Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid

Koriander: Voordelen voor gezondheid van dit kruid Veel mensen voegen koriander (Coriandrum sativum) toe aan hun maaltijden om deze een betere smaak te geven. Koriander is een soort kruid dat onder andere een scherpe citroensmaak geeft aan gerechten. Koriander is vers (gehakte bladeren), gedroogd, in poedervorm (korianderpoeder) of in de vorm van thee of essentiële olie (huidverzorging of aromatherapie) verkrijgbaar. Dit kruid bevat ook een hoge voedingswaarde van vitaminen, mineralen en vezels die allemaal essentieel zijn voor het gezond functioneren van het menselijk lichaam. Zowel de zaden als de bladeren van koriander bieden tal van gezondheidsvoordelen.

Voedingsstoffen in koriander

Bladeren

Korianderbladeren zitten boordevol vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten en antioxidanten. Hieronder een lijst van de voedingswaarde waarde per 100 gram en de percentage van de aanbevolen dagelijkse inname.
 • eiwit: 2,13 g
 • energie 95 kJ (23 kcal)
 • koolhydraten 3,67 g
 • suikers 0.87
 • vet: 0,52 g
 • voedingsvezels 2,8 g

Vitaminen
 • betacaroteen: 3930 μg, 36% van de algemene dagelijkse inname
 • folaat (B9): 62 μg, (16% van de algemene dagelijkse inname
 • luteïne zeaxanthine: 865 μg
 • niacine (B3): 1,114 mg, 7% van de algemene dagelijkse inname
 • pantotheenzuur (B5): 0,57 mg, 11% van de algemene dagelijkse inname
 • riboflavine (B2): 0,162 mg, 14% van de algemene dagelijkse inname
 • thiamine (B1): 0,067 mg, 6% van de algemene dagelijkse inname
 • vitamine A equiv.: 337 μg, 42% van de algemene dagelijkse inname
 • vitamine B6: 0,149 mg, 11% van de algemene dagelijkse inname
 • vitamine C: 27 mg, 33% van de algemene dagelijkse inname
 • vitamine E: 2,5 mg, 17% van de algemene dagelijkse inname
 • vitamine K: 310 μg, 295% van de algemene dagelijkse inname

Mineralen
 • calcium: 67 mg, 7% van de algemene dagelijkse inname
 • fosfor: 48 mg, 7% van de algemene dagelijkse inname
 • ijzer: 14% van de algemene dagelijkse inname - 1,77 mg
 • kalium: 11% van de algemene dagelijkse inname - 521 mg
 • magnesium: 7% van de algemene dagelijkse inname - 26 mg
 • mangaan: 20% van de algemene dagelijkse inname - 0,426 mg
 • natrium: 3% algemene dagelijkse inname - 46 mg
 • zink: 5% van de algemene dagelijkse inname - 0,5 mg

Zaden

Één eetlepel korianderzaden bevat ongeveer:
 • 15 calorieën
 • 2,8 gram koolhydraten
 • 0,6 gram eiwit
 • 0,9 gram vet
 • 2,1 gram vezels
 • 0,8 milligram ijzer: 4,6% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • 16 milligram magnesium: 4% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • 35 milligram calcium: 3,5% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • 20 milligram fosfor: 2% van de aanbevolen dagelijkse inname
 • 1 milligram vitamine C: 1,7% van de aanbevolen dagelijkse inname

Essentiële olie van koriander is ook rijk aan nuttige fytonutriënten zoals carvon, geraniol, limoneen, borneol, kamfer, elemol en linalool. Het bevat ook flavonoïden, waaronder quercetine, kaempferol, rhamnetine en apigenine, evenals actieve fenolzuurverbindingen, waaronder cafeïne en chlorogeenzuur.

Behandeling van allergieën

Veel mensen met allergieën zijn niet gebaat met het langdurig nemen van medicijnen voor de behandeling van een allergie, omdat de medicijnen niet meer effectief zijn. Koriander werkt mogelijk als een antihistaminicum doordat dit kruid de stijging van het histaminegehalte in het bloed bestrijdt. Koriander is vooral inzetbaar voor het behandelen van seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts en voedselallergieën.

