Grapefruit: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde grapefruit

Grapefruit: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde grapefruit De grapefruit is een kruising tussen een sinaasappel en een pomelo. De grapefruit biedt veel gezondheidsvoordelen voor de huid, bloeddruk, hartgezondheid en ziektepreventie. Grapefruits worden ook toegepast in vermageringsdiëten, vanwege de vermeende bevorderende werking op de stofwisseling en vetverbranding. Dit wordt echter niet ondersteunt door wetenschappelijk bewijs. Grapefruit heeft een uitstekende voedingswaarde en bevat veel vitamine C. Bewaar grapefruit op een koele, droge plaats, uit de buurt van zonlicht. Kies een grapefruit die zwaar is en vol sap zit en een beetje zacht voelt als je er een beetje in knijpt.
Grapefruit / Bron: (Aleph), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Grapefruit / Bron: (Aleph), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Wat is grapefruit?

De grapefruit (Citrus ×paradisi) is een subtropische citrusboom die bekend staat om zijn relatief grote zure tot halfzoete, enigszins bittere vrucht. Grapefruit is een citrushybride afkomstig uit Barbados als een toevallig kruising tussen twee geïntroduceerde soorten - zoete sinaasappel (C. sinensis) en pomelo (C. maxima), die beide in de zeventiende eeuw uit Azië werden geïntroduceerd.

De groenblijvende grapefruitbomen groeien meestal tot ongeveer 5-6 meter hoog, hoewel ze 13-15 meter kunnen bereiken. De bladeren zijn glanzend, donkergroen, lang (tot 15 centimeter) en dun. Er verschijnen 5 cm grote witte bloemen met vier bloemblaadjes. De vrucht is geeloranje met over het algemeen een afgeplatte bolvormige vorm; het varieert in diameter van 10-15 cm. Het vruchtvlees is gesegmenteerd en variërend in kleur, afhankelijk van de cultivars, waaronder witte, roze en rode met verschillende mate van zoetheid (in het algemeen zijn de rodere variëteiten het zoetst).

De smaak van grapefruit varieert / Bron: GerDukes, PixabayDe smaak van grapefruit varieert / Bron: GerDukes, Pixabay

Soorten grapefruit

Grapefruit is er in veel verschillende soorten. De meest populaire variëteiten die momenteel worden geteeld, zijn rode, witte en roze grapefruits, verwijzend naar de kleur van her vruchtvlees. De smaak van de verschillende soorten grapefruit varieert van zeer zuur en enigszins zuur, tot zoet en bitter. Grapefruitmercaptan, een zwavelhoudende terpeen, is een van de stoffen die een sterke invloed heeft op de smaak en geur van grapefruit.

Voedingswaarde van grapefruits

Vitaminen en mineralen

Per 100 gram grapefruit:

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A1,150 IU
Vitamine B10,04 mg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,03 mg
Vitamine B11 (foliumzuur)15 mcg
Vitamine B12-
Vitamine C45 mg
Vitamine D-
Natrium-
Kalium180 mg
Calcium10 mg
Fosfor22 mg
IJzer0,1 mg
Magnesium9 mg
Koper0,06 mg
Zink0,17 mg

Grapefruits aan een boom / Bron: Lipsio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Grapefruits aan een boom / Bron: Lipsio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Grapefruits zijn rijk aan vitamine C

Grapefruit is een uitstekende bron van vitamine C, een vitamine die het immuunsysteem ondersteunt. Vitamine C-rijk voedsel zoals grapefruit kan helpen om verkoudheidssymptomen of de ernst van verkoudheidsverschijnselen te verminderen; vitamine C gaat verkoudheid (alsook griep) tegen. Vitamine C voorkomt ook de schade door vrije radicalen die ontstekingen veroorzaakt en het wordt daarom geassocieerd met een verminderde ernst van ontstekingsaandoeningen, zoals astma, osteoartritis (een vorm van artrose) en reumatoïde artritis. Aangezien vrije radicalen cholesterol kunnen laten oxideren wat tot plaques kan leiden die kunnen scheuren, waardoor hartaanvallen of beroertes kunnen ontstaan, is vitamine C gunstig voor het bevorderen van de cardiovasculaire gezondheid. Vanwege de vele voordelen van vitamine C voor de gezondheid, is het niet verrassend dat onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van groenten en fruit met een hoog gehalte aan deze voedingsstof gepaard gaat met een verminderd risico op overlijden door allerlei oorzaken, waaronder hartaandoeningen, beroertes en kanker.

Lycopeen in grapefruit heeft een sterk antioxiderend effect heeft. / Bron: Ancelin, PixabayLycopeen in grapefruit heeft een sterk antioxiderend effect heeft. / Bron: Ancelin, Pixabay

Grapefruit bevat het antioxiderende lycopeen

De rijke roze en rode kleuren van grapefruit zijn te danken aan lycopeen, een carotenoïde fytonutriënt. Lycopeen wordt alleen aangetroffen in roze en rode grapefruit. Witte grapefruit bevat deze carotenoïde. Lycopeen lijkt antikanker eigenschappen te hebben. Van alle gangbare carotenoïden in voeding beschikt lycopeen over de grootste capaciteit om zuurstofvrije radicalen te bestrijden, wat stoffen zijn die de cellen kunnen beschadigen. Het regelmatig eten van lycopeenrijk voedsel, zoals roze grapefruit, kan het risico van een man op het ontwikkelen van prostaatkanker aanzienlijk verminderen.

