Afvallen met grapefruit of grapefruitsap

Kun je afvallen met grapefruit? Dat grapefruit erg gezond is weten we allemaal wel. Het is immers een vrucht en er zitten veel verschillende vitamines in. Grapefruit wordt vaak genoemd als het gaat om afvallen, maar is dit echt zo? En moet je dan grapefruit zelf eten of kiezen voor grapefruitsap? Hoe zit dit eigenlijk allemaal?

Grapefruit

De grapefruit is een fruit afkomstig uit Jamaica. Het is toen ontstaan uit een kruising van de pompelmoes en de sinaasappel. De vrucht kan een wat bittere smaak hebben, maar heeft tegelijkertijd ook een lekkere, zure smaak. Al sinds de jaren 30 is de grapefruit in Hollywood bijzonder populair om af te vallen.

Afvallen met grapefruit

In Amerika is door het Scripps Clinic een onderzoek gedaan naar grapefruit en het verliezen van vet. Er werden voor dit onderzoek honderd mensen gebruikt die gemiddeld 98 kilo wogen. Deze mensen werden verdeeld in drie groepen. De ene groep kreeg een aangepast, gezond dieet. De tweede groep kreeg hetzelfde eetpatroon voorgeschoteld, maar dan met iedere dag een halve grapefruit. De laatste groep had hetzelfde eetpatroon, maar dronk elke dag een glas vers grapefruitsap. Na vier weken bleken de groepen die extra grapefruit kregen, gemiddeld ongeveer een kilo méér kwijt waren dan de mensen die geen grapefruit hadden gegeten of gedronken.

Hoe kan dit?

Grapefruit helpt met de spijsvertering en zit bomvol goede antioxidanten en vezels. Dit heeft een positieve werking voor iedereen die wilt afvallen. Er zit een stofje in de grapefruit die kan aanzetten tot meer vetverbranding en dit helpt dus om meer kilo’s kwijt te raken.

Hoe veel grapefruit eten?

Waar je rekening mee moet houden, is dat grapefruit helpt bij het detoxen van de lever. Je moet om deze reden niet te lang grapefruit achter elkaar eten. Doe je dat wel, dan kan dit een negatieve werking hebben voor je lever. Wil je toch dagelijks grapefruit eten doe dit dan niet langer dan zo’n twee weken. Daarna kun je eventueel een paar keer per week grapefruit eten. Hetzelfde geldt voor grapefruitsap.

Grapefruit en medicatie

Wanneer je medicatie gebruikt, is het mogelijk dat het effect van de medicatie ongedaan wordt gemaakt door de grapefruit. Lees dus altijd goed de bijsluiter van je medicatie of je wel grapefruit mag eten. Twijfel je? Raadpleeg dan je huisarts.

Sap

Wil je de grapefruit niet eten, maar gebruik maken van het sap, kies dan altijd voor vers grapefruitsap. Pers het bij voorkeur zelf. Veel sapjes in de winkel bevatten ontzettend veel suiker en zijn daardoor helemaal niet zo goed voor je.

Grapefruit-dieet

Er bestaat een speciaal dieet dat het grapefruit-dieet wordt genoemd. Het kan je inderdaad helpen om af te vallen, maar let goed op dat dit een crashdieet is. Dit houdt in dat je te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt en hierdoor is de kans groter dat de overtollige kilo's er later weer bij komen. Wanneer je op een gezonde en verantwoorde manier wilt afvallen, kun je dit dieet beter niet volgen.

Wondermiddel?

Grapefruit kan absoluut helpen om af te vallen, maar dan moet je er zelf ook wel wat voor doen. Wanneer je niet gezond eet of niet voldoende beweegt, zal het eten van grapefruit of het drinken van grapefruitsap ook niet helpen. Het beste effect zul je toch echt zien wanneer je goed eet en flink beweegt. Voorkom suikers, zout en ongezonde vetten en beweeg iedere dag minstens een halfuur.

Lees verder

© 2014 - 2020 Writingsuus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Het nieuwe grapefruit dieetHet nieuwe grapefruit dieetDat groenten en fruit kunnen helpen bij afvallen is geen nieuws, ze bevatten immers veel voedingsstoffen en weinig calor…
Hoe gezond is de grapefruit?Hoe gezond is de grapefruit?Grapefruit is niet meer weg te denken uit al het fruit waar we dagelijks uit kunnen kiezen. Toch krijgt grapefruit minde…
Grapefruit tegen overgewicht en diabetes?Fruit is gezond voor ons, dat weten we allemaal. Alleen het ene fruit meer goed voor je lichaam dan het ander. Ben jij e…
Mijn kijk op het ziekenhuisdieet: de voor- en nadelenmijn kijk opMijn kijk op het ziekenhuisdieet: de voor- en nadelenJe wilt snel wat kilootjes afvallen en gaat het ziekenhuisdieet volgen. Je kunt hiermee wel 5 kilo afvallen in 5 dagen t…

Dieet zonder honger: FormafastDieet zonder honger: FormafastTijdens een dieet is je grootste tegenstander meestal de honger die onvermijdelijk hoort bij het verminderen van de inna…
Gedragingen die overgewicht veroorzakenGedragingen die overgewicht veroorzakenVoeding is de brandstof voor je lichaam. Er is sprake van overgewicht wanneer het lichaam door voeding meer energie binn…
Bronnen en referenties
  • http://www.crash-dieet.org/blog/grapefruit-helpt-bij-overgewicht/
  • http://www.aankomen-afvallen.nl/artikel/dieet-artikelen/grapefruit-helpt-bij-gewichtsverlies/
  • http://www.healthylives.nl/nieuws/afvallen-met-grapefruit
  • http://www.ergogenics.org/hoe-grapefruits-helpen-bij-afslanken.html

Reageer op het artikel "Afvallen met grapefruit of grapefruitsap"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Dorina, 13-02-2016 16:29 #1
Ik ben een suiker patiënt, mag ik pompelmoes eten?

Infoteur: Writingsuus
Laatste update: 25-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Dieet
Special: Afvallen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!