Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid
Veel mensen voegen koriander (Coriandrum sativum) toe aan hun maaltijden om deze een betere smaak te geven. Koriander is een soort kruid dat onder andere een scherpe citroensmaak geeft aan gerechten. Koriander is vers (gehakte bladeren), gedroogd, in poedervorm (korianderpoeder) of in de vorm van thee of essentiële olie (huidverzorging of aromatherapie) verkrijgbaar. Dit kruid bevat ook een hoge voedingswaarde van vitaminen, mineralen en vezels die allemaal essentieel zijn voor het gezond functioneren van het menselijk lichaam. Zowel de zaden als de bladeren van koriander bieden tal van gezondheidsvoordelen.
Voedingsstoffen in koriander
Bladeren
Korianderbladeren zitten boordevol
vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en
antioxidanten. Hieronder een lijst van de voedingswaarde waarde per 100 gram en de percentage van de aanbevolen dagelijkse inname.
- eiwit: 2,13 g
- energie 95 kJ (23 kcal)
- koolhydraten 3,67 g
- suikers 0.87
- vet: 0,52 g
- voedingsvezels 2,8 g
Vitaminen
- betacaroteen: 3930 μg, 36% van de algemene dagelijkse inname
- folaat (B9): 62 μg, (16% van de algemene dagelijkse inname
- luteïne zeaxanthine: 865 μg
- niacine (B3): 1,114 mg, 7% van de algemene dagelijkse inname
- pantotheenzuur (B5): 0,57 mg, 11% van de algemene dagelijkse inname
- riboflavine (B2): 0,162 mg, 14% van de algemene dagelijkse inname
- thiamine (B1): 0,067 mg, 6% van de algemene dagelijkse inname
- vitamine A equiv.: 337 μg, 42% van de algemene dagelijkse inname
- vitamine B6: 0,149 mg, 11% van de algemene dagelijkse inname
- vitamine C: 27 mg, 33% van de algemene dagelijkse inname
- vitamine E: 2,5 mg, 17% van de algemene dagelijkse inname
- vitamine K: 310 μg, 295% van de algemene dagelijkse inname
Mineralen
- calcium: 67 mg, 7% van de algemene dagelijkse inname
- fosfor: 48 mg, 7% van de algemene dagelijkse inname
- ijzer: 14% van de algemene dagelijkse inname - 1,77 mg
- kalium: 11% van de algemene dagelijkse inname - 521 mg
- magnesium: 7% van de algemene dagelijkse inname - 26 mg
- mangaan: 20% van de algemene dagelijkse inname - 0,426 mg
- natrium: 3% algemene dagelijkse inname - 46 mg
- zink: 5% van de algemene dagelijkse inname - 0,5 mg
Zaden
Één eetlepel korianderzaden bevat ongeveer:
- 15 calorieën
- 2,8 gram koolhydraten
- 0,6 gram eiwit
- 0,9 gram vet
- 2,1 gram vezels
- 0,8 milligram ijzer: 4,6% van de aanbevolen dagelijkse inname
- 16 milligram magnesium: 4% van de aanbevolen dagelijkse inname
- 35 milligram calcium: 3,5% van de aanbevolen dagelijkse inname
- 20 milligram fosfor: 2% van de aanbevolen dagelijkse inname
- 1 milligram vitamine C: 1,7% van de aanbevolen dagelijkse inname
Essentiële olie van koriander is ook rijk aan nuttige fytonutriënten zoals carvon, geraniol, limoneen, borneol, kamfer, elemol en linalool. Het bevat ook flavonoïden, waaronder quercetine, kaempferol, rhamnetine en apigenine, evenals actieve fenolzuurverbindingen, waaronder cafeïne en chlorogeenzuur.
Behandeling van allergieën
Veel mensen met
allergieën zijn niet gebaat met het langdurig nemen van
medicijnen voor de behandeling van een allergie, omdat de medicijnen niet meer effectief zijn. Koriander werkt mogelijk als een
antihistaminicum doordat dit
kruid de stijging van het histaminegehalte in het bloed bestrijdt. Koriander is vooral inzetbaar voor het behandelen van seizoensgebonden allergieën, zoals
hooikoorts en voedselallergieën.
Behandeling van darmproblemen
Patiënten met
diarree,
voedselvergiftiging of
voedselintolerantie zijn gebaat door het consumeren van koriander. De natuurlijke verbindingen van borneol en linalool helpen bij de spijsvertering, stimuleren de lever voor een betere werking en houden de
darmen op natuurlijke wijze aan het werk. Dit kruid heeft ook een antimicrobiële en antischimmel-eigenschappen om diarree te helpen genezen. Cineol, limoneen, alfa-pineen en beta-fellandreen hebben ook gunstige eigenschappen voor de
darmgezondheid. Het kruid stimuleert namelijk de spijsvertering en de darmbewegingen zodat het voedsel beter door de darmen kan bewegen.

Koriander vermindert netelroos /
Bron: Hans, PixabayBehandeling van inflammatoire huidaandoeningen
Inflammatoire huidaandoeningen zijn huidaandoeningen waarbij een ontsteking plaatsvindt, zoals
eczeem,
dermatitis (huidontsteking),
psoriasis en een
huiduitslag of
netelroos veroorzaakt door allergieën. Koriander bevat veel verbindingen, waaronder cineol en linolzuur, die helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen veroorzaakt door deze aandoeningen. Koriander vermindert de huidontsteking waardoor de algemene
huidgezondheid verbetert. Koriander heeft bovendien speciale ontgiftende en antiseptische eigenschappen die voorkomen dat deze
huidaandoeningen zich ontwikkelen naar
huidinfecties.