Gezondheidsvoordelen van grapefruit

Grapefruits kennen veel gezondheidsvoordelen.

Beroerte

Het eten van grotere hoeveelheden flavonoïde kan het risico op ischemische beroerte bij zowel mannen als vrouwen verlagen. Flavonoïden zijn verbindingen die worden aangetroffen in citrusvruchten zoals sinaasappels en grapefruit. Het risico op ischemische beroerte ligt 19 procent lager bij degenen die de hoogste hoeveelheden citrusvruchten eten dan bij die personen die de laagste hoeveelheden consumeren.

Grapefruit goed voor de bloeddruk / Bron: Kurhan/ShutterstockGrapefruit goed voor de bloeddruk / Bron: Kurhan/Shutterstock

Bloeddruk en gezondheid van het hart

De krachtige combinatie van voedingsstoffen in een grapefruit, zoals vezels, kalium, lycopeen, vitamine C en choline, helpen allemaal om een ​​gezond hart te behouden. Degenen die 4069 milligram kalium per dag consumeren, hebben een 49 procent lager risico op overlijden door ischemische hartziekte (hartklachten die ontstaan doordat de bloedtoevoer naar de hartspier zelf onvoldoende is), vergeleken met degenen die minder kalium binnenkrijgen. Een gemiddelde grapefruit bevat 139 mg kalium. Grapefruit is een uitstekende optie om de dagelijkse inname van kalium te helpen verhogen. Een verhoogde kaliuminname is ook belangrijk voor het verlagen van de bloeddruk omdat het de bloedvaten verwijdt.

Bestrijden van kanker

Grapefruit is een rijke bron van antioxidanten, zoals vitamine C. Deze kunnen helpen bij het bestrijden van de vorming van vrije radicalen waarvan bekend is dat ze kanker veroorzaken. De inname van lycopeen is in verschillende onderzoeken in verband gebracht met een verminderd risico op prostaatkanker.

Grapefruits gaan obstipatie tegen / Bron: Auntmasako, PixabayGrapefruits gaan obstipatie tegen / Bron: Auntmasako, Pixabay

Obstipatie voorkomen

Vanwege het hoge water- en vezelgehalte is grapefruit een prima fruitsoort om obstipatie te voorkomen en het bevorderen van een regelmatige stoelgang en een gezond spijsverteringsstelsel.

Hydratatie

Grapefruit bestaat voor 91 procent uit water. Dit maakt het een van de meest hydraterende vruchten die er zijn. Grapefruit zit ook vol met elektrolyten en als tussendoortje kan het goed helpen om uitdroging te voorkomen.

Huid

De antioxidant vitamine C kan helpen om huidbeschadiging door de zon te bestrijden, rimpels te verminderen en de algehele huidtextuur te verbeteren wanneer deze in voedsel wordt gegeten of op de huid wordt aangebracht. Vitamine C speelt een vitale rol bij de vorming van collageen, het belangrijkste ondersteuningssysteem van de huid. Collageen heeft een bindende functie en zorgt ervoor dat huidweefsel bij elkaar wordt gehouden. Voldoende drinken en vitamine A zijn ook cruciaal voor een gezond uitziende huid. Grapefruit biedt beide.

Preventie van astma

Het risico op het ontwikkelen van astma is lager bij mensen die veel van bepaalde voedingsstoffen consumeren. Een van deze voedingsstoffen is vitamine C, onder meer te vinden in grapefruit.

Grapefruitsap kan nierstenen voorkomen

Als je het risico op calciumoxalaat nierstenen wilt verminderen, dan is het verstandig om grapefruitsap te drinken. Als je dagelijks 1/2 tot 1 liter grapefruit, appelsap of sinaasappelsap drinkt, dan zal de urinaire pH-waarde en citroenzuuruitscheiding toenemen, waardoor je risico op de vorming van calciumoxalaatstenen aanzienlijk daalt.

Grapefruit verwerken in je voeding / Bron: StockSnap, PixabayGrapefruit verwerken in je voeding / Bron: StockSnap, Pixabay

Grapefruit eten

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je de juiste hoeveelheid grapefruit binnenkrijgt via voeding. Voeg wat grapefruitschijfjes toe aan een salade die je nuttigt tijdens de lunch of het avondeten. Maak je eigen grapefruitsap om er zeker van te zijn dat er geen toegevoegde conserveringsmiddelen of zoetstoffen in aanwezig zijn. Voeg grapefruit toe aan je smoothie.

