Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten
De braam behoort tot de Rosaceae-familie. Braambessen (bramen) zijn heerlijke, gemakkelijk te eten, zoete vruchten. De vrucht is diep paars van kleur en heeft een zachte, fragiele huid. Deze fruitsoort biedt veel voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor de huid, het haar en de algemene gezondheid. Mensen opteren best voor verse, aromatische bramen met een diepzwarte kleur die geen letsels bevatten of aan elkaar kleven. Bramen bederven snel en moeten idealiter binnen drie à vier dagen na aankoop worden geconsumeerd.
Voedingsstoffen in braambessen
Bramen hebben veel voedingsstoffen aan boord.
Mineralen
Mineralen in bramen zijn calcium,
ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink.
Vitaminen
Vitaminen die aanwezig zijn in braambessen zijn vitamine A, vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B6,
folaat (foliumzuur), vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (alfa-tocoferol) en vitamine K (fylloquinon).
Andere voedingsstoffen
Bramen zijn ook een goede bron van aminozuren en essentiële voedingsvezels. Schadelijke
cholesterol is niet aanwezig in braambessen.
Botten en consumptie van bramen
Bramen bevatten essentiële mineralen zoals magnesium en calcium, die belangrijk zijn voor het behoud van
gezonde botten. Calcium versterkt de botten en magnesium vergemakkelijkt de opname van calcium en kalium in het lichaam. Daarnaast helpt fosfor bij de regulatie van calcium, wat nodig is bij het behoud van sterke botten en een goede cellulaire werking. Braambessen zijn met andere worden goed voor de botgezondheid.
Buik
Diarree
De bladeren van bramen en de bramen zelf ook helpen bij de behandeling van
diarree. Hiervoor koken mensen de bladeren of de vrucht, zeven ze dit en drinken ze het water op om een verlichting van de symptomen te krijgen.
Menstruatiebloeding
Het consumeren van de bladeren van bramen biedt verlichting bij
overmatige bloedingen tijdens de menstruatie. De vrucht wordt ook gebruikt om menstruaties te reguleren.
Diabetes mellitus (suikerziekte)
Het hoge kaliumgehalte van bramen helpt insuline te verminderen. De dagelijkse consumptie van bramen met een theelepel honing is bovendien nuttig om
suikerziekte onder controle te houden. Mensen zouden dit minimaal één week moeten volhouden voor het bekomen van het beste resultaat. Niet alleen het fruit, maar ook de bladeren van de bramen mogen geconsumeerd worden omdat ze anti-diabetische eigenschappen bezitten.
Gewicht
Doordat zich erg weinig hoeveelheden suiker in de fruitsoort bevinden, zijn braambessen goed om het gewicht onder controle te houden. Door de aanwezigheid van veel vezels in bramen (wat zorgt voor een goede darmreiniging) en de aanwezigheid van erg weinig calorieën, zijn braambressen een uitstekende snack voor mensen die gewicht willen verliezen.
Haar
Het hoge gehalte aan
antioxidanten in bramen maakt braambessen ideaal voor de haarverzorging. Vitamine C is grotendeels verantwoordelijk voor de productie van collageen en draagt bij aan sterk haar. De antioxidanten helpen de schadelijke effecten van de omgeving op het haar te bestrijden. De plaatselijke toepassing van het fruitextract voegt direct volume en glans aan het haar toe.
Hart
Anthocyaninen in bramen zijn goed voor de
hartgezondheid en voorkomen
hart- en vaatziekten. Ook magnesium en vezels in braambessen zijn belangrijk voor het hart, omdat ze een verstopping (blokkering) van de slagaders voorkomen en tevens een vlotte bloedstroom bevorderen. Dit vermindert het risico op verschillende hartaandoeningen zoals een
beroerte en atherosclerose (
slagaderverkalking) en handhaaft de cardiovasculaire gezondheid. Magnesium helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk en voorkomt hartritmestoornissen en een
onregelmatige samentrekking van de hartspier.
Huid
Antioxidanten
Anthocyanociden en polyfenolen zijn twee antioxidanten die overvloedig aanwezig zijn in bramen. Deze helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. De collageenvormende vitamine C en vitamine A maken de vrucht nog meer geschikt voor de huid. Deze vitamines werken ook als antioxidanten. De regelmatige consumptie van bramen beschermt de huid tegen de schadelijke UVA- en UVB-stralen en helpt bij de vernieuwing van de huidcellen.
