Voordelen van rode kool voor de gezondheid
Rode kool behoort tot de Brassicaceae-familie. Rode kool is een veel gebruikt ingrediënt in Duitse maaltijden. Rode kool kan zowel gekookt als rauw gegeten worden. Indien men rode kool rauw gebruikt is dit vaak in salades. In de winter wordt gekookte rode kool gegeten als bijgerecht bij wild. Rode kool kan zelfs als ingrediënt voor zuurkool dienen. Maar rode kool is niet alleen geliefd om zijn culinaire kwaliteiten. Er zijn meer redenen waarom je rode kool aan je voedingspatroon moet toevoegen.
Let op
Dit artikel is informatief bedoeld. Heb je vragen over je gezondheid dan is je behandelend arts je eerste aanspreekpunt.
Voedingsstoffen van rode kool
Rode kool is een sluitkool. Bij deze soort kool sluiten de bladen dicht opeen over het groeipunt. Zo wordt een stevige, zware rode kool gevormd. De rode kool kan rond of ovaal zijn. De kleur van de rode kool komt door de kleurstof cyanidine en kan variëren van diep rood tot purper. Sluitkolen zijn over het algemeen rijk aan vitamine C.
Voedingsinhoud van rode kool
Voedingsinhoud | per 100 gram rauw |
Energie | 31 kcal |
Koolhydraten | 7,4 g |
Voedingsvezels | 2,1 g |
Vet | 0,16 g |
Eiwit | 1,43 g |
Vitamine | Hoeveelheid per 100 gram rauw | % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) |
---|
Vitamine A | 56 μg | 8% |
Foliumzuur (B9) | 18,4 μg | 4,6% |
Vitamine C | 57 mg | 67,9% |
Vitamine K | 38,2 μg | 40,2% |
Mineralen | Hoeveelheid per 100 gram rauw | % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) |
---|
Calcium | 45,4 mg | 5% |
IJzer | 0,8 mg | 4% |
Magnesium | 16,4 mg | 5% |
Mangaan | 0,234 mg | 13% |
Fosfor | 30,4 mg | 4% |
Kalium | 243 mg | 5% |
Selenium | 0,6 μg | 1% |
Natrium | 27,4 mg | 1% |
Bron: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?qlookup=11112
Houdbaarheid van rode kool
Een verse rode kool heeft frisse bladeren. De bladeren van de rode kool moeten goed aansluiten. De kool voelt dus stevig aan als hij vers is. Als je de kool optilt moet hij zwaarder voelen dan je in eerste instantie zou verwachten. Rode kool van de koude grond is het hele jaar door te verkrijgen. Rode kool kan lang bewaard worden. Een hele rode kool is anderhalf tot twee maanden houdbaar op een koele (12-15°C), droge en donkere plaats. Als je de rode kool al gesneden hebt is hij in de koelkast afgedekt een paar dagen houdbaar.
Voordelen van rode kool voor de gezondheid
Verhoogt de botmineraaldichtheid
Een hoog gehalte aan belangrijke mineralen maakt rode kool een goede keuze om een goede botontwikkeling te garanderen. 100 gram rauwe rode kool bevat: calcium (5% ADH), magnesium (5% ADH), mangaan (13% ADH) en de essentiële mineralen fosfor (4% ADH) en zink (3% ADH). Ook zit rauwe rode kool vol met vitamine C (67,9% ADH). Na het koken van de rode kool neemt met name het vitamine C-gehalte af van 67,9% ADH naar 41% ADH. Vitamine C is belangrijk voor de synthese van collageen. Collageen is een soort lijm die ook een belangrijke bijdrage levert aan een optimale botgroei. Rode kool bevordert de mineraaldichtheid van het bot. Dit heeft een beschermende werking tegen diverse botaandoeningen.
Zorgt voor een goede ooggezondheid
Rode kool bevat veel vitamine A. 100 gram rauwe rode kool levert ruim 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine A per dag. Gekookte rode kool bevat nagenoeg geen vitamine A meer. Vitamine A is van belang om scherp te blijven zien. Daarnaast voorkomt vitamine A ook achteruitgang van de macula en de vorming van staar. Vitamine A is een belangrijke voedingsstof om je ogen gezond te houden. Dus indien je bewust meer rode kool eet voor de vitamine A kun je het best de rode kool rauw consumeren.
Ondersteunt een jeugdige uitstraling
Rode kool bevat veel voedingsstoffen die een gezonde, stralende huid met een jonge uitstraling bevorderen. De antioxidanten zorgen ervoor dat je wordt beschermd door schade door vrije radicalen. Daardoor zie je minder tekenen die bij de ouderdom horen: je huid blijft strak, fris en soepel uitzien. De ruime hoeveelheid vitamine A (8% van de ADH per 100 gram) die rauwe rode kool levert zorgt voor een gezonde huid. Ook bevordert het de vernieuwing van je huidcellen, bescherming tegen schade door zonlicht en zorgt vitamine A voor een elastische huid. Rode kool zit vol met zwavel. Deze stof is nodig bij het synthetiseren van keratine. Keratine is een eiwit dat nodig is voor de aanmaak van haar, nagels en huid. Dus indien je bewust meer rode kool eet voor de vitamine A kun je het best de rode kool rauw consumeren.
Beschermt tegen de ziekte van Alzheimer
De anthocyanen die overvloedig in rode kool aanwezig zijn zijn werkzaam tegen de plaque die de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Plaque wordt veroorzaakt doordat vetachtige stoffen zich vastzetten aan de binnenkant van bloedvaten. Anthocyanen samen met vitamine K (40,2% van de ADH bij 100 gram rauwe rode kool) hebben een positieve invloed op de hersenfunctie en beschermen tegen zenuwbeschadiging. De hoeveelheid vitamine K blijft na koken nagenoeg gelijk.
Aandachtspunten bij rode kool
Alhoewel er geen direct wetenschappelijk bewijs is, wordt zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven soms afgeraden rode kool te consumeren om koliek bij de baby te voorkomen. Indien je problemen met de schildklier hebt dien je met je behandelend arts te overleggen over de consumptie van rode kool. De zwavelverbindingen kunnen een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Verder wordt het afgeraden grote hoeveelheden rauwe rode kool te consumeren. Gebruik het bescheiden als bijgerecht of als topping.