Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten

Braambessen (bramen): Voordelen voor gezondheid van vruchten De braam behoort tot de Rosaceae-familie en is bekend om zijn heerlijke, zoete vruchten. De vruchten, ook wel bramen genoemd, zijn diep paars van kleur en hebben een zachte, fragiele huid. Braambessen bieden talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder voordelen voor de huid, het haar en de algehele gezondheid. Voor de beste kwaliteit kiezen mensen bij voorkeur voor verse, aromatische bramen die diep zwart van kleur zijn en geen beschadigingen vertonen. Aangezien bramen snel bederven, is het raadzaam om ze binnen drie tot vier dagen na aankoop te consumeren.

Voedingsstoffen in braambessen

Bramen zijn rijk aan diverse voedingsstoffen die bijdragen aan een goede gezondheid.

Mineralen

Bramen bevatten essentiële mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. Deze mineralen spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder botgezondheid en de regulatie van lichaamsvloeistoffen.

Vitaminen

Bramen zijn een uitstekende bron van vitaminen, waaronder vitamine A, vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B6, folaat (foliumzuur), vitamine C (ascorbinezuur), vitamine E (alfa-tocoferol) en vitamine K (fylloquinon). Deze vitaminen zijn essentieel voor de algehele gezondheid en welzijn, en spelen een rol bij verschillende biologische processen.

Andere voedingsstoffen

Naast vitaminen en mineralen bevatten bramen aminozuren en essentiële voedingsvezels. Ze bevatten geen schadelijk cholesterol, wat bijdraagt aan een gezonde bloedcirculatie en hartgezondheid.

Voordelen voor de botten

Bramen zijn rijk aan mineralen zoals magnesium en calcium, die cruciaal zijn voor het behoud van gezonde botten. Calcium versterkt de botten, terwijl magnesium helpt bij de opname van calcium en kalium in het lichaam. Fosfor speelt ook een rol bij de regulatie van calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en een goede cellulaire functie. Door deze combinatie van mineralen zijn bramen gunstig voor de botgezondheid.

Spijsvertering en buikgezondheid

Diarree

Bramen en hun bladeren zijn nuttig bij de behandeling van diarree. Mensen kunnen de bladeren of de vruchten koken, het mengsel zeven en het resulterende water drinken om verlichting van de symptomen te verkrijgen.

Menstruatiebloeding

Het consumeren van bramenbladeren kan helpen bij het verlichten van overmatige menstruatiebloedingen. Daarnaast wordt de vrucht gebruikt om menstruaties te reguleren.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Het hoge kaliumgehalte in bramen kan bijdragen aan het verlagen van insuline-niveaus. Dagelijkse consumptie van bramen, eventueel met een theelepel honing, kan nuttig zijn voor het onder controle houden van suikerziekte. Het is aanbevolen dit minimaal een week vol te houden voor de beste resultaten. Zowel het fruit als de bladeren van bramen bezitten anti-diabetische eigenschappen.

Bramen zijn ideaal voor gewichtsverlies door hun lage suiker- en calorie-inhoud. / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Bramen zijn ideaal voor gewichtsverlies door hun lage suiker- en calorie-inhoud. / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Gewicht en voeding

Bramen zijn een uitstekende keuze voor gewichtsbeheersing, aangezien ze weinig suiker bevatten en rijk zijn aan vezels. De vezels in bramen bevorderen een goede darmfunctie en helpen bij het reguleren van de spijsvertering, wat bijdraagt aan een gezond gewicht. Door hun lage calorie-inhoud zijn bramen een ideale snack voor mensen die willen afvallen.

Haarverzorging

De hoge concentratie aan antioxidanten in bramen maakt deze vruchten waardevol voor haarverzorging. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen, wat essentieel is voor sterk en gezond haar. De antioxidanten in bramen helpen om schadelijke effecten van omgevingsfactoren tegen te gaan. Het lokale gebruik van fruitextracten kan direct volume en glans aan het haar toevoegen.

Hartgezondheid

De anthocyaninen in bramen dragen bij aan een goede hartgezondheid en kunnen helpen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Magnesium en vezels in bramen zijn belangrijk voor het voorkomen van slagaderverstoringen en bevorderen een gezonde bloedstroom. Dit kan het risico op hartaandoeningen zoals een beroerte en atherosclerose (slagaderverkalking) verminderen. Magnesium helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk en het voorkomen van hartritmestoornissen en een onregelmatige samentrekking van de hartspier.

Huidverzorging

Antioxidanten

Bramen zijn rijk aan antioxidanten zoals anthocyanen en polyfenolen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Vitamine C en vitamine A, die beide overvloedig aanwezig zijn in bramen, dragen bij aan een gezonde huid door collageenvorming en bescherming tegen schadelijke UVA- en UVB-stralen. Regelmatige consumptie van bramen helpt bij de vernieuwing van huidcellen en beschermt de huid tegen veroudering.

Huidbevochtiging

Met meer dan 85% water en een overvloed aan vezels, helpen bramen bij het bevochtigen van de huid. Dit bevordert een gezonde huid en helpt bij het behouden van elasticiteit. Er zijn ook gezichtsmaskers beschikbaar die bramen bevatten om de huid te hydrateren en essentiële voedingsstoffen aan te vullen.

Jongere huid

De aanwezigheid van vitaminen A, C en K in bramen ondersteunt de verjonging van de huid. Deze vitaminen zijn essentieel voor het behouden van een jeugdige uitstraling en het verminderen van de tekenen van veroudering.

