Voeding en sport, een belangrijke combinatie

Voeding en sport, een belangrijke combinatie Of en zo ja, hoe anders is je voeding als je sport? Die vraagt doemt nogal eens op en behalve dat nogal wat sporters én niet sporters zich volgooien met allerlei sportdrankjes, wat overigens alleen voor intensieve sporters interessant is, komen we niet veel verder. Toch heeft sporten wel degelijk invloed op je lichaam en heeft, afhankelijk van hoe intensief je sport, je lichaam extra voedingsstoffen nodig. Met een verantwoorde combinatie kom je verder. Ieder lichaam is anders en dat maakt dat de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen ook wat anders kan liggen. Echter, er zit wel een grote lijn in en dan moet je de “bewegers” in drie groepen indelen.
  • De frequente sporter wil zeggen, minimaal vier keer per week intensief sporten.
  • De gemiddelde sporter wil zeggen, twee tot drie keer per week intensief sporten.
  • De niet sporter wil zeggen, af en toe of helemaal niets aan sport doen.

Fanatiek sporten

De fanatieke sporter verbruikt logischerwijs veel meer brandstof dan de niet sporter. De brandstof moet wel op niveau blijven en bij een normaal eetpatroon en een lichte maaltijd voordat je gaat sporten, moet je een heel eind komen. Toch kan de energiereep je tijdens het sporten net dat beetje extra energie geven wat je goed kunt gebruiken. Deze repen werken echter niet lang, je moet aan 10 tot 15 minuten denken. Daarna is die extra energiebooster al weer verdwenen. De specifieke sportdrankjes zijn prima voor de intensieve sporter. Ze bevatten behalve de energieboost ook vitamines en mineralen.

Specifiek

Als je aan krachttraining doet, heb je extra eiwitten nodig en deze nuttig je na het sporten. Zo kunnen de gebruikte eiwitten weer aangevuld worden voor de opbouw. Eiwitten haal je ondermeer uit vlees, kip, ei, melk en kaas.
Als je aan duursporten als wielrennen of lange afstand lopen doet, dan heb je een hoog verbrandingsniveau. Hiervoor leveren koolhydraten de brandstof. Koolhydraten haal je uit ondermeer pasta, bij voorkeur volkorenpasta, brood en aardappelen. Als je een stevige maaltijd nuttigt voordat je sport moet er zeker twee uur tussen zitten.

Gemiddeld sporten

De gemiddelde sporter hoeft het lichaam niet aan te vullen met allerlei extra’s op gebied van sportdrankjes of repen. Ook geen extra stevige maaltijden, want het verbruik is niet dusdanig hoog dat de normale gezonde maaltijd hier niet in zou kunnen voorzien. Zorg wel dat je niet te kort voor het sporten die maaltijd nuttigt. Zorg voor twee uur verschil, maar het kan geen kwaad om iets lichts te eten vlak voordat je gaat sporten. Denk aan een stukje fruit of een cracker.

Na het sporten is het goed weer een normale gezonde maaltijd te eten. Zo kan het lichaam de stoffen die onttrokken zijn uit het lichaam, weer aanvullen.

Niet sporten

Niet sporten wil niet zeggen dat je lichaam niets verbruikt. Je lichaam verbruikt sowieso, want je organen moeten aan de gang gehouden worden en gaat ook tijdens je slaap gewoon door. Ga dus niet plots minder eten als je niet sport, want dan gaat je lichaam in de “spaarstand” en zodra je dan een keer meer eet, gaat je lichaam het opslaan.
Degene die weinig tot niet sport heeft gewoon de normale gezonde maaltijden nodig om te kunnen functioneren. Verdeel de maaltijden goed over de dag, zo blijft je lichaam continu bezig en krijg je ook geen honger gevoel. Dat voorkomt tevens dat je aan de (zoetige) snacks gaat.

Sporten of bewegen

Dit alles staat los van het feit dat bewegen eigenlijk wel belangrijk is voor de mens en als je niet zo’n sporter bent, zorg dan dat je op andere manieren toch genoeg beweging krijgt. Met actief in het huishouden of de tuin, regelmatig traplopen, de hond uitlaten of op de fiets naar het werk, de school of de winkels kom je ook al een heel eind.

Tot slot

Sporten/bewegen is zeker gezond, maar zorg dat je ook goed omgaat met wat je je lichaam geeft om in conditie te blijven. Gezonde voeding geeft geen garanties, maar vormt wel een basis voor een gezond lichaam.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Welke ingrediënten zitten er in energiedrank?Energiedrankjes, ook wel energydrinks genoemd, zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Zelfs jonge kinderen drink…
Jongeren en de gevaren van energiedrankjesJongeren en de gevaren van energiedrankjesWie in de tijd dat een nabijgelegen school pauze heeft in een supermarkt komt stuit daar vaak op rijen jongeren voor de…
Op een gezonde manier naar een gezond gewichtOp een gezonde manier naar een gezond gewichtWeer een crash dieet, weer overmatig veel sporten, weer aan de shakes, weer .. Diëten en afvallen is voor de meeste mens…

De geneeskracht van boekweitDe geneeskracht van boekweitBoekweit was tot een eeuw geleden een veelgebruikt voedselbron. Boekweit lijkt op graan maar is het niet. De boekweitpla…
Het nut en gebruik van voedingsstoffenHet nut en gebruik van voedingsstoffenVoedingsstoffen zijn belangrijk. Je moet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit dieet bevat niet de juiste of vold…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-10-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.