Scutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergie

Scutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergie Wie hooikoorts met een natuurlijk middel wil bestrijden kan ervoor kiezen een voedingssupplement op basis van Scutellaria baicalensis te gebruiken. Scutellaria staat binnen de natuurgeneeskunde bekend als een krachtig antihistaminicum. Dit betekent dat het de allergische reactie die het lichaam geeft op pollen in de lucht blokkeert. Zodoende krijgt men geen last van vervelende hooikoortsklachten zoals jeuk in ogen en mond, veel niezen en de overmatige productie van snot. Scutellaria baicalensis is verkrijgbaar in capsules en tinctuur.

Scutellaria bij pollen in de lucht


Over scutellaria

Scutellaria - ook wel glidkruid genoemd - is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Wanneer je de aanduiding Scutellaria terugvindt op het etiket van een voedingssupplement dan gaat het doorgaans om Scutellaria baicalensis: één van de ruim tweehonderd planten uit de lipbloemenfamilie. Het plantje met paarse kelkvormige bloemen groeit vooral in China, Zuid-Korea, Mongolië en het oostelijke deel van Siberië in Rusland. Binnen de Chinese traditionele geneeskunde staat scutellaria bekend als één van de vijftig fundamentele kruiden. Het draagt daar de naam huángqín (黄芩). De wortel van de plant wordt ingezet voor onder meer de bestrijding van problemen met de luchtwegen, ontstekingen, hoge bloeddruk en slapeloosheid.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de wortel van de plant onder meer de flavonoïden wogonine, norwogonine, oroxyline A en baicaleïne en het plantensterol β-sitosterol bevat. Deze componenten worden in verband gebracht met diverse gezondheidsvoordelen. Zo wordt scutellaria gebruikt om de luchtwegen te wapenen tegen contact met pollen maar wordt het ook meer algemeen gebruikt ter bevordering van het immuunsysteem (Zhao et al, 2016).

Gebruik van scutellaria bij pollen in de lucht

Het voorjaar en de zomer zijn voor veel mensen de meest aangename delen van het jaar vanwege de warmere temperatuur en het hoge aantal zonuren. Het kan echter vervelend zijn wanneer je gedurende deze periode geplaagd wordt door hooikoorts. Hooikoorts of allergie voor pollen kan zorgen voor jeuk in de ogen en mond, huiduitslag, benauwdheid, veel niezen en andere verkoudheids-achtige symptomen. Bij hooikoorts is er vaak sprake van een allergie voor de pollen van één of meer planten of bomen zoals berk, eik, reukgras, smalle weegbree, zwenkgras, ambrosia of ganzevoet. Als je wilt weten voor welk type pollen je precies allergisch bent dan kun je eenvoudig een thuistest doen. Als je dan het hooikoortsnieuws in de gaten houdt weet je precies wanneer je risico loopt op het ervaren van hooikoortsklachten. Spelen de hooikoortssymptomen op dan kun je deze bestrijden met een breed scala aan medicijnen die zowel met als zonder recept te krijgen zijn. Er zijn echter mensen die een voorkeur hebben voor een natuurlijk middel boven een medicament. In dat geval kan een voedingssupplement op basis van scutellaria uitkomst bieden.

Scutellaria wordt binnen de natuurgeneeskunde beschouwd als een natuurlijk antihistaminicum, oftewel een stof die allergische reacties onderdrukt door het blokkeren van de werking van het lichaamseigen histamine dat normaal voor de allergische reactie zorgt. Histamine is een organische verbinding die vrijkomt wanneer het lichaam in aanraking komt met een allergeen: een stof waar men allergisch of overgevoelig voor is. Dit zorgt voor een reactie in de vorm van bijvoorbeeld jeuk, uitslag of de overmatige aanmaak van snot. Het is precies dit type reactie dat ontstaat wanneer iemand met hooikoorts in contact komt met pollen. Een antihistaminicum kan in dat geval soelaas bieden en ervoor zorgen dat de allergische reactie geblokkeerd wordt.

Naast dat scutellaria binnen de natuurgeneeskunde wordt ingezet tegen allergische reacties door hooikoorts wordt het ook gebruikt als middel tegen andere soorten allergieën. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van de flavonoïden en plantensterolen in scutellaria wordt het ook gezien als effectief middel tegen huidaandoeningen zoals eczeem.

