neusspray juist de symptomen verergeren. De neus raakt geïrriteerd en het slijmvlies zal verdikken waardoor er een verstopte neus ontstaat.
© 2014 - 2024 Jeroenvangamere, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…
Verkoudheid genezenVerkoudheid genezenVerkoudheid is een infectie van neus en keel die veroorzaakt kan worden door meer dan 200 verschillende zeer besmettelij…
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ís nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…

Fibroadenoom, pijn en verwijderenFibroadenoom, pijn en verwijderenEen fibroadenoom moet niet verward worden met een fibroom. Een fibroadenoom is een knobbel die bestaat uit bindweefsel e…
Laxantia: antrachinonen en AloeAloe vera, een alom bekende vetplant is nu vooral als cosmetisch ingrediënt in gebruik maar was vroeger vooral bekend al…
Bronnen en referenties
 • http://www.verkouden.nl/verstopte-neus/neusverkoudheid.html
 • http://zelfzorg.nl/neusverkoudheid/
 • http://www.huisarts-verijdt.nl/neusverkoudheid
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rinitis
 • http://www.menselijk-lichaam.com/ademhaling/neus
Jeroenvangamere (31 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.