InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Gezonde voeding > Mango: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mango's

Mango: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mango's

Mango: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mango's Mango is een caloriearm fruit met veel gezondheidsvoordelen. Mango bezit veel vezels en is een geweldige bron van vitamine A en C. Het bevat ook foliumzuur, B6, ijzer en een beetje calcium, zink en vitamine E. Mango's zijn een goede bron van antioxidanten, die bepaalde fytochemicaliën bevat, zoals gallotanninen en mangiferine. Mango's hebben al met al een uitstekende voedingswaarde. Mango's komen van nature voor in India. Mango's werden voor het eerst geteeld in het noordoosten van India, Bangladesh en Myanmar. De mango staat ook wel bekend als de koning van het fruit. Het heeft ook een plek in religieuze geschriften van de hindoes. Men zegt dat mango's ook Boeddha zeer dierbaar waren. Hij mediteerde in de rust van weelderige mangobomen. In de zestiende eeuw introduceerden zeevarende Portugezen de vruchten en de zaden ervan in Afrika. Een mango is niet alleen gezond maar ook erg lekker. Mango's zijn inmiddels in alle supermarkten te vinden.
Mangoboom met bloesem / Bron: Amar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mangoboom met bloesem / Bron: Amar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Voedingswaarde van mango's

Mango's bevatten relatief weinig verzadigde vetten en natrium en vormen een goede bron aan voedingsvezels en vitamine B6, evenals vitamine A en vitamine C. Mango's' bevatten verder mineralen zoals kalium, magnesium en koper. Daarnaast bevat mango het stofje quercetine (één van de bioflavonoïde voedingsstoffen), beta-caroteen en astragalin.

Voedingswaarde van mango per 100 gram (vitaminen en mineralen):

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A0,10 mg
Vitamine B10,05 mg
Vitamine B20,05 mg
Vitamine B30,67 mg
Vitamine B50,2 mg
Vitamine B60,04 mg
Vitamine B8-
Vitamine B11 (foliumzuur)20 μg
Vitamine B12-
Vitamine C36 mg
Vitamine D-
Vitamine E1,1 μg
Vitamine K0,5 mcg
Jodium-
Chloor-
Chroom?
Natrium5 mg
Kalium190 mg
Calcium12 mg
Fosfor12 mg
IJzer0,2 mg
Magnesium10 mg
Koper0,1 mg
Zink0,07 mg
Selenium2 μg
Mangaan?
Molybdeen?
Fluoride-

Sindhri mango (uit Pakistan) / Bron: Khalid Mahmood, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Sindhri mango (uit Pakistan) / Bron: Khalid Mahmood, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezondheidsvoordelen van mango

Een mango kent diverse gezondheidsvoordelen.

Mango is goed voor de spijsvertering

Mango's kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Mango's bevatten enzymen die helpen bij de afbraak en vertering van eiwitten, en ook vezels, waardoor het spijsverteringskanaal efficiënt blijft werken. Voedingsvezels helpen het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2 te verlagen. Groene mango's hebben meer pectine (fermenteerbare vezels) dan rijpe mango's.

Bevordert gezonde darmen

Het vruchtvlees van mango's bevat prebiotische voedingsvezels, die helpen bij het voeden van goede bacteriën in de darm. Een gezonde darm is de basis voor een goede gezondheid. Een slechte spijsvertering kan leiden tot aandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS), astma, een langzame stofwisseling en andere gezondheidsproblemen. Gezonde voeding, waaronder mango's, kunnen dit voorkomen.

De Alphonso mango is klein (zo groot een kleine avocado) / Bron: G patkar at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)De Alphonso mango is klein (zo groot een kleine avocado) / Bron: G patkar at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Mango verhoogt de immuniteit

Veel mensen zijn verbaasd als ze vernemen dat een mango van gemiddelde grootte tot tweederde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat. Deze krachtige antioxidant helpt het immuniteitssysteem te versterken en voorkomt verkoudheid en griep.

Bevordert de gezondheid van het oog

Mango's kunnen ook de gezondheid van je ogen bevorderen. Mango's zijn rijk aan bèta-caroteen dat helpt bij de productie van vitamine A. Deze krachtige antioxidant helpt het gezichtsvermogen te verbeteren, verbetert de algemene gezondheid van het oog en voorkomt zelfs leeftijdsgebonden maculadegeneratie of verlies van gezichtsvermogen.

