Dadels: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van dadels
Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm (Phoenix dactylifera) en groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadelpalm komt oorspronkelijk uit de Perzische Golf, een uitloper van de Indische Oceaan tussen het Arabisch Schiereiland en Iran (Perzië). Anno 2024 cultiveren mensen de plant in het gebied van Noord-Afrika tot Pakistan, maar dadels worden ook in Californië (VS), Israël en Australië geteeld. Qua volume lopen Egypte, Iran en Saoedi-Arabië voorop. Alleen dadels van topkwaliteit worden geëxporteerd. Dadels bevatten veel suiker en hebben een overeenkomstig hoog caloriegehalte. Dat leverde hen de naam "Brood van de woestijn" op. Voedingsvezels, mineralen zoals kalium, calcium en magnesium en B-vitamines maken ze tot een gezonde snack. Vooral het aminozuur tryptofaan is interessant. Tryptofaan maakt in het lichaam het hormoon melatonine aan, wat belangrijk is voor het slaap-waakritme. Arabieren nemen 's avonds een paar dadels als ze moeite hebben met inslapen.
Dadels komen van de dadelpalm
De dadelpalm staat graag warm en zonnig, en heeft vooral in de zomer veel water nodig. De bomen worden gekweekt in dadelpalmtuinen. Dadelpalmen bereiken hoogtes tot 30 meter. Dadels groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. Aangezien dadels aan palmen groeien spreekt men ook wel van palmvruchten. Dadels hebben een langwerpige ovale vorm en zijn tot zeven centimeter lang. Rijpe dadels zijn te herkennen aan hun licht tot donkerbruine, soms goudgele of felrode kleur. Ze hebben heel zoet, vrij droog vruchtvlees. Het verzadigt goed en smaakt honingzoet. In de vruchten bevindt zich een harde pit, die je weer kunt zaaien. De dadel is een steenvrucht. Dat is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het hart. Een dadel heeft een eetbare glimmende bruine schil. Een boom kan wel 100 kilo fruit opleveren, maar draagt maar eens in de twee jaar dadels. Er zijn honderden verschillende soorten.
Voedingswaarde van dadels
De gezondheidswaarde van dadels ligt vooral in hun overvloed aan vitamines, mineralen, sporenelementen, secundaire plantenstoffen en
vezels. Alle dadelsoorten bevatten onder andere de volgende voedingsstoffen, waarbij de hoeveelheid afhankelijk is van het type dadel en natuurlijke schommelingen:
Bovendien zijn dadels rijk aan vezels die waardevol zijn voor de spijsvertering en tevens bevatten ze enkele belangrijke secundaire plantenstoffen en aminozuren zoals tryptofaan. Een belangrijke stof voor je hormoonsysteem, die ook geschikt is als natuurlijk slaapmiddel.
Herkomst van de dadel
Perzische golf
Dadels komen oorspronkelijk uit de Perzische Goff en is van daaruit uitgewaaierd naar de hele Arabische regio, vooral Noord-Afrika. Deze streek is perfect voor het kweken van dadels. Dadels groeien in trossen op dadelpalmen en zijn onderverdeeld in verschillende soorten. Een van de meest populaire en duurste dadels is de Medjool-dadel uit Marokko, die een behoorlijke omvang heeft en echt een geweldige smaak heeft. Deze dadel wordt gezien als de toppers onder de dadels, vanwege zijn grootte en dikte en zijn heerlijke zoete smaak. De eerste teelt van deze begeerde dadelsoort was eind jaren twintig ook succesvol in de Verenigde Staten (VS). De eerste dadelpalmen werden in de 17e eeuw in de VS geïntroduceerd. Het woestijnklimaat in Nevada en de warmte van Zuid-Californië zijn ook geschikt om de dadelpalm te verbouwen, net als de woestijnen van het Midden-Oosten, waar dadels anno 2024 nog steeds voornamelijk worden gekweekt.
Teelt
Anno 2024 zijn Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan en Algerije de grootste producenten. Dadelpalmen geven pas op zijn vroegst na 3-5 jaar merkbare opbrengsten en 'draaien' pas na 10-12 jaar op volle sterkte. Dadelpalmen kunnen ruim 100 jaar oud worden, maar ze worden 'maar' ongeveer 80-100 jaar gebruikt. Vrouwelijke dadelpalmen hebben altijd mannelijke palmen in de buurt nodig om fruit te produceren.
Gezondheidsvoordelen van de dadel
Dadels hebben verschillende voordelen voor de gezondheid, zoals:
- Dadels zijn ideaal als natuurlijk voedingssupplement in geval van een (dreigend) kaliumtekort. Het bevat 656 mg per 100 g en de adequate Inneming (AI) kalium voor volwassen mannen en vrouwen is vastgesteld op 3,5 gram per dag.
- Dadels zijn zeer goed voor het cardiovasculaire systeem, aangezien ze tot een van de meest kaliumrijke vruchten behoren.
- Goed om in slaap te vallen, omdat het veel stoffen bevat, onder meer tryptofaan, die een kalmerende en slaapbevorderende werking hebben. Dadels die in de avond gegeten worden kunnen positieve effecten hebben op slaapproblemen. Het tryptofaangehalte van dadels is bijzonder hoog.
- Dadels zijn goed voor je zenuwstelsel. Ze bevatten veel B-vitamines.
- De vezels in dadels werken goed voor het spijsverteringsproblemen en helpen bij obstipatie en om een gezonde darmactiviteit te behouden.
- Dadels hebben een verkwikkend effect op het lichaam.
- De stoffen in dadels kunnen de bloedvorming helpen verbeteren.
- Bij regelmatige consumptie kunnen dadels je metabolisme verbeteren.
- Dadels kunnen de waarde van het zogeheten 'slechte' (LDL) cholesterol helpen verlagen.
- De glucose en fructose in de dadels worden door diabetici meestal beter verdragen dan de industriële suiker van de suikerbiet, daarnaast zijn ze veel natuurlijker vanwege de andere stoffen die in dadels zitten. In dadels zit veel suiker maar toch heeft het een lage waarde, gemeten op de glycemische Index. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Soms zijn dadels overgoten met een laag suiker. Verse dadels bevatten aanzienlijk minder suikers.
- Gedroogde dadels bevatten bijna geen vet in de vorm van verzadigde vetzuren.
Hoeveel dadels kun je dagelijks eten?
Er is geen richtlijn die voorschrijft hoeveel dadels je per dag kunt eten. Als je echter vier tot vijf dadels per dag eet, kun je er zeker van zijn dat je profiteert van enkele van de positieve gezondheidseffecten zonder dik te worden of te veel suiker binnen te krijgen.
Verse dadels en gedroogde dadels
De dadel is zeer gezond, zowel gedroogd als vers. Het grote verschil is dat verse dadels de spijsvertering iets meer bevorderen en ook laxerend kunnen werken. Gedroogde dadels zijn soms overgoten met een laag suiker en dat is dan weer een nadeel. Met name de verse dadels zijn een uitstekende bron van goede voedingsstoffen. Het bevat veel vezels, vitaminen en mineralen en een flink pakketje aan antioxidanten, maar deze zijn niet zo gemakkelijk verkrijgbaar in Nederland. Vanaf ongeveer oktober tot Pasen zijn er verse dadels beschikbaar.
Bewaren van dadels
Verse producten kunnen het beste in de koelkast worden geplaatst en moeten binnen een paar dagen worden geconsumeerd. Gedroogde dadels zijn langer houdbaar. Voorzichtigheid is onder meer geboden bij besmetting met mijten of schimmels. Deze vruchten mogen niet meer gegeten worden.
Lees verder