Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette

Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette Courgette, een zomerpompoen, is een lid van de kalebassenfamilie. De gele, lichtgroene of donkergroene groente met veel zaden is afkomstig uit Midden-Amerika maar wordt nu wereldwijd geteeld. De vorm van deze kleine zomerpompoen lijkt op een geribbelde komkommer. Sommige kwekers produceren ook courgettes in ronde of flesvormen. De groente groeit het hele jaar door. Mensen eten courgettes rauw of in gekookte vorm. Het kan ook worden versnipperd in een koude salade en wordt ook gekookt gebruikt in warme salades. Courgette is verrassend gezonde groente die boordevol voedingsstoffen zit. Courgettes verbeteren bijvoorbeeld de spijsvertering en vertragen de veroudering. Ook andere gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan deze groente.

Voedingsstoffen in courgettes

Courgette bevat geen vet maar wel veel water en vezels. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B6, riboflavine, folaat, vitamine C, vitamine K en mineralen, zoals kalium en mangaan. De zomerpompoen bevat ook antioxiderende en ontstekingsremmende fytonutriënten. Dit maakt courgette een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde en evenwichtige voeding.

Astma verbeteren

Courgette is een goede bron van vitamine C en koper. De ontstekingsremmende eigenschappen maken het een goed vechtmiddel tegen ademhalingsproblemen die tot stand komen bij astma (chronische ontsteking van luchtwegen in de longen). De longen blijven schoon en open dankzij het eten van courgette.

Bloedsuikerspiegel verlagen

Hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) en diabetes mellitus (suikerziekte) zijn problemen die verergeren door een voeding met veel (ongezonde) koolhydraten en weinig vezels. Door courgette in de voeding op te nemen, verhoogt de vezelinname. Mensen kunnen ook de koolhydraatinname verminderen door de consumptie van de groente, omdat ze langer een vol gevoel hebben. Deze veranderingen in de voeding helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verhogen. Dit betekent dat het lichaam niet langer buitensporige hoeveelheden insuline nodig heeft om suiker te verwerken. Hierdoor vermindert het risico op het ontwikkelen van suikerziekte type 2. Het opnemen van ten minste dertig gram vezels in de dagelijkse voeding vermindert het risico op diabetes mellitus type 2 aanzienlijk.

Bot- en tandgezondheid verbeteren

Courgette is ook rijk aan vitamine K. Dit helpt de botten en tanden te versterken.

Energie verhogen

Omdat courgette een rijke bron van het vitamine B-complex is, met name foliumzuur, riboflavine en B6, stimuleert dit de energieproductie in het lichaam. Dit vermindert vermoeidheid en verbetert de gemoedstoestand. Het lichaam heeft B-vitaminen nodig voor het metabolisme van eiwitten en koolhydraten. Deze vitaminen helpen ook bij verschillende hersenfuncties, waaronder de cognitie.

Courgettes zijn nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Courgettes zijn nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht verliezen door consumptie van courgette

Omdat courgette weinig calorieën bevat en veel water en vezels aan boord heeft, is het geweldig voedsel voor mensen die gewicht willen verliezen. Overtollig lichaamsgewicht is meestal het gevolg van de regelmatige consumptie van te veel koolhydraten en suikerhoudend voedsel. Door courgette in de voeding op te nemen, verhoogt de vezel- en waterinhoud van voedsel. Dit betekent dat mensen langer een vol gevoel hebben en uiteindelijk minder zullen eten. Op de lange termijn verliezen mensen zo een beetje overgewicht.

Gezonde bloedsomloop en een gezond hart ondersteunen

Courgette bevat weinig vet en natrium, maar is rijk aan vezels en kalium. Deze eigenschappen helpen om een gezonde bloedcirculatie te behouden. Voeding die weinig zout maar veel kalium bevat, help om een gezonde bloeddruk te handhaven. Vezels, zoals het polysaccharide in courgette, verlagen daarnaast het cholesterolgehalte. Deze combinatie werkt synergetisch om een goede bloedsomloop te behouden, wat nodig is voor een gezonde bloeddruk en een gezond hart.

Hartgezondheid verbeteren

Courgette is rijk aan kalium (200 milligram per 100 gram courgettes). De aanbevolen 4.700 mg kalium wordt door veel mensen niet verkregen. Mensen die dagelijks toch deze hoeveelheid consumeren, hebben een 49% lager risico op overlijden door een ischemische hartziekte in vergelijking met mensen die maar circa 1.000 mg kalium per dag consumeren. Courgette is met andere woorden een hartgezonde groente.

Hersengezondheid verbeteren

Kalium, foliumzuur en verschillende antioxidanten in courgette bieden neurologische voordelen. Foliumzuur voorkomt de ziekte van Alzheimer en vermindert een cognitieve achteruitgang. Kalium is in verband gebracht met een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen en verhoogt de cognitie, concentratie en neurale activiteit. 100 gram courgette bevat 40 µg foliumzuur hetgeen nuttig is voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Foliumzuur voorkomt namelijk neuraalbuisdefecten bij baby's. Ook bevat courgette vitamine B6. Een tekort aan vitamine B6 is gelinkt met een depressie en misselijkheid. Het is wel belangrijk om niet te veel courgette te consumeren. De vitamine B6-bovengrens is vastgesteld op 100 milligram voor volwassenen ouder dan 18 jaar, maar volwassenen hebben niet zoveel nodig tenzij de arts dit adviseert. 100 gram rauwe courgette telt 0,15 mg vitamine B6.

