Kiwano: gezondheidsvoordelen en bereiding van kiwano's

- Wat is een kiwano?
- Gehoornde meloen
- Oorsprong en oogst
- Oogst
- Smaak
- Synoniemen
- Gezondheidsvoordelen van kiwano's
- Voedingswaarde
- Voordelen voor de gezondheid
- Uitwendig gebruik
- Kopen en bewaren
- Bereiding
Wat is een kiwano?
Gehoornde meloen
De kiwano is anno 2025 een relatief onbekende vrucht in Nederland. Af en toe is de vrucht te vinden in de supermarkt. De kiwano ziet er sensationeel uit met zijn felgroene vrucht en sinaasappelschil, bedekt met hoorntjes. De plant heeft een botanische relatie met meloen en komkommer. Ondanks zijn naam heeft de kiwano niets met de kiwi te maken; de kleur van hun vruchtvlees is toevallig wel vergelijkbaar. Qua consistentie doet het meer denken aan het vruchtvlees van komkommers of meloenen. Dit en door de typische hoornachtige punten op de schil, staat de kiwano ook bekend als gehoornde meloen.Oorsprong en oogst
De meloenvariëteit vindt zijn oorsprong in de Kalahari in Afrika. De Kalahari-woestijn is een ruige plek met dieren en planten in een extreem klimaat. De kiwano wordt heden ten dage geteeld in Nieuw Zeeland, Australië, Israël, Mexico, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.
Oogst
De kiwano wordt het hele jaar door geoogst.Smaak
Het gelatineuze vruchtvlees van de kiwano smaakt niet erg intens, maar het is wel erg verfrissend. De smaak doet denken aan een mix van limoen en passievrucht; anderen proeven ook een vleugje banaan.Synoniemen
Kiwano staat ook bekend onder de volgende namen:- cucumis metuliferus
- gehoornde meloen
- stekelaugurk
- Afrikaanse gehoornde komkommer of meloen,
- melano of mélano
Gezondheidsvoordelen van kiwano's
Voedingswaarde
Net als zijn naaste familieleden (komkommer en meloen), bestaat de kiwano voornamelijk uit water. De vrucht helpt daarom om je vocht op peil te houden op een warme dag, ook al omdat hij rijk is aan kalium. Voorts zit er ijzer in en vitamine A en C. Het vruchtvlees bevat geen vet en zeer weinig calorieën.Een enkele kiwano (209 gram) biedt de volgende voedingsstoffen:
- Vitamine C: 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
- Vitamine A: 6% van de ADH
- Vitamine B6: 7% van de ADH
- Magnesium: 21% van de ADH
- IJzer: 13% van de ADH
- Fosfor: 8% van de ADH
- Zink: 7% van de ADH
- Kalium: 5% van de ADH
- Calcium: 3% van de ADH
Voordelen voor de gezondheid
De gehoornde meloen is een goede bron van ijzer en vitamine C. Deze voedingsstoffen bevorderen de productie van hemoglobine in rode bloedcellen, wat nodig is voor het transport van zuurstof. De kiwano heeft een laag-glycemisch lading en bevat voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede suiker- en insulinemetabolisme.
Uitwendig gebruik
Overigens wordt het vruchtvlees van de kiwano ook uitwendig toegepast om insectenbeten of lichte of oppervlakkige brandwonden te koelen.Kopen en bewaren
Rijpe kiwano's kun je herkennen aan de oranje schil met oranje stekels. Als de kiwano groen is, dan is deze nog niet rijp. Kiwano's zijn vaak nog onrijp als ze worden verkocht in de winkel. Dan hebben ze een groene of slechts lichtgele schil. In dit geval kun je het ook rustig aan doen, omdat de exotische vrucht gemakkelijk rijpt. Om de kiwano sneller te laten rijpen kun je hem wel bij ander fruit op de fruitschaal leggen. In dat geval is de kiwano binnen 1-2 dagen rijp.Bewaar een kiwano liever niet in de koelkast. Deze is namelijk te koud voor de volledige rijping van de vrucht Je kunt een onrijpe kiwano het beste op kamertemperatuur laten rijpen.

Bereiding
Als je de kiwano doormidden snijdt, kun je het vruchtvlees er gemakkelijk uitlepelen. Vooral in de zomer is kiwano een heerlijke verfrissende vrucht om tussendoor te eten. Kiwano is ook geschikt voor cocktails, smoothies, exotische fruitprikkers, kiwano-yoghurt of andere desserts of ijs.Omdat het vruchtvlees slechts licht zoet smaakt, kan het ook worden gebruikt om pittige gerechten op smaak te brengen.
Kiwano is een ongelooflijk veelzijdige vrucht. Eet het vers of geniet ervan:
- in smoothies en sappen
- over ijs of yoghurt
- gemengd door fruitsalade
- in verse salsa, raita (Indiase yoghurtsaus) en guacamole
- in cocktails en mocktails (mocktails zijn alcoholvrij)
- op gegrilde kip
- als een gezonde taco-topping
- in salades
- in een exotische ontbijtkom
- in water of als smaakmaker voor ijsthee of kombucha