Behandeling van darmproblemen

Patiënten met diarree, voedselvergiftiging of voedselintolerantie zijn gebaat door het consumeren van koriander. De natuurlijke verbindingen van borneol en linalool helpen bij de spijsvertering, stimuleren de lever voor een betere werking en houden de darmen op natuurlijke wijze aan het werk. Dit kruid heeft ook een antimicrobiële en antischimmel-eigenschappen om diarree te helpen genezen. Cineol, limoneen, alfa-pineen en beta-fellandreen hebben ook gunstige eigenschappen voor de darmgezondheid. Het kruid stimuleert namelijk de spijsvertering en de darmbewegingen zodat het voedsel beter door de darmen kan bewegen.

Koriander vermindert netelroos / Bron: Hans, PixabayKoriander vermindert netelroos / Bron: Hans, Pixabay

Behandeling van inflammatoire huidaandoeningen

Inflammatoire huidaandoeningen zijn huidaandoeningen waarbij een ontsteking plaatsvindt, zoals eczeem, dermatitis (huidontsteking), psoriasis en een huiduitslag of netelroos veroorzaakt door allergieën. Koriander bevat veel verbindingen, waaronder cineol en linolzuur, die helpen bij het verminderen van ontstekingen en zwellingen veroorzaakt door deze aandoeningen. Koriander vermindert de huidontsteking waardoor de algemene huidgezondheid verbetert. Koriander heeft bovendien speciale ontgiftende en antiseptische eigenschappen die voorkomen dat deze huidaandoeningen zich ontwikkelen naar huidinfecties.

Behandeling van maagproblemen

Koriander is effectief tegen een verlies van eetlust, misselijkheid en overgeven. Het eten van koriander vlak voor het eten van een grote maaltijd zorgt voor een comfortabel gevoel na het eten. Door de consumptie van korander komt de afscheiding van maag-enzymen en de productie van spijsverteringssappen beter op gang.

Behandeling van urineweginfecties

Korianderzaden zijn nuttig bij het verlichten van symptomen van een urineweginfectie. Hiervoor weekt een persoon 1,5 theelepels gedroogd korianderzaad in twee kopjes water. Dit mengsel zeeft een persoon en drinkt hij op of voegt hij toe aan een smoothie. Het helpt om het ongemak en de pijn geassocieerd met de urineweginfectie te verlichten en helpt de algehele genezing te versnellen.

Koriander is nuttig bij vermoeide ogen door computerwerk / Bron: Concord90, PixabayKoriander is nuttig bij vermoeide ogen door computerwerk / Bron: Concord90, Pixabay

Bevordering van gezonde ogen

Koriander zit vol met antioxidanten, vitamine A, vitamine C en mineralen, waaronder ijzer en fosfor. Deze helpen allen om oogproblemen zoals maculadegeneratie (vervaging van het centrale gezichtsvermogen) of cataract (vertroebeling van ooglens) te voorkomen. Het kruid is ook nuttig bij veel computerwerk, zodat oogstress en spanning minder impact op de ogen hebben en een patiënt niet gaat lijden aan het Computer Vision Syndrome. Koriander helpt tevens de effecten van veroudering op de ogen te verminderen. Ook verminderen de symptomen van conjunctivitis (een infectie of ontsteking van het oogbindvlies) door een regelmatige inname van het kruid. Veel oogzorgproducten bevatten tevens koriander om ooginfecties te bestrijden en antiseptische eigenschappen te bieden.

Handhaving van normale bloedsuikerniveaus

Koriander is inzetbaar om abnormale bloedsuikerspiegels te reguleren. Het kruid heeft een stimulerend effect op de endocriene klieren. Hierdoor wordt de afscheiding van insuline verhoogd door het pancreas (alvleesklier). Dit geeft meer insuline aan het bloed zodat de suikers beter in energie omgezet kunnen worden. Dit resulteert een natuurlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel. Koriander is hierdoor nuttig voor mensen die zich in de vroege stadia van diabetes mellitus (suikerziekte) type 2 bevinden.

Preventie van bloedarmoede en ondervoeding
Veel mensen hebben last van een ijzertekort. Het tekort aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie) leidt tot ondervoeding hetgeen gepaard gaat met een bleke huid, vermoeidheid, zwakte, stress en hartkloppingen. Mensen moeten meer ijzerrijke voedingsmiddelen zoals koriander consumeren. Mensen krijgen door dit kruid ook meer kracht en energie.

