Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten

Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort noten Cashewnoten zijn een soort noten met een zachte consistentie en een zoete smaak. Cashewnoten worden zowel rauw als geroosterd en gezouten of ongezouten verkocht. Cashewnoten worden tevens gebruikt om zuivelalternatieven te maken, zoals cashewnotenmelk en kaas, zure room en roomsauzen op basis van cashewnoten. Het consumeren van een groot deel van plantaardig voedsel zoals cashewnoten vermindert het risico van veel leefstijlgerelateerde gezondheidsproblemen. Dankzij het eten van deze notensoort is het mogelijk om onder andere het hart, het haar en de botten te beschermen. Daarnaast biedt de consumptie van cashewnoten nog andere voordelen.

Voedingsstoffen van cashewnoten

28 gram cashewnoten (18 hele cashewnoten) bevat:
 • 0,9 gram vezels
 • 1,64 mg zink
 • 1,68 gram suiker
 • 1,89 mg ijzer
 • 10 milligram (mg) calcium
 • 12.43 gram totaal vet
 • 157 calorieën
 • 168 mg fosfor
 • 187 mg kalium
 • 3 mg natrium
 • 5,17 gram eiwit
 • 622 mg koper
 • 8,56 gram koolhydraat
 • 83 mg magnesium

Cashewnoten bevatten ook vitamine C en B, inclusief 7 microgram (mcg) folaat. Cashewnoten zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten en zijn eveneens een goede bron van eiwitten.

Behoud van gezond gewicht

Het eten van noten leidt niet tot een gewichtstoename maar helpt wel om een gezond gewicht te behouden. Dit komt omdat een persoon door het eten van noten zoals cashewnoten een verzadigd gevoel krijgt. Verder draagt de consumptie van noten bij aan de productie van warmte in het lichaam (thermogenese). Dit stimuleert de stofwisseling.

Bescherming van de ogen

Cashewnoten zijn gunstig voor de bescherming van de ogen tegen schadelijke UV-stralen. Ze bevatten namelijk de krachtige antioxidant bekend zeaxanthine die een beschermende laag boven het netvlies vormt. Cashewnoten zijn met andere woorden een voorbeeld van ooggezonde voeding.

Gezondheid van botten

Cashewnoten zijn een van de weinige voedselbronnen die veel koper bevatten. Voor volwassenen van 19 jaar en ouder is de dagelijkse aanbevolen inname voor koper 900 microgram. Een ernstig kopertekort is geassocieerd met een lagere botmineraaldichtheid en een verhoogd risico op osteoporose. Koper speelt ook een belangrijke rol bij het onderhoud van collageen en elastine. Zonder voldoende koper kan het lichaam het beschadigde bindweefsel of het collageen dat de het bot ondersteunt niet vervangen. Dit leidt tot onder andere gewrichtsproblemen, terwijl de lichaamsweefsels beginnen af te breken. Het magnesium in cashewnoten is ook belangrijk voor de botvorming, omdat het helpt bij de assimilatie van calcium in het bot. Mangaan, een ander mineraal in cashewnoten, voorkomt eveneens osteoporose in combinatie met calcium en koper.

Gezondheid van haar

Het mineraal koper is nodig voor een goede haargezondheid. Dankzij het eten van cashewnoten krijgt het haar een mooie en gezonde kleur.

Gezondheid van hart

Vetzuren

De enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren die in cashewnoten aanwezig zijn, helpen de LDL-cholesterol- en triglycerideniveaus te verlagen. Dit vermindert het risico op hart- en vaatziekten, een beroerte en een hartaanval. Het risico op coronaire hartziekten (kransslagaderaandoening) is 37 procent lager bij mensen die meer dan vier keer per week noten eten in vergelijking met mensen die nooit of zelden noten consumeren.

Magnesium

Cashewnoten zijn een goede bron van magnesium, dat een belangrijke rol speelt bij meer dan driehonderd enzymatische reacties in het lichaam. Magnesium zorgt bijvoorbeeld voor het metabolisme van voedsel en de synthese van vetzuren en eiwitten. Magnesium is ook betrokken bij spierontspanning en neuromusculaire overdracht en activiteit. Een tekort aan magnesium gebeurt het vaakst bij ouderen. Magnesiumdeficiëntie is gekoppeld aan insulineresistentie (cellen zijn ongevoelig voor insuline), het metabool syndroom, een coronaire hartziekte en osteoporose. Een hoge inname van calcium zonder voldoende magnesium verhoogt het risico op slagaderverkalking, hart- en vaatziekten en nierstenen. Mensen met de hoogste inname van magnesium hebben circa 58 procent minder kans om verkalking van de kransslagaderen te krijgen en 34 procent minder kans op abdominale arteriële verkalking.

