De geneeskracht van verse dadels
Verse dadels zijn nog gezonder dan gedroogde dadels. Bovendien smaken ze iets minder zoet want gedroogde dadels zijn bijna té zoet. Verse dadels kunnen mensen helpen die diabetes, kanker of obesitas hebben. Daarnaast zijn verse dadels zeer goed voor zwangere vrouwen; ze zouden het baren van een kind kunnen helpen vergemakkelijken. Behalve verse dadels zijn ook de bladeren en de pitten van de dadelpalm gezond en worden deze gebruikt voor medicinale doeleinden.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Er zijn meer dan 200 variëteiten in dadels. De dadel is een belangrijk onderdeel van het dagelijks menu van Arabieren. Dadels zijn onderdeel van het hoofdvoedsel in Egypte, Saoedi-Arabië en het hele Midden-Oosten. Het is een veel verkocht voedingsgewas aan miljoenen mensen in de hele wereld. We kennen in
Nederland de gedroogde dadel beter dan de verse dadel; deze is het hele jaar door verkrijgbaar. De verse dadel is alleen verkrijgbaar in het goede seizoen. Hij heeft een mooie okergele kleur en is overwegend rond van vorm. Verse dadels zijn een stuk gezonder dan gedroogde dadels.
Naamgeving dadel
In het
Latijn heet de dadelpalm
Phoenix dactylifera. Het laatste gedeelte van deze naam komt van een samenstelling van de Griekse woorden daktylos, wat dadel betekent en fero, wat voortbrengen betekent. De phoenix is een mythologische vogel die 600 jaar in de Arabische woestijn leefde om op een bepaald moment te sterven en vervolgens te herrijzen uit zijn eigen as. Als je met toegeknepen ogen naar een dadelpalm op afstand kijkt, kun je een vogelvorm herkennen; zijn wijde veerachtige bladeren gelijken op de vleugels van een vogel.
Geschiedenis gebruik dadel
Dadels worden al minstens sinds 7000 jaar voor Christus gecultiveerd. De oudste bewijzen dat men dadels cultiveerde zijn gevonden in Mehrgarh in Pakistan. In Mesopotamië werden al dadels gegeten. In het antieke Egypte gebruiken vrouwen de pollen van dadelpalmen om meer vruchtbaar te worden. Daarmee in verband staat dat de dadel een Egyptische hiëroglyfe is en het betekent ´maand´. De dadel is een belangrijke vrucht in de Islam. Tijdens de Ramadan wordt het vasten vaak verbroken met het eten van dadels. Voor de de Joden is de dadel één van de zeven heilige fruitsoorten.
Dadelpitten
De dadelpitten bieden net als de vrucht geneeskracht. In Egypte zijn in 2006 bijna 12 miljoen dadelpalmen geteld. Een bijproduct van de dadel, de pitten, is commercieel interessant om te gebruiken. Aangezien er niet zomaar dadelpitten worden verkocht zonder wetenschappelijke achtergrond die kan bewijzen dat ze geneeskrachtig zijn, is de dadelpit flink onderzocht. In Egypte wordt steeds vaker een
koffievervanger gedronken op basis van de poeder van dadelpitten. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat dadelpitten leverbeschermende en nierbeschermende werking hebben. Daarnaast ondersteunen ze de spijsvertering. Bovendien hebben dadelpitten kankerbestrijdende werking. De geneeskracht van dadelpitten is ruimschoots belicht in een Egyptische meta-studie uit 2012. Een meta-studie is een overzichtsonderzoek op basis van enkele tientallen andere studies.
Dadel als medicijn
Verse dadels zijn een rijke bron van
antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. Verse dadels zijn gezonder dan gedroogde dadels. Verse dadels bevatten stoffen die krachtige vangers zijn van vrije radicalen, zo luidt de conclusie van een onderzoek wat werd verricht aan de universiteit van Koeweit in 2002. In een ander onderzoek uit Saoedi-Arabië, een meta-studie gepubliceerd in maart 2014, wordt gesproken over de dadel als antioxidant, antikankermiddel, antidiabetesmedicijn en ontstekingsremmend middel. De antioxidantwerking helpt eveneens voorkomend op ziekten. Antioxidanten vangen vrije radicalen die ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen veroorzaken welke tot welvaartsziekten zoals diabetes en kanker kunnen leiden.
