Courgettes: Voordelen voor gezondheid van groente courgette
Courgette, een zomerpompoen, is een lid van de kalebassenfamilie. De gele, lichtgroene of donkergroene groente met veel zaden is afkomstig uit Midden-Amerika maar wordt nu wereldwijd geteeld. De vorm van deze kleine zomerpompoen lijkt op een geribbelde komkommer. Sommige kwekers produceren ook courgettes in ronde of flesvormen. De groente groeit het hele jaar door. Mensen eten courgettes rauw of in gekookte vorm. Het kan ook worden versnipperd in een koude salade en wordt ook gekookt gebruikt in warme salades. Courgette is verrassend gezonde groente die boordevol voedingsstoffen zit. Courgettes verbeteren bijvoorbeeld de spijsvertering en vertragen de veroudering. Ook andere gezondheidsvoordelen zijn gekoppeld aan deze groente.
Voedingsstoffen in courgettes
Courgette bevat geen vet maar wel veel water en vezels. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine B6, riboflavine,
folaat, vitamine C, vitamine K en mineralen, zoals kalium en
mangaan. De zomerpompoen bevat ook antioxiderende en ontstekingsremmende fytonutriënten. Dit maakt courgette een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen die nodig zijn voor een
gezonde en evenwichtige voeding.
Astma verbeteren
Courgette is een goede bron van vitamine C en koper. De ontstekingsremmende eigenschappen maken het een goed vechtmiddel tegen
ademhalingsproblemen die tot stand komen bij
astma (chronische
ontsteking van luchtwegen in de longen). De longen blijven schoon en open dankzij het eten van courgette.
Bloedsuikerspiegel verlagen
Hoge bloedsuikerspiegels (hyperglykemie) en diabetes mellitus (suikerziekte) zijn problemen die verergeren door een voeding met veel (ongezonde) koolhydraten en weinig vezels. Door courgette in de voeding op te nemen, verhoogt de vezelinname. Mensen kunnen ook de koolhydraatinname verminderen door de consumptie van de groente, omdat ze langer een vol gevoel hebben. Deze veranderingen in de voeding helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verhogen. Dit betekent dat het lichaam niet langer buitensporige hoeveelheden insuline nodig heeft om suiker te verwerken. Hierdoor vermindert het risico op het ontwikkelen van
suikerziekte type 2. Het opnemen van ten minste dertig gram vezels in de dagelijkse voeding vermindert het risico op diabetes mellitus type 2 aanzienlijk.
Bot- en tandgezondheid verbeteren
Courgette is ook rijk aan vitamine K. Dit helpt de
botten en tanden te versterken.
Energie verhogen
Omdat courgette een rijke bron van het
vitamine B-complex is, met name foliumzuur, riboflavine en B6, stimuleert dit de energieproductie in het lichaam. Dit vermindert vermoeidheid en verbetert de gemoedstoestand. Het lichaam heeft B-vitaminen nodig voor het metabolisme van eiwitten en koolhydraten. Deze
vitaminen helpen ook bij verschillende hersenfuncties, waaronder de cognitie.

Courgettes zijn nuttig voor mensen die gewicht willen verliezen /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Gewicht verliezen door consumptie van courgette
Omdat courgette weinig calorieën bevat en veel water en vezels aan boord heeft, is het geweldig voedsel voor mensen die gewicht willen verliezen. Overtollig lichaamsgewicht is meestal het gevolg van de regelmatige consumptie van te veel koolhydraten en suikerhoudend voedsel. Door courgette in de voeding op te nemen, verhoogt de vezel- en waterinhoud van voedsel. Dit betekent dat mensen langer een vol gevoel hebben en uiteindelijk minder zullen eten. Op de lange termijn verliezen mensen zo een beetje
overgewicht.
Gezonde bloedsomloop en een gezond hart ondersteunen
Courgette bevat weinig vet en natrium, maar is rijk aan vezels en kalium. Deze eigenschappen helpen om een
gezonde bloedcirculatie te behouden. Voeding die weinig zout maar veel kalium bevat, help om een gezonde
bloeddruk te handhaven. Vezels, zoals het polysaccharide in courgette, verlagen daarnaast het
cholesterolgehalte. Deze combinatie werkt synergetisch om een goede bloedsomloop te behouden, wat nodig is voor een gezonde bloeddruk en een gezond hart.
Hartgezondheid verbeteren
Courgette is rijk aan kalium (200 milligram per 100 gram courgettes). De aanbevolen 4.700 mg kalium wordt door veel mensen niet verkregen. Mensen die dagelijks toch deze hoeveelheid consumeren, hebben een 49% lager risico op overlijden door een ischemische
hartziekte in vergelijking met mensen die maar circa 1.000 mg kalium per dag consumeren. Courgette is met andere woorden een
hartgezonde groente.
