Vitamine B-tekort: symptomen haaruitval, huiduitslag en moe

Vitamine B-tekort: symptomen haaruitval, huiduitslag en moe Vitamine B is een verzamelnaam voor in totaal acht wateroplosbare vitaminen, welke nodig zijn voor de cellulaire stofwisseling (metabolisme). De acht vitaminen die tot de vitamine B groep (het vitamine B-complex) worden gerekend zijn: thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), nicotinezuur en nicotinamide (vitamine B3), panthotheenzuur (vitamine B5), pyridoxine (vitamine B6), biotine (vitamine B8), foliumzuur en folaat (vitamine B11) en cobalamine-verbindingen (vitamine B12). Een vitamine B-tekort kan leiden tot moeheid, haaruitval (haarverlies), huiduitslag en vele andere klachten.

Vitamine B-tekort symptomen


Vitamine B1 zit o.a. in aardappelen / Bron: Istock.com/Tatiana VolgutovaVitamine B1 zit o.a. in aardappelen / Bron: Istock.com/Tatiana Volgutova

Vitamine B1

Vitamine B1 heeft het lichaam nodig om uit voedingsmiddelen energie vrij te maken en het is onmisbaar voor de vorming en geleiding van zenuwprikkels (voor het zenuwstelsel). Vitamine B1 komt voor in sommige granen (waaronder rijst, maar niet maïs); brood; aardappelen; groente; erwten en bonen; vlees en vleeswaren; melk en melkproducten.

Hartklachten en spierzwakte

Bij een vitamine B1-tekort zijn er op de keper beschouwd twee grote symptomencomplexen te onderscheiden. Enerzijds ontstaan er beschadigingen van de kransslagaders, anderzijds doen er zich stoornissen voor in het zenuwstelsel. Bij een tekort aan vitamine B1 kunnen onder meer de volgende klachten optreden:
 • psychische afwijkingen, zoals depressie, concentratieproblemen en geheugenverlies;
 • gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in armen en benen (zoals brandende voeten en jeukende vingers);
 • spierzwakte, spierpijn en spierkrampen;
 • hartklachten; en
 • spierverlamming (beriberi).

Vitamine B2 zit o.a. in brood / Bron: Istock.com/LyashikVitamine B2 zit o.a. in brood / Bron: Istock.com/Lyashik

Vitamine B2

Vitamine B2 speelt een rol bij de de instandhouding van het zenuwstelsel en de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten.
Daarnaast draagt vitamine B2 bij aan een gezonde huid en slijmvliezen, en het gezichtsvermogen. Vitamine B2 zit vooral in de volgende voedingsmiddelen: melk en melkproducten; vlees en vleeswaren; groene groenten; peulvruchten; fruit; brood en graanproducten.

Haaruitval en moe

Bij een tekort aan vitamine B2 kunnen de volgende klachten ontstaan:

Vitamine B3

Vitamine B3 speelt een rol bij de energievoorziening en de aanmaak van vetzuren in het lichaam. Deze vitamine heb je nodig voor een efficiënte bloedsomloop; cholesterolgehalte van het bloed; gezonde bijnieren; gezonde huid en gezond zenuwstelsel; goede eetlust. Vitamine B3 kan je aantreffen in de volgende voedingsmiddelen: vlees en vleeswaren; vis; volkoren graanproducten; groente; aardappelen.

Huiduitslag en diarree

Chronische vitamine B3-deficiëntie leidt tot pellagra, een ziekte die gepaard gaat met:

Vitamine B5 in rozijnen / Bron: 5 second Studio/Shutterstock.comVitamine B5 in rozijnen / Bron: 5 second Studio/Shutterstock.com

Vitamine B5

Vitamine B5 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam; het benutten van vetten en koolhydraten; de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten; de vorming van een aantal hormonen; een gezond zenuwstelsel. Vitamine B5 komt voor in alle levende materie en de meeste levensmiddelen, maar vooral in bonen; eidooier; peulvruchten; gedroogde pruimen; rozijnen; sojabonen; noten; volkoren granen; melk en melkproducten.

