Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente

Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente Bloemkool is een lid van de kruisbloemige familie van groenten. Deze veelzijdige groente die veel voedingsstoffen bevat waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytochemicaliën. Deze is makkelijk toe te voegen aan het voedingspatroon. Mensen eten deze groente rauw of gekookt. Bloemkool kan tevens granen en peulvruchten in de voeding vervangen. Dit is vooral nuttig voor mensen die koolhydraatarm eten. Bloemkool bevat namelijk aanzienlijk minder koolhydraten dan granen en peulvruchten. Bloemkoolrijst, een pizzabodem van bloemkool, bloemkoolpurree en bloemkooltortilla’s zijn slechts enkele voorbeelden van gezonde gerechten met bloemkool. Deze goedkope groente bevat veel voedingsstoffen. Bloemkolen bevatten hierdoor tal van gezondheidsvoordelen. Ze verkleinen bijvoorbeeld het risico op hartaandoeningen en kanker.

Voedingsstoffen van bloemkool

Een bloemkool bevat bijna alle benodigde vitaminen en mineralen.

Rauw

Rauwe bloemkool (100 gram) bevat volgens de site Nutrition Facts volgende voedingsstoffen:
  • calorieën: 25
  • totaal vet: 0.3 gram, 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • verzadigd vet: 0.1 gram, 0% van de aanbevolen dagelijkse inname
  • natrium: 30 mg, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • totaal koolhydraat: 5 gram, 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • voedingsvezels: 2 gram, 8 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • suiker: 1,9 gram
  • eiwit: 1,9 gram, 4 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • vitamine A: 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • vitamine C: 80 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • calcium: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • ijzer: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname

Gekookt

Een gekookte bloemkool van 100 gram heeft volgende voedingsstoffen aan boord volgens Nutrition Facts:
  • calorieën: 23
  • totaal vet: 0,5 gram, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • verzadigd vet: 0.1gram, 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • natrium: 15 mg, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • totaal koolhydraat: 4,1 gram, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • voedingsvezels: 2.3 gram, 9 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • suiker 2,1 gram
  • eiwit: 1,8 gram, 4 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • vitamine A: 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • vitamine C: 74 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • calcium: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
  • ijzer: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname

Hulp bij gewichtsverlies

Bloemkool heeft weinig calorieën dus mensen kunnen veel van deze groente eten zonder in gewicht bij te komen. Verder is bloemkool ook inzetbaar om calorierijk voedsel te vervangen, zoals rijst en meel. Bloemkool vertraagt bovendien de spijsvertering en zorgt voor een voldaan gevoel, waardoor mensen automatisch minder gaan eten. Voorts bezit deze groente veel water (92%), en de consumptie van veel waterarm, caloriearm voedsel leidt tot gewichtsverlies.

Veel antioxidanten

Bloemkool bevat veel antioxidanten, die de cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. De bloemkool is rijk aan glucosinolaten en isothiocyanaten, twee groepen antioxidanten die de groei van kankercellen vertragen. Dit geldt vooral voor dikkedarmkanker, longkanker, borstkanker en prostaatkanker. Bloemkool bevat ook carotenoïde en flavonoïde antioxidanten, die antikankereffecten hebben en het risico op verschillende andere aandoeningen (zoals hartaandoeningen) verminderen. In bloemkool is tevens veel vitamine C aanwezig, wat fungeert als een antioxidant. Vitamine C stimuleert de gezondheid van het immuunsysteem en verlaagt het risico op hartaandoeningen en kanker.

Veel choline

Veel mensen kampen met een tekort aan choline. Choline is echter veel aanwezig in bloemkool. Deze essentiële voedingsstof heeft verschillende belangrijke lichaamsfuncties zoals de DNA-synthese, de ondersteuning van het metabolisme, de ontwikkeling van de hersenen en de productie van neurotransmitters die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel. Bovendien is choline nodig om een opbouw van cholesterol te voorkomen in de lever. Door een cholinetekort ontstaat een verhoogd risico op leveraandoeningen, hartziekten en neurologische aandoeningen zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.