Hersengezondheid verbeteren
Kalium, foliumzuur en verschillende
antioxidanten in courgette bieden
neurologische voordelen. Foliumzuur voorkomt de
ziekte van Alzheimer en vermindert een cognitieve achteruitgang. Kalium is in verband gebracht met een verhoogde bloedtoevoer naar de
hersenen en verhoogt de cognitie, concentratie en neurale activiteit. 100 gram courgette bevat 40 µg foliumzuur hetgeen nuttig is voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn. Foliumzuur voorkomt namelijk
neuraalbuisdefecten bij baby's. Ook bevat courgette vitamine B6. Een
tekort aan vitamine B6 is gelinkt met een
depressie en
misselijkheid. Het is wel belangrijk om niet te veel courgette te consumeren. De vitamine B6-bovengrens is vastgesteld op 100 milligram voor volwassenen ouder dan 18 jaar, maar volwassenen hebben niet zoveel nodig tenzij de arts dit adviseert. 100 gram rauwe courgette telt 0,15 mg vitamine B6.
Huid- en haargezondheid verbeteren
Dankzij de inname van de vitaminen in courgettes is collageenvorming mogelijk, hetgeen een essentieel eiwit is in het haar en de huid. 100 gram rauwe courgette bevat 0,06 mg vitamine A. Vitamine A staat erom bekend het
haar gehydrateerd te houden door een verhoogde talgproductie.
Neuraalbuisdefecten voorkomen
Foliumzuur helpt bij de vorming van neurale buisjes en de vorming van rode bloedcellen bij zich ontwikkelende baby's. Wanneer een tekort aan foliumzuur bij zwangere vrouwen aanwezig is, komen
baby’s met
ondergewicht ter wereld en lijden ze soms ook aan neurale buisdefecten zoals
spina bifida (open rug).
Ooggezondheid verbeteren
Courgette is een goede bron van gezondheidsbeschermende antioxidanten en fytonutriënten, waaronder vitamine C, bètacaroteen, mangaan, zeaxanthine en
luteïne. Zeaxanthine en luteïne zijn vooral nuttig bij het handhaven en verbeteren van de
ooggezondheid door vrije radicalen te bestrijden. Dit vermindert het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden oogaandoeningen zoals
glaucoom (
oogziekte verhoging van oogdruk met risico op schade aan
oogzenuw waardoor een verminderd gezichtsvermogen ontstaat),
cataract en
maculadegeneratie (vervaging van het centrale gezichtsvermogen). Mensen gebruiken ook courgette om
gezwollen ogen te behandelen. Hiervoor leggen ze plakjes rauwe courgette over de ogen en laten ze dit ongeveer dertig minuten op hun plaats liggen. Ze herhalen dit dan enkele keren per dag.
Schildklier- en bijnierfuncties verbeteren
Courgette bevat veel vitamine C en polyfenolen, vooral in de schillen. De verbindingen in courgetteschillen hebben positieve effecten op de
schildklier en de
bijnieren. Van courgettes is tevens bekend dat ze de insulinegevoeligheid verhogen en aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2 verbeteren.
Spijsvertering verbeteren
Het opnemen van courgette in de voeding verbetert de spijsvertering, waardoor mensen minder
constipatie en andere spijsverteringsproblemen ervaren. Courgette bevat veel water. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vezels, elektrolyten en andere voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond spijsverteringsstelsel. De regelmatige consumptie van courgette helpt ook bij de preventie van
maagzweren, het
prikkelbaredarmsyndroom en
darmkanker.
Tegen oxidatie en ontsteking beschermen
Courgette is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen, waaronder vitamine A en vitamine C, glutathione peroxidase en superoxide dismutase. Grote hoeveelheden van deze verbindingen zijn aanwezig in de courgetteschil. Het eten van courgettevlees met de schil biedt daarom de meeste gezondheidsvoordelen. Regelmatig courgette eten vermindert oxidatie en ontstekingen in het lichaam. Dit verhoogt de immuniteit en beschermt tegen ziekten die gepaard gaan met een ontsteking.
Veroudering vertragen
De vergrijzing is het gevolg van de activiteit van toxines (gifstoffen), vrije radicalen en ontstekingen waaraan het lichaam in de loop van de jaren is blootgesteld. Deze vergiften en ontstekingen zijn te minderen door het consumeren van antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Courgette is rijk aan antioxidanten en ontstekingsremmende fytonutriënten, die helpen het lichaam te ontdoen van vrije radicalen en overmatige ontstekingen.
Lees verder