Risico's en bijwerkingen van grapefruit

Medicijnen

Vermijd het eten van grapefruit bij het nemen van bepaalde medicijnen, omdat het een enzymbindend vermogen heeft. Dit betekent dat het medicijn sneller dan normaal van de darmen in de bloedbaan kan komen. In veel gevallen kunnen deze hogere niveaus van medicatie gevaarlijk zijn. Statinen (cholostorolverlagende geneesmiddelen), calciumantagonisten en bepaalde medicijnen voor psychiatrische stoornissen zijn enkele van de medicijnen waarbij je beter geen grapefruit kunt nemen.

Nieren

Mensen met een nierontsteking moeten ook voorzichtig zijn bij het consumeren van grapefruit. Te veel kalium kan schadelijk zijn voor mensen van wie de nieren niet goed functioneren. Als je nieren niet in staat zijn om overtollig kalium uit het bloed te verwijderen, kan dit dodelijk zijn.

Reflux

Degenen met gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) kunnen een toename van symptomen zoals brandend maagzuur en oprispingen ervaren bij het consumeren van grapefruit, omdat het zeer zuur is. Individuele reacties variëren echter.

Barbados / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Barbados / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Geschiedenis

Grapefruits hebben een vrij recente geschiedenis, gecultiveerd in Barbados in de 18e eeuw. Veel botanici denken dat de grapefruit het resultaat was van een natuurlijke kruising die plaatsvond tussen de sinaasappel en de pomelo, een citrusfruit dat in de 17e eeuw vanuit Indonesië naar Barbados werd gebracht. Het fruit kreeg de naam grapefruit in 1814 in Jamaica, een naam die weerspiegelt hoe het wordt gerangschikt als het groeit - hangend in trossen net als druiven.

Grapefruitbomen werden in het begin van de 19e eeuw in Florida (Verenigde Staten) geplant, hoewel ze pas later in de 20e eeuw een levensvatbaar commercieel gewas werden. Florida is nog steeds een belangrijke producent van grapefruits, net als de staten Californië, Arizona en Texas. Andere landen die grapefruit commercieel produceren, zijn Israël, China, Mexico, Zuid-Afrika en Brazilië.

Verschillende varianten grapefruit / Bron: ExplorerBob, PixabayVerschillende varianten grapefruit / Bron: ExplorerBob, Pixabay

Selecteren en bewaren van grapefruit

Een goede grapefruit hoeft niet perfect van kleur te zijn. Verkleuring van de schil, butsen of andere onregelmatigheden kunnen het uiterlijk van een grapefruit veranderen, maar ze hebben geen invloed op de smaak of textuur. Tekenen van verval omvatten een te zachte plek in de vrucht. Deze vormen van bederf vertalen zich meestal in een slechtere smaak. De vruchten moeten zwaar zijn voor hun grootte, omdat dit meestal aangeeft dat ze een dunne schil hebben en dus een hogere concentratie sappig vruchtvlees. Grapefruit moet stevig zijn en toch licht veerkrachtig wanneer zachte druk wordt uitgeoefend. Terwijl gekoelde grapefruits vaak geen geur hebben, moeten grapefruits die op kamertemperatuur worden bewaard een subtiel zoet aroma hebben. Grapefruits kunnen het hele jaar door in de winkel worden gekocht.

Bewaar grapefruits op kamertemperatuur, uit de buurt van direct zonlicht. Omdat grapefruits sappiger zijn als ze iets warmer dan koel zijn, kun je ze het beste op kamertemperatuur bewaren als je van plan bent ze binnen een week na aankoop te consumeren. Als je ze in deze periode niet zult gebruiken, bewaar ze dan in de koelkast zodat ze twee tot drie weken vers blijven.

Productie

China is de grootste producent van grapefruit, gevolgd door de Verenigde Staten en Mexico.

Producenten van grapefruit

Legenda
A. China
B. Verenigde Staten
C. Mexico

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met grapefruit of grapefruitsapKun je afvallen met grapefruit? Dat grapefruit erg gezond is weten we allemaal wel. Het is immers een vrucht en er zitte…
Hoe gezond is de grapefruit?Hoe gezond is de grapefruit?Grapefruit is niet meer weg te denken uit al het fruit waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Toch krijgt grapefruit minde…
Grapefruit tegen overgewicht en diabetes?Fruit is gezond voor ons, dat weten we allemaal. Alleen het ene fruit meer goed voor je lichaam dan het ander. Ben jij e…
Het nieuwe grapefruit dieetHet nieuwe grapefruit dieetDat groenten en fruit kunnen helpen bij afvallen is geen nieuws, ze bevatten immers veel voedingsstoffen en weinig calor…

Voedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderenVoedingsmiddelen die slaap (duur en kwaliteit) bevorderenCirca één op de drie volwassenen heeft slaapproblemen. Slaap beïnvloedt elk aspect van gezondheid. Een chronisch tekort…
Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ExplorerBob, Pixabay
  • https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit#section2
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-grapefruit.html
  • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=25
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/280882.php
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Grapefruit
  • Afbeelding bron 1: (Aleph), Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • Afbeelding bron 2: GerDukes, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Lipsio, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Ancelin, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Kurhan/Shutterstock
  • Afbeelding bron 6: Auntmasako, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: StockSnap, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 9: ExplorerBob, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.