De geneeskracht van linzen

De geneeskracht van linzen Linzen zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Linzen werden lang een hippiegroente genoemd. Hippies trokken naar India waar ze veel lekkere en goedkope linzenmaaltijden te eten kregen. Eenmaal terug in de VS of Europa gingen ze thuis ook linzensoep maken wat niet altijd leidde tot culinaire hoogstandjes. Inmiddels zijn linzen helemaal geïntegreerd in de westerse keuken. Het is een geliefde peulvrucht die je naar eigen inzicht op smaak kunt brengen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Peulvruchten

Linzen zijn geen groente maar peulvruchten. Ze behoren tot de familie van de vlinderbloemfamilie. De eetbare delen zijn de zaden en soms de omhulsels van de zaden. Hun groeiwijze is volkomen anders dan die van groente. Culinair gezien worden ze wel tot de groente gerekend.

Veelgekleurde peulvrucht

Er zijn linzen in vele kleuren. Witte, bruine, groene, rode, gele, oranje en bruin wit gespikkelde linzen vullen de schappen van menig Aziatische toko. Daarnaast zijn er nog koraallinzen en flageolets. Linzen kunnen voorgeweekt worden maar dat is niet per sé nodig. Linzen zijn vrij snel gaar. Gele linzen kunnen al na 10-15 minuten koken gaar zijn.

Linzen, de vezelkampioen

Net zoals alle peulvruchten zijn linzen rijk aan vezels en proteïne. Dat is hun grootste bijdrage aan de gezondheid. Verder zitten er veel gezonde mineralen in linzen. In 100 gram linzen zit twee keer zoveel als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) voor het mineraal molybdeen. Een onsje linzen bevat 90% van de ADH aan foliumzuur. 100 Gram is goed voor de helft van de ADH aan het aminozuur tryptofaan en het mineraal mangaan. Een onsje linzen is daarnaast goed voor 36% van de ADH aan ijzer, proteïne en fosfor. Verder zit koper en vitamine B1 er in ruime mate in de linze.

Goed voor de darmen

Het hoge vezelgehalte zorgt ervoor dat de linzeneter geen last heeft van constipatie, Daarnaast verkleint het aanzienlijk de kans op Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en diverticulose; dat is het last hebben van divertikels, uitstulpingen in de dikke darm of slokdarm. Linzen zorgen door hun hoge vezelgehalte voor een goede spijsvertering.

Linzen, goed voor het hart

In een 25 jaar durend onderzoek onder mannen in Nederland, Japan, de VS, Griekenland, voormalig Joegoslavië en Finland bleek dat het eten van linzen voor een reductie van 82% zorgt op de kans op een hartziekte. Hiervoor zijn niet alleen de vezels verantwoordelijk maar ook de magnesium en foliumzuur uit het linsje. Magnesium zorgt ervoor dat de bloedvaten mooi schoon blijven. Het ruimt ongewenste calciumaanslag in de bloedvaten op. Hierdoor kan het bloed beter stromen, meer zuurstof opnemen en meer nutriënten vervoeren.

Linzen en diabetes

Mensen met insulineresistensie of hypoglykemie hebben veel baat erbij om linzen te eten. Linzen zorgen voor veel energie terwijl ze langzaam en gelijkmatig verteerd worden. Voedsel met veel vezels zorgen ervoor dat bloedsuikerwaarden niet supersnel stijgen na een maaltijd. Dat komt omdat vezels ervoor zorgen dat het eten gelijkmatig wordt verteerd. In Amerika is een onderzoek gedaan tussen mensen met diabetes type 2 die beide vezels in hun dieet kregen. De ene groep kreeg de standaard aanbevolen 24 gram vezels en de andere groep 50 gram vezels. De groep die meer vezels at, had veel minder bloedsuiker en insuline in het bloed. Het is voor mensen met diabetes eigenlijk een must om elke dag een soort peulvrucht op het menu te zetten. Dat kan geen kwaad want een peulvrucht gaat nooit vervelen; er zijn er zeer veel. In Nederland zijn er alleen al minstens 10 soorten linzen te koop.

IJzer uit linzen

Linzen zijn een uitstekende bron van ijzer, zelfs beter dan rood vlees omdat dat een verhoogde kans op kanker veroorzaakt. IJzer is een belangrijk component van hemoglobine, dat de zuurstofcellen in het bloed transporteert. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid. Het eten van linzen kan voor extra energie zorgen. Linzen kunnen meehelpen bloedarmoede te voorkomen en te genezen.

Kooktijd linzen

De kooktijd voor linzen verschilt eigenlijk voor wat je ermee wilt doen. Als je linzen door een salade wilt doen dan is het erg lekker om ze een beetje bite te laten houden. Ze worden dan 5-10 minuten korter gekookt dan hun aangegeven kooktijd op de verpakking. De maximale kooktijd is 25 minuten. Rode linzen zijn na 20 minuten al overgaar. Het beste kun je tijdens het koken zelf een linze proeven om te bepalen of het gaar genoeg is.

Eettips linzen

Het kan geen kwaad om als je linzen koopt, wat extra linzen te bewaren voor de volgende maaltijd om te verwerken in een salade. Reeds gekookte linzen kun je prima meebakken met aardappels. Bak dan eerst de aardappels en doe de gekookte linzen erbij om ze even twee minuten mee te laten bakken. Linzen kun je prima meekoken met zilvervliesrijst. Deze rijst doet er iets langer over dan linzen om gaar te worden. Je doet eerst de rijst in de pan en vijf minuten erna de linzen, zodat ze gelijktijdig gaar zijn. Op deze manier geef je de basis van de maaltijd wat extra eiwitten mee. Deze basis kun je vervolgens opbakken in een pan waar een uitje en knoflook in is gefruit. Om het lekker scherp te maken kun je dit aanvullen met verse hete peper. Het is ook lekker om er wat kurkuma bij te doen. Daarbij kun je een groentemix en een salade maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Linzen, er is meer van te maken dan alleen maar soepLinzen zijn gezond, zorgen voor veel voedingsstoffen en er is veel meer van te maken dan alleen maar linzensoep. In Indi…
Twee veganistische recepten met linzenTwee makkelijke en snel klaar te maken gerechtjes met linzen. Ideaal voor vegetariërs en veganisten.
Voedzame, veelzijdige peulvruchtenPeulvruchten zijn erg gezond. Ze zitten vol eiwit (per 100 gram even veel eiwit als 100 gram vlees), veel vitamines B, i…
Gezonde Indiase curry met spinazie en 'superfood' linzenDeze Indiase curry is makkelijk te bereiden en is bovendien nog erg gezond ook! Het geheel bevat veel eiwitrijke product…

De geneeskracht van peulvruchtenPeulvruchten zijn geen groenten maar zaden van planten uit de vlinderbloemenfamilie die gedroogd kunnen worden zodat ze…
Cafeïne en de invloed op kinderenCafeïne en de invloed op kinderenEr verschijnen steeds meer producten op de markt waaraan cafeïne is toegevoegd. Vaak is het niet duidelijk dat producten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aitoff, Pixabay
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Peul_%28vrucht%29
  • http://www.infotalia.com/nld/culinair/voeding/noten_en_bonen/nootboon_detail.asp?id=237
  • http://users.telenet.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/hypertensie.html
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.