Neusverkoudheid

Iedereen kent het wel niezen, hoesten en een loopneus. Een van de meest voorkomende ziektebeelden in Nederland, verkoudheid. Welke soorten verkoudheid zijn er? Hoe kan ik het effectiefste behandelen? Hoe kan ik het voorkomen? Op deze vragen gaat dit artikel u antwoord geven.

Neusaandoeningen

Er zijn verschillende neusaandoeningen. Bijvoorbeeld neusverkoudheid, bijholteontsteking, rhinitis en allergische rhinitis. Hieronder worden de aandoeningen één voor één uitgelegd.

Neusverkoudheid

Dit is één van de meest voorkomende ziekten. De oorzaak is een besmetting van het verkoudheidsvirus, dit wordt ook wel het rhinovirus genoemd. Er zijn zoveel verschillende typen bekend van dit virus, dat het bijna onmogelijk is om virusgericht te gaan behandelen. Het gevolg hiervan is dat de weerstand van het lichaam achteruit gaat. Niet iedereen wordt verkouden van dit virus. Als het lichaam voldoende weerstand bezit, komt het virus er niet doorheen. Het is niet verstandig om meteen een middel te gaan gebruiken om de zwelling van het neusvlies tegen te gaan. Aangezien het lichaam dit zelf doet om het virus te stoppen. Doordat het lichaam de slijmvliezen laat opzetten en neusslijm laat afscheiden kunnen de bacteriën of virussen niet verder de luchtweg in. Een gewone neusverkoudheid is na maximaal 14 dagen weer afgelopen. Dit is te herkennen aan helder slijm.

Rhinitis

Als gevolg van bovenstaande kan het neusslijmvlies gaan ontsteken. Dit noemen we rhinitis. Er zijn twee soorten neusslijmvliesontsteking.
Infectieuze rhinitis wordt veroorzaakt door bacteriën die door het verzwakte neusslijmvlies binnen dringen en hier een ontsteking veroorzaken. Dit is te herkennen aan groen/geelachtige slijm.
Niet-infectieuze rhinitis wordt door andere factoren veroorzaakt. Er zijn drie soorten die niet-infectieus zijn. Namelijk seizoensgebonden (hooikoorts). Het wordt ook veroorzaakt door chronische allergieën. En dan is er ook nog chronische niet-allergische rhinitis. Dit houdt in dat het ontstekingsproces verder gaat zonder dat er een bepaalde stof aanwijsbaar is als oorzaak.

Bijholteontsteking

Bijholten zijn holle ruimtes achter de neus. Deze zitten achter de neus, in de bovenkaak en in het voorhoofd. Het slijmvlies loopt door naar de holtes. Dit zorgt ervoor dat de ruimtes schoon blijven. Als het slijmvlies ontstoken is worden de bijholten aangetast. Hierdoor ontstaat bijholteontsteking, in de medische wereld sinusitis genoemd. Deze ontsteking gaat gepaard met zwelling van het slijmvlies, verhoogde druk en pijn. Het is te voorkomen door de neus op de juiste manier te snuiten. Dat is met één neusgat tegelijkertijd en niet te krachtig snuiten.

Hoe te genezen?

Er zijn verschillende geneesmiddelen die bovenstaande ziekten bestrijden. Dit noemen we rhinologica. Er zijn verschillende toedieningsvormen. Zo zijn er neusdruppels, neusspray of inhaleerproducten. Gebruik deze geneesmiddelen nooit langer dan zeven dagen. Dit kan chronische irritatie tot gevolg hebben. Reinig voor gebruik eerst de neusgaten met een zakdoek. Voor het gebruiken van neusspray en neusdruppels zijn een paar regels.
  • Zorg ervoor dat het pipetje de binnenkant van de neus niet raakt, anders is er de kans dat de inhoud van het flesje besmet raakt.
  • Met druppels toedienen het hoofd licht achterover houden en de druppels inbrengen, daarna goed opsnuiven, niet inslikken.
  • Met spray toedienen het hoofd rechtop houden of licht voorover buigen. Tijdens het verstuiven gelijktijdig door de neus ademen en het andere neusgat dichtdrukken.
Bij inhaleerproducten gelden de volgende regels.
  • Enkele malen per dag een theelepel zalf of een capsule in een kom heet water doen. Over het hoofd en de kom een doek leggen en 5 à 10 minuten de damp zo diep mogelijk inademen.
  • Enkele malen per dag, vooral voor het slapen gaan, rug,borst en hals met zalf inwrijven en warm toedekken. Bij kinderen alleen aanbrengen op de borst en op de rug.
  • Nooit aanbrengen in de neus en bij de ogen.

Voorkomen

Een verkoudheid is bijna niet te voorkomen. Alleen de gevolgen kunnen voorkomen worden door de neusverkoudheid op de juiste manier te behandelen. Druppel dan de neus met zout water. Dit kunt u gemakkelijk zelf bereiden door één afgestreken theelepel zout in een limonadeglas met water te mengen. Er bestaan ook zoutwater sprays. Probeer tijdens de neusverkoudheid al te stomen en niet te roken.
© 2012 - 2024 Avlaar1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Neusverkoudheid - Oorzaken en oplossingenIn de winter beginnen een hoop mensen te snotteren en zijn de rode verstopte neuzen weer overal te zien. Ondanks dat het…
Baby verkouden  Wat moet je doen?Baby verkouden Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral s nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…

Overlevingskans bij kankerDe diagnose kanker slaat in als een bom. En dat is niet vreemd, want kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Het…
Hypothyreoïdie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenHypothyreoïdie: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenHypothyreoïdie houdt in dat de schildklier niet goed werkt. De aandoening is in drie soorten te verdelen. Bij primaire h…
Bronnen en referenties
  • Boek Drogisterij academy opleding assistent-drogist. Boeknummer: 1206 blz.7 en 8
Avlaar1990 (7 artikelen)
Laatste update: 08-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.