De geneeskracht van boekweit

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Boekweit, goed voor het bloed
- Boekweit en diabetes
- Boekweit tegen galstenen
- Fenolen en andere fytonutriënten
- Boekweit tegen hormoongerelateerde kanker
- Eettips boekweit
Boekweit, goed voor het bloed
Boekweit is goed voor de bloedvaten, met name de haarvaten, de allerkleinste bloedvaatjes. Het fytonutriënt rutine wat in boekweit zit is verantwoordelijk voor het steviger maken van de capillaire vaten of haarvaten. In China woont het Yi-volk. Zij eten dagelijks minstens 100 gram boekweit. Leden van het Yi-volk hebben bijna geen last van hoge bloeddruk. Wetenschappers denken dat er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden gegenereerd worden door het eten van veel boekweit en dit zorgt voor een kleiner risico op hoge bloeddruk. Daarnaast bevat boekweit erg veel magnesium, een stof die de bloedvaten rustiger maakt wat ook leidt tot een risicoververlaging op hoge bloeddruk.
Boekweit en diabetes
In Iowa, een staat in de Verenigde Staten heeft een wetenschappelijk onderzoek onder 36.000 vrouwen aangetoond dat het eten van boekweit tot een kleiner risico leidt op het krijgen van diabetes type 2. Een Canadees onderzoek voegt daaraan toe dat chiro-inositol in boekweit zorgt voor een herstel van diabetes. Chiro-inositol reguleert het bloedsuikerniveau. Chiro-inositol is een stof die als vervanger van insuline werkt. Dieren met diabetes vertoonden een stabiel beeld na het eten van boekweit; de ziekte ontwikkelde zich niet verder. Het onderzoeksteam legt zich nu toe op vervolgonderzoeken naar nieuwe soorten boekweit die wellicht nog effectiever werken.
Boekweit tegen galstenen
Een studie die werd gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology wees uit dat boekweit uitstekend helpt bij het voorkomen van galstenen. 69.000 Mensen deden mee aan dit onderzoek en ze werden verdeeld in groepen op basis van het vezelgehalte dat ze tijdens hun dagelijks maaltijden innamen. Het bleek dat hoe meer vezels je eet, hoe kleiner de kans is dat je galstenen krijgt. Boekweit is rijk aan vezels.Fenolen en andere fytonutriënten
Wanneer wetenschappers denken aan fytonutriënten, gaan de gedachten bij de meeste voedselexperts uit naar groente en fruit. Er zitten daarnaast vele fytonutriënten in graansoorten, waar boekweit voor het gemak tot wordt gerekend. Dr Liu van de Cornell Universiteit stelt vast dat vezelrijke voeding goed werkt tegen darmkanker, niet alleen om de vezels die erin zitten maar des te meer om alle fytonutriënten waarvan er zeer vele nog onontdekt zijn. De duizenden fytonutriënten die wel ontdekt zijn tonen aan dat deze stoffen krachtige antioxidantwerking hebben. Het komt niet zelden voor dat een bepaald fytonutriënt in een vrucht, groente of graansoort sterkere antioxidanten in zich draagt dan vitaminen of mineralen.
Boekweit tegen hormoongerelateerde kanker
Een van de soorten fytonutriënten in boekweit zijn lignanen. Onder de lignanen valt enterolactone, wat borstkanker en andere hormoongerelateerde kankers tegengaat. Dezelfde stof, enterolactone, werkt preventief tegen hart- en vaatziekten. In een Deense studie onder 857 vrouwen na de overgangsfase bleek dat vrouwen die veel hele granen aten hogere enterolactoneniveaus in hun bloed hadden dan vrouwen die minder volle graankorrels zoals boekweit aten.Eettips boekweit
Boekweitzaden spruiten snel. Je kunt je eigen kiemgroente maken met boekweit. Boekweit is lekker als vervanging van rijst. Je kunt boekweit koken en door een groene salade heen doen. Boekweitzaden kunnen ongekookt in een smoothie verwerkt worden. De smoothie wordt hierdoor voller. Meng een appel, peer, een eetlepel boekweitkorrels en een half kopje water in een blender en geniet van deze heerlijke zelf gemaakte drank.Lees verder
- De geneeskracht van bruine bonen
- De geneeskracht van linzen
- De geneeskracht van kikkererwten
- Zelf muesli maken
Warning: Undefined array key 100582 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202