Branderige of pijnlijke voeten

Een chronisch en ernstig tekort aan pantotheenzuur kan een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten geven (pijnlijke voeten).

Vitamine B6

Vitamine B6 is belangrijk voor: de eiwitstofwisseling; de afbraak en opbouw van aminozuren; de regulering van de werking van bepaalde hormonen; de groei; bloedaanmaak (de vorming van rode bloedcellen); het immuunsysteem; het zenuwstelsel. Vitamine B6 kun je aantreffen in: vlees; eieren; vis; brood en graanproducten; aardappelen; peulvruchten;(groene) groenten; melk en melkproducten.

Tongontsteking en depressie

Een langdurig en ernstig vitamine B6-tekort kan leiden tot de volgende klachten:
 • ontstekingen van de tong en de huid;
 • depressie;
 • verwardheid;
 • vermoeidheid; en
 • aandoeningen van het zenuwstelsel.

Vitamine B8 zit o.a. in pinda's / Bron: Istock.com/etiennevossVitamine B8 zit o.a. in pinda's / Bron: Istock.com/etiennevoss

Vitamine B8

Vitamine B8 is nodig voor: de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten; de productie van vetzuren; een goed functionerend zenuwstelsel; gezond haar en een gezonde huid. biotine zit in: eieren; lever; melk; noten en pinda’s.

Huidafwijkingen en bloedarmoede

Te weinig vitamine B8 kan leiden tot:

Vitamine B11

Vitamine B11 of foliumzuur is nodig voor: de groei en een goede werking van het lichaam; de aanmaak van witte en rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA); en een gezonde groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap. Foliumzuur komt vooral voor in groene groenten; fruit; volkoren producten; (in mindere mate) in melk en melkproducten.

Geboorteafwijkingen en darmstoornissen

Een ernstig tekort aan foliumzuur kan de volgende klachten veroorzaken:
 • bloedarmoede;
 • darmstoornissen;
 • vermoeidheid; en
 • geboorteafwijkingen.

Vitamine B12 in melk / Bron: Stefan Kühn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Vitamine B12 in melk / Bron: Stefan Kühn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vitamine B12

Vitamine B12 heeft je lichaam nodig voor het goed functioneren van foliumzuur, de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is deze vitamine belangrijk aanmaak van nucleïnezuren (DNA en RNA), welke beschouwd kunnen worden als het meest fundamentele bestanddeel van de levende cel. Vitamine B12 is alleen aanwezig in dierlijke producten, zoals: melk en melkproducten; vlees en vleeswaren; vis; eieren. Veganisten moeten daarom uitkijken dat ze geen vitamine B12-tekort oplopen.

Haaruitval en broze nagels

Een vitamine B12-tekort kan leiden tot allerlei uiteenlopen klachten. De belangrijkste zijn:

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vitamines en mineralen; Vitamine KVitamines en mineralen; Vitamine KDe belangrijkste functie van vitamine K is de bloedstolling. Baby’s krijgen de eerste drie maanden vitamine K, daarna is…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…

Schillen en andere restproducten voor hergebruikSchillen en andere restproducten voor hergebruikVaak gooien we de schillen van een bepaalde groente- of fruitsoort weg en staan we er niet bij stil dat de schil in veel…
Zoete aardappel vs wortel, welke is het gezondst?Zoete aardappels en wortels staan alle twee bekend om hoge bètacaroteen gehalte. Bètacaroteen doet dienst als antioxidan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/NatchaS
 • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/64997-vitamine-b-complex-b1-b2-b3-b5-b6-b8-b11-b12-tekort.html
 • www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency#VitaminB122
 • www.apotheek.nl/medicijnen/vitamine-b1
 • www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b1.aspx
 • www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b6/
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Tatiana Volgutova
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/Lyashik
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/dolgachov
 • Afbeelding bron 4: 5 second Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/etiennevoss
 • Afbeelding bron 6: Stefan Kühn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 21-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.