Kiwi: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van kiwi's
De kiwi is zeer gezond en zit bomvol vitaminen en mineraten. De kiwi zorgt voor een mooiere en jongere huid, heeft een bloeddrukverlagende werking en beschermt je gezichtsvermogen. De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van slingerende klimplant die zo snel groeit dat hij ieder jaar gesnoeid moet worden. Kiwi is niet alleen een heerlijke fruitsoort, maar biedt ook nog eens veel gezondheidsvoordelen, voor je huid, de bloeddruk en je ogen. De kiwi heeft een uitstekende voedingswaarde. De kiwi is een vitamine C-bom en een goede bron van kalium. Kiwi's bevatten ook het cholesterolverlagende pectine, evenals aminozuren, bètacaroteen, foliumzuur, magnesium, koper, zink, fosfor, mangaan, vitamine A en vitamine E.
Wat is een kiwi?
De kiwi is de eetbare vrucht van een klimplant die uitermate krachtig groeit. De meest voorkomende soort kiwifruit is Actinidia deliciosa, beter bekend als Hayward kiwi. Binnenin dit kleine, ovaalvormige fruit met een bruine harige huid bevindt zich een briljant, semi-doorzichtig smaragdgroen vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern. vruchtvlees is bijna romig van consistentie met een verkwikkende smaak die doet denken aan een mengsel van
aardbeien en
bananen, maar met zijn eigen unieke, zoete smaak.
Geschiedenis
De kiwi komt oorspronkelijk uit China en deze vrucht staat daar bekend als Yang Tao. In het begin van de 20e eeuw werd de kiwi door missionarissen geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland. De kiwi dankt zijn naam aan de inheemse loopvogel van Nieuw-Zeeland. In 1990 opende de
New Zealand Kiwifruit Marketing Board een kantoor voor Europa in Antwerpen, België, dat in 2010 het hoofdkwartier werd voor Europese marketing van Zespri Gold Kiwi's, de gele kiwi. Tegenwoordig zijn Italië, Chili, Frankrijk, Japan en de VS de grootste producenten van twee soorten kiwi's: gele en groene kiwi's.
Voedingswaarde van kiwi's
Een kiwi weegt ongeveer 60-80 gram. 100 gram kiwi heeft de volgende voedingswaarde:
Kiwi /
Bron: Moreharmony, PixabayGezondheidsvoordelen van kiwi
Kiwi kent veel gezondheidsvoordelen, waaronder de volgende.
Kiwi bevat veel vitamine C
Als je dacht dat citroenen en sinaasappels de grootste bronnen van vitamine C zijn, dan heb je het mis. Kiwi bevat bijna twee keer meer vitamine C per gram dan die andere twee krachtpatsers. Vitamine C werkt als krachtige antioxidant en elimineert vrije radicalen die ontstekingen of kanker kunnen veroorzaken. Het helpt ook bij het stimuleren van de immuniteit van het lichaam tegen schadelijke ziekteverwekkers.
Kiwi verbetert de slaap
Kiwi's bevatten veel medicinaal bruikbare verbindingen, waaronder antioxidanten en serotonine, welke nuttig kunnen zijn bij de behandeling van
slaapstoornissen. Het eten van twee kiwi's een uur voor het slapen gaan kan enorm helpen bij het in slaap vallen.
Kiwi is een goede bron van voedingsvezels
Deze exotische vrucht zit tjokvol met
voedingsvezels, wat helpt bij het voorkomen van tal van ziekten. Het eten van meer
vezelrijk voedsel kan het risico op zowel
hart- en vaatziekten als coronaire hartziekte verlagen. Een vezelrijk dieet geeft een betere verzadiging en verkleint metabolische markers zoals
bloeddruk,
cholesterol en
bloedsuikerspiegel. Het is ook geschikt voor gewichtsverlies.
Kiwi helpt bij de spijsvertering
Kiwi's bevatten een enzym dat actinidaïne wordt genoemd en dat bekend staat om zijn eiwitoplossende eigenschappen, vergelijkbaar met papaïne in
papaja. Dit is de reden waarom het vaak wordt gebruikt als vleesverteerder. Bovendien helpt het bij de vertering van eiwitten in het lichaam en het is ook bekend dat het patiënten helpt die lijden aan het
prikkelbaredarmsyndroom (PDS).
Kiwi bevatten veel foliumzuur
Het is niet voor niets dat de Chinezen kiwi waardeerden omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het is een goede bron van foliumzuur, waarvan gezegd wordt dat het gunstig is voor zwangere vrouwen omdat het helpt bij de gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind. Het is eveneens goed voor opgroeiende kinderen die het levenslicht reeds hebben gezien.
Kiwi is een krachtcentrale van vitaminen en mineralen
Kiwi zit bomvol met vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B6, kalium, calcium, ijzer en magnesium. Deze dragen gezamenlijk bij tot de goede werking van het lichaam, zoals de bloedcirculatie door de bloedvaten, stressbestrijding, ijzerabsorptie voor gezonde botten en tanden, goed zicht, enz. De hoge kaliumspiegels helpen bij het handhaven van de bloeddruk, terwijl magnesium een rol speelt bij de zenuw- en spierfuncties.
Kiwi geeft een mooie huid
Kiwi is alkalisch van aard, wat betekent dat het helpt bij het tegengaan van de effecten van zure voedingsmiddelen die veel mensen vrij vaak consumeren. Een gezond lichaam is er een met een goede pH-balans, wat helpt om je actief en vol energie te houden, en het geeft je tevens een jeugdige huid. De vitaminen in kiwi (vitamine C en E) zijn geweldig voor de huid omdat ze fungeren als antioxidant en huidafbraak voorkomen. Neem een paar plakjes kiwi en breng ze op je huid aan voor een goed resultaat.
