Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten
Cashewnoten zijn een soort noten met een zachte consistentie en een zoete smaak. Cashewnoten worden zowel rauw als geroosterd en gezouten of ongezouten verkocht. Cashewnoten worden tevens gebruikt om zuivelalternatieven te maken, zoals cashewnotenmelk en kaas, zure room en roomsauzen op basis van cashewnoten. Het consumeren van een groot deel van plantaardig voedsel zoals cashewnoten vermindert het risico van veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen. Dankzij het eten van deze notensoort is het mogelijk om onder andere het hart, het haar en de botten te beschermen. Daarnaast biedt de consumptie van cashewnoten nog andere voordelen.
Voedingsstoffen van cashewnoten
28 gram cashewnoten (18 hele cashewnoten) bevat:
- 0,9 gram vezels
- 1,64 mg zink
- 1,68 gram suiker
- 1,89 mg ijzer
- 10 milligram (mg) calcium
- 12,43 gram totaal vet
- 157 calorieën
- 168 mg fosfor
- 187 mg kalium
- 3 mg natrium
- 5,17 gram eiwit
- 622 mg koper
- 8,56 gram koolhydraat
- 83 mg magnesium
Cashewnoten bevatten ook vitamine C en B, inclusief 7 microgram (mcg)
folaat. Cashewnoten zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten en zijn eveneens een goede bron van eiwitten.
Behoud van gezond gewicht
Het eten van noten leidt niet tot een
gewichtstoename, maar helpt wel om een gezond gewicht te behouden. Dit komt omdat een persoon door het eten van noten zoals cashewnoten een verzadigd gevoel krijgt. Verder draagt de consumptie van noten bij aan de productie van warmte in het lichaam (thermogenese). Dit
stimuleert de stofwisseling.
Bescherming van de ogen
Cashewnoten zijn gunstig voor de bescherming van de
ogen tegen schadelijke UV-stralen. Ze bevatten namelijk de krachtige
antioxidant bekend als zeaxanthine, die een beschermende laag boven het
netvlies vormt. Cashewnoten zijn met andere woorden een voorbeeld van
ooggezonde voeding.
Gezondheid van botten
Cashewnoten zijn een van de weinige voedselbronnen die veel koper bevatten. Voor volwassenen van 19 jaar en ouder is de dagelijkse aanbevolen inname voor koper 900 microgram. Een ernstig
kopertekort is geassocieerd met een lagere botmineraaldichtheid en een verhoogd risico op
osteoporose. Koper speelt ook een belangrijke rol bij het onderhoud van collageen en elastine. Zonder voldoende koper kan het lichaam het beschadigde bindweefsel of het collageen dat het bot ondersteunt niet vervangen. Dit leidt tot onder andere gewrichtsproblemen, terwijl de lichaamsweefsels beginnen af te breken. Het magnesium in cashewnoten is ook belangrijk voor de botvorming, omdat het helpt bij de assimilatie van calcium in het bot.
Mangaan, een ander mineraal in cashewnoten, voorkomt eveneens osteoporose in combinatie met calcium en koper.
Gezondheid van haar
Het mineraal koper is nodig voor een goede haargezondheid. Dankzij het eten van cashewnoten krijgt het haar een mooie en gezonde kleur.
Gezondheid van hart
Vetzuren
De enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren die in cashewnoten aanwezig zijn, helpen de LDL-
cholesterol- en triglycerideniveaus te verlagen. Dit vermindert het risico op
hart- en vaatziekten, een beroerte en een hartaanval. Het risico op
coronaire hartziekten (kransslagaderaandoening) is 37 procent lager bij mensen die meer dan vier keer per week noten eten in vergelijking met mensen die nooit of zelden noten consumeren.
Magnesium
Cashewnoten zijn een goede bron van magnesium, dat een belangrijke rol speelt bij meer dan driehonderd enzymatische reacties in het lichaam. Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor het metabolisme van voedsel en de synthese van vetzuren en eiwitten. Magnesium is ook betrokken bij spierontspanning en neuromusculaire overdracht en activiteit. Een
tekort aan magnesium gebeurt het vaakst bij ouderen. Magnesiumdeficiëntie is gekoppeld aan
insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline), het
metabool syndroom, een coronaire hartziekte en osteoporose. Een hoge inname van calcium zonder voldoende magnesium verhoogt het risico op
slagaderverkalking, hart- en vaatziekten en
nierstenen. Mensen met de hoogste inname van magnesium hebben circa 58 procent minder kans om verkalking van de kransslagaderen te krijgen en 34 procent minder kans op abdominale arteriële verkalking.
Preventie van bloedarmoede
De regelmatige en matige consumptie van cashewnoten vermindert het risico op
bloedziekten. Eén van de meest voorkomende bloedziekten is
bloedarmoede door ijzertekort (
ferriprieve anemie). Deze ijzerdeficiëntie is mogelijk het gevolg van een tekort aan koper. Het regelmatig consumeren van cashewnoten voorkomt een kopertekort en dus ook een ijzertekort in het lichaam.
Verminderd risico op galstenen
Een frequente notenconsumptie (vanaf negentig noten per week) is geassocieerd met een verminderd risico op de noodzaak om de
galblaas operationeel te laten verwijderen (
cholecystectomie) door
galstenen.
Risico's
Allergie
Mensen met een notenallergie moeten cashewnoten vermijden, omdat ze krachtige allergenen (uitlokkende stoffen) bevatten die mogelijk leiden tot
allergische reacties, waaronder een levensbedreigende
anafylactische shock.
Geen rauwe cashewnoten eten
Echt rauwe cashewnoten zijn niet veilig om te eten, omdat ze de stof urushiol bevatten die ook voorkomt in
gifsumak. Urushiol is giftig en door contact met deze stof ontstaat bij sommige mensen een huidreactie. Cashewnoten worden in de winkels vaak als 'onbewerkt' verkocht, maar deze zijn gestoomd, zodat de gifstoffen verwijderd zijn. Deze cashewnoten zijn wel veilig en gezond.
Muffe noten
Noten hebben een hoog vetgehalte en worden soms muf. Het bewaren van cashewnoten op een koele, donkere en droge plaats verbetert de houdbaarheid. Als de noten goed worden bewaard, is het mogelijk deze een paar maanden te bewaren bij kamertemperatuur. In de koelkast zijn ze tot één jaar houdbaar en zelfs tot twee jaar in de vriezer. Muffe noten zijn niet onveilig, maar hebben een scherpe smaak die de meeste mensen onaangenaam vinden.
Vetten
Cashewnoten bevatten vet, maar dit zijn meestal onverzadigde vetten, die gezond zijn in gematigde hoeveelheden. Afhankelijk van het merk bevatten gezouten en geroosterde cashewnoten veel zout en vet, wat misschien niet gezond is. Het beste kunnen mensen het etiket controleren en deze noten in kleine hoeveelheden consumeren.
Lees verder