Noten zijn gezond
Er wordt vaak onterecht gedacht dat noten dikmakers zijn en daardoor niet bij een gezonde levensstijl passen. Noten passen juist uitstekend in een gezond voedingsschema. In dit artikel leest u waarom.
Waarom zijn noten gezond?
De meeste noten bevatten voor 80 a 90% onverzadigde vetten. Ook is het een bron van eiwit en bevat het vitamines en mineralen als magnesium, zink, kalium, calcium, ijzer, koper en selenium. Onverzadigde vetten verlagen het cholesterolgehalte en verkleinen daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Noten bevatten ook het essentiële vetzuur alfa-linoleenzuur. Dit is een vetzuur dat het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken.
Voor mensen die weinig of geen vlees eten zijn noten ook een goed alternatief. Noten zijn ook zeer goed voor ons zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming en vooral voor de stofwisseling. Het is belangrijk om de noten ongebrand en ongezout te eten, zodat alle voedingsstoffen optimaal benut worden.
Walnoot
Walnoten zijn zeer rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Ze hebben een paar goede geneeskrachtige eigenschappen, vooral mensen met stofwisselingsstoornissen of verstopping kunnen hier hun voordeel mee doen. De walnoot kan er voor zorgen dat de darmfunctie (weer) gestimuleerd wordt. Walnoten bevatten beschermende vetten die de bloedvaten en het hart soepel en gezond houden. Mensen die geen vet meer verdragen kunnen matig van de walnoot gebruik maken zonder er last van te krijgen. Een dagelijkse dosis van 30 gram (6 a 8 stuks) per persoon wordt aanbevolen.
Hazelnoot
De hazelnoot bevat veel proteïnen, complexe koolhydraten, vezels, ijzer, calcium en vitamine E. Daarentegen bevat het weinig sodium en suiker. Maar liefst 80% van de aanwezige vetten zijn onverzadigd en het bevat 0% cholesterol. Eet je weinig of geen vlees, dan is dit een goed alternatief.
Cashewnoot
Cashewnoten behoren tot de favoriete noten van vele mensen. De cashewnoot is zoet en olie-achtig van binnen en na twee roosterprocessen kan de cashewnoot pas worden bevrijd van zijn harde schil. Ze zijn o.a. familie van de mango en de pistache. De cashewnoot groeit aan een cashewappel die ook eetbaar is. Wanneer je meer noten wil eten om gezonde vetten op te nemen, is het beter om voor een ander soort noot te kiezen.
Amandelen
Amandelen behoren tot de rijkste bronnen van alfa-tocoferol, dat beschouwd wordt als de meest efficiënte vorm van vitamine E. Deze vitamine werkt in ons lichaam als een antioxidant, die vrije radicalen zuivert. Van alle notensoorten zijn amandelen ook het rijkst aan calcium. Daarnaast zijn ze ook een zeer goede bron van magnesium, koper, zink, B6 en riboflavine (vitamine B2). Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit en bestaan voor circa 60% uit amandelolie. Ze moeten heel goed gekauwd worden anders worden ze slecht verteerd.
Het is belangrijk dat je van noten niet te veel eet. Ongeveer een handje per dag is voldoende. Ook gezonde, onverzadigde vetten bevatten veel energie, en dus kcal. Het blijft belangrijk om je calorie-inname in de gaten te houden. Voor de mannen ligt dat gemiddeld op de 2500 kcal. en voor de vrouwen op 2000 kcal.
Voedingswaarden per 100 gram.
| Kcal. | Eiwit | Vet | Verzadigd vet | Koolhydraten | Vezels | Cholesterol |
Walnoten | 690 | 15 | 68 | 5 | 8 | 8 | 0 |
Hazelnoten | 690 | 14 | 69 | 5 | 6 | 8 | 0 |
Cashewnoten | 620 | 19 | 51 | 10 | 22 | 8 | 0 |
Amandelen | 580 | 19 | 55 | 4 | 5 | 14 | 0 |