Vitamine B6-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling

Vitamine B6-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling Een vitamine B6-tekort komt in Nederland zelden voor. Een matig vitamine B6-tekort treedt vooral op bij kinderen en ouderen. Bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot een vitamine B6-tekort. Langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen, een verminderde weerstand doordat het immuunsysteem minder goed werkt, en stuipen bij pasgeborenen. Teveel vitamine B6 kan ook klachten geven. Kijk daarom uit met het regelmatig/dagelijks gebruik van meerdere tabletjes vitamine B6 bevattende voedingssupplementen.

Wat is de functie van vitamine B6?

De chemische naam van vitamine B6 is pyridoxine. Vitamine B6 is één van de 8 B-vitaminen.

Metabolisme en zenuwstelsel

Alle B-vitaminen helpen het lichaam om voedsel (koolhydraten) om te zetten in brandstof (glucose). Glucose wordt verbrand in de cellen, waarbij de opgeslagen energie uit de glucose vrijkomt. Deze B-vitaminen, vaak aangeduid als vitamine B-complex, dragen ook bij aan het metaboliseren van vetten en eiwitten. B-complex vitaminen zijn nodig voor een gezonde huid, haar, ogen en lever. Ze helpen ook het zenuwstelsel goed te laten functioneren.

Neurotransmitters

Vitamine B6 helpt het lichaam om verschillende neurotransmitters, chemische stoffen waarmee zenuwcellen signalen aan elkaar doorgeven in de hersens, te produceren. Dit is nodig voor een adequate werking van de hersenen en het helpt je lichaam bij het maken van de hormonen serotonine, noradrenaline en melatonine. Serotonine en noradrenaline zijn belangrijk bij het regelen van gevoelens zoals angst en somberheid en hebben invloed op je stemming, en melatonine veroorzaakt slaperigheid en helpt bij het reguleren van de biologische klok.

Homocysteïne

Samen met vitamine B12 en B11 (foliumzuur), regelt vitamine B6 de niveaus van homocysteïne in het bloed. Homocysteïne is een aminozuur en een te hoog gehalte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Je lichaam heeft vitamine B6 nodig om vitamine B12 te absorberen en rode bloedcellen en cellen van het immuunsysteem aan te maken.

Gezondheidsvoordelen van vitamine B6

Vitamine B6 kent verschillende voordelen voor de gezondheid.

Onderhoudt gezonde bloedvaten

Vitamine B6 is nodig om de niveaus van homocysteïne in het bloed te reguleren. Homocysteïne is een aminozuur dat wordt verkregen uit het eten van eiwitbronnen, vooral vlees. Hoge niveaus van homocysteïne in het bloed zijn gekoppeld aan ontsteking en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Zonder voldoende vitamine B6 stapelt homocysteïne zich op in het lichaam en beschadigt het bloedvaten. Dit kan leiden tot plaquevorming, wat kan leiden tot een hartaanval of een beroerte. Vitamine B6 speelt tevens een rol bij het reguleren van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Ondersteunt de hersenfunctie

Vitamine B6 is belangrijk voor een goede hersenontwikkeling en de hersenfunctie. Een vitamine B6-tekort kan van invloed zijn op de geheugenfunctie en kan bijdragen aan cognitieve stoornissen, Alzheimer en andere vormen van dementie naarmate je ouder wordt. Vitamine B6 is van invloed op de hersenfunctie door het regelen van homocysteïnespiegels, die niet alleen een risicofactor zijn bij hartziekten, maar ook schade kunnen toebrengen aan neuronen van het centrale zenuwstelsel.

Vitamine B6 speelt ook een belangrijke rol bij het maken van de hormonen serotonine en norepinefrine, twee hormonen die bekend staan ​​als 'gelukshormonen' en die van invloed zijn op je stemming, energiehuishouding en concentratie. Bepaalde gedragsstoornissen bij kinderen, waaronder ADHD, kunnen (mede) worden veroorzaakt door lage serotoninespiegels en daarom kan het nemen van vitamine B6 een gunstig effect hebben op kinderen met een van deze leer- en gedragsstoornissen.

Kan de stemming verbeteren

Vitamine B6 een aanzienlijke invloed heeft op de centrale productie van zowel serotonine- als GABA-neurotransmitters in de hersenen. Dit zijn belangrijke hormonen die een rol spelen bij de stemming en die nodig zijn om depressie, pijn, vermoeidheid en angst te voorkomen. Vitamine B6 wordt derhalve in verband gebracht met een verbeterde gemoedstoestand en het voorkomen van stemmingsstoornissen.