Lage glykemische index
In dadels zit veel suiker maar toch heeft het een lage waarde, gemeten op de glykemische Index. Vroeger dacht men dat dadels ongeveer gelijk stond aan snoep en net zo slecht waren. Dadels zouden volgens overleveringen diabetes kunnen veroorzaken. Op grond van de nieuwste inzichten over de voedingswaarde van verse dadels is dit gegeven gemakkelijk te ontkennen; dadels zijn een medicinale vorm van voedsel, zo luidt een van de bevindingen van een Amerikaans onderzoek uit 2012. Dadels zijn een prima suikervervanger in bijvoorbeeld een pap. Daarnaast kunnen verse dadels een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele gezondheid van de mens.
Voedingswaarde dadels
Onderzoekers uit de V.S. toonden in 2006 aan dat dadels dertien flavonoïde glycosiden van
quercetine, apigenine en luteoline bevatten. Ook zitten er veel procyanidinen in dadels. Deze stoffen zijn sterke antioxidanten ofwel vangers van vrije radicalen. Verder bevat de dadel p-coumaridezuur, ferulazuur, sinapidezuren en
flavonoïden. Dadelfruit bevat ook koolhydraten,
mineralen, voedingsvezels,
vitaminen, omega 3 en 6 vetzuren,
polyfenolen, carotenoïden, steroïden,
saponinen en
aminozuren.
Er zijn veel verschillende soorten dadels. De ajwa-dadel, die vooral in Saoedi-Arabié wordt geproduceerd heeft een meer leverbeschermende werking dan andere dadels.
Dadels tegen diabetes mellitus type 2
Dadelfruit en extracten van dadels kunnen diabetes tegen gaan, zo blijkt uit verschillende studies. Men weet nog niet precies zeker hoe dadels werken maar de kans is groot dat dadels de alvleesklier stimuleren om meer insuline af te dragen. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet te veel pieken en dalen vertoont. Daarnaast zitten er vezels in dadels. Vezels houden de suiker in dadels langer vast tijdens de spijsvertering waardoor de suikers gelijkmatiger in het bloed terecht komen. Dat zorgt voor een meer gelijkmatig verloop van de bloedsuikerspiegel. De kans op het krijgen van allerlei complicaties van diabetes mellitus type 2, waaronder ook diabetische retinopathie valt, kunnen met dadels verminderd worden. Daarnaast kan de antioxidantwerking van de dadel de verergering van diabetes voorkomen. Uit onderzoek blijkt eveneens dat het lichaamsgewicht van diabetici met obesitas door het eten van dadels verminderd kan worden.
Ontstekingsremmende werking
Dadels kunnen de groei van cytokinen, een stof die belangrijk is voor het immuunsysteem stimuleren. Op deze manier bewerkstelligen dadels een anti-imflammatoire werking in de mens. Ontstekingen op celniveau kunnen leiden tot ziekten als diabetes, kanker en obesitas. Verder is uit een studie gebleken dat dadels kunnen helpen bij zwellingen van de voeten, wat eveneens door ontstekingen wordt veroorzaakt. .
Goed voor het baren van een kind
Uit onderzoek blijkt dat dadels het baren van een vrouw gemakkelijker en minder pijnvol maken. Het baren van een kind kan een pijnlijke aangelegenheid zijn. Wanneer vrouwen vier weken voor het baren van een kind regelmatig dadels eten, loopt het ter wereld brengen van een kind een stuk soepeler, zo blijkt uit Jordanees onderzoek wat werd verricht in 2011.
Antibacteriële werking
De bladeren en pitten van de dadelpalm hebben een opvallende antibacteriële werking. Ze kunnen een reeks aan ziekmakende bacteriën bestrijden zoals E. fecalis, F. oxysporum, Fusarium sp., F. solani, A. alternata, Alternaria sp en K. pneumonia and E. coli. De pitten van dadels zijn vooral goed om de negatieve bijwerkingen van methylprednisolon op te vangen.