Rode kool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde rode kool

Rode kool: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde rode kool Rode kool of rodekool kent een zomer- en wintervariant en groeit in grote en dichte bolronde kroppen. De kool heeft een dieppaarse, glanzende huid en behoort stevig aan te voelen met knapperige bladeren. Rode kool heeft het allemaal: het bevat veel vitamine E en C, ijzer en fytochemicaliën. En vergeet niet de vezels in deze koolsoort. Voedingsvezels zijn onverteerbare plantenbestanddelen die de darmactiviteit stimuleren en dus ook de spijsvertering bevorderen, maar ook een positief effect hebben op het gewicht, onder andere doordat ze voor een verzadigd gevoel zorgen. Reden genoeg om vaker rode kool op tafel te zetten als winters (bij)gerecht, in een zomerse smoothie of in een fruitig-frisse salade. Je kunt rode kool rauw eten, maar je kunt het ook koken, wokken, stoven of roerbakken.
Rode kool op het veld / Bron: M940504, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Rode kool op het veld / Bron: M940504, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Wat is rode kool?

Sluitkoolsoort

Rode kool is een der belangrijkste sluitkoolgewassen. Hierbij sluiten de bladen van het bladgewas zich dicht opeen over het groeipunt en vormen aldus de eigenlijke kool. Andere sluitkoolsoorten zijn savooiekool, spitskool en witte kool. Rode behoort tot de kruisbloemenfamilie, waar ook bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, koolrabi, paksoi, radijs,spruitjes, waterkers en witte kool toe behoren. Ze hebben allemaal vier bloembladen die een kruis vormen.

Oorsprong

Sinds de 19e eeuw wordt de rode kool in de Europese keuken gebruikt. Zoals de andere koolsoorten is rode kool een variëteit die afkomstig is van de wilde kool, die afkomstig is uit het Middellands-Zeegebied.

In Nederland wordt veel rode kool verbouwd / Bron: Svdmolen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)In Nederland wordt veel rode kool verbouwd / Bron: Svdmolen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Teelt en verzorging

Als je een (groente)tuin hebt en rode kool wilt planten, geef hem dan een zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke plek. Rode kool heeft veel mest en voeding nodig. Voor deze kool is zware grond met een goed watergehalte ideaal. Je zaait vroege rassen in februari of maart in het zaaibed. Late variëteiten pas in april. In juni kun je dan de vroege rassen oogsten. Bij late rassen begint de oogst (eind) oktober.

Voedingswaarde van rode kool

Rode kool bevat relatief veel vezels en weinig koolhydraten. Net als bij de meeste andere soorten kool, bevat rode kool niet te veel eiwitten. Het is populair vanwege het hoge ijzergehalte, vitamine C-gehalte en anthocyanen, gezonde kleurstoffen in rood-blauwe planten.die verschillende positieve effecten hebben op het lichaam en de gezondheid.

Vitaminen

Rode kool bevat per 100 gram meer vitamine B6 en vitamine C dan citroenen. Per dag heeft een volwassene 75 mg vitamine C nodig. 200 g rode kool voorziet met 57 mg al voor een groot deel van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd. Vitamine C bestrijdt vrije radicalen en beschermt zo andere vitamines, cellen en eiwitten tegen vernietiging. Het is de vitamine die uiterst belangrijk is voor je immuunsysteem. Ascorbinezuur verwijdert verontreinigende stoffen en zware metalen. Het voorkomt effectief de omzetting van nitraten in kankerverwekkende nitrosaminen.

Rode kool bevat 0,2 mg vitamine B6 per 100 gram. Een tekort aan vitamine B6 (pyridoxine) leidt tot ernstige zenuwbeschadiging. Maar niet alleen dit soort vitamines zit in rode kool. Het bevat andere in water oplosbare vitamines van de B-groep zoals: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B8 (biotine), B11 (foliumzuur) en B12 (cobalamine) Te veel van deze vitamines is (bijna) niet mogelijk omdat een gezond lichaam ze via de urine afgeeft.

Vitamine K, dat belangrijk is voor de bloedstolling, en E, dat verantwoordelijk is voor celbescherming, komen beide ook voor in rode kool.

Pure vitamine A komt alleen voor in dierlijk voedsel. De voorloper hiervan (bètacaroteen) zit in plantaardige producten, onder andere in rode kool. Als je er te weinig van binnenkrijgt, kun je last krijgen van verschillende ziekten, zoals: immunodeficiëntie, slecht zicht en schilferige huid. Als je bètacaroteen via groenten of fruit opneemt, is een overdosis niet mogelijk.

Rode kool bevat veel vezels / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Rode kool bevat veel vezels / Bron: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Vezels

Voedingsvezels bevorderen de darmtransit, werken verzadigend, voorkomen sommige kankers en beschermen tegen diabetes en te hoge cholesterolwaarden. De plantenvezels reguleren de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Ze zijn onderverdeeld in fermenteerbare voedingsvezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels. Fermenteerbare vezels worden in de dikke darm afgebroken en als voeding voor de goede bacteriën in je darm en de niet-fermenteerbare voedingsvezels worden daarentegen niet door de darm afgebroken.

