Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten

Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten Pruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abrikozen en nectarines behoren tot deze familie. De vruchten bestaan in diverse kleuren en vormen met meer dan tweeduizend verschillende soorten. Pruimen zijn grofweg verdeeld in drie groepen: Europees-Aziatisch (Prunus domestica), Japans (Prunus salicina) en Damson (Prunus insititia). China is de toonaangevende oogster van pruimen, gevolgd door de Verenigde Staten, Servië en Roemenië. Verse, gedroogde of ingeblikte pruimen zijn beschikbaar. Deze fruitsoort zit boordevol essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Ze zijn daarom goed voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de botgezondheid en de bloedsomloop.

Voedingsstoffen in pruimen

Pruimen zijn voedzame vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ze bevatten een breed scala aan vitamines en mineralen die bijdragen aan een goede gezondheid. Pruimen zijn een rijke bron van de volgende voedingsstoffen:
  • Vitaminen en mineralen: Pruimen bevatten essentiële vitamines zoals vitamine A, vitamine C (ascorbinezuur), foliumzuur en vitamine K (fylloquinon). Ze zijn ook een goede bron van de B-vitaminen: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6, en vitamine E (alfa-tocoferol). Mineralen die in pruimen aanwezig zijn, omvatten kalium, fluoride, fosfor, magnesium, ijzer, calcium en zink.
  • Pruimen zijn ook rijk aan antioxidanten zoals anthocyaninen en polyfenolen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam en daardoor bijdragen aan de bescherming van cellen tegen schade.
  • Bovendien bevatten pruimen voedingsvezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Behandeling van haaruitval en bevordering van haargroei

Pruimen kunnen bijdragen aan het verminderen van haaruitval en het bevorderen van haargroei. Ze bevatten een aanzienlijke hoeveelheid ijzer en vitamine C, wat de bloedsomloop bevordert en de opname van ijzer in het lichaam optimaliseert. Dit kan helpen bij het versterken van het haar en het bevorderen van een gezonde haargroei. Mensen die op zoek zijn naar manieren om hun haar dikker en sterker te maken, kunnen baat hebben bij het opnemen van pruimen in hun dieet.

Dankzij pruimen is het mogelijk om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Dankzij pruimen is het mogelijk om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Behandeling van obesitas

Pruimenextracten kunnen nuttig zijn voor de behandeling van obesitas en de complicaties die ermee gepaard gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van steenfruit zoals pruimen kan helpen bij het bestrijden van het metabool syndroom, een aandoening die wordt gekenmerkt door een combinatie van metabole afwijkingen zoals insulineresistentie en verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Pruimen bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden en fenolische componenten, waaronder anthocyaninen, chlorogene zuren, quercetine en catechines, die anti-obesitas en ontstekingsremmende effecten hebben. Deze stoffen kunnen helpen bij het verminderen van vetophopingen en het voorkomen van obesitas-gerelateerde aandoeningen zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten en cholesterolproblemen.

Bescherming tegen diabetes

Pruimen hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel niet snel verhogen. Hierdoor kunnen ze helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van het risico op diabetes mellitus type 2. De voedingsvezels in pruimen dragen bij aan een geleidelijke opname van suikers, wat gunstig is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Bescherming tegen kanker

De roodachtige-blauwe kleur van de pruimen schil is te danken aan anthocyaninen, krachtige antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Dit kan bijdragen aan de bescherming tegen verschillende vormen van kanker, waaronder borstkanker en mondkanker. De antioxidanten in pruimen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen die bijdragen aan de ontwikkeling van kanker.

Verbetering van bloedsomloop

Pruimen bevorderen de opname van ijzer in het lichaam, wat essentieel is voor de productie van bloedcellen. Het ijzer in pruimen helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie en het voorkomen van bloedarmoede. Dit kan bijdragen aan een betere zuurstof- en voedingsstoffenvoorziening aan de lichaamscellen.

Verbetering van botgezondheid

De consumptie van pruimen heeft gunstige effecten op de gezondheid van de botten. Pruimen bevatten boor, een mineraal dat belangrijk is voor het behoud van botdichtheid en sterke botten. Daarnaast zijn pruimen rijk aan flavonoïden en fenolische verbindingen die het botverlies kunnen omkeren en de botgezondheid verbeteren.

Verbetering van hartgezondheid

Pruimen zijn rijk aan antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van het hart. De antioxidanten in pruimen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen die schade aan het hart kunnen veroorzaken. Door de oxidatie van cholesterol te voorkomen, kunnen pruimen bijdragen aan het behoud van een gezond hart en het verminderen van het risico op hartziekten en beroertes.

