Alternatieve geneeswijzen eczeem

Alternatieve geneeswijzen eczeem Mensen met eczeem worden geplaagd door ontstekingsreacties van de huid. Veel mensen zoeken hun heil in alternatieve geneeswijzen voor hun eczeem, omdat reguliere geneesmiddelen niet altijd even goed aanslaan. Maar wat is de effectiviteit van kruidenpreparaten als Zemaphyte, Pentaherbs, probiotica en vitaminen en mineralen?

Eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. De ontstekingsbron kan zowel binnen als buiten het lichaam gelegen zijn. Er zijn verschillende vormen van eczeem, die vaak onderscheiden worden op basis van de ontstaanswijze of het klinische beeld. Veelvoorkomende soorten eczeem zijn onder andere:
 • Atopisch eczeem/constitutioneel eczeem: hevig jeukende vorm van eczeem met erfelijke component
 • Allergisch contacteczeem: het eczeem wordt veroorzaakt door huidcontact met een stof waar men allergisch voor is
 • Hypostatisch eczeem: eczeem die ontstaat door hoge druk in de onderbenen, doet zich op de onderbenen en/of voeten
 • Nummulair eczeem: eczeem ter grootte van muntjes

De meeste vormen van eczeem worden door huisartsen en dermatologen behandeld met hormoonzalven. Wanneer men stopt met het gebruik van dergelijke zalven komt het eczeem echter meestal vrij snel weer terug. De reguliere geneeskunde biedt niet altijd een (afdoende) oplossing. Sommige mensen kiezen er daarom voor hun klachten door middel van alternatieve geneeswijzen aan te pakken. Maar welke alternatieve geneeswijzen bestaan er voor eczeem? En hoe effectief zijn deze?

Kruidenpreparaten

In Aziatische landen is het gebruik van kruidenpreparaten veel meer ingeburgerd dan in de meer westerse landen. Twee veel onderzochte kruidenpreparaten zijn Zemaphyte en Pentaherbs. Helaas zijn de gedane onderzoeken vaak van matige kwaliteit, waardoor er geen heel stevige uitspraken over de effectiviteit gedaan kunnen worden. Zemaphyte is een kruidenmengsel dat effectief lijkt bij zowel kinderen als volwassenen met atopisch eczeem. Het mengsel wordt over het algemeen goed verdragen door de gebruikers. Pentaherbs is een antioxidant met ingrediënten als onder meer wortels van paeonia suffruticosa en cortex moutan. Het kruidenpreparaat blijkt zowel in capsulevorm als in siroop veelbelovend in de behandeling van kinderen met atopisch eczeem.

Probiotica

Probiotica zijn kleine organismen die een gunstige invloed hebben op de gezondheid, het zijn als het ware "goede bacteriën". Probiotica herstellen het evenwicht van onze darmflora, wat het lichaam een beter immuunsysteem oplevert. Gunstig voor mensen met eczeem zou je denken, welke immers te kampen hebben met een ontstekingsreactie van de huid. De ontlasting van kinderen met atopisch eczeem blijkt er anders uit te zien dan dat van gezonde kinderen, ze hebben minder "goede bacteriën" in de ontlasting. De onderzoeksresultaten zijn tot op heden wisselend (mogelijk mede door de matige kwaliteit van de onderzoeken), maar het gebruik van probiotica lijkt wel veelbelovend te zijn!

Vitaminen en mineralen

Het slikken van supplementen met vitamine D6 (ook wel pyridoxine) blijkt geen effect te hebben op de eczeemklachten van kinderen. Het slikken van voedingssupplementen met visolie blijkt in combinatie met andere vitaminen en mineralen veelbelovend, hoewel helaas ook hier ook weinig onderzoek naar gedaan is. Zinksupplementen blijken geen effectief op de eczeemklachten te hebben.

Lees verder

© 2014 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eczeem 'dermatitis'Eczeem 'dermatitis'Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid. Jonge kinderen hebben het vaak. Het kan vanaf de geboorte al ontstaan of o…
Eczeem: soorten en behandelingEczeem is een veel voorkomende huidaandoening. Kenmerkend is de grote hoeveelheid jeuk die deze huidaandoening met zich…
Eczeem, kruiden en voedingAtopisch eczeem is een veel voorkomende huidaandoening, Het is een chronische, jeukende, inflammatoire huidziekte die me…
Eczeem: wat is het precies?Eczeem komt erg veel voor. De meeste mensen gaan even langs de huisarts, waar ze een zalfje voorgeschreven krijgen. Veel…

Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…
Stuur genezende energie met Quantum TouchStuur genezende energie met Quantum TouchEr zijn allerlei technieken en vaardigheden, waarmee je op een positieve wijze invloed op een lichaam kunt uitoefenen. M…
Bronnen en referenties
 • Bath-Hextall, F.J., Jenkinson, C., Humphreys, R. & Williams, H.C. (2012). Dietary supplements for established atopic eczema (Review). The Cochrane Collaboration.
 • Chan, B.C.L., Hon, K.L.E., Leung, P.C., Sam, S.W., Fung, K.P., Le, M.Y.H. & Lau, H.Y.A. (2008). Traditional Chinese medicine atopic eczema: Pentaherbs Formula supresses inflammatory mediators release from mast cells. Journal of Ethnopharmacology.
 • Dang, D., Zhou, W., Lun, Z.J., Mu, X., Wang, D.X. & Wu. H. (2013). Meta-Analysis of probiotics and/or prebiotics for the prevention of eczema. Journal of International Medical Research.
 • DiNicola C., Kekevian, A. & Chang, C. (2013). Integrative Medicine as Adjunct Therapy in the Treatment of Atopic Dermatitis - the Role of Traditional Chinese Medicine, Dietary Supplements and Other Modalities. Clin. Rev. Allerg. Immunol.
 • Lon, K.L., Chan, B.C. & Leung, P.C. (2011). Chinese Herbal Medicine Treatment Research in Eczema Treatment. BioMedCetral Ltd.
 • Toonstra, J. & de Groot, A.C. (2009) Voeten en huid. Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum
 • http://www.probioticainfo.nl/
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.