Veel sulforafaan

Ook sulforafaan is in bloemkool aanwezig. Deze antioxidant is nuttig voor het onderdrukken van de ontwikkeling van kanker doordat de stof enzymen remt die betrokken zijn bij kanker en tumorgroei. Sulforafaan zou mogelijk ook de groei van kanker kunnen stoppen door cellen te vernietigen die al beschadigd zijn. Sulforafaan beschermt het meest tegen dikkedarm- en prostaatkanker, maar mogelijk biedt de antioxidant ook tegen andere kankers, zoals borstkanker, leukemie, pancreaskanker en een melanoom. Verder verlaagt sulforafaan een hoge bloeddruk en is de plantaardige stof goed voor het behoud van gezonde bloedvaten, waardoor het risico op het ontwikkelen van een hartziekte vermindert. Sulforafaan verlaagt tevens mogelijk het risico op complicaties door diabetes, zoals diabetische nefropathie (nierziekte door suikerziekte). Anno oktober 2020 is wel meer onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen van sulforafaan te bestuderen bij mensen aangezien de huidige bevindingen vooral getoetst zijn op dierstudies.

Veel vezels

Bloemkool heeft een vrij hoog vezelgehalte. Vezels voeden de gezonde bacteriën in de darmen die ontstekingen helpen verminderen en de spijsvertering bevorderen. Door de consumptie van voldoende vezels krijgt een persoon minder snel te make met constipatie, diverticulitis en inflammatoire darmaandoeningen. Hartaandoeningen, kanker en diabetes mellitus (suikerziekte) komen ook minder snel tot uiting. Vezels zorgen bovendien voor een vol gevoel waardoor minder kans ontstaat op een overmatige calorie-inname en obesitas.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over bloemkool, maar dan andersAlles over bloemkool, maar dan andersBloemkool. Veel mensen gruwen er werkelijk van. De geur die de bloemkool verspreidt, de zachte papperigheid als hij geko…
De geneeskracht van bloemkoolDe geneeskracht van bloemkoolBloemkool is een zeer gezonde groente. Het zit helemaal vol met voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en fytonutriënt…
Bloemkool, een bron van vitamine CBloemkool, een bron van vitamine CDe bloemkool kent iedereen. Het is een lekkere, vederlichte groente dat op vele manieren kan worden gegeten. Het is niet…
Hele mooie bloemkool, maar ook lekker!Hele mooie bloemkool, maar ook lekker!Bloemkool is een bekende en populaire groente, die bij ons veel wordt gegeten. Bloemkool is herkenbaar aan de mooie witt…

Komkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommerKomkommers: Voordelen voor gezondheid van vrucht komkommerKomkommers zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten. Deze vruchten zijn leden van de plantenfami…
Cashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort notenCashewnoten: Voordelen voor gezondheid van soort notenCashewnoten zijn een soort noten met een zachte consistentie en een zoete smaak. Cashewnoten worden zowel rauw als geroo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • Geraadpleegd op 7 januari 2019:
  • Cauliflower, raw, https://www.nutritionvalue.org/Cauliflower%2C_raw_nutritional_value.html
  • Cauliflower, without salt, drained, boiled, cooked, https://www.nutritionvalue.org/Cauliflower,_without_salt,_drained,_boiled,_cooked_nutritional_value.html
  • Geraadpleegd op 5 januari 2019:
  • 5 Health Benefits of Cauliflower, https://pallensmith.com/2017/09/13/health-benefits-cauliflower/
  • 7 Health Benefits Of Cauliflower, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-cauliflower/
  • Cauliflower, without salt, drained, boiled, cooked, https://www.nutritionvalue.org/Cauliflower,_without_salt,_drained,_boiled,_cooked_nutritional_value.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • The Health Benefits of Cauliflower, https://www.livestrong.com/article/410151-the-health-benefits-of-cauliflower/
  • The Top 8 Health Benefits of Cauliflower, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower
  • Top 8 Health Benefits of Cauliflower, https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/02/22/cauliflower-health-benefits.aspx
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.