Hoge bloeddruk: Wat kun je er tegen doen?

Hoge bloeddruk: Wat kun je er tegen doen? Een van de meest voorkomende aandoeningen is hoge bloeddruk. Veel mensen weten niet eens dat ze een te hoge bloeddruk hebben. Wat kun je tegen hoge bloeddruk doen? Is er medicatie tegen een te hoge bloeddruk? En wat zijn de gevolgen van deze aandoening?

Wat is hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk is een gezondheidskwaal die veroorzaakt wordt door een vernauwing of verstopping van de (kleine) bloedvaten in het lichaam. Hierdoor komt er extra druk te liggen op het hart van een mens, omdat het harder moet pompen om het bloed door de vernauwingen te krijgen. Wat zijn de oorzaken van deze vernauwingen dan? Het antwoord lijkt simpel, maar dat is het niet. Velen zeggen dat dit komt doordat ongezond eten ervoor zorgt dat er cholesterol en andere stoffen de bloedvaten verstoppen. Maar uit onderzoek is gebleken dat zowel stress en druk van het dagelijkse leven ook voor een vernauwing van de bloedvaten kan zorgen. De oorzaken moeten dus niet alleen op fysiek gebied gezocht worden, maar ook op mentaal gebied. Al deze oorzaken samen zorgen ervoor dat er extra adrenaline in het bloed komt, die in feite de druk opvoert in het hart.

Symptomen van hoge bloeddruk

Als hoge bloeddruk bij een persoon zich in een beginnende fase bevindt, dan zullen er niet veel symptomen zichtbaar zijn. Na verloop van tijd komen er kleine klachten, zoals bijvoorbeeld pijn in de nek en achter het hoofd bij het opstaan. Deze pijn verdwijnt gewoonlijk na enkele uren.

In een latere fase krijgt een persoon ook last van serieuzere zaken zoals langdurige pijn in de rug, een licht gevoel in het hoofd, vaak urineren, extreem uitgeput en stemmingswisselingen.

Als er geen adequate maatregelen genomen worden, kan hoge bloeddruk uiteindelijk leiden tot serieuze hartproblemen, variërend van hartritmestoornissen tot hartaanvallen.

Hoe kom ik van mijn (te) hoge bloeddruk af?

Ten eerste is sporten een zeer belangrijk onderdeel in het kwijtraken van een te hoge bloeddruk. De veiligste vorm is wandelen of hardlopen. Je lichaam raakt in een goede conditie en mentaal kun je je gedachten even op iets anders richten dan de dagelijkse spanningen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je middels beweging en sport zeer effectief je hoge bloeddruk kun bestrijden. Wanneer je conditie op peil is, kun je ook overgaan op andere sporten zoals bijvoorbeeld zwemmen.

Ten tweede is het aan te raden om je rust te pakken. Slaap is hierbij essentieel. Probeer ervoor te zorgen dat je dagelijks gemiddeld 6-8 uur slaapt. Hiermee zie je niet meteen resultaat in de vorm van een dalende bloeddruk, maar naar verloop van tijd reguleer je de bloeddruk hier wel mee en zal hij uiteindelijk ook zakken. Verder is dit ook een zeer veilige manier om je hoge bloeddruk te verlagen.

Tot slot is het aan te raden om een dieet te volgen. Geen dieet om af te vallen, maar een dieet waarbij lichaamsbeweging, slaap en 'gezond' eten centraal staat. Wat wordt bedoeld met gezond eten? Denk bijvoorbeeld aan bijna alle soorten groenten en fruit. Probeer bij de voeding die je neemt ook erop te letten dat je zo weinig mogelijk proteïnen, biefstuk, vis en varken consumeert.
Verder is het aan te raden om veel knoflook te verwerken in je eten, omdat knoflook de capaciteiten bezit om de hartslag te reduceren.

Tot slot

Wanneer je merkt dat je zelf of iemand in je naaste omgeving lijd aan een (te) hogebloeddruk, twijfel dan niet en licht deze persoon in over de gevolgen die dit kan hebben. Neem ook contact op met een (huis)arts.
© 2012 - 2024 Randy1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Weetjes over bloeddruk?Weetjes over bloeddruk?We horen van alles over bloeddruk, o.a. dat je op moeten letten dat je niet een hoge bloeddruk (dit noemen we hypertensi…

Psychische stoornissen: enkele van de meest voorkomendePsychische stoornissen: enkele van de meest voorkomendeDe meest voorkomende psychische stoornissen zijn depressie en eetstoornissen. Een depressie is een affectieve stoornis d…
Overlevingskans bij kankerDe diagnose kanker slaat in als een bom. En dat is niet vreemd, want kanker is doodsoorzaak nummer één in Nederland. Het…
Randy1991 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.