Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijden

Tips bij het bereiden van caloriearme maaltijden Bij het afvallen zijn voedingsmiddelen die caloriearm zijn, enorm belangrijk. Groenten, vlees, gevogelte, vis en eieren. Maar hoe moet ik deze ingrediënten voorbereiden? U leest hier enkele tips voor de bereiding van caloriearme maaltijden.

Groenten

 • Kook de groenten in een bodempje water, in een stoomketel of in een pot.
 • Kook de groenten met het aanhangende vocht in de microgolfoven.
 • Met witte saus (bechamelsaus) bij bijvoorbeeld bloemkool, prei: Laat het groentenat met halfvolle melk koken. Bind met in water opgeloste bloem of maïsbloem. Laat doorkoken. Kruid met peper en muskaatnoot. Giet de witte saus over de gare groenten.
 • Stoven met ui, van bijvoorbeeld snijbonen: Laat een gesnipperde ui in een beetje vetstof op een zacht vuur stoven. Als de ui aan de bodem van de pot begint te kleven, voeg dan 1 tot 2 eetlepels water toe. Laat verder sudderen totdat de ui gaar is. Meng de ui met de groenten.
 • Met tomatensaus, bij bijvoorbeeld venkel, snijbonen: Stoof een ui, zoals hierboven omschreven staat. Voeg gesneden tomaten en tomatenpuree toe. Kruid met peper en eventueel ook met Provençaalse kruiden. Leng de saus naar wens wat aan met water en bind ze met in water opgeloste bloem of maïsbloem. Laat doorkoken.
 • Met zoetmiddel, bij bijvoorbeeld rode kool: Kook de groenten. Voeg aan het einde van de bereiding het zoetmiddel toe. Laat dan niet meer koken.
 • Bij rauwkost kunt u een yoghurt- of verse kaassaus geven, of een vinaigrette.

Vlees, gevogelte

 • Braad of bak met een beetje vetstof in een pan met antiaanbaklaag. U kunt het vlees ook grillen of klaarmaken in de Römertopf.
 • Vleessaus: haal het vlees uit de pan, giet het vet ad en breng een nieuw laagje olie aan in de pan. Voeg aan de afgezette bruine korstjes water toe en laat al roerend koken. Bind met in water opgeloste bloem of maïsbloem. Laat even doorkoken en voeg eventueel een vetarm bouillonblokje toe.

Vis

 • Zonder vetstof in aluminiumfolie of als ovenschotel met groenten in de oven bereiden.
 • In de microgolfoven.
 • Pocheren.

Eieren

 • Hard of zacht gekookt.
 • Met een beetje vetstof gebakken in een pan met antiaanbaklaag: Spiegelei, omelet. Voeg aan de omelet fijngesneden groenten toe: champignons, ui of tomaat.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ossenhaas bakken: tips en variatiesEen ossenhaas bakken is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Er kan namelijk veel misgaan tijdens het ossenhaas b…
Bakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdBakken, stoven en braden van vlees: De bereidingstijdVoor het bereiden van een lekkere maaltijd hoef je helemaal niet lang in de keuken te staan. Een vleesgerecht is altijd…
Creatief met restjes: vleesVroeger kookten mensen met wat voorhanden was. Tegenwoordig hebben we de luxe om in een winkel te kiezen waar we zin in…
Thaise gebakken rijst noodles soja saus met vlees Pad SieuwSieuw betekent soja saus in het Thais.Thaise gebakken rijsnoodles Pad Sieuw met sojaaus zijn erg lekker, maar er is wel…

Fruit, wat is gezonder?Fruit, wat is gezonder?Fruit verzorgt het lichaam optimaal met belangrijke vitaminen en mineralen. Echter, sommige fruitsoorten zijn nog gezond…
Wat zijn vitamines precies?Haast iedereen weet dat je voldoende vitamines binnen moet krijgen. De meeste mensen zijn echter bang hier te weinig van…
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 11-09-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.