Osteoporose: Verlies van botmassa met risico op botbreuken

Osteoporose: Verlies van botmassa met risico op botbreuken Bij osteoporose (osteoporosis, botontkalking) is er een tekort aan botweefsel, hoewel het aanwezige bot normaal van structuur is. Deze botziekte wordt gekenmerkt door een hogere snelheid van botafbraak dan botaanmaak. Door het verlies van botmassa is het risico op botbreuken aanzienlijk verhoogd bij patiënten met deze veel voorkomende aandoening. Behandeling omvat een gezonde levensstijl, supplementen, medicijnen, en in sommige gevallen chirurgie. Het risico op het ontwikkelen van osteoporose kan met bepaalde preventieve maatregelen worden verminderd.

Epidemiologie botontkalking: Vooral bij vrouwen

Osteoporose komt vooral voor bij vrouwen na de menopauze en bij ouderen (primaire osteoporose). Ongeveer één op de vier vrouwen boven de zestig jaar krijgt te maken met een fractuur. Aziatische en blanke mensen hebben een hoger risico op botontkalking. Vrouwen zijn doorgaans vaker getroffen door deze aandoening dan mannen.

Oorzaken: Minder productie en meer afbraak van botten

In het lichaam vindt continu een afbraak van oude botten door osteoclasten (botafbrekende cellen) plaats, terwijl osteoblasten (beenweefselvormende cellen) nieuwe botten aanmaken. Bij jongere mensen is de botproductie sneller dan de afbraak, wat leidt tot een toename van botmassa. In de vroege volwassenheid bereikt de botmassa zijn hoogtepunt. Bij veroudering neemt de botmassa sneller af dan de productie van nieuwe botmassa. Mensen met een hoge botmassa in hun jeugd hebben een grotere reserve bij veroudering, wat het risico op osteoporose vermindert.

Vormen van osteoporose

Primair

Primaire osteoporose ontstaat voornamelijk door veroudering, waarbij de botmassa afneemt zonder andere bekende oorzaken. Bij vrouwen versnelt de botontkalking vaak na de menopauze, door de afname van oestrogeen, wat leidt tot verminderde botmassa. Bij mannen treedt primaire osteoporose vaak op na de leeftijd van zeventig jaar.

Secundair

Secundaire osteoporose ontstaat als gevolg van andere medische aandoeningen of externe factoren. Bij mannen komt secundaire osteoporose vaker voor dan bij vrouwen, vaak door bijkomende medische oorzaken.

Alcoholmisbruik vormt een risicofactor voor osteoporose / Bron: Jarmoluk, PixabayAlcoholmisbruik vormt een risicofactor voor osteoporose / Bron: Jarmoluk, Pixabay

Risicofactoren voor primaire en secundaire osteoporose

Primair
Primair osteoporose kan worden beïnvloed door:
  • Menstruatiepatronen: Vrouwen die laat beginnen met menstrueren, langdurig geen menstruatie hebben of vroeg in de menopauze komen, hebben een verhoogd risico.
  • Familiegeschiedenis: Een familiale voorgeschiedenis van osteoporose verhoogt het risico.
  • Lichaamsbouw: Personen met een magere lichaamsbouw en een laag lichaamsgewicht hebben een verhoogd risico, vooral als ze geen artrose hebben.
  • Eetstoornissen: Patiënten met eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, hebben een verhoogd risico.
  • Calcium- en vitamine D-tekort: Een lage inname van calcium en vitamine D draagt bij aan de ontwikkeling van osteoporose.
  • Levensstijl: Een gebrek aan fysieke activiteit, roken, en alcoholmisbruik verhogen het risico.

Secundair

Aandoeningen
Secundaire osteoporose kan worden veroorzaakt door:

Hormonale factoren
Hormonale risicofactoren omvatten:

Immobilisatie
Langdurige immobilisatie door ziekte of andere factoren verhoogt het risico op osteoporose, omdat de botten niet worden belast en daardoor sneller kunnen afnemen in massa en sterkte.

Medicatie
Secundaire osteoporose kan ontstaan door het gebruik van bepaalde medicatie:
  • Glucocorticoïden: Langdurig gebruik van glucocorticoïden verhoogt het risico.
  • Anti-epileptica: Sommige anti-epileptica kunnen bijdragen aan botverlies.
  • Behandelingen voor hypothyreoïdie: Langdurige behandeling van een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) kan ook het risico verhogen.
  • Hormonale behandelingen: Behandelingen voor prostaatkanker of borstkanker kunnen botontkalking bevorderen.

Symptomen: Botbreuken en andere gevolgen

In een vroeg stadium van osteoporose zijn er meestal geen duidelijke symptomen. Vaak ontdekken patiënten pas dat ze osteoporose hebben nadat ze een fractuur hebben opgelopen. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:
  • Fracturen: Botbreuken, zoals een heupfractuur (gebroken heup), kunnen optreden zonder duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld bij bukken of hoesten.
  • Wervelfracturen: Compressiefracturen van de wervels leiden vaak tot rugpijn en kunnen zich uitbreiden naar de voorkant van het lichaam.
  • Verlies van lichaamslengte: Patiënten kunnen tot 15 cm in lengte verliezen.
  • Kyfose: Een toename van thoracale kyfose (achterwaartse kromming van de wervelkolom) kan leiden tot een gebogen houding.

