Bosbessen: Voordelen voor gezondheid van de vruchten
Bosbessen (Vaccinium myrtillus) zijn populaire vruchten die groeien in clusters op struikgewas. Bosbessen, die variëren in grootte, hebben een diepe blauwpaarse kleur met een dunne, doorschijnende schil en kleine zaadjes. Bosbessen zijn heerlijk zo op te eten, maar ook in een kom yoghurt of havermout of een smoothie is deze fruitsoort heerlijk. De vruchten zijn tevens als extract, sap of capsule beschikbaar. Bosbessen bieden daarnaast enkele voordelen voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor het hart en de ogen. De gezondheidsvoordelen van bosbessen zijn voornamelijk toe te schrijven aan anthocyanidinen. Dit zijn uitzonderlijke antioxidanten die aanwezig zijn in rood en paars fruit en rode en paarse groenten.
Voedingsstoffen in bosbes
Voedingstabel
100 gram rauwe bosbessen bevat de volgende voedingsstoffen:
- calcium: 1%
- calorieën van vet: 3
- calorieën: 57
- cholesterol: 0 mg
- eiwit: 1 gram
- ijzer: 2%
- natrium: 1 mg
- suiker: 10 gram
- totaal koolhydraten: 14 gram
- totaal vet: 0 gram
- verzadigd vet: 1 gram
- vitamine A: 1%
- vitamine C: 16%
- voedingsvezels: 2 gram
Fytochemicaliën
Bosbessen zijn zeer rijk aan fytochemicaliën. Dit zijn van nature voorkomende plantaardige stoffen, zoals ellaginezuur en anthocyanidinen, die verantwoordelijk zijn voor de blauwe, indigo en rode kleur. Fytochemicaliën hebben een
antioxiderende werking. Dit houdt in dat de bosbessen dankzij deze stoffen kunnen helpen om het lichaam te beschermen tegen diverse ziekten. Bosbessen bieden, net als alle andere bessen, vergelijkbare voordelen op dit gebied.
Vezels
De vruchten bevatten ook een behoorlijke hoeveelheid oplosbare vezels, waardoor de snelheid waarmee suiker in de bloedbaan vrijkomt, wordt vertraagd en het spijsverteringssysteem goed blijft functioneren.
Vitamine C
Bosbessen (en andere bessen zoals frambozen en
bramen) zijn een uitstekende bron van vitamine C, die cellen helpt beschermen tegen schade en helpt bij de opname van ijzer.
Voordelen voor de gezondheid van deze vruchten
Botten
Bosbessen zijn goed voor de
botgezondheid. Ze zijn rijk aan calcium, ijzer, magnesium, fosfor, zink en vitamine K, die allemaal helpen om de botten te versterken en de botstructuur te behouden. Een te
lage inname van vitamine K leidt sneller tot fracturen (
botbreuken). Bosbessen eten houdt de botten bijgevolg sterk.
Hart en bloedvaten
Anthocyanidinen zijn zeer actieve fytonutriënten die aanwezig zijn in bosbessen. Deze worden in de bloedbaan getransporteerd en werken in op de bloedvaten. Hierdoor is de inname van vruchten en fruit met anthocyanidinen gekoppeld aan een vermindering van
hart- en vaatziekten (door de bloedvaten rondom het hart te beschermen).
Hersenen
Bosbessen zijn rijk aan flavonoïden. Deze stoffen kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en het gebied van de
hersenen beïnvloeden dat geassocieerd is met geheugen en motoriek. Ouderen die bosbessen eten gedurende drie maanden, scoren beter op een geheugentest dan ouderen die deze vruchten niet eten. Ook bij kinderen verhoogt het drinken van bosbessensap het geheugen. Bosbessen bevatten tevens anthocyaninen, een ander type flavonoïde. Anthocyanen beschermen de hersenen tegen oxidatieve stress, die is gekoppeld aan de
ziekte van Alzheimer, de
ziekte van Parkinson,
kanker, een
hoge bloeddruk,
diabetes mellitus,
spierverlies en andere ernstige aandoeningen.
Huid
Collageen, het ondersteuningssysteem van de huid, is sterk afhankelijk van vitamine C en helpt huidbeschadiging te voorkomen die het gevolg is van UV-stralen,
rook, stof en vervuiling. Bosbessen zijn rijk aan deze huidgezonde vitamine.
Ogen
Bosbessen zijn ook
ooggezonde voedingsmiddelen. Deze vruchten beschermen namelijk tegen
leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
Spijsvertering
Bosbessen bevatten veel vezels die goed zijn voor een regelmatige spijsvertering en de preventie van
constipatie. Daarnaast zorgen vezels voor een langer vol gevoel waardoor mensen zich niet gaan overeten.
Aankopen en bewaren van bosbessen
Bosbessen moeten stevig en vrij van vocht zijn bij aankoop, want vocht op de bosbessen doet ze sneller bederven. De bosbessen worden voorts best in de koelkast bewaard, maar mensen consumeren de populaire fruitsoort het beste binnen enkele dagen.
Lees verder