Kiwano: gezondheidsvoordelen en bereiding van kiwano's
De meloenvariëteit kiwano vindt zijn oorsprong in de Kalahari in Afrika. De Kiwano is familie van de komkommer en de meloen. Tegenwoordig wordt de kiwano ook gekweekt in Nieuw-Zeeland, Australië, Kenia, Israël en Italië. Het is ook bekend als de gehoornde meloen of stekelaugurk. De vrucht is eivormig en bedekt met hoornachtige, puntige uitlopers. De kiwano kan een lengte bereiken tussen 10 en 14 cm en is 8 cm dik. De vruchtschil kan een kleur hebben van geel tot rood. Het is heel stevig. De binnenkant van het tropische fruit, het vruchtvlees, is groenachtig, zacht en gelachtig. Het vruchtvlees is verdeeld in vakjes met daarin veel eetbare pitjes. Deze zijn eetbaar. De dikke schil daarentegen is niet eetbaar. Bij aankoop behoort een kiwano er gaaf uit te zien. De kiwano moet je niet in de koelkast bewaren.
Wat is een kiwano?
Gehoornde meloen
De kiwano is anno 2024 een relatief onbekende vrucht in Nederland. Af en toe is de vrucht te vinden in de supermarkt. De kiwano ziet er sensationeel uit met zijn felgroene vrucht en
sinaasappelschil, bedekt met hoorntjes. De plant heeft een botanische relatie met meloen en
komkommer. Ondanks zijn naam heeft de kiwano niets met de
kiwi te maken; de kleur van hun vruchtvlees is toevallig wel vergelijkbaar. Qua consistentie doet het meer denken aan het vruchtvlees van komkommers of meloenen. Dit en door de typische hoornachtige punten op de schil, staat de kiwano ook bekend als gehoornde meloen.
Oorsprong en oogst
De meloenvariëteit vindt zijn oorsprong in de Kalahari in Afrika. De Kalahari-woestijn is een ruige plek met dieren en planten in een extreem klimaat. De kiwano wordt heden ten dage geteeld in Nieuw Zeeland, Australië, Israël, Mexico, Italië, Spanje en Zuid-Afrika.
Oogst
De kiwano wordt het hele jaar door geoogst.
Smaak
Het gelatineuze vruchtvlees van de kiwano smaakt niet erg intens, maar het is wel erg verfrissend. De smaak doet denken aan een mix van limoen en passievrucht; anderen proeven ook een vleugje
banaan.
Synoniemen
Kiwano staat ook bekend onder de volgende namen:
- cucumis metuliferus
- gehoornde meloen
- stekelaugurk
- Afrikaanse gehoornde komkommer of meloen,
- melano of mélano
Gezondheidsvoordelen van kiwano's
Voedingswaarde
Net als zijn naaste familieleden (komkommer en meloen), bestaat de kiwano voornamelijk uit water. De vrucht helpt daarom om je vocht op peil te houden op een warme dag, ook al omdat hij rijk is aan
kalium. Voorts zit er ijzer in en vitamine A en C. Het vruchtvlees bevat geen vet en zeer weinig calorieën.
Lengtedoorsnede van de gehoornde meloen /
Bron: Anagoria, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Een enkele kiwano (209 gram) biedt de volgende voedingsstoffen:
Voordelen voor de gezondheid
De gehoornde meloen is een goede bron van ijzer en vitamine C. Deze voedingsstoffen bevorderen de productie van
hemoglobine in rode bloedcellen, wat nodig is voor het transport van zuurstof. De kiwano heeft een laag-glycemisch lading en bevat voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede suiker- en insulinemetabolisme.
Kiwano's /
Bron: RitaE, PixabayDe zaden van de kiwano bevatten sporen van een krachtige antioxidant die alfa-tocoferol of
vitamine E wordt genoemd. Deze antioxidant houdt niet alleen de
bloedvaten en zenuwen gezond. maar het helpt tevens bij het neutraliseren van vrije radicalen in je lichaam. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Het beschermt je daarmee tegen ernstige aandoeningen zoals kanker en
hartaandoeningen.
Uitwendig gebruik
Overigens wordt het vruchtvlees van de kiwano ook uitwendig toegepast om
insectenbeten of lichte of
oppervlakkige brandwonden te koelen.
Kopen en bewaren
Rijpe kiwano's kun je herkennen aan de oranje schil met oranje stekels. Als de kiwano groen is, dan is deze nog niet rijp. Kiwano's zijn vaak nog onrijp als ze worden verkocht in de winkel. Dan hebben ze een groene of slechts lichtgele schil. In dit geval kun je het ook rustig aan doen, omdat de exotische vrucht gemakkelijk rijpt. Om de kiwano sneller te laten rijpen kun je hem wel bij ander fruit op de fruitschaal leggen. In dat geval is de kiwano binnen 1-2 dagen rijp.
Bewaar een kiwano liever niet in de koelkast. Deze is namelijk te koud voor de volledige rijping van de vrucht Je kunt een onrijpe kiwano het beste op kamertemperatuur laten rijpen.
Kiwano is verfrissend in de zomer /
Bron: Jasper M, PixabayBereiding
Als je de kiwano doormidden snijdt, kun je het vruchtvlees er gemakkelijk uitlepelen. Vooral in de zomer is kiwano een heerlijke verfrissende vrucht om tussendoor te eten. Kiwano is ook geschikt voor cocktails, smoothies, exotische fruitprikkers, kiwano-yoghurt of andere desserts of ijs.
Omdat het vruchtvlees slechts licht zoet smaakt, kan het ook worden gebruikt om pittige gerechten op smaak te brengen.
Kiwano is een ongelooflijk veelzijdige vrucht. Eet het vers of geniet ervan:
- in smoothies en sappen
- over ijs of yoghurt
- gemengd door fruitsalade
- in verse salsa, raita (Indiase yoghurtsaus) en guacamole
- in cocktails en mocktails (mocktails zijn alcoholvrij)
- op gegrilde kip
- als een gezonde taco-topping
- in salades
- in een exotische ontbijtkom
- in water of als smaakmaker voor ijsthee of kombucha
Lees verder