Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten

Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten De braam behoort tot de Rosaceae-familie. Braambessen (bramen) zijn heerlijke, gemakkelijk te eten, zoete vruchten. De vrucht is diep paars van kleur en heeft een zachte, fragiele huid. Deze fruitsoort biedt veel voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de huid, het haar en de algemene gezondheid. Mensen opteren best voor verse, aromatische bramen met een diepzwarte kleur die geen letsels bevatten of aan elkaar kleven. Bramen bederven snel en moeten idealiter binnen drie à vier dagen na aankoop worden geconsumeerd.

Voedingsstoffen in braambessen

Bramen hebben veel voedingsstoffen aan boord.

Mineralen

Mineralen in bramen zijn calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink.

Vitaminen

Vitaminen die aanwezig zijn in braambessen zijn vitamine A, vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B6, folaat (foliumzuur), vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (alfa-tocoferol) en vitamine K (fylloquinon).

Andere voedingsstoffen

Bramen zijn ook een goede bron van aminozuren en essentiële voedingsvezels. Schadelijke cholesterol is niet aanwezig in braambessen.

Botten en consumptie van bramen

Bramen bevatten essentiële mineralen zoals magnesium en calcium, die belangrijk zijn voor het behoud van gezonde botten. Calcium versterkt de botten en magnesium vergemakkelijkt de opname van calcium en kalium in het lichaam. Daarnaast helpt fosfor bij de regulatie van calcium, wat nodig is bij het behoud van sterke botten en een goede cellulaire werking. Braambessen zijn met andere worden goed voor de botgezondheid.

Buik

Diarree

De bladeren van bramen en de bramen zelf ook helpen bij de behandeling van diarree. Hiervoor koken mensen de bladeren of de vrucht, zeven ze dit en drinken ze het water op om een verlichting van de symptomen te krijgen.

Menstruatiebloeding

Het consumeren van de bladeren van bramen biedt verlichting bij overmatige bloedingen tijdens de menstruatie. De vrucht wordt ook gebruikt om menstruaties te reguleren.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Het hoge kaliumgehalte van bramen helpt insuline te verminderen. De dagelijkse consumptie van bramen met een theelepel honing is bovendien nuttig om suikerziekte onder controle te houden. Mensen zouden dit minimaal één week moeten volhouden voor het bekomen van het beste resultaat. Niet alleen het fruit, maar ook de bladeren van de bramen mogen geconsumeerd worden omdat ze anti-diabetische eigenschappen bezitten.

Braambessen zijn ideaal om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Braambessen zijn ideaal om gewicht te verliezen / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht

Doordat zich erg weinig hoeveelheden suiker in de fruitsoort bevinden, zijn braambessen goed om het gewicht onder controle te houden. Door de aanwezigheid van veel vezels in bramen (wat zorgt voor een goede darmreiniging) en de aanwezigheid van erg weinig calorieën, zijn braambressen een uitstekende snack voor mensen die gewicht willen verliezen.

Haar

Het hoge gehalte aan antioxidanten in bramen maakt braambessen ideaal voor de haarverzorging. Vitamine C is grotendeels verantwoordelijk voor de productie van collageen en draagt bij aan sterk haar. De antioxidanten helpen de schadelijke effecten van de omgeving op het haar te bestrijden. De plaatselijke toepassing van het fruitextract voegt direct volume en glans aan het haar toe.

Hart

Anthocyaninen in bramen zijn goed voor de hartgezondheid en voorkomen hart- en vaatziekten. Ook magnesium en vezels in braambessen zijn belangrijk voor het hart, omdat ze een verstopping (blokkering) van de slagaders voorkomen en tevens een vlotte bloedstroom bevorderen. Dit vermindert het risico op verschillende hartaandoeningen zoals een beroerte en atherosclerose (slagaderverkalking) en handhaaft de cardiovasculaire gezondheid. Magnesium helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk en voorkomt hartritmestoornissen en een onregelmatige samentrekking van de hartspier.

Huid

Antioxidanten

Anthocyanociden en polyfenolen zijn twee antioxidanten die overvloedig aanwezig zijn in bramen. Deze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. De collageenvormende vitamine C en vitamine A maken de vrucht nog meer geschikt voor de huid. Deze vitamines werken ook als antioxidanten. De regelmatige consumptie van bramen beschermt de huid tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen en helpt bij de vernieuwing van de huidcellen.

Bevochtiging van huid

Bramen bestaan voor meer dan 85% uit water met een overvloedige hoeveelheid vezels. Beiden zijn essentieel voor een gezond uitziende huid. De consumptie van bramen ontgift het lichaam en handhaaft de elasticiteit van de huid. Er zijn zelfs gezichtsmaskers met bramen te koop. Deze zijn ideaal om de huid te hydrateren en essentiële voedingsstoffen aan te leveren.

