Fruit, wat is gezonder?
Fruit verzorgt het lichaam optimaal met belangrijke vitaminen en mineralen. Echter, sommige fruitsoorten zijn nog gezonder als andere. Zelfs als er bijna geen onderscheid is qua smaak, zijn er toch verschillen. Een aantal fruitsoorten in vergelijk.
Appel – peer
Duidelijke vitamine winnaar: de appel! In vergelijking met de peer zit in de appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. Belangrijk is dat 70% van de vitamine meteen onder de schil zitten. Eet daarom de schil ook. Ten slotte, rode appels hebben een hogere aanwezigheid van vitamine C als groene appels.
Pruim – nectarine
Beide leveren een grote portie kalium. Maar in nectarines ontbreekt een stof, die pruimen tot een echte gezondheidsbom maakt: Anthocyane. Deze bevindt zich vooral in de schil van de pruim. Zij beschermt tegen kanker en hartinfarct.
Citroen – limoen
Groene limoenen zijn steeds meer in de supermarkt te vinden. Een specialiteit onder de citroenen. De voedingswaarde van beide citrusvruchten is bijna identiek. Maar de citroen bevat 25% meer vitamine C per 100 gram.
Grapefruit – sinaasappel
Beide zijn vitamine C bommen, maar bij vitamine A leidt de grapefruit. Het bittere stof van de grapefruit kan de bloedwaarde regulieren en laat ponden verdwijnen.
Perzik – abrikoos
Beide vruchten zorgen voor een mooie huid, haar en nagels. De reden hiervan is de hoge aanwezigheid van vitamine B. Echter bevat de abrikoos hier meer van, maar bevat ook meer calorieën. Wie op de lijn let, neemt het beste een perzik en neemt er gewoon een paar meer.
Papaja – mango
Beide exotische vruchten leveren genoeg vitaminen en mineralen. Toch staat de papaja bovenaan. Zij bevat meer als het dubbele aan vitamine C en 30% meer kalium, wat het hart versterkt. Bovendien bevat papaja 12 calorieën en de mango 55, per 100 gram.
Zwarte aalbes – rode aalbes
Donkerder en nog gezonder als de rode familie: in de zwarte aalbes zit 25% meer ijzer en kalium (voor de spieren), dubbel zo veel calcium en 6 keer zo veel vitamine C.
Honingmeloen – watermeloen
Geel is gezonder als rood: tenminste, qua vruchtvlees. De honingmeloen bezit 20 keer zoveel vitamine A en 5 keer meer vitamine C als de watermeloen. Tevens heeft de honingmeloen qua mineralen de voorkeur.
Zure kers – zoete kers
De zure kers bevat rond 30% minder suiker dan de zoete kers. En hierdoor ook minder calorieën. Bovendien bevat de zure kers 12 keer meer vitamine A.
Braam – bosbes
De braam bevat duidelijk meer vitamine A, B en C, calcium en kalium dan de bosbes.