Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijden

Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijdenBij het afvallen zijn voedingsmiddelen die caloriearm zijn, enorm belangrijk. Groenten, vlees, gevogelte, vis en eieren. Maar hoe moet ik deze ingrediënten voorbereiden? U leest hier enkele tips voor de bereiding van caloriearme maaltijden.

Groenten

  • Kook de groenten in een bodempje water, in een stoomketel of in een pot.
  • Kook de groenten met het aanhangende vocht in de microgolfoven.
  • Met witte saus (bechamelsaus) bij bijvoorbeeld bloemkool, prei: Laat het groentenat met halfvolle melk koken. Bind met in water opgeloste bloem of maïsbloem. Laat doorkoken. Kruid met peper en muskaatnoot. Giet de witte saus over de gare groenten.
  • Stoven met ui, van bijvoorbeeld snijbonen: Laat een gesnipperde ui in een beetje vetstof op een zacht vuur stoven. Als de ui aan de bodem van de pot begint te kleven, voeg dan 1 tot 2 eetlepels water toe. Laat verder sudderen totdat de ui gaar is. Meng de ui met de groenten.
  • Met tomatensaus, bij bijvoorbeeld venkel, snijbonen: Stoof een ui, zoals hierboven omschreven staat. Voeg gesneden tomaten en tomatenpuree toe. Kruid met peper en eventueel ook met Provençaalse kruiden. Leng de saus naar wens wat aan met water en bind ze met in water opgeloste bloem of maïsbloem. Laat doorkoken.
  • Met zoetmiddel, bij bijvoorbeeld rode kool: Kook de groenten. Voeg aan het einde van de bereiding het zoetmiddel toe. Laat dan niet meer koken.
  • Bij rauwkost kunt u een yoghurt- of verse kaassaus geven, of een vinaigrette.

Vlees, gevogelte

  • Braad of bak met een beetje vetstof in een pan met antiaanbaklaag. U kunt het vlees ook grillen of klaarmaken in de Römertopf.
  • Vleessaus: haal het vlees uit de pan, giet het vet ad en breng een nieuw laagje olie aan in de pan. Voeg aan de afgezette bruine korstjes water toe en laat al roerend koken. Bind met in water opgeloste bloem of maïsbloem. Laat even doorkoken en voeg eventueel een vetarm bouillonblokje toe.

Vis

  • Zonder vetstof in aluminiumfolie of als ovenschotel met groenten in de oven bereiden.
  • In de microgolfoven.
  • Pocheren.

Eieren

  • Hard of zacht gekookt.
  • Met een beetje vetstof gebakken in een pan met antiaanbaklaag: Spiegelei, omelet. Voeg aan de omelet fijngesneden groenten toe: champignons, ui of tomaat.
© 2007 - 2025 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.