Vitamine B8-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling

Vitamine B8-tekort: symptomen, oorzaak en behandeling Een vitamine B8-tekort komt in het westen bijna niet voor, omdat vitamine B8 in veel levensmiddelen aanwezig is. Vitamine B8-tekort symptomen zijn huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust en gewichtsverlies, vermoeidheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie of somberheid. De belangrijkste oorzaak van vitamine B-deficiëntie is het onvermogen van het lichaam om voedingsstoffen goed te absorberen.

Wat is de functie van vitamine B8?

Vitamine B8, ook wel biotine genoemd, is één van de acht vitaminen die deel uitmaken van het vitamine B-complex. Vitamine B8 is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is voor het vrijmaken van energie uit de voeding. Het speelt een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Vitamine B8 is verder goed voor huid, haar en nagels.

Geestelijke gezondheid
Vitamine B-8 kan ook bijdragen aan het behoud van je geestelijke gezondheid. Wanneer je voldoende vitamine B8 binnenkrijgt reageert je lichaam beter op neurotransmitters, de chemische stoffen die je hersencellen gebruiken voor de communicatie van de ene zenuwcel naar de andere. Hierdoor ontstaan tussen de zenuwcellen steeds nieuwe verbindingen en bestaande verbindingen worden bekrachtigd of versterkt. Voor het onderhoud alsook de aanleg van nieuwe verbindingen hebben je hersenen bouwstenen nodig, zoals vitaminen (waaronder vitamine B8) en mineralen.

De inname van vitamine B8-supplementen kan helpen bij het managen van een depressie, volgens het NYU Langone Medical Center. Vitamine B8 kan ook helpen bij de behandeling van andere psychische aandoeningen, zoals obsessief-compulsieve stoornis en paniekstoornissen, aldus het medisch centrum. Nochtans is verder onderzoek nodig om te weten hoe goed het werkt.

Andere voordelen vitamine B8
Vitamine B8 biedt ook gezondheidsvoordelen voor mensen die lijden aan hormonale of metabole aandoeningen. Deze vitamine lijkt te helpen om de symptomen van het polycysteus-ovariumsyndroom, afgekort als PCOS, een hormonale aandoening die gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid en diabetes veroorzaakt, te verminderen. Vitamine B8 kan ook helpen klachten te verlichten bij het premenstrueel syndroom (PMS), aldus het NYU Langone Medical Center. Het nemen van vitamine B8 op voorschrift van een arts kan ook helpen bij de behandeling van het metabool syndroom; de vitamine verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Vitamine B8 suppletie bij bepaalde huidaandoeningen

Biotinesuppletie kan mogelijk zinvol zijn bij bepaalde huidaandoeningen.

Seborroïsche dermatitis en ziekte van Leiner

Kinderen met seborroïsche dermatitis (berg) of de ziekte van Leiner (indien het seborroïsche eczeem gepaard gaat met een totale roodheid van de huid, spreekt men van de ziekte van Leiner) kunnen baat hebben bij biotinesuppletie van dagelijks 2 tot 5 mg.

Dunne, broze nagels

Vitamine B8 maakt broze nagels mogelijk dikker, sterker en harder.

Chronische ontstekingsziekten

Biotine reguleert de productie van de TNF-alfa, een ontstekingsmediator die een belangrijke rol speelt in het ontstaan van chronische ontstekingsziekten zoals dermatitis. Het is mogelijk dat biotinesuppletie een gunstige invloed heeft op chronische ontstekingsziekten, maar dit moet nog wetenschappelijk worden onderzocht.

Vitamine B8 in voeding

Vitamine B8 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, lever, sojaproducten, melk, noten en pinda’s.

Vermoeidheid door vitamine B8-tekort / Bron: Istock.com/BartekSzewczykVermoeidheid door vitamine B8-tekort / Bron: Istock.com/BartekSzewczyk

Vitamine B8-tekort symptomen

Een tekort aan vitamine B8 komt bijna niet voor in het westen, aangezien deze vitamine in een groot aantal voedingsmiddelen voorkomt. Bij een vitamine B8-tekort kunnen de volgende klachten en verschijnselen optreden:

Oorzaken vitamine B8-tekort

Vitamine B8-deficiëntie wordt zelden veroorzaakt door slechte voeding, aangezien deze vitamine in bijna alle soorten levensmiddelen aanwezig is en je dagelijks slechts een kleine hoeveelheid nodig hebt.

Rauwe eieren

Als je vaak en veel rauwe eieren eet, kan een tekort ontstaan. Dit komt door de stof avidine, die in rauw kippeneiwit voorkomt. Deze stof bindt zich aan vitamine B8, waardoor het niet meer kan worden opgenomen door het lichaam. In gekookte of gebakken eieren komt deze stof niet voor, omdat het niet bestand is tegen verhitting.

Malabsorptie

De belangrijkste oorzaak van vitamine B-deficiëntie is het onvermogen van het lichaam om voedingsstoffen goed te absorberen (malabsorptie). Je vermogen om vitamine B8 te absorberen neemt af naarmate je ouder wordt. Er zijn ook bepaalde maag-darmziekten die je vermogen om vitamine B8 uit het voedsel op te nemen, kan verminderen. Hierbij kan de biotineopname te laag zijn.

Overige oorzaken

Langdurig gebruik van anticonvulsiva, zoals carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, valproïnezuur en primidon, kan leiden tot een verlaagde biotinestatus als gevolg van verminderde opname en verhoogde afbraak en uitscheiding van biotine. Hoge doses vitamine B5 of pantotheenzuur verlaagt de opname van biotine. Langdurige gebruik van hoge doses vitamine B5 kan op termijn de biotinestatus verlagen. Voorts is bekend dat een hoge alcoholinname en/of roken de biotineafbraak verhoogt.

Overschot vitamine B8

Vitamine B8 is een in water oplosbare vitamine en een teveel aan deze vitamine plas je uit. Daarom kan een teveel aan vitamine B8 geen kwaad.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herken en voorkom een vitamine B12-tekortHerken en voorkom een vitamine B12-tekortEen vitamine B12-tekort komt vrij regelmatig voor. Vaak hebben mensen vage klachten waarmee een dokter of arts in de eer…
Avitaminose: gebrek aan vitaminenAvitaminose: gebrek aan vitaminenAitaminose komt in Europa vrij weinig voor vanwege de goede voeding die wij tot ons kunnen nemen. Toch kan er in sommige…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Vitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12, cobalamine, voor meer energie en concentratieVitamine B12 hebben we nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen, die hemoglobine bevatten die zorgen voor het transport…

Sputumcultuur (onderzoek) bij longgerelateerde aandoeningenSputumcultuur (onderzoek) bij longgerelateerde aandoeningenWanneer de patiënt een luchtweginfectie of een longgerelateerde aandoening heeft, produceren de longen een dikke, taaie…
Vitamine B5-tekort: symptomen, oorzaak en behandelingVitamine B5-tekort: symptomen, oorzaak en behandelingVitamine B5-deficiëntie is zeldzaam in het westen, aangezien het in veel voedingsmiddelen voorkomt. Vitamine B5-tekort s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/etiennevoss
  • http://nootriment.com/inositol-benefits
  • http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/vitamine-b8/
  • http://www.davitamon.nl/vitamines/vitamines/b8/
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/biotine.aspx
  • http://www.fitforme.nl/voedingsstoffen/vitamines/vitamine-b8
  • http://healthyeating.sfgate.com/vitamin-b8-food-sources-benefits-6117.html
  • http://www.naturafoundation.nl/monografie/Biotine.html
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/BartekSzewczyk
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.