InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Ziekten > Overlevingskans bij kanker

Overlevingskans bij kanker

De diagnose kanker slaat in als een bom. En dat is niet vreemd, want kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Het aantal patiënten neemt toe, maar de overlevingskans ook. In dit artikel: de overlevingskans van verschillende soorten kanker.

Diagnose kanker

Door een fout in de celdeling kan een gezonde cel veranderen in een kwaadaardige kankercel. De celdeling is steeds moeilijker te herstellen naarmate de patiënt ouder is. Kanker komt steeds vaker voor. In 1990 kregen nog 55.000 mensen de diagnose kanker. In 2011 is dit aantal al gegroeid naar 92.000.

Oorzaken van kanker

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van kanker. Er zijn wel factoren die het risico op kanker verhogen, zoals radioactieve straling, sigarettenrook, een ongezonde levensstijl of langdurige blootstelling aan de zon. De ziekte kan echter ook ontstaan als het gevolg van een virus, dat DNA beschadigd. Erfelijkheid is ook een belangrijke factor.

Overlevingskans van kanker

Voor alle soorten kanker geldt dat in een vroeg stadium de overlevingskansen groter zijn. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe eerder zij kan worden bestreden. De prognose is het best als er geen uitzaaiingen zijn aangetroffen en als behandeling van de tumor mogelijk is. Wat het effect van een behandeling is, is afhankelijk van de soort kanker en de mate waarin er uitzaaiingen zijn. Er zijn voortdurend wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken die de overlevingskans vergroten. Als iemand op tijd naar de huisarts gaat met signalen van kanker, vergroot dit de overlevingskans met 30%. Niet alle kankersoorten zijn echter in een vroeg stadium te ontdekken. Dat maakt de ziekte ook zo verraderlijk.

Dikkedarmkanker

Als dikkedarmkanker vroegtijdig wordt opgespoord, is de overlevingskans 88% de eerste vijf jaar. Als het uitgezaaid is naar de andere organen, is dit slechts 10% de eerste vijf jaar. Een symptoom is blijvende verandering in de stoelgang.

Borstkanker

De overlevingskans bij borstkanker is 94% als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Bij uitzaaiing overleeft slechts 17% de eerste vijf jaar. Een signaal is een knobbeltje in het lichaam.

Longkanker

De prognose oftewel overlevingskans bij longkanker is slecht. 20% van de patiënten geneest.

Leukemie

Leukemie is kanker in het bloed of beenmerk. Er wordt onderscheid gemaakt in acute en chronische leukemie. De overlevingskans is sterk afhankelijk van het soort leukemie. Bij ALL, de meest voorkomende vorm, is de overlevingskans 85% bij kinderen en 50% bij volwassenen.

Hersentumor

Een hersentumor is één van de gevaarlijkste soorten kanker. Na vijf jaar leeft nog één op de vijf patiënten. De overlevingskans is zo klein, omdat de tumoren pas in een vergevorderd stadium worden ontdekt.
© 2012 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Praten over kankerPraten over kankerEr zijn veel vormen van kanker. In principe kan kanker in ieder orgaan of lichaamsdeel voorkomen, zelfs in het bloed of…
Kanker: bijwerkingen van bestraling of radiotherapieKanker: bijwerkingen van bestraling of radiotherapieNaast de chirurgie en de chemotherapie is de radiotherapie een belangrijke methode om kanker te bestrijden. De bedoeling…
Chemotherapie bij kanker: behandeling en bijwerkingen chemoChemotherapie bij kanker: behandeling en bijwerkingen chemoBij de behandeling van kanker met chemotherapie krijgt de patiënt medicijnen om de snel vermenigvuldigde kankercellen te…
Kankerbestrijding: mogelijke bijwerkingen van kankertherapieKankerbestrijding: mogelijke bijwerkingen van kankertherapieDe meest courante manieren om kanker te bestrijden zijn radiotherapie, chemotherapie en chirurgie. Bij radiotherapie wor…
Leven met kanker: BaarmoederslijmvlieskankerLeven met kanker: BaarmoederslijmvlieskankerOngeveer 1.400 vrouwen krijgen per jaar te maken met baarmoederslijmvlieskanker. Hormonen zouden hierbij een belangrijke…
Bronnen en referenties
  • KWF
  • Kankervoorbij.com

Reageer op het artikel "Overlevingskans bij kanker"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Clarie Wohl-Morks, 12-02-2017 16:21 #1
Mijn dochter heeft net als ik op 45-jarige leeftijd borstkanker gekregen. Gebleken is dat ik het BRCA2Gen heb, mijn dochter niet. Zij is geopereerd en bestraald. Nu 3 jaar geleden. In haar bloed bleek nu de tumorwaarde meer dan 9 te zijn. Inmiddels 3 scans gehad. Wel osteoporose/artritis te zien in haar nek o.a., wat haar veel pijn geeft. Daar wordt ze aan geopereerd. Nu volgt nog een mammografie, echo en darmonderzoek.
Mocht daar niets op te zien zijn qua kanker, blijft toch die hoge tumorwaarde. Kan dat een andere oorzaak hebben?
Ze is ook preventief aan eierstokken en eileiders geopereerd.

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 28-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!