Hoe gezond zijn olijven?
Olijven zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon, maar dat is niet altijd zo geweest. Olijven hebben lang dat exotische gehad en dat geldt - onterecht - nog steeds voor nogal wat mensen. De verschillende olijven stammen van oudsher eigenlijk allemaal uit de “oude wereld” en dat is nauwelijks "exotisch" te noemen. We zien de olijfbomen met name langs de Middellandse Zee terug en daar worden de olijven grootschalig gegeten. Gelukkig worden ze in landen zoals Nederland ook steeds meer gegeten. Olijven zijn gezond, maar hoe gezond?
De olijf
De olijf is de vrucht van de olijfboom en die zijn er is vele variëteiten. Zeker zo’n 20 soorten en door kruisingen komen we bijna op 80 soorten uit. We vinden ze met name terug in het Middellandse Zee gebied. Het is voor dat gebied dan ook een erg belangrijk product voor wat betreft het verbouwen en verkopen van olijven en olijfolie (wat gemaakt wordt van het vruchtvlees en de pit).
Er is wat discussie over waar de olijf toe behoort, maar officieel behoort de olijf tot de groep “vruchten”.
De olijfbomen komen al duizenden jaren voor van het Middellandse Zee gebied en enkele landen in Noord Afrika tot het nabije oosten (ondermeer Israël en Syrië). Inmiddels zijn de olijfbomen ook veel verder weg, denk hierbij aan Brazilië, Florida, Australië, maar ook een land als China.
De olijfboom is een mooie en vooral krachtige boom die dat mediterraanse gevoel op kan roepen. Een gevoel wat mensen zo graag in de tuin hebben. Deze boom kan ook nog eens een sieraad zijn in tuin … en dan hoef je er niet per se uit de ten. Lees meer over
de mooie olijfboom, hoe deze te onderhouden, wat de mogelijkheden zijn en waar je de olijfboom mee kunt combineren.
Oogsten
Het oogsten is in sommige gebieden zelfs eens soort traditie en vindt altijd in het late najaar plaats. Olijven kunnen op verschillende manieren geoogst worden, te weten:
- Grote kunststof kleden/netten die onder de bomen worden gelegd, dan wordt er aan de bomen geschud en alles wordt in het kleed/net opgevangen.
- Iets fijnmaziger gaat men met een soort hark (handmatige versie of de elektrische versie) langs de takken en zo valt alles op de kleden/netten die onder de bomen gelegd zijn.
- Met een bak rondlopen en de olijven handmatig van de takken ritsen en opvangen met de bak kan ook, maar is veel arbeidsintensiever.
Niet direct eten
Olijven moet je niet direct eten, want de uiterst bittere smaak moet er een beetje vanaf. De olijven gaan een zoutwaterbedje in gedurende enkele maanden. Dit proces kan je verkorten, door de olijven ietwat te “beschadigen”. Zo trekt het zout er net iets sneller in.
Bron: Webandi, Pixabay Olijven gezond?
Olijven zijn gezond, maar er wordt ook vaak gezegd dat olijven erg vet zijn en dat zou dan weer minder gezond zijn. Kortom, zijn olijven echt zo gezond?
Er zijn verschillende redenen te benoemen waarom we rustig kunnen stellen dat olijven gezond zijn. Onderstaand een opsomming van enkele van de meer belangrijke redenen waarom olijven prima deel uit kunnen maken van een gezond voedingspatroon.
- Om maar met de vetten te beginnen. Er zitten veel enkelvoudige onverzadigde vetten in. Dit maakt olijven een prima product om toe te passen in een gezond voedingspatroon.
- Olijven hebben een licht pijnstillende werking.
- Door een verlaging van de concentratie triglyceriden wordt het bloedvatenstelsel minder zwaar belast.
- Olijven werken bloeddrukverlagend. Prima bij een (te) hoge bloeddruk dus.
- Er zitten verschillende vitamines in olijven, te weten: B1 en B2, D en E. Verder bevatten olijven ook natrium, kalium, calcium en ijzer.
- Olijven hebben verder een positieve uitwerking op de darmen en kunnen een bijdrage leveren om verstoppingen te voorkomen.
- Er zitten histamineblokkers in olijven en dat helpt weer om allergische reacties buiten de deur te houden.
- Er zitten verschillende stoffen in olijven die een antibacteriële werking hebben.
- De bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd, zodra je olijven eet. Zo kan je langer stabiel functioneren.
Conclusie
Olijven zijn zondermeer gezond en prima te verwerken in een gezond voedingspatroon. Eet dus rustig regelmatig olijven in de salade, los in combinatie met een stukje kaas of uitje of bij een borrel (maar niet te veel van dat).