Fosfor: functie, fosfor in voeding en gezondheidsvoordelen

Fosfor: functie, fosfor in voeding en gezondheidsvoordelen Fosfor of fosfaat is een mineraal dat onmisbaar is voor een goede gezondheid. De gezondheidsvoordelen van fosfor bestaan onder meer uit gezonde botvorming, verbeterde spijsvertering en een goede hormoonbalans. Het draagt ook bij aan verbeterde energiestofwisseling, celreparatie, geoptimaliseerde chemische reacties en een goede benutting van voedingsstoffen. Deze voordelen van fosfor maken het een belangrijk en onmisbaar bestanddeel van elk dieet. Fosfor is een mineraal dat maar liefst 1% van het totale lichaamsgewicht van een persoon vormt. Het is aanwezig in elke cel van het lichaam. Het meeste fosfor in het lichaam is te vinden in de botten en tanden. Fosfor is een minder bekend mineraal dan de andere mineralen waarmee het gewoonlijk is gegroepeerd (zoals calcium of magnesium), maar het is zeker niet minder belangrijk. Het mineraal geeft onder meer stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt het een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.

Functie van fosfor of fosfaat

Fosfor of fosfaat is een mineraal en een belangrijk bestanddeel van menselijke botten, wat betekent dat het onmogelijk zou zijn voor het lichaam om normaal te functioneren zonder dit mineraal. Samen met calcium geeft fosfor stevigheid aan botten alsook tanden.Fosfor is ook belangrijk voor het uitvoeren van essentiële activiteiten in verschillende lichaamsdelen zoals de hersenen, nieren, hart en het bloed. Het is een essentieel onderdeel van je dieet, vooral als kinderen ten behoeve van hun groei en ontwikkeling.

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Fosfor in voeding

De meeste eiwitrijke voedingsmiddelen zijn ook een goede bron van fosfor, maar sommige niet-eiwitrijke voedingsmiddelen bevatten evenwel ook fosfor. Voedingsmiddelen met een hoog fosforgehalte zijn onder meer de volgende:
  • Eiwitrijk, fosforrijk voedsel: vlees, noten en zaden, peulvruchten, eieren, pindakaas, tonijn en zuivelproducten.
  • Niet-eiwitrijk, fosforrijk voedsel: volle granen, knoflook, aardappel, broccoli en gedroogd fruit.

Gezondheidsvoordelen van fosfor

Fosfor kent veel gezondheidsvoordelen.

Fosfor versterkt botten en tanden

Fosfor is een essentieel onderdeel van het groeiproces en het geeft eveneens stevigheid aan botten en tanden. Het werkt in combinatie met calcium om sterke botten te maken, die bestand zijn tegen de normale slijtage van het menselijk lichaam. Fosfor helpt ook bij het stimuleren van de gezondheid van je tandvlees en tandglazuur. Het helpt bij het verlichten van ernstige problemen zoals botverlies of het verlies van mineraaldichtheid, ook bekend als botontkalking of osteoporose. Dit mineraal legt de basis voor een sterke skeletstructuur.

Fosfor verbetert de spijsvertering

Fosfor speelt een belangrijke rol bij een effectieve spijsvertering in het menselijk lichaam. Het doet dit door de vertering van riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3) op een efficiënte manier te stimuleren. Deze twee soorten vitamine B zijn verantwoordelijk voor allerlei processen, van energiemetabolisme tot neurologische en emotionele responssystemen.

Gezonde nieren en ontgiften

Fosfor speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van de nieren. Het mineraal is nodig voor een goede werking van de nieren. De nieren verwijderen afvalstoffen uit het lichaam. Fosfor stimuleert de gezonde balans van alle vloeistoffen en materialen die worden verwijderd uit het lichaam, waardoor je lichaam gezond en toxinevrij blijft.

Vermindert spierzwakte

Fosfor heeft het vermogen om kleine gezondheidsproblemen zoals spierzwakte, gevoelloosheid, vermoeidheid en soortgelijke aandoeningen te behandelen. Normale niveaus van fosfor in het lichaam zijn een goede manier om fit en actief te blijven.

Ondersteunt cognitieve ontwikkeling

Omdat fosfor een essentieel element is dat zowel rond als in de cellen van de hersenen wordt aangetroffen, is het evident verantwoordelijk voor belangrijke functies. De juiste niveaus van fosfor garanderen een goede hersenfunctie en cognitieve groei en ontwikkeling. Een fosfortekort wordt geassocieerd met een verhoogd risico op cognitieve stoornissen en het vroege begin van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.

