De geneeskracht van boekweit

De geneeskracht van boekweit Boekweit was tot een eeuw geleden een veelgebruikt voedselbron. Boekweit lijkt op graan maar is het niet. De boekweitplant is verwant aan rabarber, varkensgras en veldzuring. Boeren in Nederland zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw ermee gestopt om boekweit grootschalig te verbouwen. Het gewas was té weergevoelig. Als er een goede oogst was kon met veel verdienen maar bij een nachtvorst ging de plant dood en verkeerde de hele boerenfamilie in armoede. Tegenwoordig zijn boekweitproducten vooral bij de biologische winkel verkrijgbaar. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Boekweit, goed voor het bloed

Boekweit is goed voor de bloedvaten, met name de haarvaten, de allerkleinste bloedvaatjes. Het fytonutriënt rutine wat in boekweit zit is verantwoordelijk voor het steviger maken van de capillaire vaten of haarvaten. In China woont het Yi-volk. Zij eten dagelijks minstens 100 gram boekweit. Leden van het Yi-volk hebben bijna geen last van hoge bloeddruk. Wetenschappers denken dat er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden gegenereerd worden door het eten van veel boekweit en dit zorgt voor een kleiner risico op hoge bloeddruk. Daarnaast bevat boekweit erg veel magnesium, een stof die de bloedvaten rustiger maakt wat ook leidt tot een risicoververlaging op hoge bloeddruk.

Tekening boekweit / Bron: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)Tekening boekweit / Bron: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Boekweit en diabetes

In Iowa, een staat in de Verenigde Staten heeft een wetenschappelijk onderzoek onder 36.000 vrouwen aangetoond dat het eten van boekweit tot een kleiner risico leidt op het krijgen van diabetes type 2. Een Canadees onderzoek voegt daaraan toe dat chiro-inositol in boekweit zorgt voor een herstel van diabetes. Chiro-inositol reguleert het bloedsuikerniveau. Chiro-inositol is een stof die als vervanger van insuline werkt. Dieren met diabetes vertoonden een stabiel beeld na het eten van boekweit; de ziekte ontwikkelde zich niet verder. Het onderzoeksteam legt zich nu toe op vervolgonderzoeken naar nieuwe soorten boekweit die wellicht nog effectiever werken.

Boekweitplant / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Boekweitplant / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Boekweit tegen galstenen

Een studie die werd gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology wees uit dat boekweit uitstekend helpt bij het voorkomen van galstenen. 69.000 Mensen deden mee aan dit onderzoek en ze werden verdeeld in groepen op basis van het vezelgehalte dat ze tijdens hun dagelijks maaltijden innamen. Het bleek dat hoe meer vezels je eet, hoe kleiner de kans is dat je galstenen krijgt. Boekweit is rijk aan vezels.

Fenolen en andere fytonutriënten

Wanneer wetenschappers denken aan fytonutriënten, gaan de gedachten bij de meeste voedselexperts uit naar groente en fruit. Er zitten daarnaast vele fytonutriënten in graansoorten, waar boekweit voor het gemak tot wordt gerekend. Dr Liu van de Cornell Universiteit stelt vast dat vezelrijke voeding goed werkt tegen darmkanker, niet alleen om de vezels die erin zitten maar des te meer om alle fytonutriënten waarvan er zeer vele nog onontdekt zijn. De duizenden fytonutriënten die wel ontdekt zijn tonen aan dat deze stoffen krachtige antioxidantwerking hebben. Het komt niet zelden voor dat een bepaald fytonutriënt in een vrucht, groente of graansoort sterkere antioxidanten in zich draagt dan vitaminen of mineralen.

Boekweit / Bron: Mariluna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Boekweit / Bron: Mariluna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Boekweit tegen hormoongerelateerde kanker

Een van de soorten fytonutriënten in boekweit zijn lignanen. Onder de lignanen valt enterolactone, wat borstkanker en andere hormoongerelateerde kankers tegengaat. Dezelfde stof, enterolactone, werkt preventief tegen hart- en vaatziekten. In een Deense studie onder 857 vrouwen na de overgangsfase bleek dat vrouwen die veel hele granen aten hogere enterolactoneniveaus in hun bloed hadden dan vrouwen die minder volle graankorrels zoals boekweit aten.

Eettips boekweit

Boekweitzaden spruiten snel. Je kunt je eigen kiemgroente maken met boekweit. Boekweit is lekker als vervanging van rijst. Je kunt boekweit koken en door een groene salade heen doen. Boekweitzaden kunnen ongekookt in een smoothie verwerkt worden. De smoothie wordt hierdoor voller. Meng een appel, peer, een eetlepel boekweitkorrels en een half kopje water in een blender en geniet van deze heerlijke zelf gemaakte drank.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is roggebrood gezond?Is roggebrood gezond?Is roggebrood gezond? Ja, roggebrood draagt bij aan de algehele gezondheid. Roggebrood wordt natuurlijk niet voor niets…
Galstenen en gezonde voedingNoten, koffie, alcohol zijn geen medicijnen toch kunnen zij preventief en soms zelfs curatief er voor zorgen dat mensen…
Vezels en het positieve effect op onze gezondheidVezels en het positieve effect op onze gezondheidVezels is een verzamelnaam voor een aantal stoffen - voornamelijk koolhydraten - die te vinden zijn in celwanden van pla…
De voordelen van het drinken van koffieDe voordelen van het drinken van koffieVele Nederlanders hebben als ochtend ritueel het drinken van een kop koffie voordat ze beginnen met hun dag. Velen geven…
Voeding en sport, een belangrijke combinatieVoeding en sport, een belangrijke combinatieOf en zo ja, hoe anders is je voeding als je sport? Die vraagt doemt nogal eens op en behalve dat nogal wat sporters én…
Bronnen en referenties
Reactie

Suzy, 26-07-2014
Ik las onlangs dat tarwe zo ongezond is, en wil daarom tarwebrood vervangen door boekweitbrood. Mijn vraag is: zal het mij helpen te vermageren aub, en hoeveel is de glysemische index van boekweit? Reactie infoteur, 30-07-2014
Boekweit heeft een lage glycemische index. Toch zal je van alleen boekweitbrood eten niet vermageren. Recepten van boekweitbrood zijn soms opgesteld met suiker en margarine, twee dikmakende producten. In plaats daarvan kun je beter kokosolie nemen. En als je het brood wat zoeter wilt maken kun je het maken met afgekoeld water waarin steviablaadjes zijn getrokken. Verder is bij vermageren van belang om alle suiker uit de voeding te schrappen en veel te bewegen.

Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 27-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.