Hoe gebruik je scutellaria?

Voedingssupplementen op basis van scutellaria zijn zowel in capsulevorm als tinctuur verkrijgbaar. Capsules kunnen bij de maaltijd met een glas water ingenomen worden. Voor de aanbevolen dagelijkse dosis is het belangrijk de bijsluiter te volgen. Kies je voor gebruik van tinctuur dan kun je het op de verpakking vermelde aantal druppels toevoegen aan een glas water of sap en dit zo opdrinken. De werking verschilt niet van die van capsules maar voor wie niet houdt van het doorslikken van pillen is het fijner om een tinctuur te gebruiken.

Verkrijgbaarheid

Voedingssupplementen op basis van Scutellaria baicalensis zijn verkrijgbaar bij diverse natuurwinkels en (online) drogisterijen. Scutellaria baicalensis in capsulevorm is onder meer verkrijgbaar van de merken All in One, Golden Naturals, Solgar, NOW, Vitotaal en New Care. In tinctuur is het onder meer verkrijgbaar van de merken Natura Sanat, Pigge en Groene Os. Soms vind je het onder de Engelse benaming scullcap. In natuurwinkels wordt het ook wel onder de Chinese naam verkocht.

Van het merk New Care is ook het product Scutellaria Complex verkrijgbaar. Dit is een voedingssupplement dat dient ter ondersteuning van het immuunsysteem en tevens onder meer vitamine A, C en E, ogentroost, ginko biloba, luteïne en carotenoïden complex bevat.

Lees verder

© 2018 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Artrose en het gebruik van Scutellaria en Acacia catechuUit onderzoeken blijkt dat een combinatie van 2 planten Scutellaria baicalensis en Acacia catechu pijnstillend en ontste…
Last van hooikoortsLast van hooikoortsMeer dan een miljoen mensen in Nederland heeft last van hooikoorts. De gevolgen zijn: niezen, tranende ogen en een loopn…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…

Zeoliet: mineraal geschikt om te detoxenZeoliet: mineraal geschikt om te detoxenZeoliet is een mineraal dat erg geschikt is om te gebruiken in een detoxkuur. Zeolieten hebben een sterk negatieve landi…
Lavendel: mooi, geurend en geneeskrachtigLavendel: mooi, geurend en geneeskrachtigLavendel is zon plant/kruid welke menigeen maar voor lief neemt. Het is zo gewoon met die leuke paarse bloemetjes en so…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tom Hilton, Flickr (CC BY-2.0)
  • https://degroeneos.nl/glidkruid-scutellaria-baicalensis/
  • https://examine.com/supplements/scutellaria-baicalensis/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031759/
  • http://advances.sciencemag.org/content/2/4/e1501780 (Zhao et al, 2016).

Reageer op het artikel "Scutellaria: natuurlijk middel bij hooikoorts en allergie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Alexander Tigges, 21-04-2020 10:20 #3
Ik heb Scutellaria 2000mg via de drogist gekocht voor mijn hooikoortsproblemen. Na 10 dagen verergerden de hooikoortsaanvallen eerder dan dat ze afnamen.Dokter gebeld, die heeft Avamys en Livocab voorgeschreven. Houd mij voorlopig aan dit medisch advies. Vraag: heeft het zin, is het nadelig daarnaast die Scutellaria 2000 te blijven slikken?

Vera van Hilten-Vermeulen, 25-09-2019 00:08 #2
Ik heb 8 jaar last van een glutenintolerantie en een histamine overschot. Als ik flink beweeg krijg ik het warm en kom onder de rode jeukende vlekken te zitten. Ik heb dao enzym een poosje geslikt maar dat hielp niet.
Wat kunt u mij adviseren. Hartelijk dank voor het advies.

Sonja, 29-04-2019 18:39 #1
Is het de bedoeling dat je de capsules iedere dag slikt.ook bij dagen waarop het regent.of moet je de weerstand opbouwen?

Infoteur: Dessal
Laatste update: 19-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Alternatieve geneesmiddelen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!