Overlevingskans bij kanker

De diagnose kanker slaat in als een bom. En dat is niet vreemd, want kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Het aantal patiënten neemt toe, maar de overlevingskans ook. In dit artikel: de overlevingskans van verschillende soorten kanker.

Diagnose kanker

Door een fout in de celdeling kan een gezonde cel veranderen in een kwaadaardige kankercel. De celdeling is steeds moeilijker te herstellen naarmate de patiënt ouder is. Kanker komt steeds vaker voor. In 1990 kregen nog 55.000 mensen de diagnose kanker. In 2011 is dit aantal al gegroeid naar 92.000.

Oorzaken van kanker

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van kanker. Er zijn wel factoren die het risico op kanker verhogen, zoals radioactieve straling, sigarettenrook, een ongezonde levensstijl of langdurige blootstelling aan de zon. De ziekte kan echter ook ontstaan als het gevolg van een virus, dat DNA beschadigd. Erfelijkheid is ook een belangrijke factor.

Overlevingskans van kanker

Voor alle soorten kanker geldt dat in een vroeg stadium de overlevingskansen groter zijn. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe eerder zij kan worden bestreden. De prognose is het best als er geen uitzaaiingen zijn aangetroffen en als behandeling van de tumor mogelijk is. Wat het effect van een behandeling is, is afhankelijk van de soort kanker en de mate waarin er uitzaaiingen zijn. Er zijn voortdurend wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken die de overlevingskans vergroten. Als iemand op tijd naar de huisarts gaat met signalen van kanker, vergroot dit de overlevingskans met 30%. Niet alle kankersoorten zijn echter in een vroeg stadium te ontdekken. Dat maakt de ziekte ook zo verraderlijk.

Dikkedarmkanker

Als dikkedarmkanker vroegtijdig wordt opgespoord, is de overlevingskans 88% de eerste vijf jaar. Als het uitgezaaid is naar de andere organen, is dit slechts 10% de eerste vijf jaar. Een symptoom is blijvende verandering in de stoelgang.

Borstkanker

De overlevingskans bij borstkanker is 94% als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Bij uitzaaiing overleeft slechts 17% de eerste vijf jaar. Een signaal is een knobbeltje in het lichaam.

Longkanker

De prognose oftewel overlevingskans bij longkanker is slecht. 20% van de patiënten geneest.

Leukemie

Leukemie is kanker in het bloed of beenmerk. Er wordt onderscheid gemaakt in acute en chronische leukemie. De overlevingskans is sterk afhankelijk van het soort leukemie. Bij ALL, de meest voorkomende vorm, is de overlevingskans 85% bij kinderen en 50% bij volwassenen.

Hersentumor

Een hersentumor is één van de gevaarlijkste soorten kanker. Na vijf jaar leeft nog één op de vijf patiënten. De overlevingskans is zo klein, omdat de tumoren pas in een vergevorderd stadium worden ontdekt.
© 2012 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Praten over kankerPraten over kankerEr zijn veel vormen van kanker. In principe kan kanker in ieder orgaan of lichaamsdeel voorkomen, zelfs in het bloed of…
Neuskeelholtekanker: symptomen, diagnose en behandelingNeuskeelholtekanker: symptomen, diagnose en behandelingKanker in de neuskeelholte komt zelden voor. De ziekte treft vooral mensen van Chinese, Indonesische en Noord-Afrikaanse…

Hoge bloeddruk: Wat kun je er tegen doen?Hoge bloeddruk: Wat kun je er tegen doen?Een van de meest voorkomende aandoeningen is hoge bloeddruk. Veel mensen weten niet eens dat ze een te hoge bloeddruk he…
NeusverkoudheidIedereen kent het wel niezen, hoesten en een loopneus. Een van de meest voorkomende ziektebeelden in Nederland, verkoudh…
Bronnen en referenties
  • KWF
  • Kankervoorbij.com
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.