Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht

Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht Hummus (hoemoes, houmous) is een zeer bekend gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar de laatste jaren is dit gezonde gerecht enorm in populariteit toegenomen in het westen. Dit wordt meestal gemaakt door het mengen van kikkererwten (garbanzobonen), tahini (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap, zeezout en rauwe knoflook. Zodra een persoon basis-hummus bereid heeft, kan hij fruit, groenten, kruiden, specerijen enzovoort toevoegen om de smaak aan te passen. Dit eenvoudig te maken gerecht is heerlijk, maar het is ook veelzijdig, bevat veel voedingsstoffen en is gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen. Dankzij de consumptie van hummus verbetert bijvoorbeeld de gezondheid van het haar en de spieren, vermindert het risico op het krijgen van bloedarmoede door ijzertekort en verbetert de spijsvertering.

Voedingsstoffen van hummus

Een portie zelfgemaakte hummus van 100 gram bevat volgens Dr. Axe de volgende voedingsstoffen:
  • 0,1 mg thiamine (6% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 0,2 mg koper (11% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 0,4 mg vitamine B6 (20% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 0,6 mg mangaan (28% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 1,1 mg zink (7% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 1,6 mg ijzer (9% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 110 mg fosfor (11% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 173 mg kalium (5% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 177 calorieën
  • 20,1 gram koolhydraten
  • 29 mg magnesium (7% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 4 gram vezels
  • 4,9 gram eiwit
  • 49 mg calcium (5% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 59 microgram folaat (15% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 7,9 mg vitamine C (13% van de aanbevolen dagelijkse inname)
  • 8,6 gram vet

Deze voedingsstoffen en -waarden zijn gebaseerd op het volgende recept: 79% kikkererwten, 10% citroensap, 5% sesamzaadjes, 5% olijfolie en 1% knoflook.

Allergieën

Hummus is glutenvrij, notenvrij en zuivelvrij. Als een persoon lijdt aan allergieën hiervoor, mag hij zonder probleem hummus consumeren. Omdat hummus in zoveel verschillende smaken beschikbaar is, is het mogelijk om een heleboel voedingsmiddelen te vervangen waarvoor de persoon allergisch is. Op deze manier verkleint hij het risico op het krijgen van een allergische reactie.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn goed voor de gezondheid. Kikkererwten die in hummus aanwezig zijn, bevatten veel antioxidanten. Het innemen van veel antioxidanten helpt de schade door oxidatieve stress in het lichaam te verminderen. Op deze manier krijgen mensen een algemeen betere gezondheid.

Bloedarmoede

Kikkererwten en tahini zijn ook goede bronnen van ijzer, hetgeen nodig is om zuurstof aan de rode bloedcellen af te geven. Wanneer een persoon een tekort aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie) heeft, ontstaat bloedarmoede. Door meer voedingsmiddelen met ijzer te consumeren, is het mogelijk om het ijzertekort te verhelpen. Verder zijn de vezels in hummus belangrijk voor de bloedgezondheid.

Bloedsuikerspiegel

Dankzij de voedingsstoffen in hummus is het mogelijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Hummus is rijk aan eiwitten, waardoor een persoon zich na consumptie van hummus langer vol voelt. Dit effect is ook bruikbaar om het hunkeren naar eten te bestrijden, waardoor een persoon mogelijk nog meer gewicht verliest.

Botten

Zowel kikkererwten als tahini bevatten ook calcium dat bijdraagt aan een goede botgezondheid. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die hun menopauze bereiken omdat hun botten calcium nodig hebben om osteoporose (verlies van botmassa met risico op botbreuken) te voorkomen. Ook zijn de vezels in hummus belangrijk voor het behoud van gezonde botten.

Cholesterol

Hummus is gemaakt van kikkererwten, ook wel bekend als garbanzobonen. Bonen hebben over het algemeen voedingsstoffen die helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. Het is altijd de beste optie om hummus thuis zelf te maken, aangezien supermarktvariëteiten vaak veel zout bezitten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zout verhogen de kans op een hart- en vaataandoening.

Gerecht

Gezonder voedsel

Hummus maakt deel uit van het zeer gezonde mediterrane dieet. Dit dieet bestaat uit kleinere porties vlees, meer groenten, veel hummus, zeevruchten en gezonde vetten zoals extra vergine olijfolie en noten. Door het eten van hummus krijgen mensen mogelijk sneller zin in gezonde voeding en zullen ze meer gezonde voedingsmiddelen uitproberen.

