Zijn olijven gezond?

Zijn olijven gezond? Zijn olijven gezond? Ja, het eten van olijven heeft meerdere voordelen voor uw gezondheid. In dit artikel kunt u meer lezen over deze voordelen en over de voedingswaarde van de olijf.

Artikel Indeling


Voedingswaarde olijven

Per 100 gram bevat een olijf gemiddeld 115 kcal, 1,4 gram aan eiwit, 0,2 gram aan koolhydraten en 11 gram aan vetten waarvan 2,5 gram verzadigd is. Daarnaast bevat de olijf calcium, ijzer, magnesium en vitamine A.

Waarom zijn olijven gezond

Lees hieronder de redenen waarom olijven nu zo gezond zijn:

Olijven zijn gezond! / Bron: Tiburi, PixabayOlijven zijn gezond! / Bron: Tiburi, Pixabay
Olijven voor gewichtsverlies
Het is gebleken dat de enkelvoudig onverzadigde vetten die in olijven voorkomen, gewichtsverlies stimuleren. Er is aangetoond dat het consumeren van olijfolie de afbraak van vetten in vetcellen stimuleert.

Mensen die veel olijven consumeren eten vaak minder calorieën in totaal en hebben zelden last van overgewicht. Bloedonderzoeken bij deze mensen tonen aan dat zij hogere niveaus van serotonine bezitten. Serotine is een verzadigingshormoon dat ons een vol gevoel geeft. De aroma-extracten in olijfolie en olijven zorgen voor het volle gevoel.

Olijven voor de huid

Zwarte olijven zijn rijk aan vetzuren en antioxidanten, deze voeden en hydrateren uw lichaam. De belangrijkste van deze antioxidanten is vitamine E. Vitamine E beschermt de huid tegen ultraviolette straling, hierdoor beschermt het u tegen huidkanker en voortijdige veroudering. U kunt een gezonde stralende tint krijgen door uw gezicht te wassen met warm water en een paar druppels olijfolie. Laat de druppels olijfolie intrekken op de kwetsbare plekken in uw gezicht en wacht gedurende 15 minuten voordat u deze afspoelt. Lees verder waarom andere voedingsmiddelen ook goed zijn voor de huid: Komkommers, Ananassen, Avocado's en Sinaasappels.

Olijven zijn goed voor de ogen

Een kopje olijven bevat tien procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine A. vitamine A is na omzetting in de retinale vorm cruciaal voor gezonde ogen. Het zorgt ervoor dat het oog beter onderscheid maakt tussen licht en donker. Hierdoor wordt het nachtzicht verbeterd. Verder is vitamine A effectief tegen staar, maculadegeneratie, glaucoom en andere leeftijd gerelateerde oogziekten. De antioxidanten in zwarte olijven helpen bij het weren tegen cholesterol, en dragen dus bij aan het voorkomen van hart-en vaatziekten.

Olijven tegen cholesterol

Olijven bevatten wel vet, maar dit is de gezonde enkelvoudig onverzadigde variant. Deze vetten verhogen het goede cholesterolgehalte.

Olijven zijn gezond voor het hart

In de landen waar men veel olijven consumeert zoals bijvoorbeeld Spanje, komen over het algemeen weinig hartklachten voor. Dit komt door de enkelvoudig onverzadigde vetzuren die olijven bevatten.

Enkele tips hoe u olijven kunt serveren

Olijven zijn op verschillende manieren te serveren:
  • Traditioneel worden olijven gegeten als bijgerecht of als een snack tussen de maaltijden.
  • Voornamelijk dienen ze als voorgerecht of als starter.
  • Gesneden olijven voegen veel smaak toe aan salades, in pasta en op pizza's. Ze geven een speciale zoute smaak.

Feiten over olijven

  • Olijfolie is cholesterol, natrium en koolhydraten vrij.
  • Gemiddeld kan een olijfboom tussen de 300 en 600 jaar oud worden.
  • Alle olijven zijn in hun beginfase groen en worden vervolgens zwart of een donker paars als ze rijpen.
  • Gemiddeld verbruikt de wereld ongeveer 2,25 miljoen ton olijfolie per jaar.
  • Er wordt 1 liter olijfolie geproduceerd door zeven liter olijven te persen.
  • Californië is verantwoordelijk voor 99% van de productie van de olijfolie, die geproduceerd wordt in de Verenigde Staten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Bankdrukker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borrelhapjes - met olijvenKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Zijn olijven gezond of ongezond?Zijn olijven gezond of ongezond?Van olijfolie wordt vaak gezegd dat dit goed is voor de gezondheid. De vraag is echter of olijven dit ook zijn. Er zijn…
Hoe gezond zijn olijven?Hoe gezond zijn olijven?Olijven zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon, maar dat is niet altijd zo geweest. Olijven hebben lang dat exo…
Olijven, gezond en veelzijdigOok in Nederland worden er steeds meer olijven gebruikt in ons eten. Hoe komt het dat wij kunnen genieten van deze lekke…

Enkele feiten over superfoodsSuperfoods is een nieuwe benaming voor een categorie voedingsmiddelen die niet alleen een hoge voedingswaarde bezit maar…
Bronnen en referenties
Bankdrukker (80 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.