Uiterlijk

De gezondheid van de huid is nauw verbonden met het uiterlijk van een persoon. Bramen zijn rijk aan vitamine A en vitamine C en bevatten hoge niveaus van antioxidanten. Deze voedingsstoffen, die zelfs hoger zijn dan in bosbessen en aardbeien, helpen bij het behouden van een stralende huid. De diepe kleur van de bramen wijst op hun hoge antioxidantgehalte, wat bijdraagt aan een gezonde huid.

Wonden en huidproblemen

De bladeren van de braamplant worden soms gebruikt om wonden en krassen te behandelen. Daarnaast kunnen bramen helpen bij het kalmeren van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem. De antioxidanten in bramen dragen ook bij aan het opruimen van acne, door ontstekingen van de talgklieren te verminderen.

Immuunsysteem

Bramen versterken het immuunsysteem door hun inhoud van fyto-oestrogenen, vitaminen en mineralen. Regelmatige consumptie helpt bij het bestrijden van ziekteverwekkers en beschermt het lichaam tegen infecties en andere ernstige ziekten.

Kankerpreventie

Bramen bevatten ellaginezuur, een krachtige antioxidant die kan helpen bij het voorkomen van de groei van bepaalde kankercellen. Dit geldt met name voor slokdarmkanker, longkanker en dikkedarmkanker.

Ooggezondheid

Bramen zijn ooggezonde voedingsmiddelen. Regelmatige consumptie helpt de ogen te beschermen tegen ultraviolette straling dankzij de aanwezigheid van luteïne. Luteïne biedt bescherming aan de macula, voorkomt beschadiging door oxidatieve stress en hoge golflengte lichtstralen. Bovendien versterken anthocyanosiden en vitaminen het gezichtsvermogen en beschermen ze tegen leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals maculadegeneratie en cataract. Bramens kunnen ook helpen bij het voorkomen van nachtblindheid.

Productie van bloedcellen

Bramen bevatten mineralen zoals kalium, mangaan, koper en magnesium, die essentieel zijn voor de productie van zowel witte als rode bloedcellen. Deze mineralen ondersteunen een gezond bloedbeeld en helpen bij het voorkomen van bloedarmoede.

Spijsvertering

Bramen zijn rijk aan zowel oplosbare als onoplosbare vezels, die essentieel zijn voor een optimale werking van het spijsverteringsstelsel. Onoplosbare vezels bevorderen een gemakkelijke opname van water in de dikke darm en zorgen voor een regelmatige stoelgang, wat helpt bij het voorkomen van obstipatie en bevordert een gezond ontlastingspatroon.

Tandvleesverzorging

De bladeren en schors van de braamplant worden soms gebruikt om milde tandvleesontstekingen en bloedend tandvlees te behandelen. Deze natuurlijke remedies kunnen bijdragen aan een betere mondgezondheid.

Bramen zijn nuttig voor zwangere vrouwen en hun baby vanwege hun foliumzuurgehalte. / Bron: PublicDomainPictures, PixabayBramen zijn nuttig voor zwangere vrouwen en hun baby vanwege hun foliumzuurgehalte. / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Zwangerschap en voeding

Bramen zijn bijzonder waardevol voor zwangere vrouwen vanwege hun hoge gehalte aan foliumzuur. Dit essentiële vitamine draagt bij aan de optimale groei van cellen en weefsels en helpt het risico op aangeboren afwijkingen zoals spina bifida (open rug) bij baby's te verminderen.

Gebruik in de keuken

Bramen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt in de keuken. Ze zijn heerlijk in smoothies, desserts, en als topping voor yoghurt en havermout. Ze kunnen ook worden verwerkt in jams, sauzen en gebak. Door hun veelzijdigheid kunnen bramen een gezonde toevoeging zijn aan vele gerechten.

Bewaren en voorbereiden

Om bramen zo vers mogelijk te houden, is het belangrijk ze op een koele plaats te bewaren en binnen een paar dagen te consumeren. Voor een langere houdbaarheid kunnen bramen worden ingevroren. Was de bramen pas vlak voor gebruik om te voorkomen dat ze vocht opnemen en sneller bederven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezondste fruitsoortenDe gezondste fruitsoortenEen goede gezondheid is niet altijd vanzelfsprekend maar dit wil niet zeggen dat wij geen invloed op onze gezondheid kun…
Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Wat is de invloed van fruit op je gezondheid?Fruit is een belangrijke leverancier van gezonde voedingsstoffen. Het bevat veel antioxidanten, die schadelijke stoffen…
O2 Intraceuticals: Zuurstofbehandeling tegen huidverouderingDe zuurstofbehandeling O2 Intraceuticals is het geheim waarmee Madonna huidveroudering tegengaat. Hierbij worden naast z…
Zelf gezichtsmaskers maken met groenten en fruitZelf gezichtsmaskers maken met groenten en fruitDe vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten in fruit en groenten zijn goed voor het lichaam en de gezondheid en ze…

Pruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen: Voordelen voor gezondheid van deze vruchtenPruimen zijn heerlijke, sappige vruchten die behoren tot het geslacht Prunus van de Rosaceae-familie. Ook perziken, abri…
Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchtenBosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay.com, Pexels (bewerkt)
  • Geraadpleegd op 24 januari 2019:
  • 11 Reasons Why Berries Are Among the Healthiest Foods on Earth, https://www.healthline.com/nutrition/11-reasons-to-eat-berries
  • 14 Amazing Benefits Of Blackberries For Skin, Hair And Health, https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-blackberries-for-skin-hair-and-health/#gref
  • 15 Best Blackberry Benefits, https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/blackberries.html
  • 9 Amazing Health Benefits of Berries, https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition-pictures/amazing-health-benefits-of-berries.aspx
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • What are the Health Benefits of Blackberries?, https://www.livestrong.com/article/231114-what-are-the-health-benefits-of-blackberries/
  • Afbeelding bron 1: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.