Op een gezonde manier naar een gezond gewicht

Op een gezonde manier naar een gezond gewicht Weer een crash dieet, weer overmatig veel sporten, weer aan de shakes, weer .. Diëten en afvallen is voor de meeste mensen niet vol te houden en bovendien is diëten helemaal niet gezond voor je lichaam. Toch is het mogelijk om een gezond gewicht te bereiken, op een leuke manier die vol te houden is. Wil je je fitter voelen, je te kleine broeken weer aan kunnen trekken en nog steeds blijven genieten van af en toe een wijntje of wat chips? Dat kan, onder de voorwaarden dat je discipline en geduld hebt. Benieuwd geworden? Lees dan verder hoe je op een gezonde manier op een gezond gewicht kunt komen.

Combinatie van sporten en voeding

Afvallen is een combinatie van sporten en voeding. Je kunt nog zo hard sporten, maar wanneer je vervolgens na het sporten weer een zak patat en een kroket eet, kun je sporten tot je er bij neer valt. Afvallen zal je op die manier niet lukken. Je zult dus bewust met je voedings- én sportpatroon aan de slag moeten gaan.

Voeding

Voeding is een cruciaal onderdeel wat afvallen betreft. Mensen kunnen zeggen wat ze willen, maar de meeste mensen zijn toch echt te zwaar omdat ze dagelijks te veel eten naar binnen werken.
Om een ideaal bericht te bereiken is het van belang dat je allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt, zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en koolhydraten. Voedingsstoffen zijn de bouwstoffen van je lichaam en zijn dus noodzakelijk. Over voedingsstoffen is van alles te vinden bij het voedingscentrum, een website die is opgesteld door de overheid. Bij het voedingscentrum kun je allerlei alternatieve voedingsmiddelen vinden die gezonder zijn. Ook vind je er vele recepten om gezond en lekker voor je gezin te kunnen koken.
Natuurlijk mag je best eens genieten van iets lekkers, maar probeer dit met mate te doen. Kijk ook goed of je niet te veel eet bij een gezonde maaltijd. Zo zijn aardappels bij de hoofdmaaltijd gezond, maar is het niet de bedoeling dat je te veel aardappels eet.

Suiker

Let erop dat je niet te veel suiker binnen krijgt. Sinds de opkomst van o.a. fastfood en frisdranken is de markt verzadigd met suikerrijke producten, zoals cola en chocoladekoekjes. Natuurlijk is het lekker, maar denk erover na voordat je het allemaal naar binnen werkt. Het is allemaal erg ongezond voor je lichaam. Voor je het weet zit je met een vervelende ziekte, zoals Diabetes.

Tips om je voeding in de gaten te houden

  • Schrijf een week lang op wat je elke dag eet. Veel mensen denken dat ze gezond eten, maar worden behoorlijk geconfronteerd met zichzelf als ze hun voedingspatroon opschrijven.
  • Probeer het snoepen alleen in het weekend te doen en geniet er dan ook goed van, zodat je het doordeweeks niet zo erg mist.
  • Zet gezonde tussendoortjes klaar. Zet bijvoorbeeld een pan groentesoep of plakjes komkommer klaar in de koelkast, voor als je zin hebt om wat te eten.

Beweging

Een ander cruciaal onderdeel om af te vallen is beweging. Op een gezonde manier afvallen lukt meestal niet zonder sport of beweging. Meld je daarom aan bij een sportschool, of ga buiten fietsen, wandelen, hardlopen, enz.
Sport je al? Dan kan het zijn dat je lichaam in een vastgeroest patroon zit. Als je bijvoorbeeld bij een sportschool zit, probeer dan eens iets wat je nog nooit gedaan hebt, zoals een uitdagende groepsles of een krachttraining met een personal trainer. Zo zorg je er voor dat je lichaam niet gewend raakt aan de bewegingen en je dus steeds rendement uit het sporten blijft halen.

Tot slot

Van belang is in acht te nemen dat afvallen tijd nodig heeft. Je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen. Het probleem van (crash) diëten is dat je lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt voor een bepaalde periode. Wanneer je na het dieet weer normaal gaat eten, houdt je lichaam alle voedingsstoffen, als een soort natuurlijke bescherming, vast, met het gevolg dat je juist extra aankomt.
Ook kan het zo zijn dat je aankomt als je begint met sporten, of op een andere, intensievere manier gaat sporten. Spieren zijn namelijk zwaarder dan vet. Wanneer je begint met trainen zullen je spieren groeien en kan het dus zijn dat je aankomt. Daarom is het belangrijk je vetpercentage in de gaten te houden, om te zien of je vetpercentage afneemt. Dit kun je bijvoorbeeld in een sportschool laten meten.

Eigen ervaring

Vroeger had ik zelf overgewicht. Door te sporten en gezond te eten ben ik gelukkig op een gezond gewicht terecht gekomen. Sterker nog, ik geef nu drie keer week sportlessen en help andere mensen met gezonde voeding en beweging. Ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat afvallen ook bij jou kan lukken, met enigszins discipline en geduld.

Arts

Raadpleeg altijd een arts als je veel wilt afvallen.
© 2013 - 2024 Maaikes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Gezond Afvallen?Wat is Gezond Afvallen?Veel mensen willen gezond afvallen maar weten niet precies wat dit inhoudt. Hier lees je meer over op een gezonde manier…
Hardlopen: loop je slank!Hardlopen: loop je slank!Hardlopen en joggen is een uitstekende vorm van sport om een paar kilo kwijt te raken. Vooral nu de zomer voor de deur s…
Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen, snel vet verbranden, hoe lukt dat?Snel afvallen met een dieet en daarna slank blijven, dat kan. Om snel enkele kilo’s af te vallen kunt u het beste een ei…
Gezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezond gewicht bij baby's, dreumesen en kleutersGezonde voeding en voldoende bewegen vinden veel ouders belangrijk wanneer het om hun kind(eren) gaat. Want overgewicht…

XL-S Medical: bijwerkingen, prijs, ervaringen en effectenXL-S Medical: bijwerkingen, prijs, ervaringen en effectenDe oplossing voor uw overtollig gewicht zou volgens de fabrikant Omega Chefaro gevonden zijn met de afslankcapsule XL-S…
Verhoogde verbranding na trainingVerhoogde verbranding na trainingLichamelijk actieve mensen verbruiken niet alleen tijdens hun activiteiten meer energie. Ze worden ook ná de training be…
Maaikes (5 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.