Preventie van bloedarmoede

De regelmatige en matige consumptie van cashewnoten vermindert het risico op bloedziekten. Één van de meest voorkomende bloedziekten is bloedarmoede door ijzertekort (ferriprieve anemie). Deze ijzerdeficiëntie is mogelijk het gevolg van een tekort aan koper. Het regelmatig consumeren van cashewnoten voorkomt een kopertekort en dus ook een ijzertekort in het lichaam.

Verminderd risico op galstenen

Een frequente notenconsumptie (vanaf negentig noten per week) is geassocieerd met een verminderd risico op de noodzaak om de galblaas operationeel te laten verwijderen (cholecystectomie) door galstenen.

Risico's

Allergie

Mensen met een notenallergie moeten cashewnoten vermijden, omdat ze krachtige allergenen (uitlokkende stoffen) bevatten die mogelijk leiden tot allergische reacties, waaronder een levensbedreigende anafylactische shock.

Geen rauwe cashewnoten eten

Echt rauwe cashewnoten zijn niet veilig om te eten, omdat ze de stof urushiol bevatten die ook voorkomt in gifsumak. Urushiol is giftig en door contact met deze stof ontstaat bij sommige mensen een huidreactie. Cashewnoten worden in de winkels vaak als 'onbewerkt' verkocht, maar deze zijn gestoomd, zodat de gifstoffen verwijderd zijn. Deze cashewnoten zijn wel veilig en gezond.

Muffe noten

Noten hebben een hoog vetgehalte en worden soms muf. Het bewaren van cashewnoten op een koele, donkere en droge plaats verbetert de houdbaarheid. Als de noten goed worden bewaard, is het mogelijk deze een paar maanden te bewaren bij kamertemperatuur. In de koelkast zijn ze tot één jaar houdbaar en zelfs tot twee jaar in de vriezer. Muffe noten zijn niet onveilig maar hebben een scherpe smaak die de meeste mensen onaangenaam vinden.

Vetten

Cashewnoten bevatten vet, maar dit zijn meestal onverzadigde vetten, die gezond zijn in gematigde hoeveelheden. Afhankelijk van het merk bevatten gezouten en geroosterde cashewnoten veel zout en vet, wat misschien niet gezond is. Het beste kunnen mensen het etiket controleren en consumeren ze deze noten in kleine hoeveelheden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Noten eten is gezondNoten eten is gezondBij noten eten denken toch nog steeds veel mensen aan het nootje bij de borrel en daar is op zich niets mis mee, maar no…
De geneeskracht van cashewnotenDe geneeskracht van cashewnotenCashewnoten zijn kleine nootjes die aan een tropische boom groeien onderaan de zogenaamde cashew-appel. In Nederland wor…
Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!Dieet en noten, vet- en calorierijk, maar toch gezond!In de wereld worden er veel noten gegeten. Noten bevatten, in verhouding met veel andere producten, vrij veel calorieën…
Noten zijn gezondNoten zijn gezondEr wordt vaak onterecht gedacht dat noten dikmakers zijn en daardoor niet bij een gezonde levensstijl passen. Noten pass…

Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groenteBloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groenteBloemkool is een lid van de kruisbloemige familie van groenten. Deze veelzijdige groente die veel voedingsstoffen bevat…
Kiwi: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van kiwi'sKiwi: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van kiwi'sDe kiwi is zeer gezond en zit bomvol vitaminen en mineraten. De kiwi zorgt voor een mooiere en jongere huid, heeft een b…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ReadyElements, Pixabay
 • Geraadpleegd op 5 januari 2019:
 • Are Cashew Nuts Good For You? Know The Health Benefits Of Cashews, https://doctor.ndtv.com/living-healthy/cashew-nuts-are-cashew-nuts-good-for-you-know-the-health-benefits-of-cashews-1857628
 • Are Cashews Good for You?, https://www.healthline.com/health/are-cashews-good-for-you
 • Are Cashews Really Good For You 13 Benefits That Tell You The Truth, https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-cashew-nuts/#gref
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Health benefits of cashews, https://www.medicalnewstoday.com/articles/309369.php
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.