Fruit, wat is gezonder?

Fruit, wat is gezonder? Fruit verzorgt het lichaam optimaal met belangrijke vitaminen en mineralen. Echter, sommige fruitsoorten zijn nog gezonder als andere. Zelfs als er bijna geen onderscheid is qua smaak, zijn er toch verschillen. Een aantal fruitsoorten in vergelijk.

Appel peer

Duidelijke vitamine winnaar: de appel! In vergelijking met de peer zit in de appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. Belangrijk is dat 70% van de vitamine meteen onder de schil zitten. Eet daarom de schil ook. Ten slotte, rode appels hebben een hogere aanwezigheid van vitamine C als groene appels.

Pruim nectarine

Beide leveren een grote portie kalium. Maar in nectarines ontbreekt een stof, die pruimen tot een echte gezondheidsbom maakt: Anthocyane. Deze bevindt zich vooral in de schil van de pruim. Zij beschermt tegen kanker en hartinfarct.

Citroen limoen

Groene limoenen zijn steeds meer in de supermarkt te vinden. Een specialiteit onder de citroenen. De voedingswaarde van beide citrusvruchten is bijna identiek. Maar de citroen bevat 25% meer vitamine C per 100 gram.

Grapefruit sinaasappel

Beide zijn vitamine C bommen, maar bij vitamine A leidt de grapefruit. Het bittere stof van de grapefruit kan de bloedwaarde regulieren en laat ponden verdwijnen.

Perzik abrikoos

Beide vruchten zorgen voor een mooie huid, haar en nagels. De reden hiervan is de hoge aanwezigheid van vitamine B. Echter bevat de abrikoos hier meer van, maar bevat ook meer calorieën. Wie op de lijn let, neemt het beste een perzik en neemt er gewoon een paar meer.

Papaja mango

Beide exotische vruchten leveren genoeg vitaminen en mineralen. Toch staat de papaja bovenaan. Zij bevat meer als het dubbele aan vitamine C en 30% meer kalium, wat het hart versterkt. Bovendien bevat papaja 12 calorieën en de mango 55, per 100 gram.

Zwarte aalbes rode aalbes

Donkerder en nog gezonder als de rode familie: in de zwarte aalbes zit 25% meer ijzer en kalium (voor de spieren), dubbel zo veel calcium en 6 keer zo veel vitamine C.

Honingmeloen watermeloen

Geel is gezonder als rood: tenminste, qua vruchtvlees. De honingmeloen bezit 20 keer zoveel vitamine A en 5 keer meer vitamine C als de watermeloen. Tevens heeft de honingmeloen qua mineralen de voorkeur.

Zure kers zoete kers

De zure kers bevat rond 30% minder suiker dan de zoete kers. En hierdoor ook minder calorieën. Bovendien bevat de zure kers 12 keer meer vitamine A.

Braam bosbes

De braam bevat duidelijk meer vitamine A, B en C, calcium en kalium dan de bosbes.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
4 verschillende manieren om een lekkere fruitsalade te makenOp de lijn aan het letten en toch zin in een toetje? Of gewoon gek op fruit? Er zullen hier 4 verschillende recepten wor…
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
Zelf ijs maken, waterijsjes receptZelf ijs maken, waterijsjes receptWaterijsjes, iedereen kent ze wel. Lekker verkoelend op een zomerse dag. Ik ga je uitleggen hoe je het beste perfecte wa…

Wát zijn mineralen en spoorelementen?Naast delfstoffen zijn het ook essentiële voedingsstoffen voor het menselijk lichaam. Net zoals bij vitamines kan het li…
Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenTips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenBij het afvallen zijn voedingsmiddelen die caloriearm zijn, enorm belangrijk. Groenten, vlees, gevogelte, vis en eieren.…
Bronnen en referenties
Reactie

Luc van Bossuyt, 18-05-2008
Ik zou een graag willen weten welk fruit er best is voor een gezonde stoelgang. Heb de laatste tijd nogal problemen. Heb al vele middeltjes geprobeerd, eet elke dag mango's maar niks helpt eigenlijk voor 100%. Moest er mij iemand goeie raad kunnen geven is deze steeds welkom. Alvast bedankt Reactie infoteur, 18-05-2008
Dag Luc,

Een aantal tips:
Eet elke ochtend vóór het ontbijt een kiwi. Dit helpt de stoelgang op gang.
Verder kun je pruimen, vijgen en dadels proberen
Het is belangrijk om minimaal 1,5-2 liter water per dag te drinken
Eet vezelrijke producten
Drink vóór het ontbijt een glas lauw warm water met citroensap

Succes ermee!
Groetjes, Jootje

Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.