Vet verbranden: tips voor eten, sporten en intervaltraining

Vet verbranden: tips voor eten, sporten en intervaltraining Vet verbranden kan je lichaam een boost geven. Want vet is slecht. En vet in je lichaam nóg slechter! Het bedekt de spieren en draagt niet bepaald bij aan je welzijn. Wie er goed wil uitzien, moet spieren kweken en vet afbouwen. En dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar met de juiste tips krijgt ook jij dat voor elkaar!

Vet verbranden door te eten

Vet verbranden door te eten, het klinkt prachtig, maar het is natuurlijk klinkklare onzin. Door te eten alléén kan je geen vet verbranden. Verlaat daarom het idee dat je beter afvalt door het eten van pure chocolade, gember of chili. Datzelfde geldt overigens ook voor de mythe van voedsel dat tijdens de vertering in het lichaam kennelijk meer calorieën verbrandt dan opneemt. Dat wordt dan meestal aangeduid met de term "negatieve calorieën". Het klinkt allemaal geweldig, maar het is helaas, sorry dat het hier nog eens duidelijk gezegd wordt, niet waar.

De juiste regel is: wie minder calorieën opneemt dan hij verbruikt, valt af. En dat niet alleen op de plekken waar zich het vet bevindt, maar óók bij de spieren. En aangezien veel van deze veronderstelde "fatburners" sowieso calorie-arm of geheel vrij van calorieën zijn (koud water, selderij, appelen), valt men met hulp daarvan natuurlijk in het algemeen af en kan men de vetverbranding erdoor bevorderen.

Toch zijn er wel degelijk voedingsmiddelen die je stofwisseling een extra zetje kunnen geven of door het bezit van gezonde ingrediënten ondersteunen bij de vetverbranding. Cafeïne bijvoorbeeld behoort tot de middelen die kunnen bijdragen tot een verhoogde vetverbranding. En wéér andere voedingsmiddelen beteugelen de onbedwingbare trek en kunnen daardoor eveneens als hulpjes bij de vetverbranding worden aangemerkt.

Vetverlies door te sporten

Vooral aërobe activiteiten, dus alle sporten die het uithoudingsvermogen bevorderen, helpen om calorieën te verbranden om zo het lichaamsvet tot smelten te brengen. Tegelijkertijd moet men echter ook anaërobe sport bedrijven, dus spieren opbouwen, want hoe meer spieren je hebt, hoe minder vet je aan je lichaam hebt. Wie zich op die manier verzorgt en goed op zijn voeding let, bevordert daarmee de basale stofwisseling in zijn lichaam want een spier verbrandt nu eenmaal meer calorieën.

De meest gemaakte fout: je gaat lang en inspannend joggen en hebt dan het gevoel dat je lichaam nu wel een extraatje heeft verdiend. Maar trap op dat punt maar snel op de rem want joggen, zwemmen etcetera kan de vetverbranding weliswaar ondersteunen maar die theorie gaat natuurlijk niet op als op hetzelfde moment weer extra vet en calorieën aan het lichaam worden toegevoegd. Zo verbrand je, wanneer je 20 minuten matig gaat joggen gemiddeld ongeveer 200 calorieën, en heb je die er weer bij met twee stukjes chocolade. Hoe gemeen toch!

Intervaltraining beter voor de vetverbranding dan duursport

Bovendien is inmiddels overduidelijk aangetoond dat de vetverbranding pas na 30 minuten begint. Jarenlang hebben we in gezapig tempo maar extra lang de vetcalorieën "eruitgelopen", terwijl een korte intervaltraining waarschijnlijk veel effectiever zou zijn geweest voor de vetverbranding. Daarvan zijn eigenlijk steeds meer wetenschappers overtuigd.

Het toverwoord daarbij luidt HITT (High Intensity Interval Training). Een HITT-eenheid bijvoorbeeld, ziet er als volgt uit:
  • 1 minuut joggen;
  • 15 seconden sprinten;
  • 1 minuut joggen;
  • 15 seconden sprinten.

Een intervaltraining moet 15 minuten moet duren, waarbij ook gelet moet worden op de hartslag. Daarbij moet vetverlies niet verward worden met vetverbranding.

Vetverbranding door alledaagse tips

Uiteraard is bewegen en sporten in het bijzonder de aangewezen methode om vet te verbranden. Maar ook met alledaagse tips kan je bijdragen aan de vetverbranding:

  • Water! Door veel drinken wordt het lichaam gespoeld en worden de organen op gang gehouden. Water is het gezondste en beste levensmiddel dat men dagelijks tot zich kan nemen om vetverlies te ondersteunen;
  • En Chili maakt het eten pittig, stopt het hongergevoel en stimuleert de stofwisseling, dat alles met dank aan een stof genaamd alkaloïde capsaïcine;
  • Een halve theelepel kaneel per dag doet de bloedsuikerspiegel dalen en stopt onbedwingbare trek, waardoor het gemakkelijker wordt om gewicht te verliezen;
  • En met een appel per dag wordt als gevolg van plantaardige vezels en ballaststoffen de spijsvertering ook bevorderd;
  • Kies keukenzout altijd met jodiumtoevoeging want dat houdt de schildklier gezond en de stofwisseling op gang.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen zonder dieetAfvallen zonder dieetHet lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar toch is het goed mogelijk om af te vallen zonder een streng dieet te v…
Afvallen door vetverbranding: vet verbranden stimulerenAfvallen door vetverbranding: vet verbranden stimulerenAls je wilt afvallen moet je vet verbranden. Overtollig lichaamsvet maakt je zwaar en dik. Vetverbranding stimuleren kan…
Afvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen: Zoveel mogelijk calorieën verbrandenAfvallen doe je door meer calorieën te verbranden dan dat je tot je neemt. Door opgeslagen vet om te zetten in energie v…
Afvallen door cardio-intervaltrainingAfvallen door cardio-intervaltrainingEr zijn genoeg boeken, websites en methoden om af te vallen door anders te eten. Dieetboeken en dieetmethoden zijn er in…

Verantwoord afvallen: de juiste manier voor gewichtsverliesHet gevecht met de weegschaal lijkt tegenwoordig eeuwigdurend, dieet na dieet wordt geprobeerd en in de afgelopen jaren…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.