Behandeling van maagproblemen
Koriander is effectief tegen een verlies van eetlust, misselijkheid en overgeven. Het eten van koriander vlak voor het eten van een grote maaltijd zorgt voor een comfortabel gevoel na het eten. Door de consumptie van korander komt de afscheiding van maag-enzymen en de productie van spijsverteringssappen beter op gang.
Behandeling van urineweginfecties
Korianderzaden zijn nuttig bij het verlichten van symptomen van een urineweginfectie. Hiervoor weekt een persoon 1,5 theelepels gedroogd korianderzaad in twee kopjes water. Dit mengsel zeeft een persoon en drinkt hij op of voegt hij toe aan een smoothie. Het helpt om het ongemak en de
pijn geassocieerd met de urineweginfectie te verlichten en helpt de algehele genezing te versnellen.

Koriander is nuttig bij vermoeide ogen door computerwerk /
Bron: Concord90, PixabayBevordering van gezonde ogen
Koriander zit vol met antioxidanten, vitamine A, vitamine C en mineralen, waaronder ijzer en fosfor. Deze helpen allen om
oogproblemen zoals
maculadegeneratie (vervaging van het centrale gezichtsvermogen) of
cataract (vertroebeling van ooglens) te voorkomen. Het kruid is ook nuttig bij veel computerwerk, zodat
oogstress en spanning minder impact op de ogen hebben en een patiënt niet gaat lijden aan het
Computer Vision Syndrome. Koriander helpt tevens de effecten van
veroudering op de ogen te verminderen. Ook verminderen de symptomen van
conjunctivitis (een infectie of ontsteking van het
oogbindvlies) door een regelmatige inname van het kruid. Veel oogzorgproducten bevatten tevens koriander om
ooginfecties te bestrijden en antiseptische eigenschappen te bieden.
Handhaving van normale bloedsuikerniveaus
Koriander is inzetbaar om abnormale bloedsuikerspiegels te reguleren. Het kruid heeft een stimulerend effect op de endocriene klieren. Hierdoor wordt de afscheiding van insuline verhoogd door het pancreas (
alvleesklier). Dit geeft meer insuline aan het bloed zodat de suikers beter in energie omgezet kunnen worden. Dit resulteert een natuurlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel. Koriander is hierdoor nuttig voor mensen die zich in de vroege stadia van
diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 bevinden.
Preventie van bloedarmoede en ondervoeding
Veel mensen hebben last van een
ijzertekort. Het tekort aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie) leidt tot
ondervoeding hetgeen gepaard gaat met een
bleke huid,
vermoeidheid, zwakte,
stress en
hartkloppingen. Mensen moeten meer ijzerrijke voedingsmiddelen zoals koriander consumeren. Mensen krijgen door dit kruid ook meer kracht en energie.
Preventie van mondproblemen
Zweren in de mond zijn mogelijk het gevolg van een slecht voedingspatroon, voedselintoleranties, virale infecties en andere ziekten. Koriander bevat natuurlijke antiseptische eigenschappen om de genezing van deze zweren te versnellen en infecties te voorkomen. Het kruid voorkomt tevens tandvleesaandoeningen zoals gingivitis. Deze
tandvleesontsteking veroorzaakt een
slechte adem en
ontstoken tandvlees. Koriander is één van de ingrediënten die mogelijk aanwezig is in
tandpasta.
Verbetering van de botgezondheid
Koriander bevat een hoog calciumgehalte, wat gunstig is voor alle leeftijden, inclusief mensen die het
osteoporosegen dragen dat in sommige families aanwezig is. Door het eten van koriander is het mogelijk om de erosie van een
gezonde botstructuur te voorkomen. Zelfs het consumeren van een kleine hoeveelheid van de plant helpt bij de hergroei van botten.
Verlaging van bloeddruk
Koriander kan een
hoge bloeddruk (hypertensie) verlagen. Koriander vermindert de eventuele spanning in de bloedvaten. Hierdoor verlaagt het risico op een beroerte en een hartaanval.
Verlaging van cholesterolwaarden
In koriander bevinden zich natuurlijke vetzuren die helpen om het
cholesterolgehalte te verlagen, waaronder vitamine C, linolzuur, oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur. Deze werken samen bij het verlagen van de cholesterolwaarden. Koriander vermindert tevens de schadelijke LDL-cholesterol dat zich aan de binnenkant van de slagaders en aders vormt, en uiteindelijk leidt tot een
hartaanval of een
beroerte. Koriander verhoogt de gezonde HDL-cholesterolwaarden om deze
hartaandoeningen te helpen voorkomen.
Verlichting van menstruatiestoornissen door kruid
Hormonale onevenwichtigheden veroorzaken
menstruele pijn,
hoofdpijn (
menstruele migraine),
prikkelbaarheid, een
opgeblazen gevoel en zwelling van de onderbuik bij vrouwen tijdens hun menstruatie. Koriander zorgt voor een goede werking van de endocriene klieren waardoor de menstruatiecycli terugkeren naar een normale balans.
Lees verder