Preventie van mondproblemen

Zweren in de mond zijn mogelijk het gevolg van een slecht voedingspatroon, voedselintoleranties, virale infecties en andere ziekten. Koriander bevat natuurlijke antiseptische eigenschappen om de genezing van deze zweren te versnellen en infecties te voorkomen. Het kruid voorkomt tevens tandvleesaandoeningen zoals gingivitis. Deze tandvleesontsteking veroorzaakt een slechte adem en ontstoken tandvlees. Koriander is één van de ingrediënten die mogelijk aanwezig is in tandpasta.

Verbetering van de botgezondheid

Koriander bevat een hoog calciumgehalte, wat gunstig is voor alle leeftijden, inclusief mensen die het osteoporosegen dragen dat in sommige families aanwezig is. Door het eten van koriander is het mogelijk om de erosie van een gezonde botstructuur te voorkomen. Zelfs het consumeren van een kleine hoeveelheid van de plant helpt bij de hergroei van botten.

Verlaging van bloeddruk

Koriander kan een hoge bloeddruk (hypertensie) verlagen. Koriander vermindert de eventuele spanning in de bloedvaten. Hierdoor verlaagt het risico op een beroerte en een hartaanval.

Verlaging van cholesterolwaarden

In koriander bevinden zich natuurlijke vetzuren die helpen om het cholesterolgehalte te verlagen, waaronder vitamine C, linolzuur, oliezuur, palmitinezuur en stearinezuur. Deze werken samen bij het verlagen van de cholesterolwaarden. Koriander vermindert tevens de schadelijke LDL-cholesterol dat zich aan de binnenkant van de slagaders en aders vormt, en uiteindelijk leidt tot een hartaanval of een beroerte. Koriander verhoogt de gezonde HDL-cholesterolwaarden om deze hartaandoeningen te helpen voorkomen.

Verlichting van menstruatiestoornissen door kruid

Hormonale onevenwichtigheden veroorzaken menstruele pijn, hoofdpijn (menstruele migraine), prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel en zwelling van de onderbuik bij vrouwen tijdens hun menstruatie. Koriander zorgt voor een goede werking van de endocriene klieren waardoor de menstruatiecycli terugkeren naar een normale balans.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Specerijen en Kruiden: KorianderSpecerijen en Kruiden: KorianderKoriander is een veelgebruikt specerij en kruid. Kruid, omdat ook de groene bladeren van de plant worden gebruikt. Dit l…
Kruidenwijsheid: KorianderKruidenwijsheid: KorianderKoriander is een welbekend kruid/specerij in de keuken. Alle delen van de korianderplant kunnen gebruikt worden en dat m…
Tuinkruiden: Koriander (Coriandrum Sativum)Koriander mag in het tuinkruidenhoekje van de moderne tuin niet ontbreken. Dicht bij de keuken zodat de kookkunst van de…
Koriander, een gezonde en lekkere smaakmakerKoriander, een gezonde en lekkere smaakmakerKoriander is een kruid dat we steeds meer in de keuken terugvinden. De een noemt het ‘de tegenhanger’ van peterselie en…

Kiwi: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van kiwi'sKiwi: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van kiwi'sDe kiwi is zeer gezond en zit bomvol vitaminen en mineraten. De kiwi zorgt voor een mooiere en jongere huid, heeft een b…
Calcium: Voedingsmiddelen, functie & tekort aan dit mineraalCalcium: Voedingsmiddelen, functie & tekort aan dit mineraalCalcium is een chemisch element dat essentieel is voor de mens. Het is het meest voorkomende mineraal in het lichaam en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Illustratedcottage, Pixabay
 • Geraadpleegd op 5 januari 2019:
 • 11 Surprising Health Benefits of Coriander Leaves, https://www.goodhealthacademy.com/superfoods/benefits-of-coriander-leaves/
 • 7 Health Benefits Of Coriander, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-coriander/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Control Blood Sugar, Cholesterol & Blood Pressure with Coriander Seeds, https://draxe.com/coriander/
 • Coriander has multiple health benefits, https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/coriander-has-multiple-health-benefits/articleshow/30452697.cms
 • Coriander Leaves Nutritional Facts Health Benefits | Cilantro, https://www.diarystore.com/health-and-beauty/vegetables/468/coriander-leaves-nutritional-facts-health-benefits-cilantro
 • Coriander, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-117/coriander
 • Afbeelding bron 1: Hans, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.