Vervanging van ongezond voedsel

Hummus voorkomt ook de gezondheidsrisico’s van andere voedingsmiddelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om hummus te gebruiken als vervanging voor mayonaise, wat eigenlijk vooral bestaat uit eieren en vet. Door hummus te mengen met bouillon of water, ontstaat een heerlijke saladedressing. Sommige mensen gebruiken zelfs een mengsel van hummus als een dipsaus voor rauwe groenten in plaats van een vettige dressing. Hummus is een veel gezonder alternatief.

Gewicht

Hummus wordt traditioneel gemaakt met sesamzaadboter (tahini) die een behoorlijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten bevat. Deze bieden eveneens gezondheidsvoordelen, zoals het bevorderen van gewichtsverlies en het verminderen van buikvet. Enkelvoudig onverzadigd vet is namelijk een populaire vervanger voor transvetten en meervoudig onverzadigde vetten die een gewichtstoename en een toename van buikvet veroorzaken.

Kanker

Een ander gezondheidsvoordeel van bonen in het algemeen zijn hun kankerpreventie-eigenschappen. Bonen (in bijv. hummus) bevatten drie verbindingen, met name saponinen, proteaseremmers en fytinezuur. Deze stoffen beschermen cellen tegen het soort schade dat kanker kan veroorzaken.

Ontsteking

Een aantal voedingsmiddelen helpen ontstekingen en ontstekingsaandoeningen zoals artritis (gewrichtsontsteking) verminderen. Hummus heeft knoflook, olijfolie en kikkererwten aan boord. Dit zijn allemaal bekende ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Door kikkererwten te consumeren, ontstaan bovendien minder snel bloedstolsels.

Spieren, huid

Hummus heeft een hoge hoeveelheid eiwitten. Eiwitten zijn een essentiële bouwsteen voor de gezondheid van de huid en de spieren, maar ook voor de botten en het bloed. Eiwitten bevinden zich in vlees, maar vegetariërs en veganisten zijn meestal op zoek naar allerlei manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hummus zit boordevol plantaardige eiwitten en vormt dan een uitstekende optie.

Spijsvertering

Dankzij de hoge vezelinhoud van hummus behoudt of verkrijgt een persoon een regelmatige spijsvertering en voorkomt hij constipatie. Het is een effectieve en smakelijke manier om meer vezels in de voeding te krijgen en vezels bieden daarnaast ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het helpen voorkomen van hartaandoeningen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koude voorgerechten uit Syrië en LibanonIn Syrië en Libanon maken voorgerechten of 'mezze' een belangrijk deel uit van de maaltijd. Tafels zijn vaak overladen m…
Is hummus/hoemoes gezond of ongezond en hoe maak ik het?Is hummus/hoemoes gezond of ongezond en hoe maak ik het?Hummus, ook wel hoemoes of houmous genoemd, is een eenvoudig, maar lekker gerecht dat zijn oorsprong kent in het gebied…
Is humus gezond?Is humus gezond?Humus is een pasta uit het Midden-Oosten dat gemaakt is uit gepureerde kikkererwten. Daarnaast wordt er knoflook en tahi…
Hummus, hoe maak je het en hoe presenteer je het?Hummus, hoe maak je het en hoe presenteer je het?We schrijven het als houmous, hoemoes, humus, hummes of hummus. Deze puree is populair en wordt te pas en te onpas toege…

Voordelen van rode kool voor de gezondheidVoordelen van rode kool voor de gezondheidRode kool behoort tot de Brassicaceae-familie. Rode kool is een veel gebruikt ingrediënt in Duitse maaltijden. Rode kool…
Mango: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mango'sMango: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van mango'sMango is een caloriearm fruit met veel gezondheidsvoordelen. Mango bezit veel vezels en is een geweldige bron van vitami…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ajale, Pixabay
  • Geraadpleegd op 9 januari 2019:
  • 12 Surprising Health Benefits Of Hummus That Make It Even More Irreplaceable, https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/12-surprising-health-benefits-hummus-that-make-even-more-irreplaceable.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Is Hummus Healthy? 8 Great Reasons to Eat More Hummus, https://www.healthline.com/nutrition/is-hummus-healthy
  • The health benefits of hummus you need to know!, https://www.the961.com/food/health-benefits-of-hummus
  • The nutritional benefits of hummus (SOL food of the month), http://www.solnutrition.com.au/blog/2016/02/nutritional-benefits-of-hummus/
  • What Is Hummus? 8 Reasons to Eat It Every Day!, https://draxe.com/what-is-hummus/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 31-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.