Mango verlaagt het cholesterol

Het eten van mango's kan ook helpen om je cholesterolgehalte te reguleren. De hoge niveaus van pectine kunnen helpen het LDL of slechte cholesterol, wat leidt tot plaques in de bloedvaten en de bloedstroom blokkeert, te verlagen.

Stukjes gesneden mango / Bron: Ancelin, PixabayStukjes gesneden mango / Bron: Ancelin, Pixabay

Mango's zijn goed voor de huid

Mango's zitten vol met vitamine C en vitamine A, die beide cruciaal zijn voor een gezonde huid en huidherstel. Van mango's, die met mate worden gegeten, is ook bekend dat ze exfoliëren en dode huidcellen verwijderen. Mango's zitten vol met huidherstellende voedingsstoffen, zoals vezels die de darmen van binnenuit reinigen van giftige stoffen.

Goed voor de bloedglucosespiegel

De glycemische index van mango's varieert van 41 tot 60, met een gemiddelde van 51. De waarde van 51 bevindt zich aan de onderkant van de glycemische indexschaal. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voedingsmiddelen met een GI die lager is dan 55 worden beschouwd als laag glycemisch voedsel, dat veilig is voor diabetici om te consumeren. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zorgen ervoor dat de suiker langzaam in het bloed vrijkomt en er geen plotselinge piek in de bloedglucosewaarden is. Daarnaast zijn mango's ook rijk aan voedingsvezels, wat weer helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Gewichtsverlies / Bron: Istock.com/VladimirFLoydGewichtsverlies / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd

Gewichtsverlies

Het met mate eten van mango's kan ook helpen bij het afvallen. De fytochemicaliën in de mango fungeren als natuurlijke vetbusters. Het mangovruchtvlees is gevuld met voedingsvezels. Vezels veroorzaken een gevoel van verzadiging. Bij het eten van vezelrijk fruit of groenten heb je een langer vol gevoel, waardoor je geen andere vette snacks hoeft te eten.

Kanker voorkomen

Mango's bevatten veel pectine, een geleivormende stof dat voorkomt in de celwanden van planten. en bijdraagt aan een lager cholesterolgehalte in het bloed. Pectine kan de ontwikkeling van een aantal kankers tegengaan, zoals:

Bloedarmoede tegengaan

Mango's bevatten veel ijzer, waardoor mensen met bloedarmoede veel baat kunnen hebben bij het eten van mango's. Regelmatig een mango eten kan helpen bloedarmoede te verhelpen door het aantal rode bloedcellen in het lichaam te verhogen.

Productie van mango's

In 2016 bedroeg de wereldwijde productie van mango's 46,5 miljoen ton, aangevoerd met India als marktleider met 40% (19 miljoen ton) van het wereldtotaal (tabel). China en Thailand waren de op een na grootste producenten.

Lees verder

© 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Afrikaanse mango?Afvallen met Afrikaanse mango?Afrikaanse mango, of met de Engelse naam African mango, is een hype in de dieetwereld. Is het echt mogelijk om met de Af…
Mango, goed voor onder andere je huid en hartMango, goed voor onder andere je huid en hartGroenten en fruit leveren ons vitamines en zorgen ervoor dat ons lijf gezond blijft. Toch hebben bepaalde soorten fruit…
Mango, supergezond fruit!Mango, supergezond fruit!Mango is een heerlijke, sappige fruitsoort die alleen groeit in de tropen. Mangobomen zijn rijkelijk aanwezig in tropisc…
Waar zijn mango's goed voor?Waar zijn mango's goed voor?Wist je dat mango's bijdragen aan een mooie en gezonde huid? En dat ze je libido kunnen verhogen en daarmee een positiev…
Superfood mangoNa de banaan is de mango commercieel gezien de belangrijkste tropische vrucht ter wereld. Deze vrucht, die groeit aan ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ancelin, Pixabay
 • https://www.aziatische-ingredienten.nl/indiase-mango/
 • https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-mango/
 • https://food.ndtv.com/food-drinks/8-incredible-benefits-of-mangoes-the-king-of-fruits-1833145
 • https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/mango.html
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mango_(soort)
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Mango
 • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-mango
 • http://www.solidewij.nl/11-gezonde-voordelen-van-mangos/
 • https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/hoe-gezond-is-mango/
 • https://guardian.ng/life/wellness/10-health-benefits-of-mangoes/
 • Afbeelding bron 1: Amar, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Khalid Mahmood, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: G patkar at English Wikipedia, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Ancelin, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/VladimirFLoyd

Reageer op het artikel "Mango: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mango's"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 10-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Special: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 16
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!