De geneeskracht van boekweit
Boekweit was tot een eeuw geleden een veelgebruikt voedselbron. Boekweit lijkt op graan maar is het niet. De boekweitplant is verwant aan rabarber, varkensgras en veldzuring. Boeren in Nederland zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw ermee gestopt om boekweit grootschalig te verbouwen. Het gewas was té weergevoelig. Als er een goede oogst was kon met veel verdienen maar bij een nachtvorst ging de plant dood en verkeerde de hele boerenfamilie in armoede. Tegenwoordig zijn boekweitproducten vooral bij de biologische winkel verkrijgbaar.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Boekweit, goed voor het bloed
Boekweit is goed voor de bloedvaten, met name de haarvaten, de allerkleinste bloedvaatjes. Het
fytonutriënt rutine wat in boekweit zit is verantwoordelijk voor het steviger maken van de capillaire vaten of haarvaten. In China woont het Yi-volk. Zij eten dagelijks minstens 100 gram boekweit. Leden van het Yi-volk hebben bijna geen last van hoge bloeddruk. Wetenschappers denken dat er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden gegenereerd worden door het eten van veel boekweit en dit zorgt voor een kleiner risico op hoge bloeddruk. Daarnaast bevat boekweit erg veel
magnesium, een stof die de bloedvaten rustiger maakt wat ook leidt tot een risicoververlaging op hoge bloeddruk.
Boekweit en diabetes
In Iowa, een staat in de Verenigde Staten heeft een wetenschappelijk onderzoek onder 36.000 vrouwen aangetoond dat het eten van boekweit tot een kleiner risico leidt op het krijgen van diabetes type 2. Een Canadees onderzoek voegt daaraan toe dat chiro-inositol in boekweit zorgt voor een herstel van diabetes. Chiro-inositol reguleert het bloedsuikerniveau. Chiro-inositol is een stof die als vervanger van insuline werkt. Dieren met diabetes vertoonden een stabiel beeld na het eten van boekweit; de ziekte ontwikkelde zich niet verder. Het onderzoeksteam legt zich nu toe op vervolgonderzoeken naar nieuwe soorten boekweit die wellicht nog effectiever werken.
Boekweit tegen galstenen
Een studie die werd gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology wees uit dat boekweit uitstekend helpt bij het voorkomen van galstenen. 69.000 Mensen deden mee aan dit onderzoek en ze werden verdeeld in groepen op basis van het vezelgehalte dat ze tijdens hun dagelijks maaltijden innamen. Het bleek dat hoe meer vezels je eet, hoe kleiner de kans is dat je galstenen krijgt. Boekweit is rijk aan vezels.
Fenolen en andere fytonutriënten
Wanneer wetenschappers denken aan fytonutriënten, gaan de gedachten bij de meeste voedselexperts uit naar
groente en
fruit. Er zitten daarnaast vele fytonutriënten in graansoorten, waar boekweit voor het gemak tot wordt gerekend. Dr Liu van de Cornell Universiteit stelt vast dat vezelrijke voeding goed werkt tegen darmkanker, niet alleen om de vezels die erin zitten maar des te meer om alle fytonutriënten waarvan er zeer vele nog onontdekt zijn. De duizenden fytonutriënten die wel ontdekt zijn tonen aan dat deze stoffen krachtige
antioxidantwerking hebben. Het komt niet zelden voor dat een bepaald fytonutriënt in een vrucht, groente of graansoort sterkere antioxidanten in zich draagt dan
vitaminen of
mineralen.
Boekweit tegen hormoongerelateerde kanker
Een van de soorten fytonutriënten in boekweit zijn lignanen. Onder de lignanen valt enterolactone, wat borstkanker en andere hormoongerelateerde kankers tegengaat. Dezelfde stof, enterolactone, werkt preventief tegen
hart- en vaatziekten. In een Deense studie onder 857 vrouwen na de overgangsfase bleek dat vrouwen die veel hele granen aten hogere enterolactoneniveaus in hun bloed hadden dan vrouwen die minder
volle graankorrels zoals boekweit aten.
Eettips boekweit
Boekweitzaden spruiten snel. Je kunt je eigen kiemgroente maken met boekweit. Boekweit is lekker als vervanging van rijst. Je kunt boekweit koken en door een groene salade heen doen. Boekweitzaden kunnen ongekookt in een smoothie verwerkt worden. De smoothie wordt hierdoor voller. Meng een
appel,
peer, een eetlepel boekweitkorrels en een half kopje water in een blender en geniet van deze heerlijke zelf gemaakte drank.
Lees verder