Bloemkool: Voordelen voor de gezondheid van deze groente
Bloemkool is een lid van de kruisbloemige familie van groenten. Deze veelzijdige groente die veel voedingsstoffen bevat waaronder vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytochemicaliën. Deze is makkelijk toe te voegen aan het voedingspatroon. Mensen eten deze groente rauw of gekookt. Bloemkool kan tevens granen en peulvruchten in de voeding vervangen. Dit is vooral nuttig voor mensen die koolhydraatarm eten. Bloemkool bevat namelijk aanzienlijk minder koolhydraten dan granen en peulvruchten. Bloemkoolrijst, een pizzabodem van bloemkool, bloemkoolpurree en bloemkooltortilla’s zijn slechts enkele voorbeelden van gezonde gerechten met bloemkool. Deze goedkope groente bevat veel voedingsstoffen. Bloemkolen bevatten hierdoor tal van gezondheidsvoordelen. Ze verkleinen bijvoorbeeld het risico op hartaandoeningen en kanker.
Voedingsstoffen van bloemkool
Een bloemkool bevat bijna alle benodigde
vitaminen en mineralen.
Rauw
Rauwe bloemkool (100 gram) bevat volgens de site Nutrition Facts volgende voedingsstoffen:
- calorieën: 25
- totaal vet: 0.3 gram, 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- verzadigd vet: 0.1 gram, 0% van de aanbevolen dagelijkse inname
- natrium: 30 mg, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- totaal koolhydraat: 5 gram, 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- voedingsvezels: 2 gram, 8 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- suiker: 1,9 gram
- eiwit: 1,9 gram, 4 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine A: 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine C: 80 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- calcium: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- ijzer: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
Gekookt
Een gekookte bloemkool van 100 gram heeft volgende voedingsstoffen aan boord volgens Nutrition Facts:
- calorieën: 23
- totaal vet: 0,5 gram, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- verzadigd vet: 0.1gram, 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- natrium: 15 mg, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- totaal koolhydraat: 4,1 gram, 1 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- voedingsvezels: 2.3 gram, 9 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- suiker 2,1 gram
- eiwit: 1,8 gram, 4 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine A: 0 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- vitamine C: 74 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- calcium: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
- ijzer: 2 % van de aanbevolen dagelijkse inname
Hulp bij gewichtsverlies
Bloemkool heeft weinig calorieën dus mensen kunnen veel van deze groente eten zonder in gewicht bij te komen. Verder is bloemkool ook inzetbaar om calorierijk voedsel te vervangen, zoals
rijst en meel. Bloemkool vertraagt bovendien de spijsvertering en zorgt voor een voldaan gevoel, waardoor mensen automatisch minder gaan eten. Voorts bezit deze groente veel water (92%), en de consumptie van veel waterarm, caloriearm voedsel leidt tot
gewichtsverlies.
Veel antioxidanten
Bloemkool bevat veel
antioxidanten, die de cellen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen. De bloemkool is rijk aan glucosinolaten en isothiocyanaten, twee groepen antioxidanten die de groei van kankercellen vertragen. Dit geldt vooral voor
dikkedarmkanker,
longkanker,
borstkanker en
prostaatkanker. Bloemkool bevat ook carotenoïde en flavonoïde antioxidanten, die antikankereffecten hebben en het risico op verschillende andere aandoeningen (zoals hartaandoeningen) verminderen. In bloemkool is tevens veel vitamine C aanwezig, wat fungeert als een antioxidant. Vitamine C stimuleert de gezondheid van het immuunsysteem en verlaagt het risico op
hartaandoeningen en
kanker.
Veel choline
Veel mensen kampen met een tekort aan choline. Choline is echter veel aanwezig in bloemkool. Deze essentiële voedingsstof heeft verschillende belangrijke lichaamsfuncties zoals de DNA-synthese, de ondersteuning van het metabolisme, de ontwikkeling van de
hersenen en de productie van neurotransmitters die nodig zijn voor een gezond zenuwstelsel. Bovendien is choline nodig om een opbouw van
cholesterol te voorkomen in de lever. Door een cholinetekort ontstaat een verhoogd risico op
leveraandoeningen, hartziekten en
neurologische aandoeningen zoals
dementie en de
ziekte van Alzheimer.
Veel sulforafaan
Ook sulforafaan is in bloemkool aanwezig. Deze antioxidant is nuttig voor het onderdrukken van de ontwikkeling van kanker doordat de stof enzymen remt die betrokken zijn bij kanker en tumorgroei. Sulforafaan zou mogelijk ook de groei van kanker kunnen stoppen door cellen te vernietigen die al beschadigd zijn. Sulforafaan beschermt het meest tegen dikkedarm- en prostaatkanker, maar mogelijk biedt de antioxidant ook tegen andere kankers, zoals borstkanker,
leukemie,
pancreaskanker en een
melanoom. Verder verlaagt sulforafaan een
hoge bloeddruk en is de plantaardige stof goed voor het behoud van gezonde bloedvaten, waardoor het risico op het ontwikkelen van een hartziekte vermindert. Sulforafaan verlaagt tevens mogelijk het risico op complicaties door
diabetes, zoals
diabetische nefropathie (nierziekte door suikerziekte). Anno oktober 2020 is wel meer onderzoek nodig om de gezondheidsvoordelen van sulforafaan te bestuderen bij mensen aangezien de huidige bevindingen vooral getoetst zijn op dierstudies.
Veel vezels
Bloemkool heeft een vrij hoog vezelgehalte. Vezels voeden de gezonde bacteriën in de darmen die ontstekingen helpen verminderen en de spijsvertering bevorderen. Door de consumptie van voldoende vezels krijgt een persoon minder snel te make met
constipatie,
diverticulitis en inflammatoire
darmaandoeningen. Hartaandoeningen, kanker en diabetes mellitus (suikerziekte) komen ook minder snel tot uiting. Vezels zorgen bovendien voor een vol gevoel waardoor minder kans ontstaat op een overmatige calorie-inname en obesitas.
Lees verder