Vezels zijn grotendeels verantwoordelijk voor het activeren van de darmactiviteit en het voeden van goede darmbacteriën. Op hun weg door de darmen nemen ze afvalproducten mee en voorkomen zo obstipatie en de daaruit voortvloeiende aambeien.

Fermenteerbare voedingsvezels worden door de darmbacteriën in de dikke darm afgebroken en leveren een beetje energie. Bij dit omzettingsproces komen korte-keten-vetzuren, zoals boterzuur, vrij die de ontlasting soepel houden. De geproduceerde korte-keten vetzuren remmen de vorming van darmkanker.

Mineralen

Je lichaam bestaat uit 70 miljoen cellen. Als cellen sterven worden ze vervangen door nieuwe. Elke cel is een kleine energiecentrale en moet worden bevoorraad. Je lichaam heeft dagelijks allerlei voedingsstoffen nodig om in leven te blijven. Mineralen zijn bouwstoffen en dienen voor de opbouw van lichaamscellen. Voorbeelden zijn: calcium, magnesium en kalium. Rode kool is rijk aan kalium, zwavel en chloride. Het bevat ook calcium, magnesium en fosfor en deze combinatie van mineralen zorgt voor sterke botten.

Rode kool bevat 243 mg kalium per 100 gram. Kalium is essentieel voor de elektrolysebalans van de cellen. Het wordt gebruikt voor het genereren en doorgeven van zenuwimpulsen. Kaliumtekort leidt tot klachten als moeheid, lusteloosheid en verminderde eetlust. Hartritmestoornissen kunnen worden veroorzaakt door te weinig of te veel kalium.

Zonder zwavel kan glutathion niet meer werken tegen vrije radicalen. Glutathion komt in schier alle cellen in een hoge concentratie voor en behoort tot de belangrijkste antioxidanten in het menselijk lichaam. Als je te weinig van dit essentiële mineraal binnenkrijgt, wordt je haar broos, wordt je huid bleek en wordt je bindweefsel slapper. Leverproblemen, staar en gewrichtsproblemen kunnen zich ontwikkelen. Rode kool bevat 62 mg zwavel per 100 g.

Rode kool herbergt meer ijzer dan bijvoorbeeld peren of dadels. 100 g rode kool bevat 0,8 mg van het benodigde metaal. Ook bevat de kool mangaan. Zonder mangaan zou het energiemetabolisme van onze cellen instorten. Rode kool bevat ook zink. Zink is absoluut levensreddend. Het is belangrijk voor organische processen en je immuunsysteem. Koper is een essentieel mineraal, dat je lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Rode kool bevat 41 µg van dit sporenelement per 100 gram.

Anthocyaan

De kleurstof anthocyaan, die de rode kool zijn kenmerkende kleur geeft, wordt als ontstekingsremmend beschouwd. Deze plantensubstantie verlaagt het risico op hoge bloeddruk en een hartaanval. Het voorkomt ook dat je aankomt. De stof verstoort het vetmetabolisme en voorkomt bovendien de afgifte van boodschapperstoffen die de beschavingsziekten bevorderen.

Mosterdolie (glucosinolaten)

Mosterdolie (glucosinolaten) zijn zwavelhoudende verbindingen die de kool de typische koolgeur en -smaak geven. Het heeft een antimicrobieel, kankerremmend en cholesterolverlagend effect.

Veldje met rode kool / Bron: Neelam Dutta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Veldje met rode kool / Bron: Neelam Dutta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gezondheidsvoordelen van rode kool

Algemeen

Kool is erg gezond. Het bevat weinig calorieën, veel vezels, en vitamine C, kalium en mosterdolie die het immuunsysteem versterken. Bovendien heeft de consumptie van rode kool een cholesterolverlagend en vochtafdrijvend effect. Rode kool bevat ook anthocyanen, die verantwoordelijk zijn voor de rode kleur. Dit zijn fytochemicaliën die een antioxiderende werking hebben en dragen dus bij aan het voorkomen van kanker. Daarnaast zouden de anthocyanen goed zijn voor het gezichtsvermogen. Ze voorkomen tevens ontstekingen en infecties.

Bescherming tegen vrije radicalen

Waarom is rode kool zo gezond? Omdat het vol zit met antioxidanten. Ze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen die je cellen aanvallen, beschadigen en in het ergste geval aanleiding geven tot kwaadaardige veranderingen.

Veroudering tegengaan

De rode kool krijgt zijn kleur door het plantenpigment anthocyanine. Het is een natuurlijk antiverouderingsmiddel, dat zowel inwendig als uitwendig werkzaam is. Het verstevigt de huid, versterkt de ogen, het hart en het geheugen. Bovendien stimuleert rode kool de vorming van collageen, wat op zijn beurt het bindweefsel versterkt.