Kiwi helpt hart-en vaatziekten te bestrijden
Het eten van 2 tot 3 kiwi's per dag heeft vermindert de kans op bloedstolling met 18 procent en het vermindert triglyceriden (een vetsoort in je bloed) met 15 procent. Veel mensen nemen aspirine om de bloedstolling te verminderen, maar kiwi heeft dezelfde antistollingsvoordelen zonder bijwerkingen, alleen extra gezondheidsvoordelen.
Kiwi is goed voor de ogen
Maculadegeneratie is de belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij ouderen. Het eten van 3 of meer porties kiwifruit per dag vermindert de maculadegeneratie met 36 procent. Men veronderstelt dat dit komt door de hoge niveaus van luteïne en zeaxanthine van de kiwi, beide natuurlijke stoffen die in het menselijk oog worden aangetroffen.
Kiwi is goed voor de bloeddruk /
Bron: Kurhan/ShutterstockKiwi is goed voor de bloeddruk
Kiwi's hoge kaliumgehalte helpt om je elektrolyten in balans te houden door de effecten van natrium tegen te gaan.
Kiwi beschermt tegen DNA-schade
De unieke combinatie van antioxidanten in kiwi beschermt cel-DNA tegen oxidatieve schade. Mogelijk dat dit kanker helpt voorkomen.
Kiwi kopen en bereiden
Kiwi is goed houdbaar en het seizoen loopt van november tot april, maar het is meestal het hele jaar door te vinden in supermarkten. Als de kiwi op de juiste manier wordt bewaard, kan hij tot acht weken na de oogst worden getransporteerd. Bij de aankoop van kiwi's is de grootte meestal niet indicatief voor de kwaliteit. Onrijpe kiwi's zijn stevig en hebben nog geen diepzoet karakter. Als je niet van plan bent om de kiwi binnen een paar dagen te gebruiken, kies dan een stevige vrucht. Kiwi's kunnen thuis op kamertemperatuur of in de koelkast worden bewaard. Het fruit in een papieren zak plaatsen kan het rijpen versnellen naar vier tot zes dagen. Het toevoegen van een appel of banaan aan de tas versnelt het proces nog meer. Een rijpe kiwi heeft de meeste antioxidanten die beschikbaar zijn.
Kiwi toevoegen aan je smoothie /
Bron: Martin SulmanBij het bereiden van kiwi's, kun je besluiten om de schil op te eten of te verwijderen. De harige textuur doet wat vreemd aan, maar anderen vergelijken het met de schil van een
peer of een perzik. De eenvoudigste en snelste manier om een kiwi te pellen is met een glas:
- snijd de kiwi in de lengte doormidden
- pak een helft in je ene hand en houd het glas met je andere hand vast
- zet dan de helft verticaal op het glas, exact op de plek waar de schil overgaat in vruchtvlees
- druk vervolgens de kiwi naar beneden
Kiwi's kunnen rauw worden gegeten, worden gebruikt in gebak, in sap of een smoothie worden verwerkt of zelfs worden gebruikt om vlees in te marineren. Het enzym actinidaine dat aanwezig is in kiwifruit, creëert een enzymatische reactie dat vlees mals kan maken doordat het de eiwitten in vlees extreem makkelijk kan doorknippen. Je kunt bijvoorbeeld biefstukjes twintig minuten in een kiwisap-badje marineren en daarna zullen ze botermals uit de braadpan komen.
Kiwi op taart /
Bron: Hazel Fowler, Wikimedia Commons (Publiek domein)De aanwezigheid van dit eiwit maakt kiwi ook tot een ingrediënt dat je pas als laatste wilt toevoegen aan gerechten met zuivelproducten zoals slagroom of op gelatine gebaseerde desserts, omdat het deze vloeibaar maakt. Hetzelfde geldt voor fruitsalades, omdat de kiwi eigenlijk ook het vermogen heeft om zichzelf zacht te maken. Voeg kiwi toe als de finishing touch bij het bereiden van deze gerechten.
Recept: smoothie met kiwi
Ingrediënten:
- 2 kiwi's, gepeld en in stukjes of schuifjes gesneden
- 1 banaan, gepeld en in stukjes gesneden
- 1 flinke kop verse spinazieblaadjes
- 1 kopje amandelmelk
- 1 tl honing en ijsblokjes (naar keuze)
Bereidingswijze:
- Pak een blender en doe daarin de kiwi, banaan, spinazie en amandelmelk.
- Doe de deksel op de blender en blend alles tot een gladde massa.
- Desgewenst honing en/of ijsblokjes toevoegen.
- Mix op volle kracht tot een romige smoothie en giet direct in koude glazen.
Kiwi-allergie
Kiwi-allergie komt veel voor en is verantwoordelijk voor 10 procent van alle voedselallergieën bij kinderen. Mensen met een
allergie voor latex en ander fruit zoals
avocado's en
bananen moeten bijzonder voorzichtig zijn. Kiwi-allergie kan leiden tot het
oral allergy syndrome,
netelroos (van consumptie of contact), zwelling,
jeukende ogen,
waterige ogen, irritatie van de neus en mond en anafylaxie, die levensbedreigend kan zijn.
Productie
In 2016 bedroeg de wereldwijde productie van kiwi's 4,3 miljoen ton, aangevoerd door China met 56% van het wereldtotaal. Italië en Nieuw-Zeeland waren andere belangrijke producenten.