Helpt bij de behandeling van bloedarmoede

Vitamine B6 is nodig om hemoglobine aan te maken. Wanneer je niet genoeg rode bloedcellen aanmaakt, onstaat er bloedarmoede. wat resulteert in symptomen zoals vermoeidheid, pijntjes en nog veel meer. Voldoende inname van vitamine B6 kan de symptomen van bloedarmoede tegengaan

Beschermt de gezondheid van de ogen

Slechte voeding of een voedingstekort is vaak de onderliggende oorzaak van veel oogziekten. de inname van vitamine B6 samen met andere vitamines, waaronder foliumzuur, kan helpen bij het voorkomen van oogaandoeningen en verlies van je gezichtsvermogen. Vitamine B6 kan de ontwikkeling van bepaalde oogziekten vertragen, waaronder leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).

Overleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.comOverleg met de arts / Bron: Syda Productions/Shutterstock.com

Reumatoïde artritis (RA) en vitamine B6

Lage niveaus van vitamine B6 worden geassocieerd met reumatoïde artritis (reuma). Sommige studies suggereren ook dat mensen met RA meer vitamine B6 dan gezonde mensen nodig hebben, omdat chronische ontstekingen het vitamine B6 niveau kunnen verlagen. Het eten van een gezonde, gevarieerde voeding en het nemen van een multivitamine is een goed idee voor iedereen die een chronische ziekte heeft, zoals RA. Overleg met je arts als je overweegt B6-supplementen te slikken, aangezien hoge doseringen vitamine B6 kunnen leiden tot afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Vitamine B6 in voeding

Bronnen van B6

Goede bronnen van vitamine B6 zijn vlees (zoals kip en kalkoen), eieren, vis (zoals tonijn en zalm), graanproducten, aardappelen en peulvruchten. In kleinere hoeveelheden komt vitamine B6 voor in groenten, melk en kaas. Een aantal belangrijke bronnen van vitamine B6 zijn de volgende:

VoedingHoeveelheid vit. B3 per 100 gr.
Zonnebloempitten1,35 mg
Pistachenoten1,12 mg
Vis (tonijn)1,04 mg
Kip en kalkoen0,81 mg
Gedroogde pruimen0,75 mg
Bananen0,37 mg
Avocado0,29 mg
Gekookte spinazie0,24 mg

Zonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabellZonnebloempitten / Bron: Istock.com/susabell

Bereiding

Aangezien vitamine B6 oplosbaar is in water, is het verstandig om groente met deze vitamine in slechts weinig water te koken en de stukken niet te klein te snijden. Volgens het Voedingscentrum is vitamine B6 gevoelig voor verhitting en zonlicht. Bij bakken en frituren gaat vitamine B6 voor een deel verloren.

Normaalwaarden vitamine B6

Via een bloedonderzoek kan een vitamine B6-tekort worden opgespoord. de normaalwaarde ligt ergens tussen 35 - 110 nmol/l.

Vitamine B6-tekort symptomen en gevolgen

Een vitamine B6-tekort komt in Nederland zelden voor. Een matig tekort treedt vooral op bij kinderen en ouderen. Bepaalde medicijnen kunnen ook leiden tot een vitamine B6-tekort. Langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot:

Behandeling van een vitamine B6-tekort

Behandeling van een vitamine B6-tekort bestaat uit suppletie en voedingsadviezen.

Vitamine B6 teveel

Inname van teveel vitamine B middels voedingssupplementen kan leiden tot perifere neuropathie: aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen (of het zogenaamde 'burning feet syndrome').

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Vitamine B12 tekort: Oorzaken, symptomen en behandelingTegenwoordig zijn veel mensen bang voor een tekort aan vitamine B12. Wat is dat eigenlijk precies? Wat zijn de klachten…

Sputumcultuur (onderzoek) bij longgerelateerde aandoeningenSputumcultuur (onderzoek) bij longgerelateerde aandoeningenWanneer de patiënt een luchtweginfectie of een longgerelateerde aandoening heeft, produceren de longen een dikke, taaie…
Vitamine B5-tekort: symptomen, oorzaak en behandelingVitamine B5-tekort: symptomen, oorzaak en behandelingVitamine B5-deficiëntie is zeldzaam in het westen, aangezien het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Vitamine B5-tekort s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/NatchaS
 • https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-vitamin-B6.php
 • http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b6-pyridoxine
 • http://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-B6
 • http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-b6-pyridoxine
 • http://www.geldersevallei.nl/_uploads/file/e-Medisein/Vitamine%20B6%20intoxicatie.pdf
 • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b6/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b6.aspx
 • Malouf R, Grimley Evans J. The effect of vitamin B6 on cognition. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(4):CD004393.
 • Meander Medisch Centrum. Referentiewaarden V. https://www.meandermc.nl/patientenportaal/Professionals/Afdelingen-Specialismen/LAB/laboratoria/KCL/referentiewaarden/v (ingezien op 17-7-2018)
 • Afbeelding bron 1: Syda Productions/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/susabell
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 19-03-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.