Pine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelen

Pine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelen Pine pollen, oftewel dennenpollen of grenenpollen: het is anno 2019 één van de nieuwste zogenaamde "superfoods". Dit natuurlijke voedingssupplement wordt vaak gebruikt door mannen die hun testerongehalte wat op willen krikken, of extra spiermassa willen opbouwen. Daarnaast zou het ook nog eens erg gezond zijn. Maar wat is het nou eigenlijk precies, wanneer gebruik je het, en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Wat is pine pollen?

Zoals de naam het al zegt, is pine pollen een stuifmeel; van naaldbomen om precies te zijn. Commercieel verkrijgbare pine pollen wordt gemaakt van het stuifmeel van de volgende boomsoorten:
 • Massonís den (Pinus massoniana)
 • Grove den / pijnboom (Pinus sylvestris)

Pine pollen is verkrijgbaar als poeder, capsules of tinctuur.

Pine pollen in de oudheid

Pine pollen wordt al duizenden jaren gebruikt als voedingssupplement en natuurlijk geneesmiddel. In een Italiaans onderzoek uit 2013 wordt het zelfs geïdentificeerd als onderdeel van een 2000 jaar oud geneesmiddel. In dit onderzoek werd de samenstelling van het betreffende geneesmiddel onderzocht.

Dat het al lang gebruikt wordt, weten we dus. Volgens oosterse geneeswijzen was het een goede remedie voor problemen met hart en bloedvaten, de luchtwegen en de geslachtsorganen. Ook zou het goed zijn als algemeen middel voor een verhoogde energie en ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Pine pollen als superfood: de gezondheidsvoordelen

Pine pollen wordt gezien als een echte superfood, en kan worden gebruikt ter ondersteuning bij een groot aantal gezondheidsklachten, waaronder:
  • Acne
  • Eczeem
  • Katers
  • Hartproblemen
  • Hoog cholesterolgehalte

Daarnaast worden er verschillende gezondheidsvoordelen aan pine pollen toegeschreven, zoals:
  • Stimuleert het immuunsysteem
  • Vertraagt veroudering
  • Vermindert vermoeidheid
  • Verhoogt het testosterongehalte

Er wordt anno 2019 steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van pine pollen op onze gezondheid, maar veel van de bovenstaande gezondheidsvoordelen zijn nog niet wetenschappelijk bewezen.

Hoger testosterongehalte

Pine pollen wordt vaak aangeprezen als het natuurlijke voedingssupplement met het hoogste gehalte aan natuurlijk testosteron. Om deze redenen wordt pine pollen vaak gebruikt door mannen voor het verhogen van het libido en het verbeteren van de seksuele prestaties. Daarnaast kan het extra testosteron in pine pollen ook helpen bij het opbouwen van spiermassa.

Voedingswaarde: een echte superfood

Doordat pine pollen zeer rijk is aan allerlei voedingsstoffen, wordt het door velen gezien als een echte superfood. Pine pollen bevat onder andere veel verschillende soorten fytonutriënten, vitaminen en mineralen die een bijdrage leveren aan de gezondheid. Het is een bijzonder rijke bron van vitamine A, bètacaroteen, vitamines B1, B2, B3 en B6, foliumzuur, vitamine D en vitamine E, en mineralen zoals calcium, koper, ijzer, mangaan, magnesium, molybdeen, fosfor, kalium, seleen, silicium, natrium en zink.

Mogelijke bijwerkingen

Pine pollen is over het algemeen veilig te gebruiken; bij sommige mensen kan het echter een allergische reactie veroorzaken. Daarom kan het verstandig zijn om vóór het gebruik van dit voedingssupplement je huisarts om advies te vragen.

Dosering voor poeder, capsules en tinctuur

Pine pollen is verkrijgbaar als poeder, capsules of als tinctuur. Al deze verschillende vormen hebben hun eigen dosering; let dus goed op de verpakking bij het gebruik van dit voedingssupplement! Als je twijfelt, raadpleeg dan je huisarts voordat je dit middel gebruikt.

Pine pollen is geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Omdat het echter natuurlijk testosteron bevat, is de aanbevolen dosering voor mannen hoger dan die voor vrouwen.

Over het algemeen gelden de volgende doseringen:
  • Poeder: 1/2 tot 1 theelepel per dag
  • Capsules: sterk afhankelijk van de inhoud van de pillen, over het algemeen 1-3 capsules per dag
  • Tinctuur: 1/2 of 1 pipet onder de tong druppelen, 1 of 2 maal daags
© 2019 - 2024 Somp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood: meer energie en beter slapenSuperfood: meer energie en beter slapenWat is superfood? Krijgen we meer energie door het eten van superfood? Slapen we beter door het eten van superfood? Welk…
Scutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergieScutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergieWie hooikoorts met een natuurlijk middel wil bestrijden kan ervoor kiezen een voedingssupplement op basis van Scutellari…
Wat is Lucuma poederWat is Lucuma poederLucuma poeder is nog niet algemeen bekend in Nederland. Dit is opmerkelijk gezien de smakelijke en bijzonder gezonde eig…
Wat is gezond eten? SuperfoodWat is gezond eten? SuperfoodGezond eten kan op verschillende manieren. Superfood is een term die is komen overwaaien vanuit Amerika. Wat is superfoo…

Patchouli (patchoeli): gezondheidsvoordelen & toepassingenPatchouli (patchoeli): gezondheidsvoordelen & toepassingenPatchouli, ook wel geschreven als 'patchoeli' (Pogostemon cablin) is een lid van de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), zoals…
Vergeet-mij-nietje: gezondheidsvoordelen, toepassing & groeiVergeet-mij-nietje: gezondheidsvoordelen, toepassing & groeiHet vergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica) is de bloem van trouw. In Nederland groeien zoín 8 verschillende soorten van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MonikaP, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_(geslacht)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Grove_den
 • https://www.verywellhealth.com/heallth-benefits-of-pine-pollen-4066991
 • https://www.healthline.com/health/pine-pollen
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3557061/
 • https://cosohealthandbeauty.com/blogs/news/pine-pollen-benefits-hormones
 • https://shop.davidwolfe.com/blogs/health/pine-pollen-aphrodisiac
 • https://superfoodleven.nl/pine-pollen-een-krachtige-mannelijke-superfood-en-een-explosie-van-voedingsstoffen/
 • https://www.pinepollensuperfoods.com/blog/how-to-select-the-best-pine-pollen-dosage
Somp (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.