Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchten
Pruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abrikozen en nectarines behoren tot deze familie. De vruchten bestaan in diverse kleuren en vormen met meer dan tweeduizend verschillende soorten. Pruimen zijn grofweg verdeeld in drie groepen: Europees-Aziatisch (Prunus domestica), Japans (Prunus salicina) en Damson (Prunus insititia). China is de toonaangevende oogster van pruimen, gevolgd door de Verenigde Staten, Servië en Roemenië. Verse, gedroogde of ingeblikte pruimen zijn beschikbaar. Deze fruitsoort zit boordevol essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Ze zijn daarom goed voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de botgezondheid en de bloedsomloop.
Voedingsstoffen in pruimen
Pruimen bevatten tal van gezonde voedingsstoffen,
vitaminen en mineralen. Ze zijn een uitstekende bron van vitaminen zoals vitamine A, vitamine C (ascorbinezuur), foliumzuur en vitamine K (fylloquinon). Ze zijn ook een goede bron van vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B6 en vitamine E (alfa-tocoferol). De mineralen die in de vruchten aanwezig zijn, omvatten kalium, fluoride, fosfor, magnesium,
ijzer,
calcium en zink. De caloriearme vruchten leveren ook voedingsvezels. Een pruim is ook rijk aan
antioxidanten en beschermt het lichaam tegen vrije radicalen die de cellen beschadigen. De vruchten bevatten ook weinig calorieën en verhogen bijgevolg de bloedsuikerspiegel niet.
Behandeling van haaruitval en bevordering van haargroei
Pruimen eten stopt
haaruitval. Het bevordert ook de haargroei omdat het een hoog ijzergehalte heeft en het de bloedsomloop verbetert. Mensen die graag dikker en sterker
haar willen hebben, eten best pruimen.

Dankzij pruimen is het mogelijk om gewicht te verliezen /
Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Behandeling van obesitas
Pruimenextracten zijn nuttig voor de behandeling van
obesitas en andere complicaties die samenhangen met obesitas. Een studie uit 2017, gepubliceerd in het Journal of Obesity & Therapeutics, heeft aangetoond dat de consumptie van steenfruit zoals pruimen helpt bij het bestrijden van het
metabool syndroom, vanwege de aanwezigheid van bioactieve stoffen. De flavonoïden en fenolische componenten zoals anthocyaninen, chlorogene zuren, quercetine en catechines die daarin aanwezig zijn, oefenen anti-obesitas en
ontstekingsremmende effecten uit op de cellen, inclusief de vetcellen. Bovendien helpen ze ook bij het voorkomen van
obesitasgerelateerde problemen zoals cholesterolaandoeningen, diabetes mellitus (suikerziekte) en hart- en vaatziekten.
Bescherming tegen diabetes
Pruimen hebben een lage glycemische index, zodat het eten van pruimen helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het risico op
diabetes mellitus type 2 te verminderen.
Bescherming tegen kanker
De roodachtige blauwe kleur van de schil van de pruim is te wijten aan anthocyaninen, die ook vrije radicalen bestrijden. Pruimen beschermen mensen daarom ook tegen
borstkanker en
mondkanker.
Verbetering van bloedsomloop
Pruimen verbeteren het vermogen van het lichaam om ijzer te absorberen. De vrucht bevat ook ijzer, dat nodig is voor de productie van bloedcellen. Het eten van pruimen is daarom goed voor de
verbetering van de bloedcirculatie.
Verbetering van botgezondheid
De consumptie van pruimen is goed voor de
gezondheid van de botten. Pruimen bevatten boor, wat belangrijk is voor het behoud van de botdichtheid en het behoud van een goede gezondheid van de botten. De vrucht is ook rijk aan flavonoïden en fenolische verbindingen, die het botverlies omkeren.
Verbetering van hartgezondheid
Een pruim is rijk aan antioxidanten. Daardoor verbetert en onderhoudt deze fruitsoort de gezondheid van het hart. De antioxidanten bestrijden de vrije radicalen en voorkomen hartaandoeningen en een beroerte. Antioxidanten voorkomen oxidatie van cholesterol en zijn nodig om de gezondheid van het hart te behouden.
Verbetering van hersengezondheid
De flavonoïden in het pruimensap is effectief om leeftijdsgerelateerde cognitieve stoornissen te behandelen. De gunstige fytonutriënten in pruimen helpen bij het verminderen van ontstekingen in de neurologische gebieden, waardoor de leer- en geheugenfuncties verbeteren. De regelmatige consumptie van pruimen helpt ook bij het voorkomen van leeftijdsgerelateerde neurodegeneratieve aandoeningen zoals de
ziekte van Alzheimer en de
ziekte van Parkinson (
neurologische aandoening met
bevingen).
Verbetering van huidgezondheid
Het consumeren van een pruim verstevigt de huid en ruimt oneffenheden op de huid op. Het fruit vermindert tevens
rimpels en verjongt de huid. Ook het drinken van pruimensap is geassocieerd met het verkrijgen van een jonger uitziende huid. Pruimen zijn dus goed voor de
huidgezondheid.
Verbetering van immuniteit
Het eten van pruimen houdt een
verkoudheid en
griep op afstand doordat de fruitsoort de immuniteit verbetert. De vrucht stimuleert de immuniteit en bevordert de ontwikkeling van gezonde weefsels.
Verbetering van uiterlijk van littekens
Pruimen verhogen de bloedcirculatie naar
littekens, helpen bij de ontwikkeling van een nieuwe huid en verminderen uiteindelijk het uiterlijk van de littekens. Dankzij de consumptie van deze vrucht geneest de huid sneller en wordt de beschadigde huid sneller vervangen door een nieuwe huid. Het eten van pruimen verbetert ook de huidtextuur en elasticiteit. Het vermindert bovendien het uiterlijk van
donkere vlekken en
sproeten en behandelt andere
huidaandoeningen.
Verlaging van cholesterolgehalte
Het fruit bevat oplosbare vezels, die het cholesterolgehalte helpen verlagen en de productie van
cholesterol in de
lever remmen. De oplosbare vezels nemen de gal op, die wordt geproduceerd met behulp van cholesterol. Wanneer de gal wordt opgezogen door de oplosbare vezels in de vrucht, gebruikt de lever cholesterol dat in het lichaam is opgeslagen, waardoor het cholesterolgehalte uiteindelijk wordt verlaagd.
Verlichting van constipatie
Pruimen of gedroogde pruimen bevatten isatine en sorbitol, stoffen die helpen bij het verlichten van
constipatie en de spijsvertering verbeteren. De fruitsoort is ook goed voor de
darmgezondheid.
Lees verder