Diagnose en onderzoeken

Om osteoporose te diagnosticeren, voert de arts de volgende onderzoeken uit:
  • Röntgenfoto: Een röntgenfoto kan worden gemaakt om botfracturen te identificeren, maar is niet ideaal voor het beoordelen van botmassa.
  • Botdichtheidsmeting: Een pijnloze botdichtheidsmeting is essentieel om botverlies te meten en het risico op toekomstige fracturen te voorspellen.
  • Secundaire oorzaken: Als de symptomen wijzen op een onderliggende aandoening, kan de arts aanvullend bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren.
  • Osteopenie: Indien de botdichtheid verminderd is maar nog niet laag genoeg voor een diagnose van osteoporose, kan osteopenie worden vastgesteld.

Talrijke medicijnen zijn inzetbaar bij botontkalking / Bron: Stevepb, PixabayTalrijke medicijnen zijn inzetbaar bij botontkalking / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling

Medicatie en supplementen
De behandeling van osteoporose omvat:
  • Calcium- en vitamine D-supplementen: Orale calciumsupplementen en vitamine D-supplementen helpen bij het ondersteunen van de botgezondheid.
  • Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals calcitonine, bisfosfonaten, en antioestrogenen, helpen de botafbraak te verminderen. Pijnstillers kunnen worden voorgeschreven voor pijnverlichting bij fracturen.
  • Regelmatige controles: De arts zal regelmatig de botdichtheid meten om te beoordelen of de behandeling effectief is.

Chirurgie

Chirurgie kan nodig zijn bij ernstige gevallen van osteoporose die gepaard gaan met invaliderende pijn door wervelfracturen. De chirurgische behandelingen kunnen omvatten:
  • Kyfoplastie: Bij een kyfoplastie wordt materiaal in de wervelkolom geplaatst om de hoogte van de wervels te herstellen en pijn te verlichten.
  • Spinale fusie: Deze techniek verbindt de botten van de ruggengraat om beweging te beperken en pijn te verminderen.

Prognose

De prognose voor osteoporose is doorgaans goed als de behandeling effectief is in het voorkomen van verdere fracturen. Het is echter niet mogelijk om wervels die al zijn ingestort weer te versterken.

Complicaties door verlies van botmassa

Osteoporose kan leiden tot ernstige complicaties door verzwakte botten:
  • Heupfracturen: Vooral ouderen met botontkalking lopen een verhoogd risico op heupfracturen, wat kan leiden tot een verhoogd sterfterisico binnen het eerste jaar na de verwonding.
  • Wervelfracturen: Fracturen van de wervels kunnen ernstige gevolgen hebben en leiden tot langdurige pijn en invaliditeit.
  • Gehoorverlies: Er is een verhoogd risico op gehoorverlies bij patiënten met osteoporose.

Preventie van osteoporose

Om osteoporose te voorkomen, is het belangrijk om al in de jeugd en volwassenheid voor een optimale botgezondheid te zorgen. Enkele preventieve maatregelen zijn:
  • Calcium- en vitamine D-inname: Zorg voor voldoende calcium (via zuivelproducten) en vitamine D (door blootstelling aan zonlicht).
  • Fysieke activiteit: Regelmatige lichaamsbeweging versterkt de botten en ondersteunt de algehele gezondheid.
  • Gezonde levensstijl: Volg een gezonde en gevarieerde voeding, vermijd roken en beperk alcoholconsumptie om de botgezondheid te bevorderen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseVrouwen en voeding: botontkalking en osteoporoseWaarom is het voor vrouwen belangrijk om voldoende kalk binnen te krijgen? Welke voedingsstoffen zijn verantwoordelijk v…
Oorzaken van osteoporose (botontkalking)Osteoporose (botontkalking) kan verschillende oorzaken hebben, die in dit artikel worden besproken. Wat zijn de risicofa…
Botontkalking: de behandeling van botontkalkingHeel veel mensen denken dat botontkalking alleen bij vrouwen voorkomt, krijgen mannen ook botontkalking. Vooral mensen v…
Voeding en ouderdom: osteoporoseOsteoporose is bij 75-plussers, en voornamelijk bij vrouwen, een veelvoorkomend probleem. Dit kan echter voorkomen worde…

Mediastinitis: Ontsteking van borstkasruimte tussen longenMediastinitis: Ontsteking van borstkasruimte tussen longenBij mediastinitis is de ruimte in de borstkas tussen de beide longen ontstoken. Het mediastinum, de ruimte die deze aand…
Overrijdende tenen, een afwijking aan de teenOverrijdende tenen, een afwijking aan de teenBij overrijdende tenen hebben een of meerdere tenen een afwijking. Hierbij is de teen zo gedraaid dat hij over de andere…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 25 maart 2017:
  • Osteoporosis bone loss raises risk of sudden hearing loss, http://www.belmarrahealth.com/osteoporosis-bone-loss-raises-risk-of-sudden-hearing-loss/
  • Geraadpleegd op 5 maart 2017:
  • 5.1 Osteoporose, Van Steenbergen, W. (2006). Handboek Medische Ziekteleer, Leuven/Den Haag: Uitgeverij Acco, ISBN: 9789033459610, digitaal boek dus paginanummer onbekend
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Osteoporose, https://www.uzleuven.be/nl/endocrinologie/osteoporose
  • OSTEOPOROSIS, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 561-565
  • Osteoporosis, https://medlineplus.gov/ency/article/000360.htm
  • Overview, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/home/ovc-20207808
  • Symptoms & Causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/dxc-20207860
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.