Stimuleert aanmaak van eiwitten

Fosfor is een van de belangrijkste elementen in de aanmaak van eiwitten, die nodig zijn bij het reproductieproces. Het vergemakkelijkt ook het optimale gebruik van eiwitten in het menselijk lichaam om een ​​goede groei van cellen te garanderen, evenals celreparatie wanneer dat nodig is.

Fosfor verhoogt celreparatie

Fosfor is een zeer belangrijk element in de structuur van DNA, dat aanwezig is in de kern van de meeste cellen in het lichaam. Fosfor draagt ​​ook bij aan het herstelproces en het onderhoud van verschillende lichaamscellen die dagelijks slijten. Het zorgt ervoor dat lichaamscellen goed worden ontwikkeld en actief blijven wat je algehele gezondheid ten goede komt. Dit gebeurt voornamelijk in de vorm van het helpen creëren van eiwitten en het stimuleren van de juiste hormonen ten behoeve van een goede metabolische activiteit.

Zorgt voor goede hormoonbalans

Fosfor is ook nodig voor het reguleren van de hormoonbalans in het menselijk lichaam en het voorkomen van hormonale disbalans. Het zorgt ervoor dat hormonen, met name die nodig zijn voor een goede reproductieve gezondheid, altijd aanwezig zijn in goede hoeveelheden. Fosfor doet dit door direct in wisselwerking te treden met de endocriene klieren van het lichaam en het helpt bovendien bij het reguleren van de aanmaak en afgifte van hormonen.

Bevordert het metabolisme

Fosfor helpt bij het proces van energiewinning door het metabolismeproces van verschillende voedingsstoffen te stimuleren. Fosfor speelt aldus een rol bij de energiestofwisseling.

Vergemakkelijkt de opname van voedingsstoffen

Fosfor werkt als co-factor in een aantal chemische reacties die plaatsvinden in het lichaam. Het vergemakkelijkt ook het juiste gebruik van verschillende voedingsstoffen die het lichaam binnenkomen.

Aanbevolen dagelijkse inname van fosfor (ADH)

De aanbevolen dagelijkse inname van fosfor zoals voorgeschreven door het Voedingscentrum is 550 mg voor mannen en vrouwen van 18 jaar en ouder. Zwangere vrouwen moeten dagelijks 700 gram binnenkrijgen en vrouwen die borstvoeding geven hebben dagelijks 900 gram fosfor nodig.

Bijwerkingen van fosfor

Zowel te weinig als te veel fosfor kan nadelige effecten hebben.

Te veel fosfor

Te veel fosfor kan de volgende klachten veroorzaken:

Fosfortekort

Een fosfortekort kan de volgende symptomen veroorzaken:

Tot slot

Fosfor is een essentieel mineraal voor het lichaam en het is net zo belangrijk voor het lichaam als goede hydratatie. Het is de ruggengraat van veel functies in het lichaam; het eten van fosforrijk voedsel kan vele ziekten voorkomen. Het heeft al met al veel voordelen voor de gezondheid.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De fosforcyclusDe fosforcyclusFosfor is een element dat essentieel is voor het leven op aarde, zonder het element fosfor zou helemaal niks op aarde in…
Fosfor, het allesregulerende mineraalFosfor is een belangrijk mineraal dat 1% van ons lichaamsgewicht uitmaakt. Fosfor zit in elke lichaamscel. Fosfor speelt…
Het mineraal: FosforHet mineraal: FosforFosfor is een macro-mineraal. Mineralen zijn net zo belangrijk als vitaminen voor ons lichaam. Het is belangrijk om er v…
Vrouw en voeding: mineralen macronutriëntenVrouw en voeding: mineralen macronutriëntenEvenwichtige en gezonde voeding voor een vrouw bestaat uit voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen, minerale…

Kalium: functie, kalium in voeding en kaliumsupplementenKalium: functie, kalium in voeding en kaliumsupplementenKalium is een zeer belangrijk mineraal dat het lichaam nodig heeft. Kalium is belangrijk voor zowel de cellulaire als el…
Van het lab naar de patiënt: de weg van nieuwe medicijnenVan het lab naar de patiënt: de weg van nieuwe medicijnenAls een nieuw medicijn eindelijk voorgeschreven mag worden, heeft het al een heel leven achter zich. Het duurt gemiddeld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Phosphorus
  • https://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/phosphorus
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fosfor.aspx
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-phosphorus.html
  • https://medlineplus.gov/ency/article/002424.htm
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=127
  • https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/phosphate-supplement-oral-route-parenteral-route/description/drg-20070193
  • https://www.everydayhealth.com/drugs/potassium-phosphate-sodium-phosphate
  • https://www.webmd.com/drugs/2/drug-175298/phosphorous-oral/details
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Mallivan
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 31-03-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.