Goed voor het immuunsysteem

Rode kool bevat veel vitamine C. Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en het heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Het draagt actief bij aan het verminderen van ontstekingsprocessen in het lichaam.

Menstruatiestoornissen

Vooral vrouwen hebben vaak last van een ijzertekort. Als je rode kool in je dieet integreert, voorkom je dit. Deze groente bevat niet alleen ijzer, maar ook vitamine K, dat de bloedstolling reguleert. Vrouwen met ernstige menstruatiestoornissen wordt daarom geadviseerd om regelmatig rode kool te eten.

Om af te slanken

De aanwezige antioxidanten stimuleren de vetverbranding. Rode kool bevat ongelooflijk weinig calorieën. Dus je kunt er wat dat betreft rooit te veel van eten.

Gesneden rode kool / Bron: RitaE, PixabayGesneden rode kool / Bron: RitaE, Pixabay

Rode kool in de keuken

Rode kool wordt veel gebruikt in de Nederlandse keuken. Snijd de kool in parten, verwijder de harde kern en snijd in dunne reepjes. Gezondheidsbevorderende rode kool kan rauw als smoothie, salade of als groente worden gegeten. Je kunt rode kool koken, wokken, stoven of roerbakken. Er zijn talloze recepten op internet te vinden om rode kool te bereiden. Het wordt het best bewaard in een koele, luchtige kelder zonder wortelstokken en schutbladen. In de koelkast kan het zo'n twee weken bewaard worden.

Intolerantie

Een koolallergie is een uiterst zeldzame gebeurtenis. Het wordt dan vaak gezien na het eten van Chinese kool of bloemkool, minder vaak bij rode kool. Allergie voor rode kool en andere soorten kool kan zich manifesteren door oedeem, netelroos en tekenen die lijken op eczeem.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Voordelen van rode kool voor de gezondheidVoordelen van rode kool voor de gezondheidRode kool behoort tot de Brassicaceae-familie. Rode kool is een veel gebruikt ingrediënt in Duitse maaltijden. Rode kool…
Coleslaw of koolslaColeslaw of koolslaEen wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvind…

Dadels: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van dadelsDadels: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van dadelsDadels zijn de vruchten van de dadelpalm (Phoenix dactylifera) en groeien in trossen aan de vrouwelijke bomen. De dadelp…
Psyllium: gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van vlozaadPsyllium: gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van vlozaadPsyllium of psylliumvezel, ook wel bekend als vlozaad, is een product dat bestaat uit de zaadhuiden van de zaden van de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elrond, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0/bewerkt)
 • https://groentegroente.nl/groentes/rode-kool-koken/
 • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-red-cabbage
 • https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/rode-kool
 • https://www.jumbo.com/inspiratie/groente/rode-kool/bereiden
 • https://www.healthline.com/nutrition/purple-cabbage
 • https://www.health.harvard.edu/heart-health/vegetable-of-the-month-red-cabbage
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sluitkool
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruisbloemenfamilie
 • https://www.goodhousekeeping.com/uk/health/healthy-eating/a553023/health-benefits-of-red-cabbage-recipes/
 • http://www.acd-serres.be/nl-8460-4715-5552-sitemap-rode-kool.html
 • https://www.mijntuin.org/articles/rode-kool
 • https://edepot.wur.nl/252304
 • https://www.akkerwijzer.nl/artikel/115206-oogst-rode-kool-als-het-uitkomt/
 • https://www.mijnkeukentuintje.nl/planten/rode-kool/
 • http://www.food-info.net/nl/colour/anthocyanin.htm
 • https://draxe.com/nutrition/red-cabbage/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Mosterdolie
 • https://fitforme.nl/speciaal-voor-u/voedingsstoffen/vitamines/vitamine-c/
 • http://www.preventievegezondheidszorg.com/vezels.php
 • https://www.mlds.nl/hoe-gezond-is-jouw-buik/artikelen/wat-zijn-vezels/
 • https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/professionals/eerdere-edities-kankerpreventienieuws/feiten-over-voedingsvezels
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Red_cabbage
 • https://silva-intl.com/news/what-are-the-benefits-of-eating-red-cabbage
 • https://www.wkof.nl/nl/kanker-voorkomen/publicaties/nieuwsbrief/artikelen-nieuwsbrief/vitaminen-en-mineralen-in-vis
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glutathion
 • http://fitpro-institute.nl/2019/12/02/het-effect-van-koper-op-het-menselijk-lichaam/
 • https://www.bewegenzonderpijn.com/vitamine-c/
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19
 • https://healthyeating.sfgate.com/benefits-eating-red-cabbage-4395.html
 • Afbeelding bron 1: M940504, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 2: Svdmolen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 3: KENPEI, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Neelam Dutta, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 5: RitaE, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 35
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.