Jongere huid

In bramen zijn vitaminen A, C en K aanwezig. Deze vitaminen zijn uitstekend voor het verjongen van de huid.

Uiterlijk

De huid speelt een vitale rol in het uiterlijk. Het uiterlijk van de huid wordt mee bepaald door datgene wat mensen eten. Een goede dagelijkse inname van essentiële voedingsstoffen is vereist voor een stralende en perfecte huid. Bramen zijn rijk aan vitamine A en vitamine C. Ze bevatten ook de hoogste niveaus van sommige antioxidanten. Deze waarden zijn hoger dan bijvoorbeeld bosbessen en aardbeien. De zeer donkere kleur van de vrucht is het bewijs van zijn hoge antioxidantniveau. Hierdoor zijn braambessen uitstekend voor de huidgezondheid.

Wonden

De fruitbladeren worden gebruikt om wonden en krassen te genezen. Bramen helpen ook bij het kalmeren van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. De antioxidanten helpen tevens bij het opruimen van acne (huidziekte met ontsteking van talgklieren).

Immuunsysteem

Bramen verbeteren het immuunsysteem van het lichaam, omdat zich fyto-oestrogenen, vitaminen en mineralen in de vrucht bevinden. De regelmatige consumptie van bramen helpt bij de bestrijding van verschillende ziekteverwekkers en beschermt het lichaam tegen infecties en andere dodelijke ziekten.

Kanker

Bramen bevatten de antioxidant ellaginezuur. Dit helpt bij de preventie van de groei van bepaalde kankercellen en dan vooral van slokdarmkanker, longkanker en dikkedarmkanker.

Ogen

Braambessen zijn ooggezonde voedingsmiddelen. Een regelmatige consumptie van bramen helpt de ogen te beschermen tegen ultraviolette straling, omdat luteïne aanwezig is in deze fruitsoort. Luteïne biedt bescherming aan de macula in het gebied achter het netvlies en voorkomt beschadiging veroorzaakt door oxidatieve stress en lichtstraling met hoge golflengte. Bovendien versterken anthocyanosiden en vitaminen het gezichtsvermogen en beschermen ze de ogen tegen verschillende leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals maculadegeneratie en cataract. Ook zijn bramen goed voor het voorkomen van nachtblindheid.

Rode bloedcellen

Bramen bevatten mineralen zoals kalium, mangaan, koper en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor het produceren van witte en rode bloedcellen.

Spijsvertering

Bramen zijn een bron van zowel onoplosbare als oplosbare vezels die essentieel zijn voor een optimale werking van het spijsverteringsstelsel. Onoplosbare vezels in braambessen moedigen een gemakkelijke en betere opname van water in de dikke darm aan en zorgen voor een goede ontlasting, waardoor obstipatie voorkomen wordt en een regelmatig ontlastingspatroon ontstaat.

Tandvleesverzorging

De bladeren en schors van de braambessenplant worden soms gebruikt om milde tandvleesontstekingen en bloedend tandvlees te behandelen.

Bramen zijn goed voor zwangere vrouwen en hun baby / Bron: PublicDomainPictures, PixabayBramen zijn goed voor zwangere vrouwen en hun baby / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en eten van vruchten

Bramen zijn zeer gunstig voor zwangere vrouwen doordat ze een natuurlijke bron van foliumzuur zijn. De vruchten dragen bij aan de optimale groei van de cellen en weefsels en helpen het risico op aangeboren afwijkingen zoals spina bifida (open rug) bij baby's te verminderen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezondste fruitsoortenDe gezondste fruitsoortenEen goede gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend maar dit wil niet zeggen dat wij geen invloed op onze gezondheid kun…
Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Fruit is een belangrijke leverancier van gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel antioxidanten, die schadelijke stoffen…
O2 Intraceuticals: Zuurstofbehandeling tegen huidverouderingDe zuurstofbehandeling O2 Intraceuticals is het geheim waarmee Madonna huidveroudering tegengaat. Hierbij worden naast z…
Zelf gezichtsmaskers maken met groenten en fruitZelf gezichtsmaskers maken met groenten en fruitDe vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten in fruit en groenten zijn goed voor het lichaam en de gezondheid en ze…

Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abri…
Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 24 januari 2019:
  • 11 Reasons Why Berries Are Among the Healthiest Foods on Earth, https://www.healthline.com/nutrition/11-reasons-to-eat-berries
  • 14 Amazing Benefits Of Blackberries For Skin, Hair And Health, https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-blackberries-for-skin-hair-and-health/#gref
  • 15 Best Blackberry Benefits, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/blackberries.html
  • 9 Amazing Health Benefits of Berries, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition-pictures/amazing-health-benefits-of-berries.aspx
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What are the Health Benefits of Blackberries?, https://www.livestrong.com/article/231114-what-are-the-health-benefits-of-blackberries/
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 16-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.