Zoete aardappel vs wortel, welke is het gezondst?
Zoete aardappels en wortels staan alle twee bekend om hoge bètacaroteen gehalte. Bètacaroteen doet dienst als antioxidant en wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Maar naast dit bekende feit, welke van de twee groentes is dat het allergezondst voor je en op welke manier moet je ze klaar maken voor de beste gezondheidsvoordelen?
Rauw of verhit?
Zoete aardappelen moet je sowieso altijd stomen/bakken (of koken), want rauw zijn ze erg lastig verteerbaar! Bovendien bevatten zoete aardappelen allerlei stoffen die zorgen dat we de vitamines en antioxidanten niet optimaal kunnen opnemen, zoals trypsine remmer (enzymremmer). Wortels hebben hier minder last van en het vitamine C gehalte en antioxidant gehalte gaat achteruit als je ze verhit, wat maakt dat je ze beter rauw kunt eten.
Vitamines?
Bètacaroteen, wat een voorloper is van vitamine A, komt in beide groentes in een hoog gehalte voor en alleen daarom al zijn ze beiden erg gezond! Des te meer carotenen we uit planten eten, des te sterker wordt het ‘schild’ rondom onze cellen om vrije radicalen te bestrijden. Deze stof is ook verantwoordelijk voor het oranje omhulsel van zoete aardappels en wortels. Zoete aardappelen bevatten iets meer bètacaroteen dan wortels, per 100 gram ongeveer 11509 microgram. Bij wortels is dit ongeveer 8285 microgram.
Voor de rest zijn ze beiden ook rijke bronnen van andere soorten vitamines, zoals vitamine B en vitamine C. Gestoomde zoete aardappelen hebben wel een iets hoger gehalte vitamine C dan worteltjes.
Antioxidanten?
Zoete aardappelen zijn overladen met een groep antioxidanten genaamd anthocyanen. Dit zijn pigmenten die bijdragen aan de kleur van veel rode, oranje, blauwe en paarse groenten. Deze zijn ontstekingsremmend en helpen het verouderingsproces af te remmen. Overigens bevatten paarse zoete aardappels nog meer antioxidanten dan oranje!
Ook wortels kunnen ons beschermen tegen chronische ziekten als hart en vaatziekten en kanker. Dit komt o.a. omdat wortels veel polyacetylenen bevatten. Polyacetylenen zoals falcarinol en falcarindiniol in wortels kunnen de groei van kankercellen remmen. Ze zijn vooral krachtig in combiatie met carotenen zoals bètacaroteen. Bovendien bevatten worteltjes ook andere carotenen zoals alphacaroteen en luteïne. En net zoals zoete aardappelen, bevatten wortels veel anthocyanen.
Mineralen?
Beiden zijn een rijke bron van mineralen zoals kalium, mangesium en fosfor. Zoete aardappelen bevatten wel iets meer kalium, namelijk 475 gram per 100 gram. Bij 100 gram wortel ligt dit rond de 320 gram. Kalium speelt een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk en veel mensen in het westen krijgen te veel natrium binnen (via zout) maar te weinig kalium. Daarnaast bevatten zoete aardappelen iets meer magnesium, waar ook veel mensen te weinig van binnen krijgen.
Calorieën en koolhydraten
100 gram zoete aardappel bevat 86 calorieën, 20 gram koolhydraten en 1,57 gram eiwit. Het bevat meer koolhydraten dan wortel, maar daarom ook net ietsjes meer vezels (wat ook suikers zijn). Per 100 gram zoete aardappelen kun je rekenen op 3 gram vezels.
100 gram wortels bevat 41 calorieën, 9.6 gram koolhydraten en 0,93 gram eiwit. Het aantal vezels ligt op 2,8 gram per 100 gram.
Conclusie
Het valt vooral op dat zoete aardappelen veel meer calorieën bevatten en meer koolhydraten. Vooral voor mensen die wat overgewicht hebben, is het dus beter om meer wortels te eten dan zoete aardappelen. Daarnaast zijn wortels waarschijnlijk iets rijker aan antioxidanten, vooral in vergelijking met de oranje zoete aardappelen. Toch zijn ze beiden prima voor je. Ze zorgen voor ziekte preventie en de algemene gezondheid. In het perfecte dieet komen ze beide voor, zodat je de gezondheidsvoordelen van beide ontvangt. Probeer een paar keer zoete aardappelen per week te eten en wortels kunnen eigenlijk wel iedere dag. Zoete aardappelen hoeven niet biologisch gekocht te worden, want worden nauwelijks bespoten. Wortels daarentegen kunnen beter biologisch gekocht worden.
© 2015 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de zoete aardappel gezond?Hoe gezond is de zoete aardappel eigenlijk? Er zitten aardig wat vitaminen in, maar wat doen deze vitaminen nou eigenlij…
De gezondste groentesoortenNet als fruit zijn groenten belangrijk voor het menselijk lichaam. In groenten zitten veel voedingsstoffen, vezels en we…
Bronnen en referenties
- https://gezondafvallen.nl/zoete-aardappel-bataat
- http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/raw-vs-cooked
- http://www.vegetariantimes.com/blog/nutrition-iq-sweet-potatoes-vs-carrots/
- http://www.healthaliciousness.com/nutritionfacts/nutrition-comparison.php?o=11124&t=11457&h=11507