Bevochtiging van huid
Bramen bestaan voor meer dan 85% uit
water met een overvloedige hoeveelheid vezels. Beiden zijn essentieel voor een gezond uitziende huid. De consumptie van bramen ontgift het lichaam en handhaaft de elasticiteit van de huid. Er zijn zelfs gezichtsmaskers met bramen te koop. Deze zijn ideaal om de huid te hydrateren en essentiële voedingsstoffen aan te leveren.
Jongere huid
In bramen zijn vitaminen A, C en K aanwezig. Deze vitaminen zijn uitstekend voor het verjongen van de huid.
Uiterlijk
De huid speelt een vitale rol in het uiterlijk. Het uiterlijk van de huid wordt mee bepaald door datgene wat mensen eten. Een goede dagelijkse inname van essentiële voedingsstoffen is vereist voor een stralende en perfecte huid. Bramen zijn rijk aan vitamine A en vitamine C. Ze bevatten ook de hoogste niveaus van sommige antioxidanten. Deze waarden zijn hoger dan bijvoorbeeld
bosbessen en aardbeien. De zeer donkere kleur van de vrucht is het bewijs van zijn hoge antioxidantniveau. Hierdoor zijn braambessen uitstekend voor de
huidgezondheid.
Wonden
De fruitbladeren worden gebruikt om wonden en krassen te genezen. Bramen helpen ook bij het kalmeren van
huidaandoeningen zoals
psoriasis en
eczeem. De antioxidanten helpen tevens bij het opruimen van
acne (huidziekte met
ontsteking van
talgklieren).
Immuunsysteem
Bramen verbeteren het immuunsysteem van het lichaam, omdat zich fyto-
oestrogenen,
vitaminen en mineralen in de vrucht bevinden. De regelmatige consumptie van bramen helpt bij de bestrijding van verschillende ziekteverwekkers en beschermt het lichaam tegen infecties en andere dodelijke ziekten.
Kanker
Bramen bevatten de antioxidant ellaginezuur. Dit helpt bij de preventie van de groei van bepaalde
kankercellen en dan vooral van
slokdarmkanker,
longkanker en
dikkedarmkanker.
Ogen
Braambessen zijn
ooggezonde voedingsmiddelen. Een regelmatige consumptie van bramen helpt de
ogen te beschermen tegen ultraviolette straling, omdat
luteïne aanwezig is in deze fruitsoort. Luteïne biedt bescherming aan de macula in het gebied achter het netvlies en voorkomt beschadiging veroorzaakt door oxidatieve stress en lichtstraling met hoge golflengte. Bovendien versterken anthocyanosiden en vitaminen het gezichtsvermogen en beschermen ze de ogen tegen verschillende
leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals
maculadegeneratie en
cataract. Ook zijn bramen goed voor het voorkomen van
nachtblindheid.
Rode bloedcellen
Bramen bevatten mineralen zoals kalium, mangaan, koper en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor het produceren van witte en rode bloedcellen.
Spijsvertering
Bramen zijn een bron van zowel onoplosbare als oplosbare vezels die essentieel zijn voor een optimale werking van het spijsverteringsstelsel. Onoplosbare vezels in braambessen moedigen een gemakkelijke en betere opname van water in de dikke darm aan en zorgen voor een goede ontlasting, waardoor
obstipatie voorkomen wordt en een regelmatig ontlastingspatroon ontstaat.
Tandvleesverzorging
De bladeren en schors van de braambessenplant worden soms gebruikt om milde
tandvleesontstekingen en
bloedend tandvlees te behandelen.

Bramen zijn goed voor zwangere vrouwen en hun baby /
Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangerschap en eten van vruchten
Bramen zijn zeer gunstig voor zwangere vrouwen doordat ze een natuurlijke bron van foliumzuur zijn. De vruchten dragen bij aan de optimale groei van de cellen en weefsels en helpen het risico op
aangeboren afwijkingen zoals spina bifida (
open rug) bij
baby's te verminderen.
Lees verder