Hummus: Voordelen voor de gezondheid van dit gerecht
Hummus (hoemoes, houmous) is een zeer bekend gerecht in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar de laatste jaren is dit gezonde gerecht enorm in populariteit toegenomen in het westen. Dit wordt meestal gemaakt door het mengen van kikkererwten (garbanzobonen), tahini (gemalen sesamzaad), olijfolie, citroensap, zeezout en rauwe knoflook. Zodra een persoon basis-hummus bereid heeft, kan hij fruit, groenten, kruiden, specerijen enzovoort toevoegen om de smaak aan te passen. Dit eenvoudig te maken gerecht is heerlijk, maar het is ook veelzijdig, bevat veel voedingsstoffen en is gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen. Dankzij de consumptie van hummus verbetert bijvoorbeeld de gezondheid van het haar en de spieren, vermindert het risico op het krijgen van bloedarmoede door ijzertekort en verbetert de spijsvertering.
Voedingsstoffen van hummus
Een portie zelfgemaakte hummus van 100 gram bevat volgens Dr. Axe de volgende voedingsstoffen:
- 0,1 mg thiamine (6% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 0,2 mg koper (11% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 0,4 mg vitamine B6 (20% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 0,6 mg mangaan (28% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 1,1 mg zink (7% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 1,6 mg ijzer (9% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 110 mg fosfor (11% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 173 mg kalium (5% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 177 calorieën
- 20,1 gram koolhydraten
- 29 mg magnesium (7% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 4 gram vezels
- 4,9 gram eiwit
- 49 mg calcium (5% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 59 microgram folaat (15% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 7,9 mg vitamine C (13% van de aanbevolen dagelijkse inname)
- 8,6 gram vet
Deze voedingsstoffen en -waarden zijn gebaseerd op het volgende recept: 79% kikkererwten, 10% citroensap, 5% sesamzaadjes, 5%
olijfolie en 1% knoflook.
Allergieën
Hummus is glutenvrij, notenvrij en zuivelvrij. Als een persoon lijdt aan allergieën hiervoor, mag hij zonder probleem hummus consumeren. Omdat hummus in zoveel verschillende smaken beschikbaar is, is het mogelijk om een heleboel voedingsmiddelen te vervangen waarvoor de persoon allergisch is. Op deze manier verkleint hij het risico op het krijgen van een
allergische reactie.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn goed voor de gezondheid. Kikkererwten die in hummus aanwezig zijn, bevatten veel antioxidanten. Het innemen van veel antioxidanten helpt de schade door oxidatieve stress in het lichaam te verminderen. Op deze manier krijgen mensen een algemeen betere gezondheid.
Bloedarmoede
Kikkererwten en tahini zijn ook goede bronnen van ijzer, hetgeen nodig is om zuurstof aan de rode bloedcellen af te geven. Wanneer een persoon een
tekort aan ijzer in het bloed (ferriprieve anemie) heeft, ontstaat
bloedarmoede. Door meer voedingsmiddelen met ijzer te consumeren, is het mogelijk om het ijzertekort te verhelpen. Verder zijn de vezels in hummus belangrijk voor de bloedgezondheid.
Bloedsuikerspiegel
Dankzij de voedingsstoffen in hummus is het mogelijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Hummus is rijk aan eiwitten, waardoor een persoon zich na consumptie van hummus langer vol voelt. Dit effect is ook bruikbaar om het hunkeren naar eten te bestrijden, waardoor een persoon mogelijk nog meer gewicht verliest.
Botten
Zowel kikkererwten als tahini bevatten ook calcium dat bijdraagt aan een goede
botgezondheid. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die hun
menopauze bereiken omdat hun botten calcium nodig hebben om
osteoporose (verlies van botmassa met risico op
botbreuken) te voorkomen. Ook zijn de vezels in hummus belangrijk voor het behoud van gezonde botten.
Cholesterol
Hummus is gemaakt van kikkererwten, ook wel bekend als garbanzobonen. Bonen hebben over het algemeen voedingsstoffen die helpen om het
cholesterolgehalte te verlagen. Het is altijd de beste optie om hummus thuis zelf te maken, aangezien supermarktvariëteiten vaak veel zout bezitten. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan zout verhogen de kans op een
hart- en vaataandoening.
Gerecht
Gezonder voedsel
Hummus maakt deel uit van het zeer gezonde mediterrane dieet. Dit dieet bestaat uit kleinere porties vlees, meer groenten, veel hummus, zeevruchten en gezonde vetten zoals extra vergine olijfolie en noten. Door het eten van hummus krijgen mensen mogelijk sneller zin in
gezonde voeding en zullen ze meer gezonde voedingsmiddelen uitproberen.
Vervanging van ongezond voedsel
Hummus voorkomt ook de gezondheidsrisico’s van andere voedingsmiddelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om hummus te gebruiken als vervanging voor mayonaise, wat eigenlijk vooral bestaat uit
eieren en vet. Door hummus te mengen met bouillon of water, ontstaat een heerlijke saladedressing. Sommige mensen gebruiken zelfs een mengsel van hummus als een dipsaus voor rauwe groenten in plaats van een vettige dressing. Hummus is een veel gezonder alternatief.
Gewicht
Hummus wordt traditioneel gemaakt met sesamzaadboter (tahini) die een behoorlijke hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten bevat. Deze bieden eveneens gezondheidsvoordelen, zoals het bevorderen van
gewichtsverlies en het verminderen van
buikvet. Enkelvoudig onverzadigd vet is namelijk een populaire vervanger voor transvetten en meervoudig onverzadigde vetten die een
gewichtstoename en een toename van buikvet veroorzaken.
Kanker
Een ander gezondheidsvoordeel van bonen in het algemeen zijn hun kankerpreventie-eigenschappen. Bonen (in bijv. hummus) bevatten drie verbindingen, met name saponinen, proteaseremmers en fytinezuur. Deze stoffen beschermen cellen tegen het soort schade dat
kanker kan veroorzaken.
Ontsteking
Een aantal voedingsmiddelen helpen
ontstekingen en ontstekingsaandoeningen zoals
artritis (gewrichtsontsteking) verminderen. Hummus heeft
knoflook, olijfolie en kikkererwten aan boord. Dit zijn allemaal bekende ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Door kikkererwten te consumeren, ontstaan bovendien minder snel
bloedstolsels.
Spieren, huid
Hummus heeft een hoge hoeveelheid eiwitten. Eiwitten zijn een essentiële bouwsteen voor de gezondheid van de huid en de
spieren, maar ook voor de botten en het
bloed. Eiwitten bevinden zich in vlees, maar vegetariërs en veganisten zijn meestal op zoek naar allerlei manieren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hummus zit boordevol plantaardige eiwitten en vormt dan een uitstekende optie.
Spijsvertering
Dankzij de hoge vezelinhoud van hummus behoudt of verkrijgt een persoon een regelmatige spijsvertering en voorkomt hij
constipatie. Het is een effectieve en smakelijke manier om meer vezels in de voeding te krijgen en vezels bieden daarnaast ook andere gezondheidsvoordelen, zoals het helpen voorkomen van hartaandoeningen.
Lees verder