Verbetering van hersengezondheid

De flavonoïden in pruimensap kunnen effectief zijn bij het verbeteren van leeftijdsgerelateerde cognitieve stoornissen. Fytonutriënten in pruimen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de neurologische gebieden van de hersenen, wat de leer- en geheugenfuncties kan verbeteren. Regelmatige consumptie van pruimen kan ook helpen bij het voorkomen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson (neurologische aandoening met bevingen).

Verbetering van huidgezondheid

Het consumeren van pruimen kan bijdragen aan een betere huidgezondheid. Pruimen helpen de huid te verstevigen en kunnen oneffenheden verminderen. Ze zijn nuttig bij het verminderen van rimpels en het bevorderen van een jonger uitziende huid. Ook het drinken van pruimensap is geassocieerd met een verbeterde huidtextuur en elasticiteit. Pruimen zijn goed voor de huidgezondheid en kunnen helpen bij het verminderen van donkere vlekken en sproeten.

Verbetering van immuniteit

Het eten van pruimen kan de immuniteit verbeteren en helpen bij het voorkomen van verkoudheid en griep. De vrucht bevat vitamines en antioxidanten die de immuunfunctie stimuleren en bijdragen aan de ontwikkeling van gezonde weefsels.

Verbetering van uiterlijk van littekens

Pruimen kunnen bijdragen aan een betere genezing van littekens door de bloedcirculatie naar de huid te verhogen en de ontwikkeling van nieuwe huidcellen te bevorderen. Het eten van pruimen kan helpen bij het versnellen van het genezingsproces, het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van het uiterlijk van littekens en donkere vlekken.

Verlaging van cholesterolgehalte

Pruimen bevatten oplosbare vezels die helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Deze vezels nemen galzuren op, die zijn samengesteld uit cholesterol. Door de galzuren op te nemen, kan de lever het opgeslagen cholesterol gebruiken om nieuwe galzuren te produceren, wat bijdraagt aan een verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor kunnen pruimen bijdragen aan een betere cholesterolbalans en hartgezondheid.

Verlichting van constipatie

Pruimen en gedroogde pruimen bevatten isatine en sorbitol, stoffen die effectief kunnen zijn bij het verlichten van constipatie en het verbeteren van de spijsvertering. De vezels in pruimen dragen bij aan een gezonde darmgezondheid door de stoelgang te reguleren en te vergemakkelijken.

Pruimen in voeding en gezondheid

Pruimen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde voeding vanwege hun rijke voedingsprofiel. Ze zijn niet alleen smakelijk, maar dragen ook bij aan diverse gezondheidsvoordelen, van het verbeteren van de spijsvertering tot het ondersteunen van de cardiovasculaire gezondheid. Het regelmatig opnemen van pruimen in de voeding kan bijdragen aan een algehele verbetering van het welzijn.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde eigenschappen van de pruimEr zijn nieuwe ontdekkingen gedaan over de gezonde eigenschappen van de pruim. De pruim blijkt meer in zich te hebben da…
Fruit, wat is gezonder?Fruit, wat is gezonder?Fruit verzorgt het lichaam optimaal met belangrijke vitaminen en mineralen. Echter, sommige fruitsoorten zijn nog gezond…
De geneeskracht van pruimenDe geneeskracht van pruimenDe pruim is de vrucht met de meeste antioxidanten. Pruimen zijn een van de meest makkelijke vruchten om zelf te kweken.…
Mango, goed voor onder andere je huid en hartMango, goed voor onder andere je huid en hartGroenten en fruit leveren ons vitamines en zorgen ervoor dat ons lijf gezond blijft. Toch hebben bepaalde soorten fruit…

Grapefruit: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde grapefruitGrapefruit: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde grapefruitDe grapefruit is een kruising tussen een sinaasappel en een pomelo. De grapefruit biedt veel gezondheidsvoordelen voor d…
Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchtenBraambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchtenDe braam behoort tot de Rosaceae-familie en is bekend om zijn heerlijke, zoete vruchten. De vruchten, ook wel bramen gen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Daria-Yakovleva, Pixabay
  • Geraadpleegd op 25 januari 2019:
  • 21 Best Benefits Of Plums, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-plums.html
  • 7 Health Benefits Of Plums, https://www.dovemed.com/healthy-living/natural-health/7-health-benefits-of-plums/
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Health benefits of plum: 10 reasons to eat more plums, https://www.plumwoodinn.com/health-benefits-of-plum-10-reasons-to-eat-more-plums
  • Plum Crazy! 8 Health Benefits and Fascinating Facts, https://www.realfoodforlife.com/plums-8-health-benefits/
  • Plums as Potential Dietary Agents to Prevent Obesity and Obesity-Related Disorders, https://www.scitechnol.com/peer-review/plums-as-potential-dietary-agents-to-prevent-obesity-and-obesityrelated-disorders-QjX8.pdf
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.