Huid- en haargezondheid verbeteren

Dankzij de inname van de vitaminen in courgettes is collageenvorming mogelijk, hetgeen een essentieel eiwit is in het haar en de huid. 100 gram rauwe courgette bevat 0,06 mg vitamine A. Vitamine A staat erom bekend het haar gehydrateerd te houden door een verhoogde talgproductie.

Neuraalbuisdefecten voorkomen

Foliumzuur helpt bij de vorming van neurale buisjes en de vorming van rode bloedcellen bij zich ontwikkelende baby's. Wanneer een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen aanwezig is, komen baby’s met ondergewicht ter wereld en lijden ze soms ook aan neurale buisdefecten zoals spina bifida (open rug).

Ooggezondheid verbeteren

Courgette is een goede bron van gezondheidsbeschermende antioxidanten en fytonutriënten, waaronder vitamine C, bètacaroteen, mangaan, zeaxanthine en luteïne. Zeaxanthine en luteïne zijn vooral nuttig bij het handhaven en verbeteren van de ooggezondheid door vrije radicalen te bestrijden. Dit vermindert het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals glaucoom (oogziekte verhoging van oogdruk met risico op schade aan oogzenuw waardoor een verminderd gezichtsvermogen ontstaat), cataract en maculadegeneratie (vervaging van het centrale gezichtsvermogen). Mensen gebruiken ook courgette om gezwollen ogen te behandelen. Hiervoor leggen ze plakjes rauwe courgette over de ogen en laten ze dit ongeveer dertig minuten op hun plaats liggen. Ze herhalen dit dan enkele keren per dag.

Schildklier- en bijnierfuncties verbeteren

Courgette bevat veel vitamine C en polyfenolen, vooral in de schillen. De verbindingen in courgetteschillen hebben positieve effecten op de schildklier en de bijnieren. Van courgettes is tevens bekend dat ze de insulinegevoeligheid verhogen en aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 verbeteren.

Spijsvertering verbeteren

Het opnemen van courgette in de voeding verbetert de spijsvertering, waardoor mensen minder constipatie en andere spijsverteringsproblemen ervaren. Courgette bevat veel water. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vezels, elektrolyten en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond spijsverteringsstelsel. De regelmatige consumptie van courgette helpt ook bij de preventie van maagzweren, het prikkelbaredarmsyndroom en darmkanker.

Tegen oxidatie en ontsteking beschermen

Courgette is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, waaronder vitamine A en vitamine C, glutathione peroxidase en superoxide dismutase. Grote hoeveelheden van deze verbindingen zijn aanwezig in de courgetteschil. Het eten van courgettevlees met de schil biedt daarom de meeste gezondheidsvoordelen. Regelmatig courgette eten vermindert oxidatie en ontstekingen in het lichaam. Dit verhoogt de immuniteit en beschermt tegen ziekten die gepaard gaan met een ontsteking.

Veroudering vertragen

De vergrijzing is het gevolg van de activiteit van toxines (gifstoffen), vrije radicalen en ontstekingen waaraan het lichaam in de loop van de jaren is blootgesteld. Deze vergiften en ontstekingen zijn te minderen door het consumeren van antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Courgette is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende fytonutriënten, die helpen het lichaam te ontdoen van vrije radicalen en overmatige ontstekingen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van courgettesDe geneeskracht van courgettesEen courgette is zowel familie van de komkommer als de meloen. Het is een lekkere, zachte groente waar je veel mee kan d…
Hoe gezond is de courgette?Hoe gezond is de courgette?Courgette is een populaire groente en veelzijdig in gebruik. Het is familie van de komkommer en augurk, maar ook van de…
Courgette, een veelzijdige groenteCourgette, een veelzijdige groenteCourgette is een algemeen verkrijgbare groente. Je vindt deze groente in de supermarkt, op de markt en ook in veel moest…
De courgette, wat kun je met de courgette?De courgette, wat kun je met de courgette?De courgette is familie van de komkommer. Net als de komkommer heeft ook de courgette zelf niet veel smaak, maar kun je…

Yoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproductYoghurt: Types & voordelen voor gezondheid van zuivelproductYoghurt is een populair zuivelproduct dat het resultaat is van de bacteriële fermentatie van melk (melkgisting). Diverse…
Appels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appelAppels: Voordelen voor gezondheid van vrucht appelAppels (Malus domestica) zijn pomaceousvruchten geproduceerd door appelboom die behoort tot de Rosaceaefamilie. Appels z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Auntmasako, Pixabay
 • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
 • 9 Reasons Why You Should Add Zucchini to Your Diet, https://www.healthifyme.com/blog/9-reasons-why-you-should-add-zucchini-to-your-diet/
 • Geraadpleegd op 2 januari 2019:
 • Courgette, vers, https://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=982
 • Courgettes - Specialist in courgettes, http://www.courgettes.nl/index.php/producten/courgettes
 • Geraadpleegd op 31 december 2018:
 • 5 Amazing Zucchini Benefits, https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-zucchini.html
 • 7 Health Benefits Of Zucchini, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-zucchini/
 • 9 Impressive Health Reasons to Eat More Zucchini — A Nutrient-Dense Food, https://foodrevolution.org/blog/zucchini-benefits/
 • 9 Surprising Health Benefits of Zucchini, https://www.naturalfoodseries.com/9-zucchini-health-benefits/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.